Campagneblog 11-3: Denk heeft nog geen reactie op conflict Nederland en Turkije

Aangepast op
Binnenland, Politiek

Met vandaag: Limburgers stemmen liefst op Limburgers - Politici druk met Turkije-kwestie - Wilders wil alleen een-op-een debatten

Liveblog gesloten
 • Een hele goede nacht!

  Tot zover het Campagneblog van 11 maart. De politici waren vandaag erg druk, met het Debat van het Zuiden en het Jeugdjournaaldebat, maar vooral met de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

  Het besluit van het kabinet vanochtend om de landingsrechten voor het vliegtuig waar de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu in zat in te trekken, heeft geleid tot een  diplomatieke rel met de Turkse regering. President Erdogan reageerde woedend op het intrekken van de landingsrechten; hij noemde Nederland fascistisch. Later werd de Turkse minister voor Familiezaken tegengehouden in Rotterdam. Ongeveer duizend Erdogan-aanhangers verzamelden zich bij het consulaat.

  De politie hoefde nog niet in te grijpen, ondanks de gespannen sfeer.

  Debatten

  In het Debat van het Zuiden geen opvallende dingen. Lijsttrekkers Mark Rutte (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA), Emile Roemer (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) debatteerden over drugscriminaliteit, de leefbaarheid van het platteland en werkgelegenheid. 

  Ook werd het Jeugdjournaaldebat uitgezonden (bekijk hier de zeven leukste fragmenten). Pechtold, Roemer, Asscher, Rutte, Buma en Wilders speelden een aantal spelletjes, maar bespraken ook de spelregels van de politiek. 

  Vanaf 07.00 uur is er een nieuw Campagneblog. Fijne nacht!  

 • Denk denkt nog na over reactie op conflict Nederland en Turkije

  ANP

  Denk denkt nog na over een reactie op het conflict dat zaterdag is ontstaan tussen Nederland en Turkije. "Wij zijn nog aan het overleggen over het geven van een reactie", zegt Farid Azarkan van Denk tegen het ANP. De partij reageerde de hele dag niet op vragen van de NOS.

  "De reactie gaan wij op enig moment ook geven", zei Azarkan vanavond. "Wij zitten volop in de campagne. Ook daar schreeuwen mensen om reacties. Dus daar zijn wij nu vooral mee bezig. De situatie verandert continu. Dus wij komen op een gegeven moment met een reactie."

 • ​Aanslagplegers mogen niet stemmen

  Gevangenismuur ANP

  Alle Nederlanders van 18 jaar of ouder mogen stemmen. Nou ja… alle Nederlanders: er zijn een paar uitzonderingen. Mensen die zijn veroordeeld voor bijvoorbeeld stemfraude, kunnen bij veroordeling ook hun kiesrecht verliezen. Dat is ook zo bij veroordelingen voor bijzonder zware delicten (denk aan: aanslag op het staatshoofd, poging de regering omver te werpen). 

  Begin 2016 waren er 56 Nederlanders die het kiesrecht hadden verloren. 12,9 miljoen mensen mogen wel stemmen. 

 • Limburgers stemmen het liefst op Limburgers

  Vanmiddag in het Debat van het Zuiden maakte Sybrand Buma (CDA) meteen duidelijk dat hij het erg belangrijk vindt dat er meer Limburgse en Brabantse politici op de kieslijsten komen. "Het kabinet kijkt alleen maar naar de randstad en niet naar deze regio's", zei hij.

  Dat gevoel leeft inderdaad bij Limburgers, want zij zijn zijn sneller geneigd op een provinciegenoot te stemmen dan de meeste mensen in de rest van het land. Een op de vijf Limburgers (20 procent) weet zelfs zeker: op 15 maart wordt het vakje gekleurd naast een Limburger, blijkt uit een nadere analyse van het onderzoek van IenO Research in opdracht van het AD.

  Daarmee scoren ze hoger dan bijvoorbeeld Zeeuwen (15 procent) en Brabanders (17 procent). Politicoloog Wim Voermans van de Universiteit Leiden wijdt dat aan een sterk gevoel van culturele identiteit in Limburg. Maar hij beschrijft ook een sterker wantrouwen naar de rest van het land. 

  Lees hier meer

 • 'PVV- en GroenLinks-kiezers volgen vooral sociale media voor politiek nieuws'

  Tweede Kamerverkiezingen 2017, stembiljet ANP

  Meer dan de helft van de kiezers vindt televisie nog steeds de belangrijkste bron voor politiek nieuws. Dat is een uitkomst van een kiezersonderzoek in opdracht van de Volkskrant en de Universiteit van Amsterdam. Zeker 52 procent van de kiezers kijkt vooral tv. Bij de PvdA-, SP- en 50Plus-stemmers is dit nog meer: daar kijkt twee derde naar de televisie voor politiek nieuws. 

