Nieuwe Franse president Macron: ik ken de woede, de angst

Aangepast op
Buitenland

Dit liveblog is nu gesloten. Kijk voor verdere berichtgeving over de Franse presidentsverkiezing op NOS.nl

Liveblog gesloten
 • 'U heeft voor lef gekozen'

  "De hele wereld zei dat het onmogelijk was, maar dan kennen ze Frankrijk niet!" Dat zei Macron tijdens zijn speech bij het Louvre. Duizenden aanhangers hadden zich daar verzameld. Maar Macron had ook iets te zeggen tegen aanhangers van zijn tegenstrever. "Ik wil ook iets tegen Le Pen-aanhangers zeggen: ik respecteer jullie. En ik zal mijn best doen de komende vijf jaar, zodat men dan niet meer voor extremisme wil stemmen."

  Tegen zijn aanhangers: "U heeft voor lef gekozen. En dat zullen we nastreven." Verder sprak Macron over de taak die voor hem ligt. "Europa en de wereld verwachten dat wij de verlichting en de vrijheid verdedigen. Frankrijk moet de Europese eenheid herstellen, de economie herstellen en veiligheid garanderen."

  En aan het eind van de speech natuurlijk: "Vive la République et Vive la France".

 • Macron arriveert bij Louvre

  Macron is aangekomen bij het Louvre, waar hij zijn aanhang toespreekt.

  1/3Macron loopt naar het podium om zijn aanhang toe te spreken Reuters
  2/3Macron begroet zijn supporters Reuters
  3/3Macron bij het Louvre Reuters
 • Wegwezen

  Mattijs van de Wiel deed in Nieuwsuur live verslag van de campagnebijeenkomst van het Front National. Maar de beveiliging vond het op een gegeven moment wel genoeg geweest.

  NOS-verslaggever weggestuurd bij Front National
 • Premier?

  Macron maakt over een week bekend wie hij als premier wil. Dat zei de secretaris van Macrons beweging En Marche! tegen de zender TF1. De bekendmaking van de nieuwe premier komt rond de tijd dat de huidige president Hollande het stokje over geeft aan zijn opvolger.

 • Stoet

  Winnaar Emmanuel Macron is onderweg naar het Louvre waar hij zijn aanhangers gaat toespreken.

 • Macron-aanhangers vieren feest in Parijs

  Macron-aanhangers vieren feest in Parijs

  Bij het Louvre in Parijs wordt nog de hele avond feest gevierd nu Emmanuel Macron verkozen is.

 • Oeps

  Aankomend president Macron nog snel even gepoederd, live op tv

  Op het moment dat de aanstaande Franse president wordt opgemaakt voorafgaand aan zijn overwinningstoespraak, lopen de camera's al. Onder meer CNN zendt dit live uit.

 • Voorlopige cijfers

  Macron is de grootste bij zowel mannen als vrouwen in alle leeftijdscategorieën.

  Le Pen heeft het vooral goed gedaan in het oosten, Macron in het westen van Frankrijk.

 • Wachten bij het Louvre

  Bij het Louvre in Parijs staat een menigte te wachten op de komst van Macron. De aanstaande president houdt daar vanavond nog een toespraak. Eerder hield hij al een overwinningstoespraak, maar daar was geen publiek bij.

  'Nieuwe pagina in de Franse geschiedenis'
 • Traangas in Parijs

  Bij het metrostation Ménilmontant in Parijs zijn zo'n 500 demonstranten op de been. Ze protesteren volgens een BBC-verslaggever tegen zowel Macron als Le Pen. De politie grijpt in met traangas.

 • Jong

  Met zijn 39 jaar wordt Macron de jongste Franse president ooit.

 • Trump heeft zin in samenwerking

 • Toespraak Macron: ik ben mij bewust van de boosheid

  In een toespraak zei Emmanuel Macron dat het "een grote eer, maar ook een grote verantwoordelijkheid" is om president van Frankrijk te worden. Hij erkende dat het land verdeeld is en dat mensen daarom "extreem hebben gestemd".

  Macron probeerde de achterban van Marine Le Pen gerust te stellen door te zeggen dat hij er wil zijn voor alle Fransen. Hij beloofde de zwaksten in de samenleving te beschermen. De aanstaande president beloofde ook zowel Frankrijk als Europa te verdedigen.

 • Stel je vraag op Facebook

  Wat betekent deze uitslag voor Frankrijk? Om 21.30 uur beantwoordt correspondent Frank Renout live op Facebook jullie vragen over de Franse presidentsverkiezingen.

 • Macron: een nieuwe bladzijde

  Macron zegt in een reactie op zijn overwinning dat er een nieuwe bladzijde is toegevoegd aan de lange Franse geschiedenis. "Een van hervonden hoop en vertrouwen."

  Hoe ziet het Frankrijk van Macron eruit?
 • Meer berichten tonen