liveblog
NOS WielrennenAangepast

Dumoulin, Mollema en Kruijswijk finishen in groep favorieten

liveblog gesloten

A domani

Morgen gaat de Giro verder met een etappe van Pedara naar Messina, de geboorteplaats voor Vincenzo Nibali. De finish is vlak, dus de sprinters zullen meer kans hebben dan vandaag.

De roze trui is inmiddels ook over de finish gekomen. Sprinter Fernando Gaviria kwam binnen op 25.37 van winnaar Polanc.

Het profiel van de vijfde etappe

Reacties en samenvatting

Terugkijken of lezen?

Lees hier het verslag van de etappe terug.

Een ruime samenvatting van de vierde rit en de reacties zijn om 19.25 uur te zien in het Girojournaal op NPO 3 en daarna ook op NOS.nl.

Toptien in het klassement

Het klassement na de vierde etappe

Roze trui

Bob Jungels is de nieuwe leider in het algemeen klassement. De Luxemburger neemt de roze trui over van zijn ploeggenoot Fernando Gaviria.

Dumoulin en Mollema staan nu in de toptien van het algemeen klassement: 7e en 8e. Steven Kruijswijk staat op 15e, op 23 tellen van Jungels.

Toptien

Ilnoer Zakarin finisht als tweede, voor Geraint Thomas, die daarmee bonificatieseconden verdient en opschuift naar de tweede plaats in het klassement.

Tom Dumoulin is de beste Nederlander op de 6de plaats. Bauke Mollema eindigt als 9e. Ook Steven Kruijswijk finisht in de groep met favorieten.

Polanc wint!

Jan Polanc redt het! Een sterk staaltje van de Sloveen, na een hele dag in de kopgroep. Hij schreeuwt het uit. En terecht.

Jan Polanc

Polanc

1 km - Nu probeert Zakarin het. De Rus gaat op weg naar Polanc. Redt de koploper het? Hij is er bijna.

Dumoulin

1 km - Tom Dumoulin gaat! Maar toch niet. Zijn concurrenten hijgen in zijn nek en halen hem weer terug.

Nog een keer

2 km - Hansen werd bijgehaald door Nibali, maar nu probeert hij het nog een keer. Komt hij nog bij koploper Polanc?

Nibali probeert

2 km - Daar gaat Nibali! De Italiaan probeert het op zijn geboortegrond, maar hij krijgt geen ruimte van de concurrentie. Ook Hansen is weer teruggepakt.

Aanval

3 km - Astana valt aan. De Deen Jesper Hansen rijdt hard weg uit de groep met favorieten.

Nieuwe leider

4 km - Een ding is zeker: Fernando Gaviria is zijn roze trui kwijt. Hij rijdt ver achter het peloton de Etna op. We krijgen een nieuwe leider.

Polanc nog steeds

5 km - Aan de poging van Pierre Rolland komt ook een einde. Hij wordt teruggepakt door het peloton. Koploper Polanc heeft nog 2.07 minuten over. Zou dat genoeg zijn?

Nog geen actie

6 km - De klassementsrenners ondernemen nog geen actie. Dumoulin rijdt naast Nibali en achter Quintana: een prima positie. Ook Kruijswijk en Mollema zitten er vlakbij.

Actie

8 km - Een speldenprikje van de ploeg van Vincenzo Nibali. Franco Pellizotti van Bahrein-Merida versnelt, maar meteen stuurt Nairo Quintana een mannetje achter hem aan. Winner Anacona pakt hem terug.

Landa

9 km - Pech voor Mikel Landa, de klassementsrenner van Sky. Hij krijgt een wiel van zijn ploeggenoot en moet in de achtervolging.

Franse poging

11 km - Pierre Rolland (Cannondale) rijdt weg uit het peloton. De Fransman gaat op zoek naar Jan Polanc, die nog steeds alleen op kop rijdt (op 3.41 van het peloton).

Kruijswijk weer terug

12 km - Goed nieuws: Steven Kruijswijk is na zijn val weer terug in het peloton. Hij rijdt zelfs weer voorin mee.

Aanval Tiralongo

14 km - Paolo Tiralongo gaat in de aanval. De man van Sicilië rijdt op 'zijn Etna' weg. Jan Polanc is als enige koploper nog over. Hij heeft nog vier minuten voorsprong.

Kruijswijk

19 km - Steven Kruijswijk stuurde ook de verkeerde kant op, maar hij zit weer op zijn fiets en achtervolgt het peloton, meldt zijn ploeg.

Verkeerde afslag!

