liveblog
NOS NieuwsAangepast

Campagneblog 10-3: Rutte geen minister onder andere premier

liveblog gesloten

Een hele goede nacht!

Tot zover het Campagneblog van 10 maart. De politici houden het nog steeds vol om van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in allerlei tv- en radioprogramma's te verschijnen. Ook staan er nog een paar belangrijke debatten op de agenda. Vandaag waren de twee linkse lijsttrekkers Lodewijk Asscher van de PvdA en Emile Roemer van de SP uitgenodigd voor een één op één-debat bij EenVandaag.

De verwijten gingen heen en weer. De PvdA vond dat de SP geen constructieve bijdrage leverde aan sociale plannen en Roemer vindt dat Asscher vooral het rechtse VVD-beleid heeft uitgevoerd. "Ik hoor Mark Rutte", zei Roemer. "We leven niet op de pof", was de boodschap van Asscher.

Verder speelde opnieuw vandaag de komst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken naar Nederland. Zoals het er nu naar uitziet, landt Cavusoglu zaterdag in Rotterdam om campagne voor een Turkse grondwetswijziging te voeren. Rutte benadrukte in Nieuwsuur dat er scherp toezicht zal zijn op de openbare orde en veiligheid. Minister Koenders vertelde vanmorgen ook dat hij met zijn collega heeft gebeld, maar dat hij duidelijk heeft gezegd dat Cavusoglu niet welkom is.

In Rotterdam had de Essalam-moskee in Rotterdam haar deuren geopend voor het islamdebat. Politici van PvdA, SP, GroenLinks, D66, het CDA en Denk gingen met elkaar in debat over de rol en plaats van de circa 900.000 moslims in Nederland. Het werd een pittige discussie. Vooral de huidige PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken en Denk-lid Farid Azarkan lagen in het begin met elkaar in de clinch.

Vanaf 07.00 uur is er een nieuw Campagneblog. Fijne nacht!

​Baudet: vrees voor 'homeopathische verdunning' gaat niet over ras

Bij Pauw & Jinek komt lijsttrekker Thierry Baudet van Forum en Democratie stevig onder vuur te liggen door zijn uitspraak dat Nederlanders hun "fundamentele gebrek aan zelfvertrouwen" proberen te ontstijgen "door de bevolking homeopathisch te verdunnen met alle volkeren van de wereld (...) Dat er nooit meer een Nederlander zal bestaan". RTL-verslaggever Frits Wester vindt die uitspraken "compleet belachelijk" en vindt dat Baudet ze moet terugnemen.

De FvD-lijsttrekker zegt dat zijn uitspraak niet met raszuiverheid te maken heeft, zoals enkele deelnemers aan het gesprek denken. Hij vreest voor een 'homeopathische verdunning van de cultuur' en dat is volgens hem iets anders. Nu er commotie is ontstaan, belooft hij zijn woorden voortaan anders te kiezen.

Segers ziet geen bedreiging in islam

De lijsttrekker van de ChristenUnie zit aan tafel bij Pauw & Jinek. Tijdens de nabespreking van het islamdebat zegt Segers dat de islam geen bedreiging is voor de Nederlandse identiteit, maar dat Nederlanders zelf onzeker zijn over hun identiteit. "Wij weten niet waar wij voor staan. Hoe bijzonder onze rechtstaat is, hoe bijzonder onze vrijheid is. Wij moeten pal staan voor een rechtsstaat die vrijheid geeft aan moslims, christenen en atheïsten. Die rechtsstaat moet je fier verdedigen tegen extremisten."

Segers voegt eraan toe dat hij zelf zeven jaar in Egypte heeft gewoond. "Pas daar heb ik geleerd hoe bijzonder Nederland is."

Rutte staat achter 'Pleur op'-uitspraak

Rutte krijgt een vraag van een voormalige leerling van hem, Abid, van het Haagse Johan de Witt College. De man voelt zich door Rutte in de steek gelaten, vanwege diens 'Pleur op'-uitspraak over allochtonen die het hier niet bevalt. Jaren geleden zei Rutte in de klas nog tegen hem dat hij gewoon Nederlander is.

Rutte herhaalt dat hij achter die uitspraak staat. Het kan niet zo zijn dat burgers die wel genieten van vrijheden in Nederland, bijvoorbeeld het recht op demonstratie, tegelijkertijd de persvrijheid met voeten treden. "Dan is er maar een reactie mogelijk: pleur zelf op", zegt Rutte. "Dat heeft niets te maken met jouw achtergrond als migrant, of als Nederlander."

