Voorsprong Feyenoord slinkt; PSV wint ruim van Willem II

Liggen de borden klaar op schoot? Studio Sport Eredivisie begint en is hier te zien.

Ons eredivisieblog is er volgend weekeinde weer. Met onder meer Feyenoord-FC Utrecht en Ajax-sc Heerenveen. Tot dan!

De spanning bovenin loopt bijna op tot het kookpunt: nog maar één puntje (en een beter doelsaldo) scheiden Feyenoord en Ajax.

Rechterrijtje

Hekkensluiter Go Ahead Eagles raakt na de 30ste speelronde verder achterop, zo leert een blik op het rechterrijtje.

De uitslagen

Klaar in Eindhoven

Het laatste fluitsignaal heeft geklonken in Eindhoven: PSV verslaat Willem II met 5-0, maar wát als de goal van Haye had geteld. Dan was het misschien wel een heel andere wedstrijd geworden. We zullen het nooit weten.

GOAL PSV

PSV neemt in de slotfase verder afstand van het arme Willem II: Van Ginkel schiet de 5-0 binnen in de 84ste minuut.

PSV-Willem II 5-0

GOAL PSV

En dan wordt het ook nog 4-0 voor PSV. Guardado scoort in de 82ste minuut met een vlammend schot. Het is zijn tweede goal van het seizoen.

PSV-Willem II 4-0

GOAL PSV

Pereiro beslist het duel met Willem II in de 76ste minuut. Hij krult de bal mooi in het doel en de 3-0 staat op het scorebord.

PSV-Willem II 3-0

Gaston Pereiro wordt bedankt voor de 3-0 tegen Willem II

Ruim een kwartier

Nog iets meer dan een kwartier te spelen in Eindhoven. PSV speelt niet best, Willem II geeft niet op, maar toch overheerst het gevoel dat de wedstrijd al een beetje gespeeld is.

Hoewel: in de 75ste minuut is er ineens een grote kans voor Willem II. Oulare stoomt op over links, komt alleen voor Zoet, maar werkt de bal in het zijnet.

PSV-Willem II 2-0

Willem II verdient wel een goal. Sterker nog: die hebben ze eigenlijk al gemaakt.

Commentator Frank Wielaard in Eindhoven

GOAL Willem II

In de 56ste minuut wordt het 2-0 voor PSV. Van Ginkel kopt binnen uit een hoekschop, opnieuw eentje van Guardado.

Vlak daarvoor was er even ophef: heel PSV vroeg om een penalty nadat Lachman de bal met de hand leek te beroeren toen hij een schot van Pereiro blokte.  Van Boekel wuifde de protesten weg, en die zijn na de goal al helemaal verstomd.

Marco van Ginkel en Andrés Guardado maken een dansje na de 2-0 voor PSV

Tweede helft

De bal rolt weer bij PSV-Willem II. De tussenstand is 1-0. Bij de thuisploeg is De Jong vervangen door Locadia.

Rust

Het is rust in Eindhoven. PSV leidt met 1-0, maar ook op deze onscherpe foto is te zien dat de bal van Haye over de doellijn was.

Ook op deze onscherpe foto is te zien: de bal van Thom Haye was duidelijk over de doellijn

GOAL PSV

In de blessuretijd van de eerste helft komt PSV dan toch nog op 1-0. Isimat-Mirin kopt binnen uit een hoekschop van Guardado. De druiven voor Willem II zijn in deze eerste helft bijzonder zuur. Maar de voorsprong van PSV is op zich dan wel weer terecht.

PSV-Willem II 1-0

Zuiver doelpunt Willem II niet toegekend

Iedereen in Eindhoven schrikt wakker: een snoeihard afstandsschot van Haye stuitert via de lat over de doellijn. Overduidelijk (althans, in de herhaling), maar scheidsrechter Van Boekel geeft het doelpunt niet. Helaas is er ook geen doellijntechnologie in Eindhoven.

PSV-Willem II 0-0

Berghuis: voel me verantwoordelijk voor heel Rotterdam

Fluitconcertje

Na een half uur voetballen klinkt er een voorzichtig fluitconcertje vanaf de tribunes. Het lukt PSV maar niet om een fatsoenlijk gaatje te vinden in de Willem II-defensie. In de 27ste minuut was er een kopkans voor Pereiro, maar die ging er ook niet in.

De 1.500 meegereisde Willem II-supporters zien hun ploeg vooralsnog overeind blijven.

Van Bronckhorst: we maken het onszelf heel moeilijk

Knock-out

Het spel ligt na 22 minuten even stil nadat Willem II-spelers Wuytens en Oulare knalhard met de koppen tegen elkaar zijn gekomen. Beiden liggen groggy op het veld.

Oulare kan na enige verzorging verder, Wuytens gaat met een bebloed voorhoofd naar de kant. De Belg wordt vervangen door zijn landgenoot Croux.

Het gaat niet zo goed met Dries Wuytens

Kansjes PSV

Het blijft een beetje zomeravondvoetbal in Eindhoven. PSV krijgt, ondanks het lage tempo, zijn kansjes. En dan vooral Luuk de Jong: in de twaalfde minuut kopte hij een vrije trap van Guardado over, in de zeventiende minuut kopte hij zachtjes voorlangs.

Rustig begin

De bal is in de beginfase het eigendom van PSV. Willem II komt er nog niet aan te pas, maar hoeft ook nog niet te vrezen, want het tempo bij PSV is laag. In de tiende minuut was er wel de eerste kans: een voorzet van Willems wordt eerst door Pröpper en vervolgens door De Jong helemaal verkeerd geraakt.

De bal rolt!

De laatste wedstrijd van de dertigste speelronde is begonnen: PSV-Willem II.

Hoe hebben de Eindhovenaren het gelijkspel bij FC Twente verwerkt?

Opstellingen PSV-Willem II (16.45 uur)

Bart Ramselaar mag tegen Willem II vanaf het begin meedoen. De middenvelder was zijn basisplaats vorige maand kwijtgeraakt, maar tegen de Tilburgers krijgt hij weer het vertrouwen van Phillip Cocu. Siem de Jong start op de reservebank.

De trainer van PSV heeft in vergelijking met het uitduel van donderdag bij FC Twente (2-2), nog twee wijzigingen doorgevoerd. Verdediger Héctor Moreno en buitenspeler Jürgen Locadia blijven ook buiten het basisteam. Daniel Schwaab en Gastón Pereiro nemen hun plaatsen in.

Klaar in Zwolle

De zinderende strijd in Zwolle is ten einde. PEC Zwolle-Feyenoord eindigt in een 2-2 gelijkspel.

Blessuretijd

Feyenoord krijgt vijf minuten extra in de blessuretijd om toch nog drie punten te bemachtigen in Zwolle. De spanning in Zwolle loopt op tot het kookpunt.

In de 94ste minuut is het nota bene bijna Nijland die scoort: zijn lepe schot wordt door Jones naast getikt.

PEC Zwolle-Feyenoord 2-2

De tijd dringt

De laatste minuten lopen in Zwolle en het is nog altijd 2-2 bij PEC Zwolle-Feyenoord. Hoeveel tijd krijgt de koploper nog?

Spanning in Zwolle

Het piept en het kraakt bij Zwolle, met nog 10 minuten te spelen, maar het staat nog steeds 2-2. Feyenoord krijgt steeds meer kansen, onder meer via Kramer en Elia, maar de bal wil er (nog) niet in. De spanning loopt op.

Ondertussen is El Ahmadi geblesseerd uitgevallen en vervangen door Tapia.

GOAL FC Utrecht

In Utrecht beslist Zivkovic het duel in de 78ste minuut definitief. De invaller tekent voor de 3-0 tegen FC Twente.

FC Utrecht-FC Twente 3-0

Kramer komt

Bij Feyenoord komt Kramer in de 73ste minuut in het veld voor Kuijt. PEC Zwolle heeft na een uur spelen al twee keer noodgedwongen moeten wisselen. De geblesseerden Van Polen en Ehizibue zijn vervangen door Schenkeveld en Nijland.

Bij PEC Zwolle lijkt de pijp leeg. Feyenoord heeft nog ruim een kwartier om de drie punten binnen te slepen. Maar dan moet er nog wel een keer gescoord worden.

Grote kans Toornstra

Feyenoord heeft het strafschopgebied van PEC omsingeld en in de 66ste minuut is het bijna 3-2. Een knap schot wordt door Van der Hart gepareerd, in de rebound werkt Toornstra de bal in zeer kansrijke positie naast. Toornstra scoorde dit seizoen nog niet buiten De Kuip, en vooralsnog ook vandaag niet.

Wat een invalbeurt van Barazite. Drie minuten na zijn assist schiet hij nu zelf de 2-0 binnen voor FC Utrecht.

Barazite, wiens contract na dit seizoen afloopt, bekroont een individuele actie met een schot in de rechterhoek, waar Marsman nog aan zit.

FC Utrecht-FC Twente 2-0

FC Utrecht viert de 2-0 van Nacer Barazite

FC Utrecht komt na 61 minuten op een verdiende 1-0 voorsprong tegen FC Twente. Kerk knikt binnen.

De voorzet is van invaller Barazite, die panklaar op het hoofd van Kerk belandt. Marsman is kansloos.

FC Utrecht-FC Twente 1-0

Kansjes Utrecht

De eerste kansen na rust in de Galgenwaard zijn voor Utrecht. Marsman brengt in de 56ste minuut eerst redding op een schot van Labyad en daarna ook nog eens bij de rebound van Conboy. Labyad wordt kort daarop vervangen door Barazite.

FC Utrecht-FC Twente 0-0

GOAL Feyenoord

Opnieuw is het Steven Berghuis! Hij schiet Feyenoord in de 55ste minuut naast PEC Zwolle: het is 2-2.

De Feyenoorder trekt à la Arjen Robben naar binnen en schiet knap raak in de korte hoek. De goal komt een beetje uit de lucht vallen, want het liep sinds de rust nog niet echt bij de Rotterdammers.

Steven Berghuis schreeuwt het uit na zijn tweede goal

De tweede helft is begonnen bij PEC Zwolle-Feyenoord. De koploper staat met 2-1 achter en moet aan de bak.

FC Utrecht heeft afgetrapt voor de tweede helft van het duel met FC Twente. De stand is 0-0.

Rust

Na 45 (+2) boeiende minuten in Zwolle is het rust. Feyenoord kijkt bij PEC tegen een 2-1 achterstand aan, maar leeft nog.

Ook in Utrecht is het rust. FC Utrecht en FC Twente maken er nog geen spektakel van. Hoewel de thuisploeg in blessuretijd bijna op 1-0 kwam: een schitterende vrije trap van Ayoub werd door Marsman uit de kruising getikt.

De spelers van FC Twente op de reservebank hebben last van de zon in Utrecht

Bijna rust

Het is bijna rust in Zwolle. PEC leidt, maar Feyenoord heeft zich herpakt en werkt behoedzaam aan kansen op de gelijkmaker. Die zijn er alleen nog niet zo veel geweest. In de 41ste minuut was er wel een hard, laag schot van Kuijt, dat door Van der Hart kon worden gepakt.

PEC Zwolle-Feyenoord 2-1

Kansjes in Utrecht

In Utrecht is het wachten op nieuw spektakel. Sinds de stormachtige beginfase is er niet veel meer te beleven. We zagen een vrije trap van Klich namens FC Twente (door de muur, Jensen redt) en een wegens buitenspel afgekeurde goal van Labyad voor Utrecht.

Feyenoord leeft weer

Ruim een half uur op de klok alweer in een uiterst boeiend duel in Zwolle. Feyenoord heeft er sinds de 2-1 van Berghuis weer alle vertrouwen in en jaagt op de gelijkmaker. Echte kansen heeft dat nog niet opgeleverd.

Feyenoord doet iets terug in Zwolle! In de 25ste minuut schiet Berghuis uit een lastige hoek de aansluitingstreffer binnen: 2-1.

Keeper Van der Hart lijkt niet helemaal vrijuit te gaan bij de goal, maar daar malen de Rotterdammers niet om.

Steven Berghuis balt zijn vuist na de 2-1

Storm gaat liggen

FC Utrecht begon flitsend en wervelend tegen FC Twente, maar de storm is na een kleine 20 minuten gaan liggen, zonder dat de thuisploeg heeft weten te scoren. Twente doet nu ook weer mee.

GOAL PEC Zwolle

In de dertiende minuut komt PEC Zwolle op 2-0 tegen Feyenoord! Van Polen zet goed door en schiet van dichtbij fraai binnen.

Wat is er aan de hand met de koploper?

PEC Zwolle-Feyenoord 2-0

Bram van Polen juicht na zijn goal tegen Feyenoord

Kans Feyenoord

Feyenoord probeert na de snelle tegengoal langzaam in het eigen ritme te komen. Na zeven minuten was er de eerste kans: een lange voorzet van Van der Heijden werd door Toornstra in één keer overgeschoten.