19 km - Paniek! Renners nemen de verkeerde afslag in de aanloop naar de Etna. Er liggen er een paar op de grond. Er wordt niet gewacht.

Etna

19 km - De koplopers beginnen nu aan de slotklim, de Etna: 17,9 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6. Het steilste deel stuk van de klim ligt halverwege, daar moeten de renners klimmen tegen 12%. De finish ligt op 1892 meter boven zeeniveau.

Bus voor Nibali

25 km - De bus voor Vincenzo Nibali is al bijna boven op de Etna. De twee koplopers beginnen bijna aan de klim. Het peloton volgt op 4.50.

5 minuten

27 km - Pavel Broett is ook gelost uit de kopgroep. Polanc en Janse van Rensburg zijn nog over, maar hun voorsprong loopt nu wel snel terug, van 6 naar minder dan 5 minuten.

Mollema

29 km - Met nog tien kilometer tot de start van de slotklim meldt ook Trek zich voorin voor Bauke Mollema.

Rook

31 km - Nog 13 kilometer tot de voet van de Etna. De rokende vulkaan doemt al op in de verte. QuickStep, Orica-Scott en Bahrein-Merida maken tempo in het peloton.

Wachten

42 km - De renners maken zich op voor de slotklim.

De kopgroep bestaat nog uit drie man en de ploeg van Vincenzo Nibali heeft zich voorin het peloton gemeld. QuickStep is nog goed vertegenwoordigd voorin, en ook Lotto-Jumbo rijdt voorin voor Steven Kruijswijk.

Hoewel, slapend?

48 km - Het vuurwerk op de Etna zal vandaag van de renners moeten komen. Maar de vulkaan is zelf ook nog actief. Op 17 maart en 27 februari werden deze spectaculaire foto's gemaakt van een spuwende Etna. Nog 30 kilometer tot de voet.

De Etna spuwde lava op 27 februari 2017
De Etna was ook nog actief op 17 maart dit jaar

Sprintpuntjes

53 km - Alafaci heeft ondertussen moeten lossen uit de kopgroep. Polanc, Broett en Jacques Janse van Rensburg hebben nog steeds ruim zes minuten voorsprong op het peloton.

'Slapende' reus?

58 km - Nog zo'n 40 kilometer en dan beginnen de renner aan de beklimming van de hoogste actieve vulkaan van Europa: de Etna.

Au

68 km - Katjoesja-renner Alberto Losada staat verslagen naast zijn fiets. Wat is er gebeurd? Het lijkt erop dat hij hard onderuit is gegaan in de afdaling en nu last heeft van zijn schouder of sleutelbeen.

Veilig

68 km - Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en Tom Dumoulin hebben we nog niet veel in beeld gezien. Dat lijkt goed nieuws: de Nederlandse klassementsmannen zitten nog veilig in het peloton. Op naar de Etna.

Dalen

72 km - De kopgroep en het peloton zijn bezig aan de afdaling van de Portella Femmina Morta. De vier leiders hebben 5.40 voorsprong op het peloton.

Daar is Kruijswijk

80 km - Steven Kruijswijk heeft veel ploeggenoten om zich heen als hij boven komt op de Portella Femmina Morta. De renners zijn nu bezig aan de afdaling, voordat de Etna op 18 kilometer van de finish doemt.

85 km - Ook het peloton met rozetruidrager Gaviria is boven op de Portella Femmina Morta.

Teklehaimanot rijdt voorin het peloton in zijn blauwe trui, zodat hij nog twee punten kan bijschrijven voor het bergklassement.

Boven

91 km - Jacques Janse Van Rensburg is als eerste boven op de Portella Femmina Morta en pakt de 15 punten voor het bergklassement. Dat is slim, want zo zorgt hij ervoor dat de andere koplopers niet heel veel dichter bij de blauwe bergtrui van zijn ploeggenoot Teklehaimanot komen.

Stilte

Het peloton herdenkt vandaag ook Wouter Weylandt. De Belgische renner verongelukte in de afdaling van de Passo del Bocco in de Giro van 2011, zes jaar geleden. Voor de start hield het peloton een minuut stilte voor Weylandt.

Abandon Dennis

95 km - De eerste uitvaller in deze Giro heet Rohan Dennis. De Australiër van BMC heeft te veel last van zijn val in de derde etappe.

Dat is een grote tegenvaller, want Dennis had serieuze klassementsambities. In zijn voorbereiding op de Giro d'Italia won hij nog een etappe in de Ronde van de Alpen.

