NOS Nieuws Politiek Aangepast

Schippers hoort uiteenlopende adviezen en serveert gezonde snacks

In de Stadhouderskamer sprak VVD-minister Schippers vandaag met alle dertien fractievoorzitters om te kijken welke coalitie gevormd kan worden.

Liveblog gesloten
 • Schippers praat morgen verder met VVD, CDA, D66 en GroenLinks

  Verkenner Edith Schippers houdt morgen een tweede ronde van gesprekken met fractievoorzitters. Ze lijkt daarbij als eerste de mogelijkheid te willen onderzoeken van een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Want ze praat morgen achtereenvolgens met de leiders van die partijen, Rutte, Buma, Pechtold en Klaver.

  Het is de bedoeling dat Schippers uiterlijk woensdag advies uitbrengt aan de Tweede Kamer. 

 • Baudet herhaalt: zakenkabinet

  Als laatste is Thierry Baudet van het Forum voor Democratie (FvD) bij Schippers geweest. Hij herhaalde wat hij vorige week al zei: dat er een zakenkabinet moet komen, "met de beste mensen, ongeacht hun politieke voorkeur. Nieuwe mensen, geen partijtijgers." Pieter Omtzigt, het op één na langstzittende CDA-Kamerlid, zou het voortouw moeten nemen.

  Volgens Baudet is er heel veel kwaliteit in Nederland die nu niet doordringt. Hij noemde de naam van Marcel Levi, de oud-bestuursvoorzitter van het AMC, voor volksgezondheid. Ook topwetenschapper Robert Dijkgraaf zou wat Baudet betreft in het kabinet moeten komen.

  Thierry Baudet komt aan bij Schippers ANP
 • SGP wil een centrumrechtse meerderheidscoalitie

  De SGP wil dat bij de vorming van een nieuwe regering gekeken wordt naar de mogelijkheid van een centrumrechtse meerderheidscoalitie. Een informateur van de VVD, de grootste partij, moet het voortouw nemen, zegt SGP-leider Van der Staaij. Hij houdt alle opties open, ook deelname aan een rechts kabinet met de PVV.

  Kees van der Staaij (SGP) bij verkenner Schippers ANP
 • Denk gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen

  Kuzu (Denk) aan tafel bij Schippers ANP

  Denk-leider Kuzu zegt dat zijn partij relatief klein is, maar dat hij niet weg wil lopen voor verantwoordelijkheid. Denk gaat in ieder geval meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Kuzu weet nog niet precies in welke steden. In sommige grote steden kreeg Denk meer stemmen dan de PvdA.

  Landelijk is Denk voorstander van een christelijk-progressief kabinet van CDA, GroenLinks, SP, D66 en PvdA en eventueel ChristenUnie. Maar Kuzu erkent dat het om een "onwaarschijnlijke uitkomst" gaat. En onderhandelingen over een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks zullen volgens hem hoogstwaarschijnlijk ook uitlopen op een mislukking.

  Daarom ziet hij maar één serieuze optie: VVD, CDA, D66 en PvdA. PvdA-leider Asscher zou zich "in het belang van het land" onomwonden moeten uitspreken voor deze combinatie, zei Kuzu. Asscher zei eerder vandaag dat hij gezien de verkiezingsnederlaag van zijn partij weinig ziet in kabinetsdeelname.

 • Krol geeft geen coalitieadvies. Wel terug naar 65

  50Plus-leider Krol heeft geen voorstel voor een bepaalde coalitie gedaan aan verkenner Schippers. Hij heeft wel tegen haar gezegd dat hij een verlaging wil van de AOW-leeftijd. "Daar moet serieus naar worden gekeken'', aldus Krol. Hij noemt het voorstel van PVV-leider Wilders voor een rechts kabinet met PVV en 50Plus boeiend. "Maar als 50PLUS haar belangrijkste punten niet kan verwezenlijken, dan slaan we even over tot de eerstvolgende verkiezingen".

