NOS Nieuws Politiek Aangepast

Campagneblog 9-3: Klaver wil de grootste worden

Met verder vandaag: Rutte maakt geen haast met wet voltooid leven - Klaver spreekt voor vol Afas Live - Krol doet maandag rondje Nederland.

Liveblog gesloten
 • Een hele goede nacht!

  Tot zover het Campagneblog van 9 maart. Er was weer nieuws genoeg. Zo zei VVD-leider Rutte dat hij geen haast gaat maken met een wet over stervenshulp bij een voltooid leven. D66-lijsttrekker Pechtold was daar niet over te spreken. "Je laat dan vier jaar mensen in de kou staan", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

  GroenLinks-leider Klaver speechte voor een vol Afas Live en riep daar linkse kiezers op om op zijn partij te stemmen. Op een meet-up in Amsterdam zei hij dat de unieke kans bestaat dat een linkse partij de verkiezingen wint en de grootste van Nederland wordt.

  Oud-VVD-voorman Nijpels vindt het een slechte zaak dat het klimaat geen groot thema in de campagne is. Hij is bang voor boze kiezers, die pas na de verkiezingen gaan merken hoe ingrijpend klimaatmaatregelen zullen zijn. Nijpels is voorzitter van de borgingscommissie, die moet toezien op de naleving van het Nationaal Energieakkoord.

  En het ging weer over de eventuele komst van Turkse ministers naar Nederland. Wilders riep zijn collega’s op om het verkiezingsreces te schorsen voor een debat in de Tweede Kamer, maar da ging niet door omdat er geen meerderheid voor was.

  Vanaf 07.00 uur is er een nieuw Campagneblog. Fijne nacht! 

 • Pechtold over Wilders: hij heeft veel invloed gekregen

  D66-lijsttrekker Pechtold vindt dat PVV-voorman Wilders de afgelopen tien jaar niet zozeer de baas was in Nederland, maar wel veel invloed heeft gekregen. Volgens hem proberen andere partijen door toedoen van Wilders ook met plannen te komen, waaruit hun nationale trots moet blijken. Bij RTL Late Night noemde Pechtold als voorbeeld het voorstel van CDA-leider Buma om kinderen op school weer het volkslied te leren. Volgens Pechtold had het CDA dat anders nooit bedacht. 

 • Roemer is niet bang voor GroenLinks en sluit VVD uit

  Bij Pauw & Jinek zit Emile Roemer van de SP. Hij krijgt de vraag of hij bang is of de groei van GroenLinks in de peilingen ten koste gaat aan andere linkse partijen, zoals de SP. "Daar ben ik niet bang voor. De afgelopen week zijn wij diegene geweest die het hardst zijn gegroeid. Ik ben er eigenlijk bang voor dat links niet groot genoeg is om een stempel te drukken. Dus ik ga liever gezamenlijk de strijd aan, want als je echt iets wil veranderen zal het over links moeten."

  Roemer gaat niet in een regering zitten met de VVD, zegt hij. "Ik zeg dat niet omdat ik VVD'ers niet aardig vind. Waar het om gaat is dat het neoliberale gedachtegoed van de VVD leidend is geweest in de politiek." En dat heeft volgens Roemer niet veel goeds gebracht. "Daarom zijn wij duidelijk."

 • Hennis tegen Klaver: land weer even op aarde

  Bij Pauw & Jinek gaat minister van Defensie Hennis (VVD) in op de meet up van GroenLinks-leider Jesse Klaver. "Het zijn mooie beelden en het is heerlijk om toegejuicht te worden door duizenden mensen. Maar het is ook goed om weer op aarde te landen. Want ik denk dat het gejuich snel verstompt als GroenLinks Nederland de rekening presenteert."

  Klaver regeert met: "Waarvan akte. Wij staan een grote verandering voor in Nederland en dat is iets anders dan de VVD wil."

 • Een dag bij de Piratenpartij en Forum voor Democratie

  Nieuwsuur ging een dag mee op campagne in Enschede met Ancilla van de Leest, lijsttrekker van de Piratenpartij, en was aanwezig bij een optreden van Thierry Baudet, lijsttrekker van Forum voor Democratie, in Emmen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Kleine partijen maken kans op Kamerzetel'
 • Moskeeën roepen moslims op te gaan stemmen

  Tientallen moskeeën roepen de Nederlandse moslims op te gaan stemmen op 15 maart. Tijdens het vrijdaggebed zullen imams het belang van de verkiezingen ook nog eens onderstrepen, meldt het ANP. Stemmen is een kans die een moslim niet aan zich voorbij mag laten gaan, stellen de islamitische organisaties.

  Ze waarschuwen ook voor de gevolgen van wegblijven. Dat kan nadelig uitpakken "voor hun aanwezigheid in Nederland en zelfs als steun dienen voor politieke partijen die rechten en vrijheden van specifiek moslims willen beknotten en daarmee discriminatie en racisme aanmoedigen".

 • Klaver: dit is onze kans om de grootste te worden

  GroenLinks-lijsttrekker Klaver heeft de linkse kiezers opgeroepen op zijn partij te stemmen. Op een meet-up in Amsterdam zei hij dat de unieke kans bestaat dat een linkse partij de verkiezingen wint en de grootste van Nederland wordt. Hij wil ook dat Nederland "voor het eerst in veertig jaar weer een links kabinet krijgt". 

  De bijeenkomst in Amsterdam is druk bezocht: 5000 mensen hebben er een kaartje voor. 

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Klaver: 'Wij kunnen de grootste worden'
 • Geen dreiging meer bij debat christelijke lijsttrekkers in Ede

  Bij het christelijke lijsttrekkersdebat bij CineMec in Ede is een grote politiemacht op de been. Volgens de politie was er sprake van een reële dreiging, maar is die er inmiddels niet meer en wordt de politie-inzet afgeschaald. Het debat in Ede is nog steeds bezig.

 • Segers: de aarde die we doorgeven moet schoon en groen zijn

  Voor de rubriek De Kinderstem op NPO Radio 1 stellen kinderen vragen aan lijsttrekkers. Vandaag was het de beurt aan Gert-Jan Segers van de ChristenUnie, die geïnterviewd werd door Joep, Jesse en Rick. Hij is niet zenuwachtig voor de verkiezingen, maar wel gespannen voor het NOS-debat de avond voor de verkiezingsdag. "Dan sta ik eerst tegenover Mark Rutte, en daarna tegenover Geert Wilders. En dat zijn hele spannende debatten. Veel mensen kijken, veel mensen twijfelen nog waar op te stemmen, en dan is het wel belangrijk dat je dan echt vertelt wat je vindt."

  De jongens vroegen ook aan Segers wat de partij voor kinderen wil: "Ik wil dat je ouders wat meer tijd krijgen. En wat een ander belangrijk punt is, is dat de aarde die we aan jullie doorgeven dat die schoon en groen is."

 • PvdA komt met manifest over mensenrechten

  De PvdA wil dat mensenrechten de hoeksteen blijven voor het buitenlands beleid. De partij komt met een manifest, waarin tien aanbevelingen staan. Bijvoorbeeld dat er aandacht moet zijn voor de bescherming van activisten en voor de steeds grotere druk op vrije media. 

  De initiatiefnemer is Tweede Kamerlid en ook weer kandidaat Michiel Servaes. Het manifest is aangeboden aan Leyla Yunus, een verdedigster van mensenrechten uit Azerbeidzjan. Zij wist vrij te komen door inspanningen van mensenrechtenorganisaties en politici.

