NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Turks referendum: winst Erdogan officieel, herrieprotest Istanbul

Een krappe meerderheid in Turkije heeft ingestemd met de grondwetswijziging. Erdogan spreekt van een historisch besluit. Tegenstanders protesteren in Istanbul.

Liveblog gesloten
 • Winst ja-kamp officieel

  De Turkse kiesraad heeft het ja-kamp aangewezen als winnaar. Ruim 51 procent van de stemmers koos voor Erdogans gewenste grondwetswijziging, meldt Reuters. De definitieve uitslag wordt pas over 11 of 12 dagen bekendgemaakt.

  Daarmee is het liveblog over het Turkse referendum beëindigd.

 • Toeterend door Rotterdam

  Verslaggever Robert Bas meldt een komen en gaan van toeterende Turkse Nederlanders in het centrum van Rotterdam. Met Turkse vlaggen vieren aanhangers van Erdogan feest bij het consulaat in Rotterdam. De politie houdt de situatie nauw in de gaten.

 • Anti-Erdoganprotest

  Met het slaan op potten en pannen protesteren nee-stemmers in Istanbul tegen de uitkomst van het referendum. Volgens persbureau Reuters gebeurt dat in meerdere wijken van de stad. Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom tweet dat tegenstanders van Erdogan de straat op gaan. Een krappe meerderheid in Istanbul stemde tegen de grondwetswijziging.

 • 'Zware fraude'

  De Nederlandse organisatie De Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan (DemNed) vermoedt zware fraude bij de het Turkse referendum. "Blancostemmen zijn achteraf onterecht als ja-stemmen gestempeld, dat is fraude", zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het gaat volgens de raad om zo'n 2,5 miljoen blancostemmen.

 • 'Kan de oppositie een vuist maken?'

 • Erdogan spreekt

  Videobeelden van Erdogan die zijn aanhang toespreekt in Istanbul.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Erdogan spreekt menigte toe
 • 'Doodstraf gelijk bespreken'

  Erdogan zegt dat hij de "doodstraf-kwestie" gelijk wil bespreken met de premier en andere politieke leiders. Hij wil desnoods een referendum houden over de invoering ervan.

 • 'Sterker, veiliger en democratischer'

  President Erdogan spreekt zijn aanhangers toe in Istanbul. Volgens hem heeft 86 procent van de stemgerechtigden zijn stem laten horen. "De uitslag kleineren, heeft geen zin", zegt hij over de oppositie, die spreekt van manipulatie.

  Turkije wordt volgens Erdogan sterker, democratischer en veiliger.

 • Erdogan: historisch besluit

  "Het is de belangrijkste hervorming in onze geschiedenis", zegt Erdogan over het door hem gewonnen referendum. In Istanbul geeft hij een overwinningstoespraak. Volgens hem zijn er 25 miljoen ja-stemmers, 1,3 miljoen dan het aantal nee-stemmers.

  Hij benadrukt, evenals premier Yldirim eerder op de avond, dat alle uitgebrachte stemmen belangrijk zijn. "Turkije zal profiteren van de uitslag."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Erdogan spreekt van historisch besluit
 • 'Nee-stemmers hebben zelfde waarde'

  Premier Yildirim zegt dat de uitkomst van het referendum "het beste antwoord is tegen de daders van de couppoging in juli vorig jaar." Maar ook tegen Koerdische milities en alle "vijandige krachten uit het buitenland." Hij voegt daar aan toe dat alle stemmers gelijk zijn, of ze nu 'ja' of 'nee' hebben gestemd.

  Premier Yildirim tijdens zijn speech Reuters
 • Oppositie: referendum oneerlijk

  Bij zeker 2,5 miljoen uitgebrachte stemmen was sprake van manipulatie, beweert de grootste oppositiepartij van Turkije. Volgens CHP zijn er allerlei onderdrukkende maatregelen genomen.

  Ook de Turks-Koerdische partij HDP legt zich niet bij de uitslag van het referendum neer. De oppositiepartijen zijn van plan een derde tot mogelijk twee derde van alle stemmen aan te vechten.

 • 'We zijn één natie'

  Premier Yildirim spreekt van een nieuwe pagina in de democratische geschiedenis van Turkije. "We zijn één natie", zegt hij tijdens zijn overwinningstoespraak in de Turkse hoofdstad Ankara.

 • Manifestatie Rotterdam

 • 'Oppositie ruikt bloed'

  "De enige bron van verkiezingsdata is persbureau Anatolu. De oppositie vertrouwt dat staatspersbureau niet en zegt dat er manipulatie in het spel is", vertelt correspondent Lucas Waagmeester.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nee-stemmers vertrouwen uitslag niet
 • 'Hoofd koel houden'

  De Duitse minister van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat het belangrijk is nu "het hoofd koel te houden." Minister Sigmar Gabriel geeft in een korte verklaring aan blij te zijn dat de zware campagne voorbij is. Zowel in Nederland als Duitsland waren er politieke spanningen in de aanloop naar het Turkse referendum.