liveblog
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe Franse president Macron: ik ken de woede, de angst

liveblog gesloten

'U heeft voor lef gekozen'

"De hele wereld zei dat het onmogelijk was, maar dan kennen ze Frankrijk niet!" Dat zei Macron tijdens zijn speech bij het Louvre. Duizenden aanhangers hadden zich daar verzameld. Maar Macron had ook iets te zeggen tegen aanhangers van zijn tegenstrever. "Ik wil ook iets tegen Le Pen-aanhangers zeggen: ik respecteer jullie. En ik zal mijn best doen de komende vijf jaar, zodat men dan niet meer voor extremisme wil stemmen."

Tegen zijn aanhangers: "U heeft voor lef gekozen. En dat zullen we nastreven." Verder sprak Macron over de taak die voor hem ligt. "Europa en de wereld verwachten dat wij de verlichting en de vrijheid verdedigen. Frankrijk moet de Europese eenheid herstellen, de economie herstellen en veiligheid garanderen."

En aan het eind van de speech natuurlijk: "Vive la République et Vive la France".

Macron arriveert bij Louvre

Macron is aangekomen bij het Louvre, waar hij zijn aanhang toespreekt.

  • Reuters
    Macron loopt naar het podium om zijn aanhang toe te spreken
  • Reuters
    Macron begroet zijn supporters
  • Reuters
    Macron bij het Louvre

Wegwezen

Mattijs van de Wiel deed in Nieuwsuur live verslag van de campagnebijeenkomst van het Front National. Maar de beveiliging vond het op een gegeven moment wel genoeg geweest.

NOS-verslaggever weggestuurd bij Front National

Premier?

Macron maakt over een week bekend wie hij als premier wil. Dat zei de secretaris van Macrons beweging En Marche! tegen de zender TF1. De bekendmaking van de nieuwe premier komt rond de tijd dat de huidige president Hollande het stokje over geeft aan zijn opvolger.

Stoet

Winnaar Emmanuel Macron is onderweg naar het Louvre waar hij zijn aanhangers gaat toespreken.

Macron-aanhangers vieren feest in Parijs

Macron-aanhangers vieren feest in Parijs

Bij het Louvre in Parijs wordt nog de hele avond feest gevierd nu Emmanuel Macron verkozen is.

Oeps

Aankomend president Macron nog snel even gepoederd, live op tv

Op het moment dat de aanstaande Franse president wordt opgemaakt voorafgaand aan zijn overwinningstoespraak, lopen de camera's al. Onder meer CNN zendt dit live uit.

Wachten bij het Louvre

Bij het Louvre in Parijs staat een menigte te wachten op de komst van Macron. De aanstaande president houdt daar vanavond nog een toespraak. Eerder hield hij al een overwinningstoespraak, maar daar was geen publiek bij.

'Nieuwe pagina in de Franse geschiedenis'

Traangas in Parijs

Bij het metrostation Ménilmontant in Parijs zijn zo'n 500 demonstranten op de been. Ze protesteren volgens een BBC-verslaggever tegen zowel Macron als Le Pen. De politie grijpt in met traangas.

Jong

Met zijn 39 jaar wordt Macron de jongste Franse president ooit.

Toespraak Macron: ik ben mij bewust van de boosheid

In een toespraak zei Emmanuel Macron dat het "een grote eer, maar ook een grote verantwoordelijkheid" is om president van Frankrijk te worden. Hij erkende dat het land verdeeld is en dat mensen daarom "extreem hebben gestemd".

Macron probeerde de achterban van Marine Le Pen gerust te stellen door te zeggen dat hij er wil zijn voor alle Fransen. Hij beloofde de zwaksten in de samenleving te beschermen. De aanstaande president beloofde ook zowel Frankrijk als Europa te verdedigen.

Stel je vraag op Facebook

Wat betekent deze uitslag voor Frankrijk? Om 21.30 uur beantwoordt correspondent Frank Renout live op Facebook jullie vragen over de Franse presidentsverkiezingen.

Macron: een nieuwe bladzijde

Macron zegt in een reactie op zijn overwinning dat er een nieuwe bladzijde is toegevoegd aan de lange Franse geschiedenis. "Een van hervonden hoop en vertrouwen."

Hoe ziet het Frankrijk van Macron eruit?

