liveblog
NOS NieuwsAangepast

Feest in Nederland, 'warm bad' voor koning in Tilburg

liveblog gesloten

Einde

Tot zover dit liveblog over Koningsdag. De rest van de dag volg je het laatste nieuws in de reguliere berichtgeving op NOS.nl, in de NOS Journaals op radio en tv en in de NOS-app.

Een samenvatting van Koningsdag in Tilburg, met veel video's, vind je hier.

Ook felicitaties uit Polen

Studenten van een dispuut uit Rotterdam zijn in een regenachtig Krakau op studiereis. Ter ere van Willem-Alexanders vijftigste verjaardag brachten ze voor het stadhuis van Krakau het Wilhelmus ten gehore.

Tienduizenden volgen koning op Instagram

De koning zit pas een paar uur op Instagram, maar kan zich nu al verheugen over tienduizenden volgers. Rond 15.15 uur stond de teller op bijna 36.000.

Sinds vanochtend zijn op het account @koninklijkhuis al zeven foto's geplaatst. Dat gebeurt door medewerkers van de Rijksvoorlichtingsdienst. Het eerste bericht is wel gesigneerd met de letters 'WA'.

Dit was de eerste foto van het Koninklijk Huis op Instagram

Honderden online-felicitaties voor koning

Op de site van het Koninklijk Huis hebben zo'n 440 mensen een bericht achtergelaten in het felicitatieregister voor de koning. De speciale site werd gistermiddag geopend, maar écht storm loopt het dus nog niet. Op sociale media stromen ook felicitaties binnen voor Willem-Alexander.

Is dit dé selfie van de dag?

Het is hem gelukt, de allergrootste Oranje-fan van Nederland: een selfie met koning Willem-Alexander.

Heb jij ook een selfie gemaakt met iemand van de koninklijke familie of met vrienden? Mail jouw foto naar noskoningsdag@nos.nl of gebruik op sociale media de hashtag #NOSKoningsdag.

Regen soms spelbreker

In Tilburg bleef het tijdens het bezoek van de koninklijke familie droog, maar elders in het land hebben feestgangers soms te maken met regen. Vanmiddag kan op veel plaatsen nog een bui vallen.

Ook Koningsdag op Schiphol

Op Koningsdag op vakantie? Dat vond Nine (12) niet zo goed gepland van haar ouders. Ze wilde graag cake verkopen op de vrijmarkt, maar dat ging dus niet, schrijft regionale omroep NH.

Maar Nine, haar broertje en een vriendin bedachten een oplossing: "We verkopen onze cake op de luchthaven!" En zo liepen ze vanochtend met oranje baksel over Schiphol. "Zo voelt het toch nog een beetje als Koningsdag", zegt de vriendin van Nine.

Op Koningsdag frambozencake verkopen op Schiphol

Normaal is het niet toegestaan om zomaar spullen of eten te verkopen op de luchthaven, maar voor deze kinderen maakte Schiphol een uitzondering. Andere reizigers konden het ook wel waarderen. "Een geweldige traditie", reageert een toerist die iets van het drietal koopt.

Relatief rustig in Amsterdam

De drukte in Amsterdam valt tot nu toe mee. Vanwege het koele weer kwam de toeloop van Koningsdag-gangers naar de hoofdstad langzamer op gang dan in andere jaren. Volgens een woordvoerder van burgemeester Van der Laan is de sfeer op straat goed.

'Het was een feest'

De route in Tilburg eindigt op het podium op het Piusplein, waar de koning wordt toegezongen door het publiek. Hij bedankt Tilburg namens de gehele familie voor de geweldige dag. "Jullie zijn boven jezelf uitgestegen, door te laten zien wat deze regio, deze stad, kan. Het was een feest mijn verjaardag met jullie allemaal te vieren."

Met de toespraak van de koning eindigde het bezoek aan Tilburg.

