liveblog
NOS NieuwsAangepast

Diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije

liveblog gesloten

Einde liveblog

Met een foto, gemaakt rond 01.25 uur ter hoogte van Haaften, sluiten we dit liveblog af. Te zien is hoe het konvooi van de Turkse minister Kaya over de A15 door de politie richting Duitsland wordt begeleid.

Op nos.nl en de app blijven we je op de hoogte houden van het laatste nieuws over de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

Dingeman J. Rijken / NOS Ooggetuige
Het konvooi van minister Kaya op weg naar Duitsland

Verklaring kabinet

Even na 02.00 uur kwam het kabinet-Rutte met een officiële verklaring over diplomatieke rel met Turkije.

Video: Aboutaleb voelt zich misleid door consul-generaal

Aboutaleb: we zijn misleid

Aboutaleb: Kaya op weg naar Duitsland

"Minister Kaya is onderweg naar Duitsland, begeleid door de politie. Ze is tot ongewenst vreemdeling verklaard", dat zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb in een ingelaste persconferentie.

Ook haar auto wordt richting Duitsland gereden, zei Aboutaleb. "En dat geldt ook voor haar beveiligers en medewerkers."

Hij voelt zich "vreselijk misleid" door de consul-generaal. "Hij heeft ronduit gelogen. Hij heeft mensen opgeroepen naar het consulaat te komen waar de minister zou spreken. Daarnaast is er in verschillende colonnes naar Rotterdam gereden. "

NOS
Persconferentie burgemeester Aboutaleb van Rotterdam

'Het gaat er vreselijk hard aan toe'

"De boel is nu geëscaleerd. Er vliegen stenen en blikjes door de lucht", zegt verslaggever Kees van Dam. "Het gaat er vreselijk hard aan toe. De stoep voor het consulaat wordt nu schoongeveegd. Mensen kunnen weinig weerstand bieden tegen de wagens van de ME."

Op straat in Rotterdam wordt de sfeer grimmiger

Charges

De mobiele eenheid voert momenteel charges uit bij het Turkse consulaat in Rotterdam. "Het gaat er heftig aan toe", vertelt verslaggever Kees van Dam.

EenVandaag-verslaggever Tom van 't Einde spreekt van een "opgefokte sfeer".

'Minister Kaya onder begeleiding terug naar Duitsland'

Verslaggever Robert Bas geeft de laatste stand van zaken: "De bedoeling is om minister Kaya zo snel mogelijk het land uit te krijgen. De auto waarin ze is ingestapt, is weggereden. Ze wordt onder politiebegeleiding teruggebracht naar Duitsland. Ook de dienst Dienst Speciale Interventies (DSI) is vertrokken. De actie bij het consulaat is in ieder geval afgelopen."

Turkse minister wordt al schreeuwend in andere auto gezet

Scheldende Kaya

De actie bij de auto waarin de Turkse minister Kaya zat, is voorbij. Ze is overgestapt in een andere auto. Dat meldt verslaggever Robert Bas.

Slapen

Een buurtbewoner van het consulaat in Rotterdam wil eigenlijk wel slapen.

Weggesleept

Verslaggever Robert Bas staat bij het Turkse consulaat in Rotterdam: "Zwaarbewapende agenten staan om de gepantserde auto van minister Kaya heen. Die wordt waarschijnlijk weggesleept. Nederland ziet Kaya als ongewenst vreemdeling en wil dat de minister zo snel mogelijk het land verlaat."

Kaya: Nederland schendt mensenrechten

De Turkse minister vroeg eerder op de avond of ze het consulaat in mocht. Toen dat haar geweigerd werd, zei ze: u schendt de mensenrechten, de democratie en het internationale recht.

Turkse minister: u schendt de mensenrechten

Aan het begin van de avond werd minister Kaya door de politie in het Turks verzocht de kortste weg terug naar Duitsland te nemen.

Turkse minister weigert te vertrekken

Consulaat in Düsseldorf

Bij het Nederlandse consulaat in Düsseldorf hebben zich Duitse Turken verzameld.

