liveblog
NOS NieuwsAangepast

Aanslag Londen: minstens vier doden en twintig gewonden

liveblog gesloten

Aanslag Londen: wat gebeurde er vandaag?

NOS
Reconstructie van aanslag Londen

Bij een terroristische aanslag in Londen zijn minstens vier doden en twintig gewonden gevallen. Onder de doden bevindt zich waarschijnlijk de dader. Over zijn identiteit en motief is nog niets bekend. In Britse media werd de naam van een man genoemd, maar de advocaat van die man zegt dat zijn cliënt de aanslag niet gepleegd kan hebben omdat hij in de gevangenis zit.

Hiermee beëindigen wij dit liveblog. Vanzelfsprekend houden wij je op de hoogte van het laatste nieuws in onze reguliere berichtgeving.

Nederlandse leerlingen getuige van aanslag

Leerlingen van een middelbare school in Bergen op Zoom waren getuige van de aanslag bij het parlement in Londen. De leerlingen zijn niet gewond geraakt, zei rector Marcel van Loo in het tv-programma Nieuwsuur. De school heeft in overleg besloten dat het reisje wordt afgebroken: morgen keert iedereen terug naar huis.

Er waren twee groepen leerlingen van het Mollerlyceum in Londen. Een van de twee groepen was op het moment van de aanslag bij het parlement, de andere elders in de stad.

May: zieke en verdorven terroristische aanslag

May: deze plek is niet toevallig

De Britse premier May zegt dat alle details van de "zieke en verdorven terroristische aanslag" nog duidelijk moeten worden. In een toespraak voor haar ambtswoning in Downing Street toonde zij zich geëmotioneerd en geschokt, maar ook strijdbaar. Ze bevestigt dat er één dader was en dat het veiligheidsniveau in Groot-Brittannië gehandhaafd wordt. Dat staat nu op "ernstig". Later vanavond zal de Londense politie nog met een update komen, zegt ze.

Laffe terroristen zullen onze waarden en democratie nooit met geweld kunnen breken, zei May na een vergadering met haar crisisteam. Ze zei dat het dreigingsniveau voor Londen hoog blijft en dat de verscherpte veiligheidsmaatregelen nog even van kracht blijven.

'School Breda gaat niet naar Londen'

Het Newman College uit Breda gaat niet naar Londen. Een groep leerlingen zou vannacht naar de Britse hoofdstad zijn vertrokken, maar de school vindt dat niet verantwoord na de aanslag van vandaag, meldt De Telegraaf.

Britse vlag op stadhuis in Tel Aviv

Het stadhuis van de Israëlische stad Tel Aviv is verlicht in de kleuren van de Union Jack, de Britse vlag, uit solidariteit.

Bezorgde Nederlanders kunnen terecht bij Londense politie

Nederlanders die zich zorgen maken over vrienden of familie in Londen, kunnen contact opnemen met de politie van de stad, adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Twee Roemenen onder gewonden

Onder de gewonden zijn twee Roemenen, meldt het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het ministerie zijn de twee opgenomen in het ziekenhuis. Het is niet bekend hoe het met de slachtoffers gaat.

Trump condoleert Britse premier May

De Amerikaanse president Trump twittert dat hij heeft gesproken met de Britse premier May. Hij heeft zijn condoleances uitgesproken.

Parlement volledig geevacueerd

Inmiddels zijn alle parlementsleden en andere mensen die nog in het parlementsgebouw zaten, veilig buiten. Voordat ze naar buiten konden, moesten ze vragen beantwoorden over het incident, zoals wat ze hebben gezien en waar ze waren.

Update van Londense ambulancedienst

Twaalf ernstig gewonden, acht lichtgewonden. En drie slachtoffers zijn ter plekke overleden. Dat meldt de ambulancedienst van Londen.

Burgemeester van Londen komt met videoboodschap

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft een videoboodschap ingesproken naar aanleiding van de aanslag in Londen. "Londenaren zullen nooit worden geïntimideerd door terrorisme."