Rutte: Frankrijk kiest pro-Europees

Op Facebook schrijft premier Rutte: "Zojuist heb ik Emmanuel Macron gefeliciteerd met het winnen van de Franse presidentsverkiezingen. Met Macron heeft het Franse volk een duidelijke progressieve en pro-Europese keuze gemaakt. Een keuze voor samenwerking binnen Europa op gebieden waar dat nodig is, in plaats van een naar binnen gerichte blik. Frankrijk en Nederland zijn van oudsher trouwe bondgenoten met sterke culturele en economische banden. Ik kijk uit naar onze ontmoeting in de eerstkomende periode en naar onze samenwerking de komende jaren op grensoverstijgende dossiers als het migratiebeleid, de strijd tegen terrorisme en het behoud van een stabiele en welvarende Europese economie."

Geert Wilders steekt verliezer Marine Le Pen een hart onder de riem op Twitter. "Goed gedaan, miljoenen patriotten hebben op je gestemd! Jij wint de volgende keer - en ik ook!"

Tegen Le Pen

Ruim 40 procent van de stemmen op Macron, was een stem tegen Le Pen, meldt Public Sénat.

Europese felicitaties

Uit Europa stromen de felicitaties aan Macron binnen. De Belgische premier Michel laat weten dat ze samen aan een nieuw elan voor Europa moeten werken.

De woordvoerder van de Duitse bondskanselier Merkel heeft de aankomende Franse president ook gefeliciteerd via Twitter: "een overwinning voor een sterk verenigd Europa".

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Gabriel heeft laten weten dat hij nu wil doorpakken met hervormingen van Europa. "Anders wint Le Pen over 5 jaar alsnog."

Le Pen reageert en feliciteert

Marine Le Pen heeft Emmanuel Macron gebeld om hem te feliciteren met de overwinning. In een toespraak kort na het bekendmaken van de prognose zei ze dat de Fransen voor continuïteit hebben gekozen.

Ook noemde Le Pen de score van haar Front National historisch. Volgens de rechts-populistische leider is het Franse politieke landschap verdeeld tussen patriotten en globalisten.

Le Pen: Frankrijk heeft gekozen voor continuïteit

Macron-aanhangers feesten bij het Louvre

Op het binnenplein van het Louvre in Parijs barstten aanhangers van de Macron uit in gejuich toen de prognose van France 2 bekend werd.

Macron is president: vreugde en verdriet

Prognose France 2: Macron wint

De Fransen hebben de sociaal-liberaal Emmanuel Macron gekozen als hun nieuwe president. Een eerste betrouwbare prognose van de uitslag van de publieke zender France 2 geeft Macron 65,1 procent van de stemmen en Marine Le Pen 34,9 procent.

De opkomst was met iets meer dan 74 procent beduidend lager dan bij de vorige presidentsverkiezingen vijf jaar geleden.

De prognose komt na telling van de uitslagen in een aantal stembureaus dat al om 19.00 uur dicht is gegaan. In de grote steden kon tot 20.00 uur worden gestemd. De definitieve uitslag komt in de loop van de avond.

Prognose: Emmanuel Macron wordt president

Politie massaal aanwezig bij verkiezingsbijeenkomsten

Journalisten en aanhangers van Macron en Le Pen begeven zich naar de bijeenkomsten waar de kandidaten straks op de uitslag reageren. Macron doet dat op het binnenplein van het Louvre, Le Pen gaat naar het Chalet du Lac in het Bois de Vincennes, net buiten de Parijse ring. Op beide plaatsen zijn veel veiligheidsmaatregelen getroffen.

Bij de bijeenkomst van Le Pen worden de tassen van journalisten met speurhonden onderzocht.

Bij het Louvre is de politie massaal aanwezig.

Fransen vinden keuze beperkt, 'Ik ben over geen enkele kandidaat tevreden'

Fransen verdeeld op verkiezingsdag

Extra radio-uitzending

Straks op NPO radio 1 is er een extra uitzending van het NOS Radio 1 Journaal over de uitslag van de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Presentator Lara Rense schakelt met verslaggevers in Parijs: Gerri Eijckhof is bij aanhangers van presidentskandidaat Macron en Mattijs van de Wiel is bij zijn tegenstander, Le Pen.

In de studio zijn te gast Frankrijk-kenner Niek Pas en de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters. In de uitzending zitten ook de eerste internationale reacties op de keuze van de Fransen. En correspondent Frank Renout houdt ons op de hoogte van het laatste nieuws.

De uitzending begint om 19.57 uur, duurt tot 21.00 uur en is hier te beluisteren.