Koning blij met reacties op gesprek

Willem-Alexander is blij met de reacties op het gesprek dat hij had met Wilfried de Jong. Dat werd gisteravond uitgezonden op NPO 1 en RTL 4. Zo'n vier miljoen mensen hebben het gezien. De reacties waren overwegend positief.

"Ik heb ontzettend veel reacties gehad", zegt de koning. "Het allerbelangrijkste is dat ik de kans heb gekregen om deze man van 50 te kunnen laten zien. (...) Ik ben blij dat het goed gevallen is."

Koning: het is een warm bad

"Het had niet mooier kunnen zijn", zegt koning Willem-Alexander over het bezoek aan Tilburg. Hij noemt de grote belangstelling van de Tilburgers "een warm bad".

De koning heeft vanochtend thuis nog geen cadeaus gehad, zei hij tegen NOS-verslaggever Dionne Stax. "We gaan mijn verjaardag vanmiddag bij thuiskomst vieren. Ik moet nog even gespannen afwachten wat het mooie cadeau zal zijn."

Koning over het bezoek aan Tilburg

Op de foto met...?

Langs de route in Tilburg worden honderden en misschien wel duizenden selfies gemaakt: soms mét een lid van de koninklijke familie, maar vaak ook zonder. We hebben jullie gevraagd om de leukste selfies te plaatsen met de hashtag #NOSkoningsdag. Een selectie:

Breien met Máxima

Koningin Máxima voegt zich bij twee breiende heren op het T3-plein, dat staat voor de drie T's van Tilburg: transport, techniek en textiel. De mannen doen hun best op een oranje sjaal en krijgen daarbij hulp van de majesteit.

Breien met koningin Máxima

Wachten op een hand

"Zonder al deze mensen geen feest", zei prins Maurits net tegen NOS-verslaggever Dionne Stax. En inderdaad: langs de route in Tilburg staan duizenden mensen, vaak al sinds de vroege ochtend. Redacteur Anneloes Prins sprak met enkele vroege vogels. Een van hen was zelfs speciaal uit Spanje gekomen om de koning te kunnen zien.

'Tune van Tilburg' op 50 piano's

In de Koepelhal, niet ver van het station, hebben vijftig pianisten de 'tune van Tilburg' gespeeld. Het stuk werd begeleid door dans.

De 'tune van Tilburg' op 50 piano's

Na het pianoconcert keek de koninklijke familie naar een presentatie van acht zogenoemde regiogemeentes. Die stelden zich een voor een voor.

Kabouterdans voor jarige koning

Willem II viert mee met koning

Tilburg is ook de stad van voetbalclub Willem II, vernoemd naar een voorvader van koning Willem-Alexander. Hoewel de club de koninklijke familie een fijne Koningsdag heeft gewenst, maar verheugt zich ook al op de 'eigen' Koningsdag.

'Gezonde spanning' bij muzikanten langs route

Langs de route in Tilburg zijn de muzikanten en dansers van de Dutch Pipes and Drums nog druk aan het repeteren. Nog even en dan komt de koninklijke familie langs. "Dat is heel bijzonder", zegt Mieke Kleiberg. "We spelen een keer in onze eigen stad en dan komt de koninklijke familie ook nog eens langs. Het is helemaal prachtig."

Maar erg zenuwachtig zijn ze niet. "Het is gewoon een optreden. Er heerst wel gezonde spanning, we zijn goed voorbereid", zegt Hans van Berkel. Dat beaamt ook collega-muzikant Alfons Vries. "Maar als we het teken krijgen dat we moeten beginnen, zal de spanning nog wel even stijgen."

 • Anneloes Prins / NOS
  De muzikanten van de Dutch Pipes & Drums
 • Anneloes Prins / NOS
  Een laatste overleg
 • Anneloes Prins / NOS

Lachen met de NS

(Even wat voorkennis: de koninklijke familie en hun beveiligers kwamen met de trein aan op station Tilburg)

Ondertussen in Amsterdam

In het Vondelpark is traditioneel een grote vrijmarkt. Kinderen verdienen daar op allerlei creatieve manieren geld, ontdekte verslaggever Ardy Stemerding.

