NOS Nieuws Binnenland Politiek Aangepast

Nederland Kiest: Wilders 'was liever de grootste geworden'

De PVV-leider reageerde vannacht op de voorlopige prognose, waarin de PVV op 19 zetels staat. Het gat met de VVD is 13 zetels. VVD-leider Rutte wordt al gefeliciteerd.

Liveblog gesloten
 • Goedenacht!

  We eindigen dit liveblog met de voorlopige prognose van de einduitslag. Deze prognose is gebaseerd op de uitslagen van 263 van de 388 gemeenten. Ten opzichte van de exitpoll van Ipsos wint de VVD een zetel (van 31 naar 32), GroenLinks verliest er een (16 naar 15). Voor de overige partijen verandert er niets.

  Vanaf 06.30 uur zijn we terug met een liveblog over de verkiezingsuitslag en de reacties in en buiten Den Haag. Goedenacht!

  VVD 32 (-9)
  PvdA 9 (-29)
  PVV 19 (+4)
  SP 14 (-1)
  CDA 19 (+6)
  D66 19 (+7)
  CU 6 (+1)
  GL 15 (+11)
  SGP 3
  PvdD 5 (+3)
  50Plus 4 (+2)
  Denk 3
  FvD 2

 • Teleurstelling bij Nieuwe Wegen

  Lijsttrekker Jacques Monasch, die eind vorig jaar de PvdA-fractie verliet en de partij Nieuwe Wegen begon, heeft niet genoeg stemmen gehaald en keert niet terug in de Tweede Kamer.

 • PVV grootste in Maastricht

  De PVV is met 18,3 procent van de stemmen de grootste partij in Maastricht. De VVD is tweede, met 15,7 procent. De PvdA zakt in Maastricht van 27,7 naar 5,3 procent.

  Uitslag Maastricht
 • Spekman denkt nog niet aan opstappen

  PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman vindt uitslag voor de PvdA "buitengewoon pijnlijk". In de voorlopige prognose van het ANP staat de PvdA op 10 zetels, 28 minder dan de partij er nu heeft.

  Spekman zegt dat het de PvdA niet is gelukt om uit het jarenlange dal in de peilingen te kruipen. Op de vraag of zijn eigen positie ter discussie staat, reageert hij afwijzend. "De leden hebben mij gekozen en met hen ga ik het gesprek aan."

 • GroenLinks grootste in Amsterdam, PvdA keldert

  De hoofdstad is nu echt klaar met tellen. GroenLinks heeft er bijna een vijfde van de stemmen gekregen: 19,3 procent. Vijf jaar geleden kwam GroenLinks in Amsterdam nog op 5,4 procent. De PvdA is gekelderd, van 35,8 naar 8,4 procent. D66 is in Amsterdam tweede geworden, met 18,2 procent. De VVD komt op 15,2 procent.

  Uitslag Amsterdam
 • Prognose van einduitslag laat op zich wachten

  Het ANP komt later dan gebruikelijk met de prognose van de einduitslag. Dat heeft twee oorzaken:

  - Er moet handmatig worden geteld. Software is ook niet toegestaan bij het optellen van de getelde stemmen

  - Er doen dit jaar veel nieuwe partijen mee, waardoor het langer duurt voordat er een betrouwbaar beeld ontstaat. Dat vertraagt de prognose.

 • VVD wint in Rotterdam

  De VVD heeft de PVV in Rotterdam nipt verslagen. De liberalen zijn met 16,4 procent van de stemmen de grootste partij. De PVV van Geert Wilders kreeg in de Maasstad 16,1 procent van de stemmen. Net als in andere steden heeft de PvdA zwaar verloren: de sociaal-democraten zakken van 32 naar 6,4 procent. 

