NOS Nieuws Politiek Aangepast

Nederland Kiest: 'formatie wordt moeilijk, moeilijk, moeilijk'

Het is vandaag de dag na de verkiezingen. Met in dit liveblog: Schippers aangesteld als verkenner - taart en tranen bij fracties - buitenland reageert

Liveblog gesloten
 • Dit was het!

  De Tweede Kamerverkiezingen zitten erop, de zetelverdeling in de nieuwe Tweede Kamer is bekend. Na het weekend wordt een begin gemaakt met de formatie. Hoe lang die duurt...?

  Alle politieke nieuwtjes kun je blijven volgen in de reguliere berichtgeving op NOS.nl. En we gaan eruit met een hoogtepunt: het voorlopig laatste vlog van de NOS-collega's Xander van der Wulp en Vincent Rietbergen. Bedankt voor het lezen!

 • Bad, pizza, Homeland

  Vermoedelijk verwoordt het nieuwe SP-Kamerlid Peter Kwint wat de meeste politici vanavond denken. Na een slopende campagne is het opvallend stil op sociale media. Ook bij de meeste praatprogramma's is vanavond geen politicus te zien. Uitzondering is Thierry Baudet van het Forum voor Democratie: hij is, met zijn nummer 2 Theo Hiddema, te gast bij Pauw & Jinek.

 • Winst en verlies op de kaart

  Dat de PvdA overal heeft verloren is duidelijk, maar in welke gemeente was het verlies eigenlijk het grootst? En waar hebben CDA, PVV, D66 en GroenLinks het meest gewonnen? We hebben alle uitslagen per partij in een kaart gezet. De uitschieters worden zo in een oogopslag duidelijk.

  (En om op de eerste vraag terug te komen: de klap voor de PvdA was het grootst in Veendam, daar verloor de partij 32,7 procentpunten.)

  Alle partijen op de kaart
 • 'Het wordt moeilijk, moeilijk, moeilijk'

  Politiek verslaggever Ron Fresen NOS

  VVD-politica Edith Schippers zet de eerste stappen in de formatie, als verkenner. "Zij gaat proberen uit te zoeken hoe de partijen de verkiezingsuitslag vertalen naar een mogelijk kabinet", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Maar ze gaat ook proberen de nieren te proeven. Zo zal ze van GroenLinks-leider Klaver willen weten of hij echt alleen een links kabinet wil, of dat hij niet toch de VVD ziet zitten als mogelijke partner." Datzelfde geldt voor Emile Roemer van de SP. Die had de VVD in de campagne consequent uitgesloten.

  Niemand wil vandaag al vooruit lopen op de formatie. "Partijleiders houden hun kaken stijf op elkaar. Maar je hoort overal dat het moeilijk, moeilijk, moeilijk wordt", zegt Fresen. Het is nu Schippers' taak om de waslijst aan mogelijke meerderheden terug te brengen tot een serieus aantal opties.

  De meest genoemde optie is een kabinet van VVD, CDA, D66 met als vierde partij GroenLinks of de ChristenUnie. "Maar dat ligt politiek ook heel ingewikkeld. De VVD in één kabinet met GroenLinks? Dat zien ze bij beide partijen niet snel gebeuren. Dat geldt ook voor D66 en de ChristenUnie. Wat je dus ook hoort als reële optie is een minderheidskabinet, waarbij VVD, CDA en D66 een kabinet vormen en met wisselende meerderheden gaan werken. Ik hoor bij de VVD dat dat ook echt open wordt gehouden als een serieuze optie."

 • Schippers: zeer korte tijdspanne

  Verkenner Edith Schippers staat in het Tweede Kamergebouw de pers te woord. Ze zegt dat de tijdspanne om haar werk te doen zeer kort is. Kamervoorzitter Arib wil volgende week donderdag debatteren over Schippers' bevindingen, maar ze kan pas maandag aan het werk. "De fractievoorzitters willen graag even uitblazen na deze campagne", zegt Schippers. "Dat is ook gezond."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Verkenner Edith Schippers (VVD) geeft korte verklaring
 • Nabeschouwing voor jongeren

  Het NOS-jongerenplatform Mashup praat vanaf 18.30 uur op YouTube over de uitslagen en de formatie, samen met de populaire YouTubers Thomas Cox en Quinsding. Meekijken kan op het YouTube-kanaal van Mashup.

 • Aboutaleb wil af van lijsttrekkerverkiezing

  De burgemeester van Rotterdam uit op de website van het PvdA-platform Lokaal Bestuur kritiek op de manier waarop Lodewijk Asscher tot PvdA-leider is gekozen. "Ik vind zo'n verkiezing niet de goede manier om een partijleider te kiezen", zegt hij.

  Asscher nam het eind vorig jaar op tegen zittend partijleider Diederik Samsom. Die was op zijn beurt vijf jaar geleden door de leden tot lijsttrekker gekozen. Aboutaleb vindt het maar niets dat kandidaten anderen moeten afvallen om zich te kunnen profileren. "Die manier van verkiezing moet heroverwogen worden."