In de elfde minuut was er een mogelijkheid voor Berghuis. Feyenoord rammelt aan de Zwolse poort.

PEC Zwolle-Feyenoord 1-0

Leuk begin in Utrecht

In Utrecht is de openingsfase ook bijzonder aantrekkelijk. De Domstedelingen hadden na vier minuten al een enorme kans via Kerk, die de bal net niet lekker onder controle kreeg waardoor keeper Marsman kon ingrijpen.

Doelpunt voor PEC Zwolle! Menig schiet de bal in de derde minuut binnen. Feyenoord in de problemen.

De huurling van Ajax ontsnapt aan de aandacht van de Feyenoord-defensie, omspeelt soepel doelman Jones en schuift de bal beheerst binnen.

Op het kunstgras van Sparta stond Feyenoord na een minuut al op achterstand, in Zwolle heeft het drie minuten geduurd.

Trainer Ron Jans viert de snelle voorsprong met doelpuntenmaker Queensy Menig

De bal rolt

De bal rolt in Zwolle bij het duel tussen PEC en Feyenoord.

Ook in Utrecht is de wedstrijd begonnen. De plaatselijke FC neemt het op tegen FC Twente.

Van Bronckhorst op zijn hoede voor snelle achterstand

Klaar in Alkmaar

In blessuretijd is er nog een enorme kans voor Roda: Van Hyfte weet de bal in kansrijke positie naast te koppen. En weer even later heeft Jahanbakhsh nog een beste kans na een voorzet van Friday.

En dan is het afgelopen in Alkmaar. Het was niet best allemaal. De eindstand bij AZ-Roda JC is 1-1.

Slotfase in Alkmaar

De laatste minuten lopen in Alkmaar en AZ is nu toch wel op jacht naar de overwinning. De Alkmaarders zijn voortdurend in de aanval, Roda JC houdt alleen maar tegen.

AZ-Roda JC 1-1

AZ mist penalty

Penalty voor AZ in de 71ste minuut! Van Peppen maakt hands en de bal gaat op de stip. Weghorst neemt plaats achter de bal, maar faalt: Van Leer stopt de penalty. Het blijft 1-1 bij AZ-Roda JC.

Even later grijpt Van Leer opnieuw goed in bij een schot van Bel Hassani. AZ lijkt aan een soort slotoffensief te zijn begonnen.

Minder

Het enthousiaste begin van AZ begint alweer langzaam weg te ebben. Het tempo gaat omlaag, het spel wordt slordiger en de Alkmaarders moeten oppassen voor speldenprikjes van Roda JC. Ondertussen wordt Dos Santos in de 68ste minuut vervangen door Friday.

Ander vaatje

AZ tapt sinds de rust, zoals dat zo mooi heet, uit een ander vaatje. En dat moest ook wel, want de eerste helft was abominabel van Alkmaarse kant. In de tweede helft hebben we al een paar aardige mogelijkheden gezien, onder meer een schot van Haps dat een half metertje naast ging.

De tweede helft is begonnen bij AZ-Roda JC (1-1). Bij AZ is Mats Seuntjes, die een offday had, vervangen door Iliass Bel Hassani.

AZ begint meteen voortvarend aan de tweede helft, zet Roda JC onder druk en krijgt meteen een paar aardige mogelijkheden. Trainer Van den Brom zal een donderpreek hebben gehouden in de kleedkamer.

Kuijt op de bank

Bij Feyenoord staan straks tegen PEC Zwolle Tonny Vilhena en Nicolai Jørgensen in de basis. Dirk Kuijt begint op de bank.

Rust in Alkmaar

Het is rust in Alkmaar na een bijzonder matige eerste helft. Het is 1-1 bij AZ-Roda JC.

GOAL Roda JC

De defensie van AZ staat te pitten bij een corner en Roda JC komt op 1-1. Daryl Werker kopt binnen.

Niemand let op de verdediger en hij kan de bal na de hoekschop van Paulissen simpel binnenwerken.

Daryl Werker kopt de 1-1 tegen de touwen

Eindelijk actie

De goal van AZ zorgt meteen voor actie op het veld, en dat was ook wel nodig. Een minuutje later is het bijna 1-1, als Rosheuvel de bal net mist en Van Velzen een vrije schietkans krijgt. Maar Krul brengt redding. Weer meteen daarna levert Dos Santos namens AZ een hard schot af, dat door Van Leer kan worden gepareerd.

