NOS Nieuws Politiek Aangepast

Campagneblog 8-3: Klaver blaakt van het zelfvertrouwen

Met vandaag: Frank Underwood mengt zich in de campagne - Pechtold en Rutte reizen met de trein - Internationale Vrouwendag, ook in de campagne

Liveblog gesloten
 • Goedenacht!

  Tot zover het Campagneblog van 8 maart. Er waren vandaag geen dominante thema's, maar nieuwtjes waren er genoeg. Zo werd bekend hoe veel giften politieke partijen de laatste jaren hebben gekregen en dat Turkse Nederlanders weinig vertrouwen hebben in de politiek. PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher ging in Rotterdam op campagne met burgemeester Aboutaleb, Alexander Pechtold (D66) en Mark Rutte (VVD) voerden campagne in de trein van Den Haag naar Leiden en Geert Wilders ging flyeren in Breda.

  Wilders was eerder op de dag in Den Haag voor een demonstratie tegen de komst van de Turkse minister Cavusoglu, die in Nederland campagne wil voeren voor het referendum over de Turkse grondwet. In de middag bleek dat een geplande campagnebijeenkomst met de minister, zaterdag in Rotterdam, niet doorgaat. Mogelijk wordt nu gezocht naar een alternatieve locatie. Wordt vervolgd dus.

  Vanaf 07.00 uur is er een nieuw Campagneblog. Fijne nacht!

 • Sylvana Simons gaat hoe dan ook door

  Artikel 1-lijsttrekker Sylvana Simons gaat door met haar partij, ook als ze op 15 maart geen Kamerzetels verovert. "Dat heb ik mijn leden en potentiële kiezers beloofd, omdat ik het belangrijk genoeg vind", zegt Simons bij Pauw & Jinek. Simons gaat er overigens van uit dat ze wél in de Kamer komt. Volgens haar eindigt Artikel 1 bij veel mensen hoog in de Stemwijzer. Als het toch niet lukt, hebben we extra voorbereidingstijd voor volgende verkiezingen, zegt ze.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Sylvana Simons gaat hoe dan ook door
 • 'Wat is dat voor een vraag?!'

  Marianne Thieme reageert bij Pauw & Jinek op de vraag die ze kreeg in het RTL Carrédebat. Welke van uw mannelijke collega's vindt u eigenlijk het leukst, werd haar daar gevraagd. Thieme is de enige vrouwelijke fractievoorzitter in de Tweede Kamer. "Wat is dat voor een vraag?!", reageert Thieme nu.

  Omdat het Internationale Vrouwendag is, wordt in de talkshow gesproken over het gebrek aan vrouwelijke politieke leiders. Volgens Thieme wordt het tijd om de mannelijke dominantie te doorbreken. Sylvana Simons van Artikel 1 pleit opnieuw voor een vrouwenquotum.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Thieme en Simons over vrouwen in de politiek
 • Wouter Bos waarschuwt voor 'verloren stem'

  Oud-PvdA-leider Wouter Bos vindt dat een ongekend groot aantal partijen zichzelf voor de verkiezingen al buitenspel zet. Bij RTL Late Night zei Bos dat door de manier waarop PVV, SP en 50Plus zich opstellen, nu eigenlijk al zeker is dat ze niet in het kabinet komen. "Als je die drie bij elkaar optelt, dan heb je het ongeveer over een derde van het parlement dat nu al zegt niet geïnteresseerd te zijn in regeren."

  De SP heeft onder meer de VVD als mogelijke regeringspartner uitgesloten en de PVV is door anderen uitgesloten. 50Plus heeft een breekpunt gemaakt van een verlaging van de AOW-leeftijd. Volgens Bos kiezen deze partijen een positie waarmee ze alle macht uit handen geven en is eigenlijk elke stem op een van de drie een verloren stem.

 • Klaver blaakt van zelfvertrouwen

  De GroenLinks-leider reageert ook op de vraag of hij wel genoeg ervaring heeft om Nederland te leiden. Klaver (30) heeft herhaaldelijk gezegd dat hij graag premier wil worden. "Feit is dat ik een visie heb van waar ik naartoe wil met dit land. Dat kun je van sommige vijftigers in het Torentje niet zeggen."

