NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam hield tegen twee uur een persconferentie. De Turkse minister Kaya is weg bij het consulaat in Rotterdam. Rond 01.00 uur vertrok de minister van Familiezaken, ze wordt begeleid naar Duitsland.

Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  Met een foto, gemaakt rond 01.25 uur ter hoogte van Haaften, sluiten we dit liveblog af. Te zien is hoe het konvooi van de Turkse minister Kaya over de A15 door de politie richting Duitsland wordt begeleid.

  Op nos.nl en de app blijven we je op de hoogte houden van het laatste nieuws over de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. 

  Het konvooi van minister Kaya op weg naar Duitsland Dingeman J. Rijken / NOS Ooggetuige
 • Verklaring kabinet

  Even na 02.00 uur kwam het kabinet-Rutte met een officiële verklaring over diplomatieke rel met Turkije.

  In het onderlinge contact met Turkije heeft Nederland vandaag bij herhaling duidelijk gemaakt dat de openbare orde en veiligheid in ons land niet in het geding mogen komen. Overleg over een bijeenkomst met een kleinschalig en besloten karakter in een Turks consulaat of ambassade werd onmogelijk gemaakt door de publieke dreiging met sancties. Daarop trok Nederland hedenochtend de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu in. De zoektocht naar een redelijke oplossing bleek onmogelijk. De verbale agressie van de Turkse autoriteiten die daarop vandaag volgde, is onacceptabel.

  Het bezoek van de Turkse minister Kaya van Familiezaken was in deze context onverantwoord. In contact met de Turkse autoriteiten is deze boodschap nogmaals overgebracht en is aangegeven dat minister Kaya niet welkom is in Nederland. Nederland werkt er niet aan mee dat Turkse ministers in Nederland publiekelijk politiek campagne voeren. Desondanks heeft zij besloten af te reizen.

  Bij aankomst in Rotterdam zijn de minister alle opties geboden om te vertrekken. Ook bij het consulaat is haar herhaaldelijk verzocht terug te reizen. Zowel minister-president Rutte als minister Koenders hebben met hun ambtgenoten gebeld. Het onderlinge overleg heeft ertoe geleid dat minister Kaya wordt uitgeleid om het land via de Duitse grens te verlaten.

  Nederland blijft voorstander van overleg met Turkije. Het kabinet houdt contact met de Nederlandse lokale autoriteiten. 

 • Video: Aboutaleb voelt zich misleid door consul-generaal

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Aboutaleb: we zijn misleid
 • Aboutaleb: Kaya op weg naar Duitsland

  "Minister Kaya is onderweg naar Duitsland, begeleid door de politie. Ze is tot ongewenst vreemdeling verklaard", dat zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb in een ingelaste persconferentie.

  Ook haar auto wordt richting Duitsland gereden, zei Aboutaleb. "En dat geldt ook voor haar beveiligers en medewerkers."

  Hij voelt zich "vreselijk misleid" door de consul-generaal. "Hij heeft ronduit gelogen. Hij heeft mensen opgeroepen naar het consulaat te komen waar de minister zou spreken. Daarnaast is er in verschillende colonnes naar Rotterdam gereden. "

  Persconferentie burgemeester Aboutaleb van Rotterdam NOS
 • Situatie in Rotterdam rond 01.35 uur

 • Politiehelikopter houdt konvooi minister Kaya in de gaten

 • 'Het gaat er vreselijk hard aan toe'

  "De boel is nu geëscaleerd. Er vliegen stenen en blikjes door de lucht", zegt verslaggever Kees van Dam. "Het gaat er vreselijk hard aan toe. De stoep voor het consulaat wordt nu schoongeveegd. Mensen kunnen weinig weerstand bieden tegen de wagens van de ME."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Op straat in Rotterdam wordt de sfeer grimmiger
 • Charges

  De mobiele eenheid voert momenteel charges uit bij het Turkse consulaat in Rotterdam. "Het gaat er heftig aan toe", vertelt verslaggever Kees van Dam. 

  EenVandaag-verslaggever Tom van 't Einde spreekt van een "opgefokte sfeer".

 • 'Minister Kaya onder begeleiding terug naar Duitsland'

  Verslaggever Robert Bas geeft de laatste stand van zaken: "De bedoeling is om minister Kaya zo snel mogelijk het land uit te krijgen. De auto waarin ze is ingestapt, is weggereden. Ze wordt onder politiebegeleiding teruggebracht naar Duitsland. Ook de dienst Dienst Speciale Interventies (DSI) is vertrokken. De actie bij het consulaat is in ieder geval afgelopen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Turkse minister wordt al schreeuwend in andere auto gezet
 • Scheldende Kaya

 • Oproep: ga naar huis!

 • Reactie Kuzu (Denk)

 • Slapen

  Een buurtbewoner van het consulaat in Rotterdam wil eigenlijk wel slapen. 

 • Weggesleept

  Verslaggever Robert Bas staat bij het Turkse consulaat in Rotterdam: "Zwaarbewapende agenten staan om de gepantserde auto van minister Kaya heen. Die wordt waarschijnlijk weggesleept. Nederland ziet Kaya als ongewenst vreemdeling en wil dat de minister zo snel mogelijk het land verlaat."

 • Kaya: Nederland schendt mensenrechten

  De Turkse minister vroeg eerder op de avond of ze het consulaat in mocht. Toen dat haar geweigerd werd, zei ze: u schendt de mensenrechten, de democratie en het internationale recht.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Turkse minister: u schendt de mensenrechten

  Aan het begin van de avond werd minister Kaya door de politie in het Turks verzocht de kortste weg terug naar Duitsland te nemen. 

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Turkse minister weigert te vertrekken