Rutte in discussie met ex-leerling

Tot slot zegt Rutte dat hij meer tijd wil nemen om zijn opmerking aan Abid uit te leggen. Hij vraagt hem mee te gaan op het werkbezoek aan de Rotterdamse politie, waarover hij met een andere studiogast een afspraak heeft gemaakt. "Dan beginnen we in het Torentje en dan gaan we daarna op stap met de politie."

Rutte: toezien op openbare orde bij bezoek Turkse minister

Rutte herhaalt bij Nieuwsuur dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu morgen in Rotterdam op geen enkele manier wordt gefaciliteerd. Cavusoglu wil morgenavond in de tuin van de Turkse consul in Rotterdam een campagnebijeenkomst houden voor een Turks referendum. Het kabinet is tegen zijn komst, maar kan verder weinig doen.

Wel wordt gelet op de openbare orde, zei Rutte. "Wij zullen streng toezien op de openbare orde en veiligheid. Wij hebben daarover ook contact met zijn team."

Rutte: wij kunnen het strikt genomen niet tegenhouden

Rutte bij Nieuwsuur: premier of in de Kamer

VVD-lijsttrekker Mark Rutte wordt geen minister onder een andere premier. "Als er een andere premier komt, is mijn idee om in de Kamer te blijven. Anders ga je zo'n man of vrouw toch voor de voeten lopen", zei Rutte. "Maar alles is erop gericht om dit te voorkomen."

Rutte wil geen minister zijn onder premier Buma

Jeugdjournaal volgt Liam: hij bezoekt eenzame ouderen

In het NOS Jeugdjournaal leggen kinderen hun belangrijkste politieke thema's uit. Vandaag deed de 8-jarige Liam dat. Hij bezoekt twee keer per week een eenzame vrouw en vindt dat politici ouderen veel beter moeten helpen. "Ik vind het niet kunnen dat zij alleen zijn."

Amper verschuivingen in Peilingwijzer

In de nieuwe Peilingwijzer gaat de VVD van Mark Rutte nog steeds aan kop. Zijn partij kan rekenen op 23 tot 27 zetels. Eerder deze week stond de VVD in de Peilingwijzer nog op 24 tot 28 zetels. De PVV blijft tweede en staat nu op 20 tot 24 zetels. Het CDA en D66 komen wel dichter bij: die partijen delen de derde plek en staan nu op 18 tot 20 zetels.

GroenLinks kan volgens de Peilingwijzer rekenen op 15 tot 17 zetels, gevolgd door de SP (14-16) en de PvdA (11-13). Alle standen zie je in de Peilingwijzer van 10 maart.

Rotterdamse moskee toneel van islamdebat

ANP
Attje Kuiken (PvdA) en Farid Azarkan (Denk) hadden het met elkaar aan de stok

In de Essalam-moskee in Rotterdam is vanavond het islamdebat. Politici van PvdA, SP, GroenLinks, D66, het CDA en Denk debatteren over de rol en plaats van de circa 900.000 moslims in Nederland. Burgemeester Ahmed Aboutaleb opende de avond.

Verslaggever Matthijs Holtrop zegt dat het debat tot nu toe weinig inhoudelijk is. Veel meer maken de deelnemers elkaar verwijten. Vooral de huidige PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken en Denk-lid Farid Azarkan lagen in het begin met elkaar in de clinch.

Azarkan (Denk) en Kuiken (PvdA) botsen bij Islamdebat

Er zijn naar schatting 200 tot 300 mensen naar de Essalam-moskee gekomen. Ook is er relatief veel buitenlandse pers aanwezig. VNL-lijsttrekker Jan Roos zou aanvankelijk mee debatteren, maar zegde een paar dagen geleden af. "Voor Nederland marchandeert niet met de westerse waarden", zei hij.

Roos had gerekend op een goede discussie met moslims, maar hij zag dat door de verhalen die hij over de moskee hoorde niet meer zitten. Het Rotterdamse raadslid Hoogwerf vertelde hem dat de moskee verkondigt dat homoseksualiteit een ziekte is en dat Jodenhaat er normaal is. Ook Wilders was uitgenodigd, maar die sloeg meteen af. "Behalve als ik die megamoskee mag sluiten."

Krol: stemming 'voltooid leven' vrije kwestie

Kamerleden van 50Plus mogen bij een stemming over een vrije keuze voor levensbeëindiging zelf hun standpunt bepalen, heeft 50Plus-leider Krol gezegd bij RTV Utrecht. Het ging deze week opnieuw over een voorstel voor hulp bij zelfdoding als iemand vindt dat zijn leven voltooid is. Liberale partijen willen dat mogelijk maken, christelijke partijen zijn fel tegen. Krol is zelf voor het D66-plan.

Lijsttrekkers op tv

Mark Rutte is om 22.00 uur te gast bij Nieuwsuur op NPO 2. De VVD-voorman is de laatste lijsttrekker die bij Nieuwsuur wordt ondervraagd over zijn programma en zijn drijfveren.

VVD-lijsttrekker Mark Rutte stelt zich voor

Om 22.30 uur zit Jesse Klaver van GroenLinks aan tafel bij Humberto Tan op RTL 4. Aan het einde van de avond zijn Ahmed Aboutaleb (PvdA), Gert-Jan Seger (ChristenUnie) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) bij Pauw & Jinek.

'Debat was voor beiden zeer belangrijk'

NOS

Voor Lodewijk Asscher was het debat bij EenVandaag misschien wel de laatste kans om de weg omhoog te vinden, zegt politiek verslaggever Ron Fresen. Maar ook voor Emile Roemer (SP) stond er veel op het spel. "Veel kiezers weten nog niet op wie ze gaan stemmen, vooral linkse kiezers twijfelen nog. Dus het was voor beiden belangrijk. Jesse Klaver van GroenLinks heeft zich al uitgeroepen als leider van links, maar bij EenVandaag stonden twee heren die zich daar echt nog niet bij neerleggen."

"Je zag in het debat steeds twee dingen gebeuren", zegt Fresen. "Roemer zei steeds tegen Asscher: u lijkt Rutte wel, u hebt het land kapot bezuinigd. En Asscher, die dit keer voor het eerst niet in de verdediging zat, zei tegen Roemer dat hij vier jaar de kans had om het beleid naar links bij te sturen, maar steeds 'nee' zei op alles wat werd voorgesteld. Het tweede dat je zag is dat ze allebei inzagen dat ze de toekomst in moeten als bondgenoten."

Asscher en Roemer tevreden over EenVandaag-debat

De lijsttrekkers van de PvdA en de SP gingen aan het begin van de avond met elkaar in debat bij EenVandaag. Ze zijn tevreden over hun optreden en herhalen de boodschap uit het debat.

Eenvandaag acheraf: zet de SP zichzelf buitenspel?

Asscher zoekt toenadering op zorg

Asscher en Roemer debatteerden tot slot over de zorg. Volgens de SP-leider is het grootste deel van de bezuinigingen op de zorg terechtgekomen bij ouderen en moeten de bezuinigingen worden teruggedraaid. Asscher zegt dat Roemer en hij allebei een betere verpleeghuiszorg willen. "We staan aan dezelfde kant", zegt hij. Roemer gelooft dat niet. "U belijdt het met de mond", zegt hij, "maar u doet het niet. U wordt zelfs door de VVD links ingehaald."

Asscher hekelde verder het SP-plan voor een nationaal zorgfonds. De PvdA-leider sprak van een Bermudadriehoek, waar miljarden in verdwijnen. "Het is een heel duur en heel bureaucratisch experiment", zei hij daarover.

Aan het einde van het debat zocht Asscher toenadering tot Roemer, om samen de problemen in de zorg op te lossen. Roemer stelt één voorwaarde: dat moet dan zonder de VVD, waarmee Asschers PvdA nu regeert. Asscher kaatst de bal terug. "U werkt wel samen met de VVD in Amsterdam", zegt hij. "Als u de komende jaren weer gaat stampvoeten, bereikt u niets."

Roemer en Asscher in Eenvandaag-debat over samen met de VVD

Clash over defensie

Het tweede debatonderwerp, integratie en immigratie, veranderde snel in een fel debat over defensie. Asscher zegt dat de SP 1 miljard euro wil bezuinigen op de krijgsmacht en laat Roemer kiezen: wilt u af van de marine, de luchtmacht, of van driekwart van de landmacht? Roemer zegt dat hij geen geld wil uitgeven aan nieuwe JSF-gevechtsvliegtuigen en in plaats daarvan wil investeren in de veiligheid in Nederland. Volgens hem moet er meer geld naar de inlichtingendiensten en de politie.

Asscher en Roemer over defensieplannen

Roemer ziet kopie van Rutte, Asscher ziet nee-schudder

Beide lijsttrekkers in het EenVandaag-debat gebruiken herhaaldelijk dezelfde zinnen om elkaar te typeren. Emile Roemer (SP) zegt over Lodewijk Asscher (PvdA) dat hij "Mark Rutte hoort praten" en Asscher zegt dat de SP de laatste jaren bij wetsvoorstellen "in de gebruikelijke houding nee zat te schudden". Hij verwijt Roemer dat de SP geen verantwoordelijkheid heeft genomen.

Eerste onderwerp: economie

Het eerste debatonderwerp was de economie, en dan vooral het economisch herstel. Roemer verwijt Asscher dat het kabinet te hard heeft bezuinigd en de mensen daarbij is vergeten. Door de harde bezuinigingen verliep ook het economische herstel traag, zegt Roemer. "Dan sta je achteraan in de rij als het gaat om herstel."

Asscher benadrukt dat er nu meer banen bijkomen dan ooit en dat vooral 45-plussers daarvan profiteren. Ook zegt hij dat het land stabiel is gebleven. "Ik ben nog niet klaar met mijn werk", aldus de PvdA-leider. Die verwijt Roemer ook dat zijn economische plannen onhaalbaar zijn. "U leeft op de pof."

Roemer en Asscher in Eenvandaag-debat over de economie

Asscher kan het ook in één zin

Aan het begin van het EenVandaag-debat wordt Lodewijk Asscher (PvdA) gevraagd naar zijn mega-advertentie, vanochtend in de Volkskrant. De advertentie was groot en lang, merkt debatleider Pieter Jan Hagens op. Of Asscher zijn boodschap ook in één zin kan zeggen? Ja, zegt Asscher. "We kunnen het land echt vooruit brengen omdat we verantwoordelijkheid hebben gedragen."

GroenLinks-kandidaat struikelt over Panama Papers

De nummer 24 van GroenLinks, Maya van der Steenhoven, gaat niet in de Kamer zitten als ze wordt gekozen omdat haar naam opduikt in de Panama Papers. Van der Steenhoven was directeur van een bedrijf van haar vader op de Seychellen, maar had die functie verzwegen bij de integriteitstoets. "Was deze functie bekend geweest tijdens de procedure, dan was zij niet voorgedragen voor een plaats op de lijst", zegt GroenLinks in een verklaring.

Van der Steenhoven zegt zelf dat ze nooit enig financieel voordeel heeft gehad van de baan, die onbezoldigd was. Omdat ze het belangrijk vindt "dat een politicus boven iedere schijn van twijfel verheven is", trekt ze zich nu terug.

GroenLinks
Van der Steenhoven is de nummer 24 van GroenLinks

'Kans voor Asscher en Roemer op linkse kiezer aan te spreken'

NOS
De politieke duiders van de NOS, met Ron Fresen in het midden

Om 18.15 uur begint bij EenVandaag het debat tussen PvdA-lijsttrekker Asscher en SP-leider Roemer. Voor beide politici staat er veel op het spel, zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Veel linkse kiezers twijfelen nog op wie ze gaan stemmen. Daarvoor is dit debat belangrijk. Het gaat nog steeds om de vraag wie de leider wordt op links. Jesse Klaver van GroenLinks claimt die rol, maar is er nu niet bij. Het podium is straks voor Asscher en Roemer."

Mashup helpt jongeren met kiezen, vandaag D66

De collega's van NOS op 3 helpen op hun YouTube-kanaal Mashup jongeren met hun stemkeuze. Waarom zouden ze op een bepaalde partij moeten stemmen? Vandaag neemt Mashup D66 onder de loep. Op geheel eigen wijze...

Buitenlandse media vooral in spoor van Wilders

De belangstelling van internationale media voor de verkiezingen is gigantisch. Cameraploegen en journalisten uit de hele wereld zijn in Nederland om de campagne te verslaan. De focus ligt bijna overal op PVV-lijsttrekker Geert Wilders.

Fragmenten uit het buitenland

NOS-correspondenten in Brussel, Berlijn, Londen, Parijs, Washington en Sydney vertellen in filmpjes hoe in hun landen naar de Kamerverkiezingen wordt gekeken. Je vindt hun filmpjes hier.

Forum voor Democratie ziet forse ledengroei

De partij van Thierry Baudet en Theo Hiddema zegt dat zich soms meer dan honderd nieuwe leden per dag aanmelden. Het Forum voor Democratie, dat pas zes maanden actief is als politieke partij, heeft nu bijna 5000 leden. Het partijbestuur wil nu ook lokale en provinciale afdelingen gaan opzetten, om aan meer verkiezingen te kunnen meedoen.

ANP
FvD-lijsttrekker Thierry Baudet (l) en strafpleiter Theo Hiddema, de nummer 2 op de lijst

Appen met Tunahan Kuzu: Denk wil kleinere klassen

Het NOS Jeugdjournaal heeft geappt met Denk-lijsttrekker Tunahan Kuzu. Via de appjes kunnen kinderen ontdekken welke partijen meedoen aan de verkiezingen en waar ze voor staan. Kuzu benadrukt het belang van onderwijs, kleinere klassen en gelijke kansen.