  De krant komt met 11 procent op de tweede plek van belangrijkste media voor politiek nieuws. Gevolgd door de nieuwssite (11 procent), sociale media (6 procent) en radio (4 procent). 

  Verschil

  Er zit veel verschil in mediagebruik per kiezersgroep. Zo leest de PVV-kiezer geen kranten, maar gebruikt hij of zij (net als GroenLinks) veel sociale media, blijkt uit het onderzoek. Zeker 20 procent van de CDA- en ChristenUnie-kiezers gebruikt de krant als belangrijke politieke nieuwsbron. 

  Van de mensen die niet van plan zijn om te gaan stemmen, wordt er door 64 procent geen medium geraadpleegd voor het politieke nieuws. 

 • U kijkt zo lief: over meer dan 50 jaar lijsttrekkersdebatten op de Nederlandse televisie

  "U kijkt zo lief", de veelgehoorde uitspraak van Jan Peter Balkenende (CDA) aan het adres van presentator Mariëlle Tweebeeke tijdens het lijsttrekkersdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2010. "Hij bedoelde natuurlijk te zeggen: U kunt me nog zo lief aankijken, maar ik ga u geen antwoord geven", zegt CDA –campagneveteraan Jack de Vries. "Maar Balkenende had de neiging om zinnen in te slikken. Toen ik het hoorde dacht ik: knip-knip, dat is er weer een die het archief in gaat."

  Herman van der Zandt duikt voor de NOS in de ruim vijftigjarige geschiedenis van lijsttrekkersdebatten op televisie en constateert dat een ongeluk in een klein hoekje zit.

  VS

  In het programma U kijkt zo lief zien we vanavond de hoogte- en de dieptepunten uit een genre dat in 1960 is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Daar stonden toen de presidentskandidaten Kennedy en Nixon live in een TV-debat tegenover elkaar.

  Dat debat is destijds ook in Nederland uitgezonden en de NTS (de voorganger van de NOS) ging daags er op verhaal halen bij enkele BN'ers van die tijd: Dr. Loe de Jong, Annie M.G. Schmidt en minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns. Ze zijn niet enthousiast.

  Weinig enthousiasme in Nederland na eerste debat VS in jaren zestig

  In de loop van de jaren krijgen Nederlandse debaters in de gaten dat het niet alleen maar gaat om argumenten, feiten en dossierkennis tijdens televisiedebatten. Uitstraling en non-verbale expressie zijn minstens zo belangrijk.

  De do's and don'ts bij een debat
 • Bekijk hier het hele Jeugdjournaaldebat

  ANO

  Vanavond werd het lijsttrekkersdebat van het NOS Jeugdjournaal uitgezonden. Pechtold, Roemer, Asscher, Rutte, Buma en Wilders speelden een aantal spelletjes, maar bespraken ook de spelregels van de politiek. Asscher noemde tijdens de uitzending het debat nog "een hoogtepunt". 

  Kijk hier het hele debat terug. Of bekijk een fragment hieronder: 

  Hoeveel verdient Pechtold en wat vindt Asscher van Trump?
 • Overwegend positieve reacties op Jeugdjournaaldebat

  Op Twitter zijn de reacties op het Jeugdjournaaldebat overwegend positief. "Met de kids het #jeugdjournaaldebat aan het kijken. Echt geweldig!", zegt iemand. "Dit duurt nog een half uur. LOVE IT", twittert iemand anders. 

  Veel mensen noemen het debat een toegankelijke manier van politiek bespreken. 

  Ook wordt er veel getwitterd over de Mannequin-Challenge, waarbij de lijsttrekkers stil moeten blijven staan als een paspop. Kijk hem hieronder nog een keer:

  Lijsttrekkers maken indruk tijdens mannequin-challenge
 • Wie is eigenlijk het jongst in de Tweede Kamer?

  NOS

  In het kader van het Jeugdjournaaldebat: wie is eigenlijk het jongst in de Tweede Kamer? De jongste kandidaat is Malou Herstel, zij is 17 jaar oud. De oudste kandidaat is een kunstenaar: de 93-jarige Johan de Haas. Beide kandidaten staan op de lijst van de Partij voor de Dieren.