 • Klaver onverbiddelijk: dit is waar wij voor staan

  Klaver wordt bij Nieuwsuur geconfronteerd met zijn plannen voor een spitsheffing. Een forens die 's ochtends en 's avonds dertig kilometer in de auto zit, gaat volgens berekeningen zo'n duizend euro per jaar betalen. Klaver erkent dat, maar zegt dat diezelfde persoon door een ander belastingstelsel duizend euro overhoudt. Toch blijft de vraag hoe Klaver zijn verkiezingsplannen, die kiezers volgens hem altijd in samenhang moeten zien, wil realiseren nu zelfs de PvdA en de SP er kritiek op hebben. Klaver blijft optimistisch. "Aan mij zal het niet liggen", zegt hij. "Dit is waar wij voor staan."

 • Heeft Klaver Femke Halsema gepolst?

  GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt zijn voorganger Femke Halsema "uitermate geschikt" voor een ministerspost in het volgende kabinet. Maar of hij haar concreet in gedachten heeft, wil Klaver bij Nieuwsuur niet zeggen. "Wie ik als eerste bel, weet die persoon als eerste. Ik ga daar nog niet op vooruit lopen. Maar Femke is uitermate geschikt, zoals zoveel vrouwen en mannen."

  GroenLinks kan volgens de Peilingwijzer rekenen op een forse winst. De partij wordt gezien als potentiële regeringspartij. Halsema, die GroenLinks leidde van 2002 tot 2010, werd vijf jaar geleden door PvdA-vice-premier Lodewijk Asscher gepolst voor een ministerspost. Dat was zeer opvallend, omdat GroenLinks niet meeregeert.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Heeft Klaver Femke Halsema gepost?
 • Confrontatie Klaver en Kuzu

  Een korte, maar felle discussie tussen Jesse Klaver van GroenLinks en Tunahan Kuzu (Denk) tijdens het FunX-debat. Klaver vindt het niet kunnen dat Denk filmpjes op Facebook plaatste over het stemgedrag van individuele Kamerleden. Kuzu vindt dat dat wel kan, omdat volgens hem de politici beloftes niet zijn nagekomen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Confrontatie Klaver en Kuzu bij FunX-debat
 • Pechtold blijft erbij: stemmen vanaf 16 jaar

  D66-leider Pechtold vindt nog steeds dat iedereen vanaf 16 jaar zou moeten kunnen stemmen. "De mensen worden steeds ouder, dus we hebben heel veel mensen die hun eigen belang verdedigen", zei hij tegen twee jonge interviewers van de rubriek De Kinderstem op NPO Radio 1. "We hebben zelfs een partij voor oudere mensen, maar niet voor jongere mensen."

 • 'SP rijkste partij'

  Als het om de financiën van politieke partijen gaat, voert de SP bijna alle lijstjes aan: de socialisten ontvangen de meeste giften, hebben het grootste eigen vermogen en een van de grootste campagnekassen. Dat komt natuurlijk door het afdrachtssysteem. Gekozen SP-functionarissen maken hun salaris over aan het hoofdkantoor, om vervolgens een modaal inkomen teruggestort te krijgen.

  Wat is er nog meer te vinden in het overzicht van giften aan politieke partijen, dat vandaag werd gepubliceerd? En welke partij heeft eigenlijk de meeste leden? Bekijk het in ons dataverhaal.

  Donaties boven de 4.500 euro tussen 2015 en 2017 Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken
 • Wat gebeurt er als je de poppetjes achterwege laat?

  Die vraag heeft een grafisch ontwerpbureau uit Bussum zich gesteld. Onder het motto "politiek is een kunst" heeft het bureau Designkwartier zes alternatieve verkiezingsposters ontworpen. De partijlogo's zijn altijd herkenbaar, maar campagneleuzen en de gezichten van lijsttrekkers ontbreken.

  "Als je het beeldmerk opblaast ontstaat er een vervreemd beeld, maar duidelijk herkenbaar", zeggen de designers. "Door de vervreemding zal je de kiezer aanzetten tot nadenken." De posters zijn gratis te downloaden. Op zeker een locatie in Bussum is het resultaat inmiddels te zien.

