NOS Nieuws Politiek Aangepast

Campagneblog 10-3: Rutte geen minister onder andere premier

Met verder vandaag: Stemwijzer breekt record uit 2012 - islamdebat in Rotterdam - Koenders heeft opnieuw stevig gesprek met Cavusoglu

Liveblog gesloten
 • Een hele goede nacht!

  Tot zover het Campagneblog van 10 maart. De politici houden het nog steeds vol om van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in allerlei tv- en radioprogramma's te verschijnen. Ook staan er nog een paar belangrijke debatten op de agenda. Vandaag waren de twee linkse lijsttrekkers Lodewijk Asscher van de PvdA en Emile Roemer van de SP uitgenodigd voor een één op één-debat bij EenVandaag.

  De verwijten gingen heen en weer. De PvdA vond dat de SP geen constructieve bijdrage leverde aan sociale plannen en Roemer vindt dat Asscher vooral het rechtse VVD-beleid heeft uitgevoerd. "Ik hoor Mark Rutte", zei Roemer. "We leven niet op de pof", was de boodschap van Asscher.

  Verder speelde opnieuw vandaag de komst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken naar Nederland.  Zoals het er nu naar uitziet, landt Cavusoglu zaterdag in Rotterdam om campagne voor een Turkse grondwetswijziging te voeren. Rutte benadrukte in Nieuwsuur dat er scherp toezicht zal zijn op de openbare orde en veiligheid. Minister Koenders vertelde vanmorgen ook dat hij met zijn collega heeft gebeld, maar dat hij duidelijk heeft gezegd dat Cavusoglu niet welkom is.

  In Rotterdam had de  Essalam-moskee in Rotterdam haar deuren geopend voor het islamdebat. Politici van PvdA, SP, GroenLinks, D66, het CDA en Denk gingen met elkaar in debat over de rol en plaats van de circa 900.000 moslims in Nederland.  Het werd een pittige discussie.  Vooral de huidige PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken en Denk-lid Farid Azarkan lagen in het begin met elkaar in de clinch.

  Vanaf 07.00 uur is er een nieuw Campagneblog. Fijne nacht!

 • ​Baudet: vrees voor 'homeopathische verdunning' gaat niet over ras

  Bij Pauw & Jinek komt lijsttrekker Thierry Baudet van Forum en Democratie stevig onder vuur te liggen door zijn uitspraak dat Nederlanders hun "fundamentele gebrek aan zelfvertrouwen" proberen te ontstijgen "door de bevolking homeopathisch te verdunnen met alle volkeren van de wereld (...) Dat er nooit meer een Nederlander zal bestaan". RTL-verslaggever Frits Wester vindt die uitspraken "compleet belachelijk" en vindt dat Baudet ze moet terugnemen.

  De FvD-lijsttrekker zegt dat zijn uitspraak niet met raszuiverheid te maken heeft, zoals enkele deelnemers aan het gesprek denken. Hij vreest voor een 'homeopathische verdunning van de cultuur' en dat is volgens hem iets anders. Nu er commotie is ontstaan, belooft hij zijn woorden voortaan anders te kiezen.

 • Segers ziet geen bedreiging in islam

  De lijsttrekker van de ChristenUnie zit aan tafel bij Pauw & Jinek. Tijdens de nabespreking van het islamdebat zegt Segers dat de islam geen bedreiging is voor de Nederlandse identiteit, maar dat Nederlanders zelf onzeker zijn over hun identiteit. "Wij weten niet waar wij voor staan. Hoe bijzonder onze rechtstaat is, hoe bijzonder onze vrijheid is. Wij moeten pal staan voor een rechtsstaat die vrijheid geeft aan moslims, christenen en atheïsten. Die rechtsstaat moet je fier verdedigen tegen extremisten."

  Segers voegt eraan toe dat hij zelf zeven jaar in Egypte heeft gewoond. "Pas daar heb ik geleerd hoe bijzonder Nederland is."

 • Rutte staat achter 'Pleur op'-uitspraak

  Rutte krijgt een vraag van een voormalige leerling van hem, Abid, van het Haagse Johan de Witt College. De man voelt zich door Rutte in de steek gelaten, vanwege diens 'Pleur op'-uitspraak over allochtonen die het hier niet bevalt. Jaren geleden zei Rutte in de klas nog tegen hem dat hij gewoon Nederlander is.