Media mogen niet naar binnen, andere media boycotten

De partij van Marine le Pen heeft een aantal media de toegang geweigerd voor de Front National-verkiezingsavond in het Parijse Bois de Vincennes. Het gaat om online-nieuwsmedia als Buzzfeed, Politico en Les Jours. De grote Franse kranten Le Monde en Libération boycotten het evenement uit solidariteit.

Kwart blijft thuis

Volgens verschillende peilingen is zeker een kwart van de kiesgerechtigde Fransen niet gaan stemmen vandaag, het hoogste percentage voor een tweede ronde sinds 1969.

De peilingbureaus Ipsos-Sopra Steria en Elabe komen uit op 26 procent thuisblijvers, Harris Interactive telde 27 procent en Ifop Fiducial komt uit op 25 procent. Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen twee weken geleden ging 22 procent van de kiesgerechtigden niet stemmen.

Hoelang nog?

Op de meeste plekken in Frankrijk sluiten de stembussen om 19.00 uur. In de grote steden, waaronder Parijs, Lyon, Montpellier en Nantes kunnen Fransen nog tot 20.00 uur hun stem uitbrengen. Rond dezelfde tijd brengen Franse nieuwszenders een prognose van de uitslag. Na de eerste ronde kwam de prognose goeddeels overeen met de uiteindelijke uitslag.

Un pain voor een stem

Gratis stokbrood voor wie stemt

Veel Franser wordt het niet: een bakkerij in Calais geeft elke stemmer een gratis stokbrood.

Onderzoek naar Macron-hack

Het Franse Openbaar Ministerie begint een onderzoek naar de hack bij het campagneteam van Emmanuel Macron. Een grote hoeveelheid e-mails, financiële gegevens en campagnedocumenten van de presidentskandidaat werd kort voor het einde van de campagne online gezet. Extreem-rechtse activisten in de VS hielpen de gehackte gegevens snel te verspreiden.

​Controleur in de boeien

In een stembureau in Agen, een gemeente in het zuiden van Frankrijk is een man die namens Front National het stemproces controleerde geboeid afgevoerd door de politie. Hij had in het bureau een scène veroorzaakt door te zeggen dat er zwarte vlekken op de stembiljetten zaten (de biljetten zijn van gerecycled papier) en dat ze daarom niet geldig zouden zijn. Vervolgens nam hij foto's van een lijst met kiesgerechtigden, wat verboden is. Leden van het stembureau belden daarop de politie. De man verzette zich toen hij even later door agenten werd meegenomen. Hij is in het politiebureau verhoord.

Oude presidenten

France 24 maakte een overzicht van de vorige Franse presidenten, en met welke percentages zij hun overwinning behaalden.

Als Macron wint met de ruim 60 procent die naar voren komt in de laatste peilingen, eindigt hij qua percentage achter Chirac en De Gaulle.

Het optrekje van de (aankomende) president

Wie het ook wordt, hij of zij mag in het het Franse presidentieel paleis wonen in hartje Parijs (Rue du Faubourg Saint-Honoré 55). Het Élysée werd gebouwd in de achttiende eeuw en telt 365 vertrekken, waarvan 90 onder de grond.

'Als je niet stemt, kan je achteraf niks zeggen'

Frankrijk naar de stembus

Macron op voorsprong in de peilingen

De peilingen van vandaag geven Emmanuel Macron zeker 60 procent van de stemmen. Dat melden media in België op basis van gelekte informatie van opiniepeilers. In Frankrijk zelf mag op de verkiezingsdag over dergelijke cijfers niets worden gepubliceerd.

Lagere opkomst dan in 2012

De opkomst was om 17.00 uur uur lager dan bij de vorige verkiezingen, vijf jaar geleden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat 65,3 procent van de kiezers op dat moment zijn stem had uitgebracht. In 2012 had om 17.00 uur 71,96 procent van de stemgerechtigde Fransen een stembiljet ingeleverd.

Stem uit de ruimte

De Franse astronaut Thomas Pesquet riep de Fransen eerder vandaag op om te gaan stemmen. Hij verblijft in het internationale ruimtestation ISS en bracht zijn stem uit via een volmacht. "Dus er is geen excuus om niet te gaan stemmen."

Het Frankrijk van Le Pen/Macron

Vandaag wordt de nieuwe president van Frankrijk gekozen. Twee kandidaten met uiteenlopende agenda's en een andere visie op het land. Kijk in de video's hieronder hoe het land eruit gaat zien als Le Pen wint, of als Macron wint.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar
Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar