NOS Nieuws Binnenland Politiek Aangepast

Nederland Kiest: stembureaus gesloten

Volg al het verkiezingsnieuws in dit liveblog: wegens grote drukte worden extra stembiljetten uitgedeeld, ook worden er extra stemhokjes bijgeplaatst en is er een speciale stembusstamper in gebruik.

Liveblog gesloten
 • Verkiezingen voorbij, tellen begint

  De kiezer heeft gesproken: de stembureaus zijn dicht, het tellen van de stemmen kan beginnen. We sluiten daarmee dit verkiezingsblog. Voor de exitpoll, de eerste uitslagen en de reacties kun je terecht in dit liveblog.

 • Drukte in Groningen in beeld

  Verslaggever Gerri Eickhof was de hele dag in Groningen en omgeving. Ook daar was het zeer druk bij de stembureaus. Een verslag: 

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Stembusdrukte in Groningen
 • Ron Fresen over de hoge opkomst

  De kans is reëel dat de opkomst uitkomt boven de 80 procent. Kiezers hebben het gevoel dat er echt wat te kiezen valt, denkt politiek verslaggever Ron Fresen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Heel veel mensen denken dat er nu echt iets op het spel staat'
 • Mogelijk iets langer stemmen in Den Haag

  De stembureaus in Den Haag blijven open tot iedereen die in de rij staat gestemd heeft, ook als dat na 21.00 uur is. De gemeente heeft dat laten weten aan persbureau ANP. Mogelijk blijven de stembureaus daardoor iets langer open.

  In de stad zijn teams actief die zorgen dat op alle stembureaus voldoende biljetten aanwezig zijn. De opkomst in de Hofstad is ruim 10 procentpunten hoger dan in 2012.

 • OPKOMST NU 73 PROCENT

  Om 19.45 uur had 73 procent van de kiezers gestemd, zegt onderzoeksbureau Ipsos. Daarmee nadert het opkomstpercentage de opkomst van 2012, toen 74,6 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus ging.

  In 2012 lag het opkomstpercentage om 19.45 uur op 65 procent. De stembureaus zijn nog open tot 21.00 uur.

 • Nog een half uur...

  ...en dan begint op NPO 1 de grote verkiezingsuitzending van de NOS. Rob Trip en Dionne Stax loodsen je door de uitslagenavond en schakelen natuurlijk met verslaggevers bij de partijen. De uitzending is ook te zien op het YouTube-kanaal van de NOS.

 • LuckyTV gaat aan de haal met NOS-vlog

  De vlogs van Xander van der Wulp en Vincent Rietbergen vallen in de smaak, ook bij 'mister LuckyTV' Sander van de Pavert. Hij gebruikte de vlogs van de NOS-collega's voor een eigen filmpje:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Willy' in verkiezingsvlog NOS
 • OPKOMST NU 69 PROCENT

  Om 19.15 uur had 69 procent van de kiezers gestemd, meldt onderzoeksbureau Ipsos. Vijf jaar geleden lag het opkomstpercentage op dat tijdstip bij 60 procent.

  De opkomst is al de hele dag fors hoger dan bij de vorige Kamerverkiezingen, in september 2012. Toen kwam in totaal 74,6 procent van de stemmers opdagen. De stembureaus zijn nog open tot 21.00 uur.

 • Opkomst in avond onverminderd hoog

  Althans, voor zover je dat op basis van foto's en videobeelden kunt beoordelen. Bij tal van stembureaus stonden aan het begin van de avond nog rijen. Op station Nijmegen was de wachttijd opgelopen tot een half uur, zegt Omroep Gelderland. 

  Ook bij het NS-station in Den Bosch bleef het druk.

  Joop Kraan | NOS

  Bij een stembureau in Den Haag zijn zelfs de stembiljetten op. Daar wachten ze al twee uur op een nieuwe voorraad. Ook uit Utrecht komen berichten van stemlokalen waar de biljetten op zijn.

 • NOS-uitslagenavond ook op NPO Radio 1

  In een zes uur durende uitzending doen Lara Rense, Tijs van den Brink en politiek verslaggever Joost Vullings verslag van de verkiezingsavond. 

  NOS
 • Drukte op Marker Wadden houdt aan

  Rond 18.00 uur hadden al bijna 1300 mensen gestemd op de Marker Wadden, een eilandengroep op het Markermeer. Het stembureau is alleen bereikbaar per boot. Vanwege het lenteweer is een trip naar het stembureau voor veel mensen een mooie dagbesteding.

 • Zo worden straks de stemmen geteld

  Als om 21.00 uur de stembureaus sluiten, begint voor vrijwilligers en ambtenaren het grote telwerk. In Tilburg pakken ze dat zo aan:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zo gaan ze in Tilburg de stemmen tellen
 • Eerste keer stemmen voor immigrante

  De 32-jarige Sewa mocht vandaag voor het eerst stemmen. De geboren Azerbeidzjaanse is sinds kort officieel Nederlander en heeft daarmee ook het kiesrecht verkregen. "Het is een heel speciale dag", zegt ze. In 2000 vluchtte ze met haar ouders naar Nederland. Sewa's moeder is etnisch-Armeense en liep in Azerbeidzjan gevaar door politieke ontwikkelingen. "Nederland heeft ons vrijheid en vrede geboden."

  Sewa is eind december genaturaliseerd tot Nederlander, tijdens een ceremonie in het stadhuis van Leeuwarden. "Ik heb daar naartoe gewerkt en ernaar verlangd", zegt ze. Vandaag mocht ze dus stemmen, in het stadion van voetbalclub Cambuur. "Het is gedaan! Yes!"

  NOS
 • Ook extra stembiljetten in Amsterdam en Den Haag

  Behalve in Tilburg zijn ook in Amsterdam en Den Haag extra stembiljetten gedrukt vanwege de hoge opkomst. Omroep WNL zegt na contact met de gemeente Amsterdam dat daar 25.000 biljetten zijn bijgedrukt. Ook in Den Haag zijn stembureaus voorzien van een nieuwe voorraad, meldt Omroep West.

  Kiezers staan in de rij voor een stembureau op het Binnenhof in Den Haag ANP
 • OPKOMST NU 55 PROCENT

  Om 17.45 uur had 55 procent van de kiesgerechtigden gestemd, zegt onderzoeksbureau Ipsos. Bij de Kamerverkiezingen van 2012 had op dat tijdstip 48 procent zijn stem uitgebracht. Het opkomstpercentage is al de hele dag fors hoger dan vijf jaar geleden.