  Rutte herhaalt dat hij achter die uitspraak staat. Het kan niet zo zijn dat burgers die wel genieten van vrijheden in Nederland, bijvoorbeeld het recht op demonstratie, tegelijkertijd de persvrijheid met voeten treden. "Dan is er maar een reactie mogelijk: pleur zelf op", zegt Rutte. "Dat heeft niets te maken met jouw achtergrond als migrant, of als Nederlander."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte in discussie met ex-leerling

  Tot slot zegt Rutte dat hij meer tijd wil nemen om zijn opmerking aan Abid uit te leggen. Hij vraagt hem mee te gaan op het werkbezoek aan de Rotterdamse politie, waarover hij met een andere studiogast een afspraak heeft gemaakt. "Dan beginnen we in het Torentje en dan gaan we daarna op stap met de politie."

 • Rutte: toezien op openbare orde bij bezoek Turkse minister

  Rutte herhaalt bij Nieuwsuur dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu morgen in Rotterdam op geen enkele manier wordt gefaciliteerd. Cavusoglu wil morgenavond in de tuin van de Turkse consul in Rotterdam een campagnebijeenkomst houden voor een Turks referendum. Het kabinet is tegen zijn komst, maar kan verder weinig doen.

  Wel wordt gelet op de openbare orde, zei Rutte. "Wij zullen streng toezien op de openbare orde en veiligheid. Wij hebben daarover ook contact met zijn team."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: wij kunnen het strikt genomen niet tegenhouden
 • Rutte bij Nieuwsuur: premier of in de Kamer

  VVD-lijsttrekker Mark Rutte wordt geen minister onder een andere premier. "Als er een andere premier komt, is mijn idee om in de Kamer te blijven. Anders ga je zo'n man of vrouw toch voor de voeten lopen", zei Rutte. "Maar alles is erop gericht om dit te voorkomen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte wil geen minister zijn onder premier Buma
 • Jeugdjournaal volgt Liam: hij bezoekt eenzame ouderen

  In het NOS Jeugdjournaal leggen kinderen hun belangrijkste politieke thema's uit. Vandaag deed de 8-jarige Liam dat. Hij bezoekt twee keer per week een eenzame vrouw en vindt dat politici ouderen veel beter moeten helpen. "Ik vind het niet kunnen dat zij alleen zijn."

 • Amper verschuivingen in Peilingwijzer

  In de nieuwe Peilingwijzer gaat de VVD van Mark Rutte nog steeds aan kop. Zijn partij kan rekenen op 23 tot 27 zetels. Eerder deze week stond de VVD in de Peilingwijzer nog op 24 tot 28 zetels. De PVV blijft tweede en staat nu op 20 tot 24 zetels. Het CDA en D66 komen wel dichter bij: die partijen delen de derde plek en staan nu op 18 tot 20 zetels.

  GroenLinks kan volgens de Peilingwijzer rekenen op 15 tot 17 zetels, gevolgd door de SP (14-16) en de PvdA (11-13). Alle standen zie je in de Peilingwijzer van 10 maart.

 • Rotterdamse moskee toneel van islamdebat

  Attje Kuiken (PvdA) en Farid Azarkan (Denk) hadden het met elkaar aan de stok ANP

  In de Essalam-moskee in Rotterdam is vanavond het islamdebat. Politici van PvdA, SP, GroenLinks, D66, het CDA en Denk debatteren over de rol en plaats van de circa 900.000 moslims in Nederland. Burgemeester Ahmed Aboutaleb opende de avond.

  Verslaggever Matthijs Holtrop zegt dat het debat tot nu toe weinig inhoudelijk is. Veel meer maken de deelnemers elkaar verwijten. Vooral de huidige PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken en Denk-lid Farid Azarkan lagen in het begin met elkaar in de clinch.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Azarkan (Denk) en Kuiken (PvdA) botsen bij Islamdebat

  Er zijn naar schatting 200 tot 300 mensen naar de Essalam-moskee gekomen. Ook is er relatief veel buitenlandse pers aanwezig. VNL-lijsttrekker Jan Roos zou aanvankelijk mee debatteren, maar zegde een paar dagen geleden af. "Voor Nederland marchandeert niet met de westerse waarden", zei hij.

  Roos had gerekend op een goede discussie met moslims, maar hij zag dat door de verhalen die hij over de moskee hoorde niet meer zitten. Het Rotterdamse raadslid Hoogwerf vertelde hem dat de moskee verkondigt dat homoseksualiteit een ziekte is en dat Jodenhaat er normaal is. Ook Wilders was uitgenodigd, maar die sloeg meteen af. "Behalve als ik die megamoskee mag sluiten."

 • Krol: stemming 'voltooid leven' vrije kwestie

  Kamerleden van 50Plus mogen bij een stemming over een vrije keuze voor levensbeëindiging zelf hun standpunt bepalen, heeft 50Plus-leider Krol gezegd bij RTV Utrecht. Het ging deze week opnieuw over een voorstel voor hulp bij zelfdoding als iemand vindt dat zijn leven voltooid is. Liberale partijen willen dat mogelijk maken, christelijke partijen zijn fel tegen. Krol is zelf voor het D66-plan.

 • Lijsttrekkers op tv

  Mark Rutte is om 22.00 uur te gast bij Nieuwsuur op NPO 2. De VVD-voorman is de laatste lijsttrekker die bij Nieuwsuur wordt ondervraagd over zijn programma en zijn drijfveren.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  VVD-lijsttrekker Mark Rutte stelt zich voor

  Om 22.30 uur zit Jesse Klaver van GroenLinks aan tafel bij Humberto Tan op RTL 4. Aan het einde van de avond zijn Ahmed Aboutaleb (PvdA), Gert-Jan Seger (ChristenUnie) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) bij Pauw & Jinek.

 • 'Debat was voor beiden zeer belangrijk'

  NOS

  Voor Lodewijk Asscher was het debat bij EenVandaag misschien wel de laatste kans om de weg omhoog te vinden, zegt politiek verslaggever Ron Fresen. Maar ook voor Emile Roemer (SP) stond er veel op het spel. "Veel kiezers weten nog niet op wie ze gaan stemmen, vooral linkse kiezers twijfelen nog. Dus het was voor beiden belangrijk. Jesse Klaver van GroenLinks heeft zich al uitgeroepen als leider van links, maar bij EenVandaag stonden twee heren die zich daar echt nog niet bij neerleggen."

  "Je zag in het debat steeds twee dingen gebeuren", zegt Fresen. "Roemer zei steeds tegen Asscher: u lijkt Rutte wel, u hebt het land kapot bezuinigd. En Asscher, die dit keer voor het eerst niet in de verdediging zat, zei tegen Roemer dat hij vier jaar de kans had om het beleid naar links bij te sturen, maar steeds 'nee' zei op alles wat werd voorgesteld. Het tweede dat je zag is dat ze allebei inzagen dat ze de toekomst in moeten als bondgenoten."

 • Asscher en Roemer tevreden over EenVandaag-debat

  De lijsttrekkers van de PvdA en de SP gingen aan het begin van de avond met elkaar in debat bij EenVandaag. Ze zijn tevreden over hun optreden en herhalen de boodschap uit het debat.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Eenvandaag acheraf: zet de SP zichzelf buitenspel?
 • Asscher zoekt toenadering op zorg

  Asscher en Roemer debatteerden tot slot over de zorg. Volgens de SP-leider is het grootste deel van de bezuinigingen op de zorg terechtgekomen bij ouderen en moeten de bezuinigingen worden teruggedraaid. Asscher zegt dat Roemer en hij allebei een betere verpleeghuiszorg willen. "We staan aan dezelfde kant", zegt hij. Roemer gelooft dat niet. "U belijdt het met de mond", zegt hij, "maar u doet het niet. U wordt zelfs door de VVD links ingehaald."

  Asscher hekelde verder het SP-plan voor een nationaal zorgfonds. De PvdA-leider sprak van een Bermudadriehoek, waar miljarden in verdwijnen. "Het is een heel duur en heel bureaucratisch experiment", zei hij daarover.

  Aan het einde van het debat zocht Asscher toenadering tot Roemer, om samen de problemen in de zorg op te lossen. Roemer stelt één voorwaarde: dat moet dan zonder de VVD, waarmee Asschers PvdA nu regeert. Asscher kaatst de bal terug. "U werkt wel samen met de VVD in Amsterdam", zegt hij. "Als u de komende jaren weer gaat stampvoeten, bereikt u niets."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Roemer en Asscher in Eenvandaag-debat over samen met de VVD
 • Clash over defensie

  Het tweede debatonderwerp, integratie en immigratie, veranderde snel in een fel debat over defensie. Asscher zegt dat de SP 1 miljard euro wil bezuinigen op de krijgsmacht en laat Roemer kiezen: wilt u af van de marine, de luchtmacht, of van driekwart van de landmacht? Roemer zegt dat hij geen geld wil uitgeven aan nieuwe JSF-gevechtsvliegtuigen en in plaats daarvan wil investeren in de veiligheid in Nederland. Volgens hem moet er meer geld naar de inlichtingendiensten en de politie.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Asscher en Roemer over defensieplannen