Koningsdag: geld verdienen in het Vondelpark

Stralende Oranjes

 • ANP
  Een stralende koninklijke familie op Koningsdag in Tilburg
 • ANP
  Ook Máxima en de prinsessen Ariane (l) en Alexia schudden vele handen
 • ANP
  Koningin Máxima blijft bij veel mensen favoriet
 • ANP
  Ook aanwezig in Tilburg zijn prins Constantijn en prinses Laurentien...
 • ANP
  ...prins Bernhard jr. en prinses Annette...
 • ANP
  ...en prins Maurits en prinses Marilène.

Veel 'hiep hiep hoera'

De jarige koning wordt door veel Oranje-fans in Tilburg spontaan toegezongen. Vaak blijft hij even staan om naar de verjaardagsliedjes te luisteren.

Prinsessen pakken mee aan

In het Ontdekstation presenteren Tilburgse onderwijsinstellingen zich aan de koninklijke familie. Voor Amalia, Alexia en Ariane is daar een speciale taak weggelegd: meehelpen bij de bouw van een 'ansichtkaartmachine'. In het Ontdekstation worden kinderen uit alle lagen van de samenleving uitgedaagd om zelf te bouwen aan uitvindingen.

Koninklijke familie bezoekt Ontdekstation

Ook protest in Tilburg

Rond het bezoek van de koning aan Tilburg wordt ook gedemonstreerd tegen de monarchie. Het gaat om kleine acties van enkele tientallen betogers.

Rappers

De leden van de koninklijke familie hebben al héél wat handen geschud. Bij hun wandeling door Tilburg is veel ruimte voor muziek en zang. In de Spoorzone, net achter het station, luisteren ze onder meer naar zangeres Demi en twee rappers. Niet iedereen kan hun muziek waarderen:

Máxima draagt Taminiau

Koningin Máxima draagt vandaag een jurk en een cape van Jan Taminiau. Hij komt uit Goirle in Noord-Brabant, de provincie die de koninklijke familie vandaag bezoekt. Vanaf morgen wordt Máxima's kleding tentoongesteld in Tilburg.

Muziek en zang

De koninklijke familie wordt op het Burgemeester Stekelenburgplein welkom geheten door honderden Oranje-fans. Op het plein staan koren en er is muziek. Onder meer de Carmina Burana werd er ten gehore gebracht. De jarige koning en zijn familie schudden ondertussen talloze handen.

Het gaat beginnen!

De koninklijke trein arriveert op het station van Tilburg. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane worden ontvangen door burgemeester Noordanus van Tilburg en de commissaris van de koning in Noord-Brabant, Wim van de Donk.

Aankomst in Tilburg

Hoe vieren we Koningsdag?

Ruim een derde van de Nederlanders (36 procent) viert Koningsdag op een evenement, zoals de vrijmarkt of een festival. Dat blijkt uit de Koningsdagenquête 2017, uitgevoerd door Ipsos in opdracht van de NOS. Bijna een kwart (22 procent) volgt Koningsdag vooral via de televisie en 19 procent doet niets aan Koningsdag. Lees meer over de Koningsdagenquête in dit artikel.

Opgelet!

De Heuvel in Tilburg is een van de plekken waar de stad zich voorstelt aan de koninklijke familie.

Koning en gezin onderweg

"In de trein op weg naar Tilburg, wensen we iedereen een mooie #Koningsdag toe! WA". Dat is het eerste bericht op de nieuwe Instagram-pagina van het Koninklijk Huis. Kort na de lancering had die al zo'n 8000 volgers.