Onduidelijkheid over vermoedelijke dader

Terwijl er nog steeds volop gespeculeerd wordt over de dader, zou de advocaat van Abu Izzadeen tegen journalisten hebben gezegd dat Izzadeen de aanslag niet gepleegd kan hebben, omdat hij op dit moment in de gevangenis zou zitten.

Omstander filmde paniek op straat

Een ooggetuige legde vanmiddag vast hoe mensen het op een lopen zetten, nadat er schoten klonken.

Twee gewonden in kritieke toestand in Londens ziekenhuis

In King's College Hospital liggen ook gewonden van de aanslag in hartje Londen. Twee daarvan zijn in kritieke toestand. Zes anderen zijn stabiel.

Lagerhuis nog steeds afgesloten

Parlementariër Barry Sheerman meldt dat hij en andere parlementariërs nog steeds vastzitten in het lagerhuis. Volgens Sheerman is het parlement nog steeds vergrendeld.

Informatiepunt voor bezorgde Britten

De politie opent een informatiepunt waar bezorgde mensen terechtkunnen met hun vragen over mogelijk betrokken familie en vrienden.

Speculaties over dader

Er wordt volop gespeculeerd over de identiteit van de dader. Het zou gaan om een voormalige woordvoerder van een organisatie (Al Ghurabaa) die in 2006 verboden werd in Groot-Brittannië. Hij zou luisteren naar de naam Abu Izzadeen, maar werd ooit geboren als Trevor Brooks. Izzadeen zou ooit hebben geprobeerd om naar IS in Syrië af te reizen.

'Het hart van de democratie is aangevallen'

"Het hart van de democratie is aangevallen. Mijn steun en mijn gedachten voor onze Britse vrienden", twittert de Franse oud-president Nicolas Sarkozy.

Ooggetuigen: de auto zigzagde over de brug, het was vreselijk

"We draaiden ons om en zagen een auto die een vrouw aanreed. Ik denk dat het een vrouw was, maar dat weet ik niet honderd procent zeker. Ze lag onder het wiel."

Twee ooggetuigen kwamen net over de Westminster Bridge toen bij het Britse parlement een aanslag werd gepleegd.

Vier doden en twintig gewonden bij aanslag

De Britse politie heeft bekendgemaakt dat er minstens vier doden zijn gevallen bij de aanslag in Londen. Onder de doden zit vermoedelijk een dader. De politie bevestigt ook dat een van de agenten die later werd neergestoken voor het parlementsgebouw, is overleden.

Er zijn ook twintig gewonden gevallen, onder wie drie politieagenten die op de Westminster Bridge gewond raakten.

De politie gaat uit van een dader, die vanuit de auto naar het parlementsgebouw rende en daar naar binnen probeerde te komen. Maar omdat er hardnekkige geluiden zijn over een tweede aanslagpleger wordt dat ook nog onderzocht.

Politie: 4 doden, zeker 20 gewonden bij aanslag

Koenders: geen indicatie van Nederlandse slachtoffers

Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op de aanslag in Londen. Hij leeft mee met de slachtoffers. "Ik heb mijn Britse collega Boris Johnson, met wie ik vandaag zij aan zij zit in de anti-ISIS conferentie in Washington, direct mijn medeleven betuigd toen het verschrikkelijke nieuws binnenkwam. Mijn gedachten zijn bij de inwoners van Londen."

Volgens Koenders zijn er geen indicaties dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. "Maar dat kunnen we in dit stadium ook nog niet uitsluiten."

De Britse politie houdt rekening met een terroristische aanval tot het tegendeel blijkt. "Dat zou natuurlijk een absolute veroordeling verdienen", aldus Koenders.

Minister van Buitenlandse Zaken VS reageert

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken condoleert de slachtoffers en hun families. We veroordelen de verschrikkelijke geweldsincidenten, of ze nou zijn uitgevoerd door individuen of door terroristen. Dit maakt voor de slachtoffers niet ut.