  Uitslag Rotterdam
 • Wilders: ik ben zeer strijdbaar

  PVV-leider Geert Wilders heeft gemengde gevoelens bij de voorlopige prognose. "Ik was liever de grootste partij geworden", zegt hij in het gebouw van de Tweede Kamer tegen journalisten. Wel heeft hij vragen over de feestvreugde bij de VVD. Hij benadrukt dat die partij bij de huidige stand negen zetels verliest en dat de PVV er vier wint. "Ik ben een van de grote winnaars", zegt Wilders.

  Wilders zegt nadrukkelijk dat hij beschikbaar is voor onderhandelingen over een nieuw kabinet. "En anders gaan wij keihard als grootste oppositiepartij de arena in."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wilders: ik was liever de grootste partij geworden
 • Zo bericht het buitenland over #tk17

  De Nederlandse verkiezingen worden niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland op de voet gevolgd. Een overzicht van hoe nieuwsprogramma's over de hele wereld verslag doen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zo berichten buitenlandse media over de Nederlandse verkiezingen
 • ANP komt met stemmingsbeeld: VVD stijgt door, CDA ook

  Het CDA maakt een goede kans om de tweede partij in de Tweede Kamer te worden, na de VVD. In het zogeheten stemmingsbeeld van het ANP, dat is gebaseerd op tot nu toe getelde stemmen, staat de partij op 21 zetels. In de exitpoll van Ipsos staat het CDA op 19 zetels, samen met D66 en de PVV. De VVD kan volgens het stemmingsbeeld rekenen op 32 zetels (Ipsos: 31).

  D66, GroenLinks en de SP verliezen in het stemmingsbeeld een zetel ten opzichte van de exitpoll. NOS-verslaggever Ron Fresen adviseert om een flinke slag om de arm te houden. De stemmen waarop het stemmingsbeeld is gebaseerd, zijn veelal uitgebracht in kleine gemeenten. Daar wordt anders gestemd dan in steden.

 • Rutte: niet nu al gaan formeren

  Aangeschoven bij het NOS-slotgesprek zijn Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Emile Roemer (SP), Lodewijk Asscher (PvdA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Alle lijsttrekkers willen de definitieve uitslag afwachten voordat ze concreet over mogelijke coalities gaan spreken. "We moeten hier vanavond niet gaan formeren", zegt Rutte.

  Wel zegt Asscher dat het "niet logisch" is dat zijn partij wordt gevraagd voor coalitiebesprekingen. Roemer blijft erbij dat de SP niet zal samenwerken met de VVD.

  Wil je wel al zelf een coalitie smeden? Dat kan met deze tool:

  Coalitietool
 • Asscher herhaalt: verbijsterend slechte uitslag

  In het NOS-slotgesprek met Mariëlle Tweebeeke noemt PvdA-leider Lodewijk Asscher de verwachte uitslag voor zijn partij "verbijsterend slecht". Zijn partij verliest volgens de exitpoll van Ipsos bijna dertig zetels. CDA-leider Buma, die zetels wint en mogelijk tweede wordt, steekt hem een hart onder de riem. "Je kunt in de politiek diep vallen, maar je kunt ook altijd weer terugkomen", zegt hij in de richting van Asscher. Het CDA werd in 2010 gehalveerd.

 • EC-voorzitter Juncker feliciteert Rutte

  De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft Mark Rutte gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Die kan hem nauwelijks ontgaan, ook al is nog maar 10 procent van de stemmen geteld. Juncker spreekt van een overwinning van Europa en een stem tegen extremisme.

 • Ook reactie uit Frankrijk

  De Franse minister van Buitenlandse Zaken Ayrault heeft gereageerd op Twitter. "Felicitaties aan de Nederlanders die de opkomst van extreem-rechts hebben ingetoomd", schrijft hij.

 • Meer uitslagen op NOS.nl/tk17

  Om 23.45 uur waren ze in vijftien gemeenten klaar met tellen. De meeste gemeenten hebben meer tijd nodig dan bij eerdere verkiezingen, vooral vanwege de hoge opkomst en het gebrek aan software om getelde stemmen bij elkaar op te tellen.

  Je vindt alle uitslagen op de speciale uitslagenpagina van de NOS.