  Gerard de Kloet | NOS
 • Kamp: versterking huizen Groningen onderschat

  VVD-minister Kamp van Economische Zaken vindt dat hij in de discussie over de gaswinning in Groningen de complexiteit van de problemen rond de versterking van huizen niet goed heeft ingeschat. In het programma Dit is de Dag op NPO Radio 1 zei hij dat daar meer bij komt kijken dan hij had gedacht. Hij herhaalde ook dat het rijk zich bij de gaswinning door de jaren heen niet genoeg heeft gerealiseerd wat de veiligheidsrisico's voor de Groningers waren.

  Hij benadrukte dat het kabinet de afgelopen kabinetsperiode de gaswinning in Groningen heeft gehalveerd en dat er nu veel minder aardbevingen zijn. Kamp erkende wel dat "de situatie nog aanmerkelijk moet verbeteren". Maandag bleek in Pauw & Jinek weer eens dat veel Groningers boos zijn over de gang van zaken. Premier en VVD-lijsttrekker Rutte kreeg in dat programma veel kritische vragen. Kamp heeft begrip voor de onvrede, maar hij vindt de manier waarop sommige Groningers zich tegenover Rutte uitten "niet gepast".

  De 64-jarige Kamp komt na deze kabinetsperiode niet meer terug in de landelijke politiek. Hij is dan in totaal twaalf jaar minister geweest.

  Henk Kamp bekijkt aardbevingsschade in Loppersum ANP
 • ​FunX-debat: iedereen anoniem solliciteren?

  Bij FunX, het urban radiostation voor de Randstad, debatteren Jesse Klaver (GroenLinks), Lodewijk Asscher (PvdA), Vera Bergkamp (D66) en Tunahan Kuzu (Denk). In de zaal zijn er ervaringen met discriminatie op de arbeidsmarkt. De vraag is of anoniem solliciteren moet worden ingevoerd.

  "Ik heb de afgelopen jaren veel jongeren gesproken die staan te trappelen om te beginnen, maar worden gediscrimineerd", zegt Asscher, die voor invoering is. "Ik vind het verschrikkelijk dat je daarmee de ambitie knakt." Denk-leider Kuzu ziet anoniem solliciteren niet zitten. "Het is een knieval voor de acceptatie van discriminatie, want je moet je eigen naam verhullen. En het is ook geen oplossing, want als je dan eenmaal op gesprek mag komen, wordt het dus uiteindelijk ook niks."

  "D66 zit er een beetje tussenin", vult Bergkamp aan. "Wij zijn niet voor het breed uitrollen van anoniem solliciteren, maar staan wel open voor een pilot." Klaver is eigenlijk niet voor, maar wil wel iets doen aan de discriminatie. "Als anoniem solliciteren dan de manier is om een stereotype te doorbreken, dan moet je dat maar doen." Het debat is te volgen op NPO Politiek.

 • Netflix stunt met spandoek in Rotterdam

  ANP

  Netflix heeft een inhaker bedacht op de verkiezingen in Nederland. Op de Vlasmarkt in Rotterdam hangt nu een megaspandoek met daarop de beeltenis van president Frank Underwood uit de Netflix-serie House of Cards. Het moet lijken alsof die over verkiezingsposters van Nederlandse partijen is geplakt. De machtsverlaafde Underwood (gespeeld door Kevin Spacey) wordt geciteerd met een voor hem typische uitspraak: "Democratie wordt zo overgewaardeerd."

  Op internet circuleren overigens ook foto's van verkiezingsborden waarbij posters wél zijn overgeplakt met reclame van Netflix.

 • Deze lijsttrekkers zijn vanavond op tv

  Precies een week voor de verkiezingen zetten de lijsttrekkers alle zeilen bij. In alle grote actualiteiten- en praatprogramma's zijn vanavond politici te gast. Een selectie:

  - Nieuwsuur spreekt vanaf 22.00 uur uitgebreid met Jesse Klaver van GroenLinks. In een speciale verkiezingsuitzending vanuit Den Haag krijgt hij vragen van kiezers en worden standpunten en plannen van GroenLinks besproken.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  GroenLinks in anderhalve minuut

  - Om 22.30 uur is Sybrand Buma (CDA) te gast bij Humberto Tan in RTL Late Night

  - En Pauw & Jinek ontvangen om 23.00 uur Sylvana Simons van Artikel 1 en Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Ook PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma schuift aan om te praten over de moeizaam verlopende campagne van de PvdA.