Meer beveiliging bij Britse gebouwen in New York

De beveiliging bij Britse gebouwen in New York wordt ook opgeschaald, meldt de politie van de Amerikaanse stad.

Neergestoken politieagent overleden

De BBC meldt dat een van de politieagenten die door de dader werd neergestoken voor het parlementsgebouw, is overleden. De omroep heeft dat van de staatssecretaris die hem reanimeerde na de steekpartij. Daarmee komt het dodental van de aanslag op twee.

Drie Franse schoolkinderen geraakt op Westminster Bridge

De auto op de Westminster Bridge heeft ook drie Franse kinderen geraakt. Dat bevestigt de Franse premier Bernard Cazeneuve. De leraar van de schoolkinderen zegt tegen de Britse krant The Telegraph dat hij niet weet of ze nog leven. "Drie van ons werden getroffen. Ik kan niet meer praten, ik weet niet wat ik moet zeggen."

'Meer dan duizend mensen naar Westminster Abbey gebracht'

Getty Images
Mensen worden opgevangen in de Westminster Abbey Cathedral

Een politieagent zegt tegen NRC-correspondent Melle Garschagen dat er meer dan duizend mensen van het parlement naar Westminster Abbey worden gebracht.

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken reanimeerde politieagent

Een staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Tobias Ellwood wordt nu al een held genoemd door Britse media. Hij zou de agent die werd neergeschoten voor het Londense parlementsgebouw hebben gereanimeerd. Ook zou hij het bloed hebben gestelpt van de wonden.

'Twee aanslagplegers in voertuig op Westminster Bridge'

De BBC hoort van meerdere bronnen dat er twee aanslagplegers in het voertuig zaten dat over de Westminster Bridge reed.

Tijdlijn van aanslag in Londen

Om 15.40 uur rijdt een auto met vierwielaandrijving ongeveer twaalf mensen aan op de Westminster Bridge. Ooggetuigen zien dat een vrouw in de rivier Thames terechtkomt en dat een bus moet uitwijken voor de auto. Daardoor rijdt de bus ook meerdere mensen aan.

De auto rijdt door en tegen de hekken van het nabijgelegen parlementsgebouw aan. De chauffeur van de auto stapt uit de auto, rent weg en schiet een agent neer. Daarna wordt hij zelf neergeschoten.

Om 16.05 uur worden parlementsleden in het gebouw op de hoogte gesteld. "Er is een agent aangevallen, en de dader is neergeschoten", krijgen ze te horen. Een traumahelikopter neemt gewonden mee naar het ziekenhuis.

Om 16.32 uur zegt de politie uit te gaan van een terroristische aanval. Om 17.00 uur maakt de woordvoerder van Theresa May bekend dat ze veilig is en de situatie in de gaten houdt.

Om 17.10 uur twittert een dokter van het St Thomas' Hospital dat een van de gewonden, een vrouw, is gestorven.

Om 17.25 uur wordt er een verdacht pakketje gevonden in een voertuig bij het parlementsgebouw. De evacuatie, die net is begonnen, wordt tijdelijk stop gezet. Een tijdje later wordt de evacuatie hervat.

17.40 uur: Sky News meldt dat er een tweede dode is gevallen. Dat is nog niet bevestigd.

17.57 uur: De vrouw die in de Thames terecht is gekomen, wordt levend maar zwaargewond uit het water gehaald.

Onduidelijkheid over toestand dader

De BBC meldt dat de schutter is neergeschoten en afgevoerd naar een ziekenhuis. Het is dus niet duidelijk of hij leeft of is overleden. Echter, in een reportage zegt de Britse omroep dat de man dood zou zijn. Dat laatste is niet bevestigd door de politie.

Sky News meldt inmiddels dat er drie agenten gewond zouden zijn geraakt bij de aanslag.