 • Christelijke partijen in debat over doodswens

  Tijdens het christelijke lijsttrekkersdebat in Ede werd door de ChristenUnie, SGP en CDA ook gedebatteerd over het voorstel van D66 om mensen die vinden dat hun leven voltooid is recht te geven op een waardig levenseinde

  De SGP en de ChristenUnie zijn fel tegen die plannen en noemen het een breekpunt in de formatie, maar het CDA wil eerst een inhoudelijk debat en daarna pas een politieke conclusie trekken. "Ik ga niet voor dit soort wetgeving stemmen. Maar ik vraag me wel af of het zin heeft om met z'n drieën, die samen geen grondwetswijziging kunnen tegenhouden, stoer te zeggen: wij gaan hoe dan ook nee zeggen, wat er ook gebeurt." Mocht zo'n voorstel er komen, dan hoopt Buma dat hij kan laten zien dat het "op de inhoud" beter kan.

  Naast de inhoud was er ook ruimte voor een vrolijke noot:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Christelijk bloed stroomt ons door de aderen'

  En de C die werd gezongen, die staat volgens sommigen voor het volgende:

 • Mashup helpt jongeren met stemkeuze, dit keer het CDA

  De collega's van NOS op 3 helpen op hun YouTube-kanaal Mashup jongeren met hun stemkeuze. Waarom zouden ze op een bepaalde partij moeten stemmen? Elke dag komen er video's met steeds een andere partij online. Eerder vandaag verschenen de PVV en de VVD al online, nu de beurt aan het CDA: 

 • Zwaarbewapende politie bij christelijk debat in Ede

  In het bioscoopcomplex CineMec in Ede is op dit moment het Christelijke Lijsttrekkersdebat bezig. Daar is veel politie op de been. Volgens de politie is er op het laatste moment een melding binnengekomen die aanleiding gaf om met extra mensen naar CineMec te gaan. De politie wil verder niet op de dreiging ingaan.

  Burgemeester Van der Knaap van Ede is uit de raadsvergadering geroepen vanwege de dreiging. Mensen die het debat bezoeken mochten wel naar binnen, er werd wel gefouilleerd. Het debat gaat gewoon door.

 • Afas Live concertzaal maakt zich op voor 'GroenLinks-meet up'

  Over een kwartier begint de grote campagnebijeenkomst van GroenLinks in het Afas Live, de voormalige Heineken Music Hall, waar 5000 mensen zijn. "Dit is in campagnetijd een hele grote bijeenkomst", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Klaver gaat als een soort popster eigenlijk door deze campagne."

  Het is inmiddels al aardig druk in de Amsterdamse concertzaal:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  In de rij voor Jesse Klaver
 • 'Turkije kan nog wel eens hét campagneonderwerp worden'

  De drie politieke duiders van de NOS, met in het midden Ron Fresen NOS

  Het beheerst al dagen het nieuws: de eventuele komst van Turkse ministers naar Nederland. En het wordt ook steeds meer een onderwerp in de campagne, zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Dit raakt direct aan gevoelige onderwerpen als integratie en Nederlandse identiteit. Doordat de komst van een Turkse minister zo in de lucht blijft hangen, kan dit ook in het slot van de campagne nog wel eens hét onderwerp worden."

  "Dat is iets wat Wilders graag wil", zegt Fresen, waarbij hij verwijst naar de wens van Wilders om het verkiezingsreces op te schorten voor een debat over de kwestie in de Tweede Kamer met het kabinet. "Maar dat zal niet gebeuren. Dat weet Wilders ook wel, want de meeste partijen steunen de lijn van het kabinet en ze willen Wilders dat platform ook niet geven."

  Fresen benadrukt dat het kabinet de druk flink opgevoerd heeft. "Minister Koenders heeft met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken gebeld. We horen dat dat een pittig gesprek is geweest waarin elkaar flink de waarheid is verteld. De grote vraag nu is: wat is de Turkse reactie op de stevige woorden van Koenders? In het gesprek hebben de Turken in ieder geval nog niet gezegd: nou dan komen we niet. Het blijft een heikele kwestie."