Veiligheidsmaatregelen

Tilburg heeft voor het bezoek van de koninklijke familie forse veiligheidsmaatregelen genomen. Er is veel politie op de been en langs toegangswegen staan betonblokken. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters komen overigens per trein naar Tilburg.

NOS live vanaf 10.45 uur

Op NOS.nl en NPO 1 kunnen jullie vanaf 10.45 uur kijken naar een speciale uitzending over Koningsdag. Onze verslaggevers staan klaar.

Stel je vragen aan Kysia Hekster

Koninklijk Huis-verslaggever Kysia Hekster doet vandaag verslag vanuit Tilburg. Op de Facebookpagina van de NOS laat ze vanaf 10.35 uur zien wat er allemaal gaat gebeuren. Ook kunnen jullie Kysia vragen stellen over de koninklijke familie en het gesprek van Wilfried de Jong en de koning, dat gisteren werd uitgezonden.

Tilburg is er klaar voor

Nog een half uur, dan komen de koning en zijn gezin aan op station Tilburg voor het Koningsdag-bezoek. Ze worden bij het station welkom geheten door maar liefst 77 koren.

Abraham

Als je 50 wordt, mag een Abrahampop niet ontbreken, vindt een groep boeren uit Friesland, Drenthe en Gelderland. Dat geldt volgens hen ook voor koning Willem-Alexander. De boeren bouwden daarom een pop van stro voor de koning. De koninklijke Abraham is zo n 7 meter hoog en werd gisteren naar Wassenaar gebracht. "Het is de bedoeling dat die zo vlak mogelijk bij het huis van de koning komt. Via via zijn we in contact gekomen met een boer die zo'n beetje zijn achterbuurman is. En dan hopen we dat hij hem ziet", vertelt een van de boeren aan RTV Drenthe.

De bedoeling is dat de stropop de komende dagen nog in Wassenaar blijft staan.

Vlaggen!

Op Koningsdag hangen veel mensen de vlag uit, liefst mét oranje wimpel. Het is een kleurrijk en vrolijk gezicht, maar er zijn wel een paar regels, zegt de Rijksoverheid. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken en is het ook niet de bedoeling om vlaggen te laten hangen als het donker wordt. Wie dat toch wil, zou de vlag "volgens goed gebruik" moeten verlichten waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Meer informatie over de vlaginstructie lees je hier.

Een wapperende vlag in Dordrecht, vorig jaar

Erasmusbrug verlicht voor jarige koning

De Erasmusbrug in Rotterdam kleurde afgelopen Koningsnacht oranje. Het was de eerste keer dat de nieuwe sierverlichting van de brug werd gebruikt.

In maart stelde wethouder Eerdmans de led-verlichting van de brug officieel in gebruik. Met de energiezuinige lampen kunnen allerlei kleurcombinaties worden gemaakt. Tijdens Bevrijdingsdag op 5 mei wordt de brug rood-wit-blauw verlicht.

Ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander kleurt de Erasmusbrug in Rotterdam oranje. Het is voor het eerst dat de brug in kleur is verlicht met de nieuwe ledverlichting

Vrijmarkten al uren bezig

Traditiegetrouw waren veel vrijmarkten al voor dag en dauw open. In Utrecht begon de vrijmarkt al gisteravond: daar was het volgens een woordvoerder van de gemeente bomvol. De nacht en ochtend waren wel koud, maar dat weerhield veel koopjesjagers er niet van om vroeg op pad te gaan.

Vrijmarkt in Amsterdam-Zuid

Goedemorgen!

Het is een bijzondere Koningsdag: koning Willem-Alexander is 50 jaar geworden en viert dat straks in Tilburg. Vanaf 11.00 uur bezoekt hij met koningin Máxima en zijn dochters Amalia, Alexia en Ariane dertien 'werelden' waarin Tilburg (013) zich voorstelt. Het bezoek van de koninklijke familie is live te volgen op NOS.nl en op NPO 1.