Voluit op de Etna

102 km - Hij rijdt nu nog rustig in het peloton, maar op de slotklim verwacht Steven Kruijswijk vuurwerk. "Als we zien dat iemand zwak is, wil iedereen profiteren. Het zal voluit gaan."

Kruijswijk: iedereen zal naar elkaar gaan kijken

110 km - QuickStep rijdt niet echt hard op kop, waarschijnlijk omdat rozetruidrager Gaviria een sprinter is die normaal gesproken niet met de beste klimmers mee kan. Het verschil met de kopgroep loopt op naar bijna 8 minuten.

Roze trein

112 km - Het peloton is ook begonnen aan de eerste klim. Rozetruidrager Gaviria heeft zijn ploeggenoten op kop gezet: QuickStep bepaalt het tempo.

Virtueel roze

115 km - Pavel Broett (Gazprom-Rusvelo) rijdt nu virtueel in de roze trui: hij is de best geklasseerde renner uit de kopgroep. De Rus stond vanochtend 1.48 seconden achter rozetruidrager Gaviria, die nu ruim 6 minuten achter de kopgroep in het peloton rijdt.

Klimmen

120 km - De vier koplopers zijn begonnen aan de beklimming van de Portella Femmina Morta (tweede categorie). Het duurt nog wel even voordat het viertal boven is: de klim is ruim 30 kilometer lang, met een gemiddelde van 4,5%.

Oorlog?

Bauke Mollema heeft gisteren op de rustdag zijn klimbenen nog even getest, in tegenstelling tot Tom Dumoulin. Hij voelt zich goed, vertelt hij verslaggever Han Kock voor de start.

Mollema: ik verwacht oorlog op de laatste klim

Voorsprong groeit

150 km - De voorsprong van de vier koplopers Broett, Polanc, Jacques Janse Van Rensburg en Alafaci is gegroeid naar 5.30 minuten.

Prima kantoor

155 km - De renners rijden langs de kust van Sicilië, langs de bovenkant van het puntje van de laars. Dat levert mooie plaatjes op.

De vierde etappe wordt verreden op Sicilië

Spannend hè, Tom?

Tom Dumoulin kijkt met verslaggever Han Kock vooruit naar de zware vierde etappe. "Het is wel een beetje spannend, ja."

Dumoulin: wel een beetje spannend

Voorsprong groeit

160 km - De vier koplopers hebben nu bijna 2 minuten voorsprong op het peloton, meldt de organisatie.

Kopgroep

165 km - Na 15 kilometer is er een kopgroep van vier man: Pavel Broett (Gazprom-Rusvelo), Jan Polanc (UAE Team Emirates), Jacques Janse Van Rensburg (Dimension Data) en Eugenio Alafaci (Trek-Segafredo).

De vier pakken een dikke minuut voorsprong op het peloton.

Thuiswedstrijd

Daar is de man van het eiland: Vincenzo Nibali rijdt vandaag een thuiswedstrijd. Hij is geboren op Sicilië. Morgen finisht de etappe in zijn geboorteplaats, Messina. Daar zou hij ongetwijfeld heel graag in de roze trui naartoe willen rijden...

Roze Colombiaan

Fernando Gaviria poseert in zijn roze trui

Poseren voor een helblauwe zee, met je duimen omhoog, op de rustdag: dat hoort erbij als je de rozetruidrager in de Giro bent.

De 22-jarige Fernando Gaviria is de leider in het klassement. Zondag won hij de derde etappe. Hoe ging dat ook alweer?

QuickStep rijdt concurrentie aan gort, Gaviria maakt het af

Ondertussen, bij de Tourwinnaar

Ander wielernieuws uit Frankrijk: Chris Froome is tijdens een trainingsritje van zijn sokken gereden door een 'ongeduldige automobilist'. De foto die hij vanochtend op Twitter plaatste, laat weinig aan de verbeelding over: er is niets over van zijn fiets. In de begeleidende tekst is de drievoudig Tourwinnaar nog veel duidelijker: "ik ben met opzet geramd door een automobilist".

Froome zelf kwam er zonder kleerscheuren vanaf. "Gelukkig ben ik in orde", laat hij zijn fans weten.

Start om 12.00 uur

Op het programma vandaag: 181 kilometer op Sicilië, van Cefalù naar de Etna.

Het profiel van de vierde etappe van de 100ste Giro d'Italia

Buongiorno

Na drie etappes op Sardinië en een rustdag mogen de renners vandaag op Sicilië een vulkaan beklimmen: de Etna.

De vierde etappe is vandaag helemaal te volgen via dit liveblog.