 • Henk Krol is de tiende gast van verkenner Schippers, drie nog te gaan

  Henk Krol van 50Plus bespreekt zijn advies met Schippers ANP
 • Partij voor de Dieren wil een 'klimaatcoalitie'

  PvdD-leider Thieme wil een "klimaatcoalitie" met haar eigen partij en de VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie. In de Eerste Kamer zou die gedoogd moeten worden door SP, PvdA en 50Plus. Na afloop van het gesprek met verkenner Schippers zei ze dat een coalitie met het CDA er wat haar betreft niet in zit.

 • Update

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Partij voor de Dieren wil een 'klimaatkabinet'
 • Segers: praat eerst maar met GroenLinks

  De grootste partij (VVD) en de grootste winnaars (CDA,D66 en GroenLinks) moeten eerst met elkaar gaan overleggen over een nieuw kabinet. Dat is het advies van ChristenUnie-voorman Segers aan verkenner Schippers. Hij ziet zijn eigen partij niet als grote winnaar, de ChristenUnie behield zijn vijf zetels.

  Toch wordt de ChristenUnie ook genoemd als coalitiepartner in een centrum-rechts kabinet.  Maar Segers zei dat hij vooralsnog geen rol voor zichzelf ziet weggelegd. "We hebben een bescheiden positie."

 • Asscher wil dat winnaars D66, CDA en GroenLinks met VVD gaan praten

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De PvdA gaat voorlopig niet om onderhandelingstafel
 • Asscher: pleidooi Plasterk is vrij ruig

  PvdA-leider Asscher was naar eigen zeggen "wel een beetje verbaasd", toen hij hoorde van het pleidooi van demissionair minister Plasterk om de fracties van GroenLinks en de PvdA samen te voegen. Plasterk had dat niet met hem overlegd. Boos is hij niet. "We moeten alle discussies voeren, maar deze is vrij ruig."

  "Dat gaan we dus niet doen. We gaan vanuit onze eigen kracht weer sterk worden", zei Asscher. Zijn partij verloor afgelopen woensdag 29 zetels en heeft er nog maar 9 over. De SP wil de PvdA toch graag in een centrum-links kabinet met zes partijen hebben, maar dat vindt Asscher een "zeer complexe variant". "Ik sluit geen dingen uit, maar de realiteit is dat we de zevende partij van Nederland zijn geworden. Bescheidenheid is het devies."

  Asscher pleitte er bij verkenner Schippers voor om de VVD het initiatief te geven bij de formatie en allereerst te kijken naar een coalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. 

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Asscher wist niets van "ruige" plan Plasterk
 • SP-leider Roemer wil centrum-links kabinet met zes partijen

  SP-leider Roemer wil wel zes partijen in een nieuw kabinet, om een centrum-links kabinet mogelijk te maken. Zijn ideale coalitie bestaat uit SP, CDA, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. Ook de Partij voor de Dieren zou een mogelijkheid zijn.

  Roemer beseft dat de meeste andere partijen daar niets voor voelen. "Maar ik roep de verkenner op om meerdere opties te onderzoeken."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  SP-leider Emile Roemer wil centrum-links kabinet
 • Gezonde snacks; de verkenner is niet voor niets ook minister van Volksgezondheid

  Gezonde snacks bij de verkenner ANP

  Edith Schippers biedt haar gasten van alles aan: koffie, thee, vruchtensap, kleine chocoladereepjes...maar ook gezonde snacks als snoeptomaatjes en komkommer.

 • "Veelheid aan adviezen maakt het erg ingewikkeld"

  "Het wordt echt nog passen en meten", zegt NOS-verslaggever Jeroen van Dommelen over de adviezen die verkenner Schippers vanmorgen heeft gehad. De VVD wil met het CDA en D66 en een nog te zoeken vierde partij. GroenLinks wil een christelijk progressief kabinet, het liefst zonder de VVD. Het CDA wil dat de VVD een informateur levert. D66 wil VVD, CDA en GroenLinks erbij. En de PVV denkt aan een combinatie van VVD, CDA, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie.

  De adviezen zijn zo verschillend, dat Van Dommelen nog geen voorspelling kan maken. "Het is echt heel ingewikkeld". De kans bestaat dat Schippers morgen nog opnieuw een rondje gesprekken doet.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van Dommelen: ingewikkeld taak voor Schippers
 • Even een broodje eten

  Verkenner Schippers heeft even pauze, daarna volgen nog acht partijleiders.