AZ-Roda JC 1-0

GOAL AZ

Er was nog weinig te beleven in Alkmaar, maar in de 33ste minuut veert het publiek op bij een prachtige goal van Jahanbakhsh.

De Iraniër stoomt alleen op aan de rechterkant, krijgt geen hulp, dus moet het wel alleen oplossen. Na een mooie individuele actie ramt hij de bal hard en onhoudbaar in het Roda-doel.

Alireza Jahanbakhsh schiet de 1-0 langs doelman Benjamin van Leer

Er gebeurt iets

Het publiek schrikt na 25 minuten wakker, want er gebeurt eindelijk iets in Alkmaar. Eerst is er een kopbal van Wuytens, waarbij Weghorst net niet bij de rebound kan. Een minuutje later is er een kanonskogel van afstand van Vlaar, die rakelings naast het Roda-doel suist.

AZ-Roda JC 0-0

Saai

Er staan alweer 20 minuten op de klok bij AZ-Roda JC en er is eigenlijk nog niets gebeurd. Het is bij vlagen voetbal in slow-motion en de keepers hebben nog niets te doen gehad. Er was een vrije trap van Wuytens van 25 meter, maar de bal ging ruim over.

Aftasten

Het is de eerste minuten nog aftasten geblazen in Alkmaar. Het tempo ligt laag, zoals je zou kunnen verwachten op een lome lentezondag.

Ron Vlaar (AZ) in duel met Mikhail Rosheuvel (Roda JC)

Aftrap in Alkmaar

De bal rolt in Alkmaar bij AZ-Roda JC, bij een temperatuur van 17 graden en een aangenaam zonnetje.

AZ won slechts één van de laatste zeven thuiswedstrijden. Roda JC kan bij een zege in één klap van de zeventiende naar de veertiende plaats stijgen.

Doelpuntenfestijn

In de dertigste speelronde zijn tot nu toe liefst 29 doelpunten gevallen. Het record van dit seizoen staat op speelronde 14, toen er 35 keer werd gescoord.

Back of middenveld, het maakt Nieuwkoop niet uit

Mocht het jaarboek van Feyenoord al grotendeels geschreven zijn, dan komt de naam van Bart Nieuwkoop daarin waarschijnlijk lange tijd niet voor. Maar op de latere bladzijden over de competitie wordt de Zeeuw dan ineens genoemd als basisspeler.

Nota bene in de Klassieker stond Nieuwkoop dit seizoen voor het eerst aan de aftrap. En ook midweeks tegen Go Ahead Eagles was er een basisplaats.

Nieuwkoop: mooi dat ik in deze fase veel mag spelen

Opstellingen AZ en Roda JC

AZ begint om 12.30 uur met Ron Vlaar en Fernando Lewis in de basis aan de thuiswedstrijd tegen Roda JC. Aanvoerder Vlaar keert terug in de ploeg nadat hij de midweekse ontmoeting in Amsterdam met Ajax (4-1) had overgeslagen. Lewis begint voor het eerst dit seizoen in de basis vanwege blessures bij de rechtsbacks Jonas Svensson en Mattias Johansson.

Roda JC nam donderdag dankzij een zwaarbevochten zege op PEC Zwolle (2-1) wat afstand van Go Ahead Eagles, dat op de laatste plaats staat. Trainer Yannis Anastasiou heeft zijn elftal ondanks de winst op een paar plekken gewijzigd. Zo hebben de aanvallers Mikhail Rosheuvel en Mitchel Paulissen een basisplaats gekregen.

Feyenoord en kunstgras

Feyenoord is nog vijf wedstrijden verwijderd van de eerste landstitel sinds 1999. De ploeg moet vandaag naar PEC Zwolle, waar de afgelopen vier jaar werd verloren. Het kunstgras lijkt daar een grote rol in te spelen.

Van de traditionele topdrie heeft Feyenoord in de laatste zes eredivisieseizoenen verreweg het slechtst gepresteerd op kunstgras. De Rotterdammers wonnen slechts 54,17 procent van hun wedstrijden. Bij Ajax (69,23%) en PSV (75%) ligt dat percentage een stuk hoger.

Feyenoord onderuit op kunstgras Sparta

Programma

Ajax won gisteravond probleemloos bij NEC. De druk ligt nu dus bij koploper Feyenoord, dat om 14.30 uur op bezoek gaat bij PEC Zwolle. Maar er zijn natuurlijk nog drie aardige duels.