Busker waarschuwt leden: lees programma's goed

De nieuwe FNV-voorzitter Han Busker vindt dat linkse partijen op het gebied van arbeid en inkomen dichterbij de standpunten van de vakbond staan dan rechtse partijen. Busker, die vandaag officieel tot voorzitter werd gekozen, zei dat zijn leden heel goed zelf kunnen kiezen. "Maar we attenderen hen er wel op dat ze niet naar alle mooie praatjes moeten luisteren en dat ze echt moeten kijken wat er in de programma's staat."

Busker zegt zich zorgen te maken over partijen die in hun programma's het ontslagrecht willen aantasten en die nog meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt willen. "Er zijn zelfs partijen die de bijstand willen verlagen, terwijl we in dit land meer dan 400.000 kinderen hebben die onder de armoedegrens leven. Dat kan in een welvaartsstaat als Nederland niet aan de orde zijn."

Campagnevlog #9: lachen om een SP-poster

Op de laatste dag voor het weekend spraken Xander van der Wulp en Vincent Rietbergen met Jesse Klaver van GroenLinks, en praatten ze na over de uitzending van Pauw & Jinek. Jeanine Hennis van de VVD kreeg daar de slappe lach door een fragment uit het campagnevlog van dinsdag.

Zestien uur later moet Hennis kennelijk nog steeds lachen om de vergelijking die NOS-verslaggever Joost Vullings in het vlog maakte tussen een poster van de SP en een menselijk achterwerk.

Van der Staaij: vrouwelijke SGP-Kamerlid mogelijkheid

"Het is positief dat de afgelopen jaren de betrokkenheid van vrouwen bij de SGP groter is geworden", heeft lijsttrekker Van der Staaij gezegd bij BNR. Op de vraag hoe lang het nog duurt voordat er voor de SGP een vrouw in de Tweede Kamer komt, antwoordde hij dat hij dat niet weet, maar dat het wel mogelijk is. "De statuten zijn aangepast en al een jaar erna werd een vrouw voor de SGP in een gemeenteraad actief. Dat is sneller dan velen hadden gedacht."

Tot 2013 konden er geen vrouwen op kandidatenlijsten van de SGP komen, maar onder druk van rechterlijke uitspraken paste de partij dat standpunt aan. In 2014 werd in de gemeenteraad van Vlissingen voor het eerst een SGP-vrouw gekozen. Van der Staaij benadrukte dat zijn partij geen 'quotum-regeling' heeft voor een bepaald aantal vrouwen. Op de SGP-kandidatenlijst voor de verkiezingen van volgende week staat geen enkele vrouw.

ANP
Lilian Janse is SGP-raadslid in Vlissingen

Stemwijzer breekt record

Vijf dagen voor de verkiezingen heeft de Stemwijzer het bezoekersrecord uit 2012 verbroken. Toen maakten in totaal 4,85 miljoen mensen gebruik van de online-kieswijzer; nu zijn het er al 4,9 miljoen. Ontwikkelaar ProDemos verwacht dat dat aantal verder stijgt. Op de laatste drie dagen voor de verkiezingen van 2012 gingen 1,2 miljoen mensen naar stemwijzer.nl.

ProDemos zegt dat de helft van de gebruikers de Stemwijzer invult op een mobiele telefoon. De site wordt nu bezocht door 200.000 mensen per dag. Vijf jaar geleden waren dat er 130.000 per dag.

Mark Rutte 'lijsttrekker van de dag' bij Nieuwsuur

Vanavond is Mark Rutte (VVD) te gast bij Nieuwsuur. Om de kijkers alvast voor te stellen aan de VVD-lijsttrekker, maakte het programma een video waarin Rutte vertelt dat hij Kees van der Staaij een "ontzettend aardige vent" vindt en nog warme herinneringen heeft aan zijn eerst liefde.

VVD-lijsttrekker Mark Rutte stelt zich voor

En hier legt Nieuwsuur in anderhalve minuut uit waar de VVD voor staat.

De VVD in anderhalve minuut

Moskeeën roepen moslimgemeenschap op om te stemmen

NOS
De Essalam-moskee in Rotterdam tijdens het vrijdaggebed

Tientallen moskeeën hebben vandaag de Nederlandse moslimgemeenschap opgeroepen om volgende week te gaan stemmen. Tijdens het vrijdaggebed hebben imams het belang van de verkiezingen onderstreept. Dit gebeurde ook in de Essalam-moskee in Rotterdam (zie foto).