  Aboutaleb denkt verder dat de PvdA in de oppositiebankjes moet. Ook heeft hij een advies voor de achterban: "Houd het hoofd koel. Na magere jaren komen weer vette jaren."

 • Dijsselbloem kan voorlopig bij Eurogroep blijven

  Jeroen Dijsselbloem kan voorlopig voorzitter van de Eurogroep blijven. Een hoge diplomaat in Brussel heeft laten weten dat zolang het kabinet-Rutte II demissionair is, er geen probleem is. Wat er daarna gebeurt, hangt af van de overige leden van de Eurogroep.

  Formeel moet de voorzitter van de Eurogroep een zittend minister van Financiën zijn. Omdat het niet eerder is voorgekomen dat een voorzitter halverwege zijn termijn de verkiezingen verloor, weet niemand in Brussel hoe het nu met hem verder moet. Officieel loopt de termijn van Dijsselbloem tot 1 januari 2018.

  Jeroen Dijsselbloem wordt nu Kamerlid voor de PvdA. Hij stond derde op de kieslijst ANP
 • Eerste motie ingediend tegen Spekman

  De PvdA bespreekt de slechte verkiezingsuitslag zaterdag bij een politieke ledenraad in Utrecht. De lokale afdeling uit Enschede opent alvast de aanval op partijvoorzitter Spekman en komt met een motie waarin het vertrouwen in Spekman wordt opgezegd.

  Spekman zei eerder vandaag dat hij vertrekt als de leden dat willen. Gisteravond benadrukte hij nog dat de leden hem wel hebben gekozen, maar fractievoorzitter Laurens van de Velde uit Enschede betwist dat. "Hij is nooit gekozen. Bij de verkiezingen voor een partijvoorzitter was er geen tegenkandidaat", zegt hij in de krant Tubantia. "Het is nu tijd om daar een goede discussie over te voeren."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Spekman: als leden het willen stap ik op
 • Schippers begint maandag

  De verkennende gesprekken die VVD-politica Edith Schippers gaat voeren met de gekozen lijsttrekkers, beginnen pas maandag. De fractievoorzitters hadden daar om gevraagd.

  Schippers heeft dan iets meer dan twee dagen de tijd om alle dertien partijen te spreken over mogelijke coalities. Kamervoorzitter Arib heeft haar gevraagd om komende woensdag al met een rapport te komen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Schippers gaat 'blanco' aan het werk
 • Recordaantal kiezers bracht stem uit

  Het opkomstpercentage bij de verkiezingen van gisteren mag dan geen record zijn, het absolute aantal kiezers is dat wel. Nooit eerder brachten zo veel mensen hun stem uit voor de Tweede Kamer. Het waren er 10,3 miljoen, ruim 500.000 meer dan in 2006. In beide jaren was de opkomst 80,4 procent, maar door de groei van het aantal kiesgerechtigden is nu dus toch een record gevestigd.

 • Rechter feliciteert Theo Hiddema met Kamerzetel

  De nummer 2 van het Forum voor Democratie, advocaat Theo Hiddema, is vanochtend in de rechtbank gefeliciteerd met zijn verkiezing. "De uitslag staat nog niet vast, maar ik wilde u daar wel mee feliciteren", zei de rechter in een zaak waarbij Hiddema het woord voerde voor een verdachte.

  Hiddema was gisteren niet bij het verkiezingsfeest van het Forum voor Democratie, naar eigen zeggen omdat hij zich wilde voorbereiden op de zitting van vanochtend. De strafpleiter vormt samen met lijsttrekker Thierry Baudet de nieuwe FvD-fractie in de Tweede Kamer.

 • Deens journaal voor één keer in het Nederlands

  De Deense zender TV2 bracht het nieuws over de Tweede Kamerverkiezingen vanochtend in het Nederlands, "omdat je taal klinkt zo loik". De presentatoren deden het niet onverdienstelijk.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Denen maken journaal in het Nederlands
 • Nieuwe Kamer bespreekt advies Schippers

  Als het aan Kamervoorzitter Arib ligt, brengt verkenner Edith Schippers volgende week woensdag verslag uit. De nieuwe Tweede Kamer kan dan na de beëdiging op 23 maart in debat over haar bevindingen.

 • SCHIPPERS WORDT VERKENNER

  Kamervoorzitter Khadija Arib maakt bekend dat VVD-minister Edith Schippers is voorgedragen als verkenner. Ze moet gaan onderzoeken welke mogelijke coalities kunnen worden gevormd.

  Arib zegt dat Schippers meteen aan de slag kan en hoopt dat ze komende woensdagochtend verslag kan uitbrengen. Daarna kan de Kamer daarover debatteren.

  Minister Schippers van Volksgezondheid kijkt welke partijen met elkaar een kabinet kunnen vormen ANP