  Woensdag 15 maart kunnen we stemmen op 1114 kandidaten. En van die 1114 kandidaten zijn 393 vrouw (35,3 procent) en 721 man. In 2012 waren er nog een stuk minder kandidaten. Toen konden mensen op 972 kandidaten hun stem uitbrengen, van 303 vrouw (31,2 procent) en 669 man.   

 • Gert-Jan Segers (CU) flyert in Amsterdam

  ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers flyert in Amsterdam ANP

  Terwijl veel lijsttrekkers bij het Debat van het Zuiden waren, was ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers vanmiddag aan het flyeren in de Bijlmer. 

  ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers flyert in Amsterdam ANP
 • Diplomatieke ruzie tijdens het campagne voeren, of andersom?

  Rond 17.30 vanavond, meteen na de opnames van het Debat van het Zuiden, werden premier Rutte en vice-premier Asscher bijgepraat over de laatste stand van zaken rond de diplomatieke ruzie met Turkije. Zij hadden toen ook contact met minister Koenders van Buitenlandse Zaken en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. 

  Die houdt een noodbevel achter de hand voor als de minister voor Familiezaken inderdaad naar het consulaat in Rotterdam rijdt. 

  Rutte na debat meteen door naar spoedoverleg
 • De complimenten, discussie en het Torentje-Prik zijn zo te zien bij Jeugdjournaaldebat

  Vanavond wordt het lijsttrekkersdebat van het NOS Jeugdjournaal uitgezonden. Twee fragmenten uit dat debat werden eerder al getoond, omdat de opnames woensdag al plaatsvonden, maar vanavond is het hele debat te zien vanaf 19.00 uur op NPO3. Pechtold, Roemer, Asscher, Rutte, Buma en Wilders spelen een aantal spelletjes, maar bespreken ook de spelregels van de politiek. In een debat kan het namelijk er nog wel eens hard aan toe gaan. 

  De mannen gaan elkaar vanavond ook complimenteren. Zo geeft Pechtold een compliment aan Buma over zijn konijn. "Politici laten niet vaak iets van zichzelf zien, maar heel lang twitterde Buma over zijn konijn. Nu is zijn konijn dood. We gunnen hem een nieuw konijn." Pechtold probeert daar vooral mee te zeggen dat Buma zijn menselijke kant zo laat zien.

  Om te testen of de lijsttrekkers ook kennis hebben van zaken buiten de politiek, is er onder meer een vraag over welke beroemdheid de meeste likes ooit heeft gekregen op Instagram. Wie weet het antwoord? Kijk hier de video met de winnende lijsttrekker. 

  'Hoe weet jij dat nou, Alexander?'

  Ook spelen de lijsttrekkers, én de kinderen en presentatoren, nog de Mannequin Challenge. Bij dit spelletje moet iedereen zo stil mogelijk blijven staan zodat het lijkt alsof iedereen een paspop is.

  Lijsttrekkers maken indruk tijdens mannequin-challenge

  Benieuwd naar de rest van het debat? Kijk de speciale verkiezingsuitzending vanaf 19.00 uur op NPO 3.

 • Zelfs kinderen voeren 'campagne' vandaag

  Ondertussen gaat het campagne voeren in het laatste weekend voor de verkiezingen druk door. 

  Ook kinderen doen mee. 

 • Rutte meteen bijgepraat over Turkije na debat

  Na het Debat van het Zuiden werd Rutte meteen bijgepraat over Turkije. Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldde namelijk voor het debat dat de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya (Familiezaken) alsnog naar Nederland komt. 

 • Debat van het Zuiden: Rutte en Asscher niet met elkaar eens over bijstand

  Debat van het Zuiden ANP

  In het Debat van het Zuiden werden VVD-lijsttrekker Rutte en PvdA-lijsttrekker Asscher het niet eens over werkgelegenheid en bijstandsuitkeringen. "Asscher is tegen, maar als je investeert in robots krijg je er duizenden banen bij", zei Rutte. 

  Asscher: "Daar ben ik niet tegen, we moeten ook in robots investeren. En ook in de spoorverbinding naar autofabriek VDL Nedcar. Maar nu een vraag aan jou, Mark: er zitten hier honderdduizend mensen in een uitkering. Hoe haal je het in je hoofd om van die mensen 50 euro per maand af te pakken?"

  Luid gejuich

  Rutte reageert. "De beste manier om meer geld te verdienen is om niet in een uitkering te zitten maar aan het werk te gaan." De achterban van Rutte laat luid gejuich horen. Asscher vindt dat het verlagen van uitkeringen niks te maken heeft met economisch beleid. "We weten allebei dat volgend jaar een half miljoen mensen geen werk heeft." 

 • Meer berichten tonen