'Soms grimmig, soms vriendschappelijk'

"Bij het consulaat wacht iedereen af wat er gaat gebeuren. De sfeer is hier en daar wat grimmig. Maar op sommige momenten is het ook best vriendschappelijk", zegt verslaggever Kees van Dam, die bij het consulaat in Rotterdam staat.

Foto's bij het consulaat

Fotograaf Bob van Keulen staat in de buurt van het consulaat.

Beveiligers meegenomen

De Rotterdamse politie heeft vlak bij het Turkse consulaat een aantal mensen meegenomen. Het zijn beveiligers van minister Kaya, die zelf nog in een auto bij het consulaat zit.

Extra lang journaal

Rond 00.15 uur begint op NPO 1 een extra journaal over de situatie bij het Turkse consulaat in Rotterdam.

De uitzending is ook live te volgen via nos.nl.

Noodbevel uitgebreid

De gemeente Rotterdam heeft het noodbevel voor het centrum uitgebreid en verlengd tot 08.00 uur. Dat laat de gemeente weten in een persbericht.

Tweet Wilders

Op Twitter reageert PVV-leider Geert Wilders op een tweet van de Turkse minister Kaya.

Video: Turken komen bijeen bij Nederlandse consulaat in Istanbul

Bij het Nederlandse consulaat in Istanbul

Video: speciale politie-eenheid arriveert

Een team van de Dienst Speciale Interventies (DSI) arriveerde zojuist bij het consulaat in Rotterdam.

Speciale politie-eenheid arriveert

Extra journaals

In verband met de ontwikkelingen bij het Turkse consulaat zijn er morgenochtend extra NOS Journaals op NPO 1. Het eerste journaal begint om 9.00 uur. Ook om 10.30 uur is er een extra uitzending.

Vannacht om 00.15 uur is het eerstvolgende journaal met de laatste ontwikkelingen bij het Turkse consulaat in Rotterdam.

Minister Cavusoglu

De Turkse minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken is niet welkom in Nederland, maar wel in Frankrijk. Daar kwam hij aan in Metz, waar hij gaat praten met "onze burgers". Dat liet hij op Twitter weten.

Denk denkt nog na over reactie op conflict Nederland en Turkije

Denk denkt nog na over een reactie op het conflict dat zaterdag is ontstaan tussen Nederland en Turkije. "Wij zijn nog aan het overleggen over het geven van een reactie", zegt Farid Azarkan van Denk tegen het ANP. De partij reageerde de hele dag niet op vragen van de NOS.

"De reactie gaan wij op enig moment ook geven", zei Azarkan vanavond. "Wij zitten volop in de campagne. Ook daar schreeuwen mensen om reacties. Dus daar zijn wij nu vooral mee bezig. De situatie verandert continu. Dus wij komen op een gegeven moment met een reactie."

De auto uit

Verslaggever Robert Bas is bij het consulaat in Rotterdam, waar het konvooi van minister Kaya nog steeds staat. "Ze kwam even de auto uit met het verzoek om de menigte te mogen toespreken. Ze wilde naar het consulaat. Maar Kaya werd door de politie tegengehouden. Ze verweet Nederland dat het de mensenrechten schendt. Vervolgens ging de minister terug de auto in", vertelde hij.

Turkse staatstelevisie

Op de Turkse staatszender TRT is te zien hoe de politie de straten rond het Turkse consulaat in Rotterdam schoonveegt.

Turkse staatstelevisie met beelden uit Rotterdam

Politie verzoekt Kaya te vertrekken

Eerder op de avond werd minister Kaya door de politie in het Turks verzocht de kortste route naar Duitsland te nemen.

Schoongeveegd

De Rotterdamse politie maakt een eind aan de samenscholing van Turkse betogers in de buurt van het Turkse consulaat aan de Westblaak. De Hartmanstraat is al schoongeveegd, zag verslaggever Matthijs Holtrop.