NOS Nieuws Politiek Aangepast

Campagneblog 5-3: Carrédebat voorbij, lijsttrekkers tevreden

Met vandaag: Lijsttrekkers maken De Telegraaf - Wilders wil leden Turkse regering weren - Lijsttrekkers kruisen de degens in het Carrédebat

Liveblog gesloten
 • Een hele goede nacht gewenst!

  Het ging vooral over het Carrédebat waarin acht lijsttrekkers de degens met elkaar kruisten, maar er waren ook andere onderwerpen die voorbij kwamen. 

  Zo ging het weer over de campagne die de Turkse regering in Nederland wil voeren voor het referendum over de Turkse grondwet. Als het aan PVV-leider Wilders ligt, mogen leden van de Turkse regering helemaal niet meer in Nederland komen tot aan de verkiezingen. 

  Staatssecretaris Dijkhoff (VVD) zegt dat Nederland zich niet laat chanteren in de diplomatieke kwestie rond de grondwet-campagne van Turkije in Nederland.

  En de lijsttrekkers van VVD, PvdA, PVV, SP, CDA, D66 stelden gisteren hun eigen krant samen bij De Telegraaf, die vandaag als bijlage bij de krant zit. 

  Om 07.00 uur zijn we terug met een nieuw campagneblog. Fijne nacht!

 • Rutte probeerde vooral premier te zijn

  De drie politieke duiders van de NOS, met in het midden Ron Fresen NOS

  VVD-leider Rutte heeft in het eerste tv-debat waar hij aan meedeed vooral geprobeerd te benadrukken dat hij de enige van de lijsttrekkers is die ervaring heeft als premier. Bij het vorige tv-debat, in de Rode Hoed, had Rutte nog verstek laten gaan, maar nu konden de andere lijsttrekkers voor het eerst in deze campagne met Rutte in debat.  

  Volgens NOS-verslaggever Ron Fresen is het afwachten of de tactiek van Rutte hem verder brengt in de cruciale fase van de campagne die nu begint. 

  Verder vindt Fresen het een debat met de bekende verschillen en de bekende opvattingen van de partijen, waar de lijsttrekkers zonder grote fouten te maken doorheen zijn gekomen. "Men was soms wat onzichtbaar, maar dat komt ook omdat het debat was opgeknipt in aparte stukjes."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Carrédebat is eerste tv-debat voor Rutte
 • Wie is de beste? Moeilijk te zeggen, vinden de lijsttrekkers

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wie deed het nu het beste?
 • RTL-kijkerspanel vindt Klaver het beste, maar twijfels vanwege kleine verschillen

  GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver is door een RTL-kijkerspanel uitgeroepen tot de winnaar van het Carrédebat. Het panel kreeg de volgende vraag voorgelegd: Wie is volgens u de winnaar van het zojuist uitgezonden debat op RTL4? De vraag werd door 582 mensen beantwoord. De uitkomst: 

  1. Jesse Klaver (GroenLinks) 17,4 procent
  2. Alexander Pechtold (D66) 16,7 procent
  3. Mark Rutte (VVD) 16,6 procent 
  4. Henk Krol (50Plus) 15,1 procent 
  5. Emile Roemer (SP) 11,9 procent
  6. Sybrand Buma (CDA) 10,6 procent 
  7. Lodewijk Asscher (PvdA) 7,4 procent
  8. Marianne Thieme (PvdD) 4,4 procent

  Politicoloog Tom Louwerse, die ook achter de Peilingwijzer zit, zet vraagtekens bij de enquête.

 • Carrédebat voorbij, lijsttrekkers tevreden

  VVD-leider Rutte kijkt positief terug op het debat. "Ik denk dat het goede discussies zijn geweest over goede onderwerpen. Ik hoop dat het de kiezer heeft geholpen om scherper te krijgen waar alle partijen nu voor staan."

  Asscher van de PvdA kijkt terug op "een mooi debat". "ik vond dat je heel duidelijk het verschil zag tussen pessimisten en optimisten; tussen mensen die dingen willen veranderen en mensen die zeggen dat dat niet kan." Hij vindt niet dat hij hard is aangepakt in het een-op-eengesprek. "Het is aan de organisatie om de vragen te stellen en aan de kiezers om een oordeel te vellen. En dat is geen enkel probleem."

  CDA-leider Buma vond het ook een goed debat. "Ik vond het een heel mooi debat. Goede stellingen, goede posities, dus ik ben hier heel tevreden over. Ik heb kunnen zeggen wat ik wilde zeggen."

  Op social media wordt ook flink gereageerd. Naast de aandacht voor de lijsttrekkers en hun standpunten is er ook aandacht voor de opzet van het RTL-debat.

 • Rutte: wij nemen geen enkel punt van PVV-A4'tje over

  VVD-leider Rutte mag als laatste naar interviewer Diana Matroos. "Wij zullen niet met de PVV gaan samenwerken", zegt Rutte nadrukkelijk. Het publiek applaudisseert. "De PVV-kiezer heeft het gevoel de prijs te hebben betaald voor het herstel van Nederland. Dat gevoel begrijp ik. We zullen er heel hard aan werken om dat beter te maken."

  Matroos vraagt welk PVV-standpunt Rutte van het A4'tje van Wilders overneemt. Geen enkel punt, zegt Rutte. "Daar kan ik niets van overnemen. Zo kun je geen serieuze politiek bedrijven." Hij krijgt weer applaus.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: wij nemen geen enkel punt van PVV-A4'tje over
 • De vierde stelling: over de macht van de EU

  De vierde en laatste stelling wordt opgeworpen: een sterkere Europese Unie is meer dan ooit noodzakelijk. D66 en de VVD zijn voor. Rutte begint over zijn rol als minister-president. "We moeten ons land veilig maken. Deze stelling heeft het gelukkig niet over meer Europa, maar over een sterker Europa", zegt Rutte. Hij benadrukt het belang van Europa voor onder meer de aanpak van de vluchtelingenstroom.

  Pechtold vindt dat Rutte Europa onderuit heeft gehaald de afgelopen jaren. "Als u steeds als PVV'er praat over Europa, maar als D66'er handelt, laten we dan gewoon meteen iemand van D66 sturen." Rutte deelt die kritiek niet. "U wilt premier van Nederland worden? Europa draait om compromissen. Daar bent u blijkbaar nog niet aan toe."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte en Pechtold in debat over Europa

  De SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen de stelling. "Europa gaat de verkeerde kant op met vrijhandelsverdragen die het milieubeleid ondergraven en die grote bedrijven de kans geven om mee te schrijven aan wetgeving", zegt Thieme. Krol is op hoofdlijnen voor Europa.

  "Ik geloof heilig in de Europese waarden", zegt GroenLinks-leider Klaver. "Die staan echter onder druk door populisten. Maar: we leven al zestig jaar in vrede dankzij de EU. Daar gaan de verkiezingen over." Krol van 50Plus geeft aan dat hij op hoofdlijnen voor Europa is. Asscher van de PvdA vindt dat de toekomst van Nederland in Europa ligt, maar dat de EU radicaal moet veranderen.

 • Buma wordt ondervraagd

  "U vindt dat joods-christelijke waarden weer belangrijker moeten worden. Wat betekent dat voor moslims?", wordt er aan CDA-leider Buma gevraagd in een een-op-een-debatje met interviewer Matroos. "Het gaat om onze waarden. Dingen die we al duizenden jaren hebben zoals gelijkheid tussen man en vrouw. Die moeten we behouden", zegt Buma.

  "Begrijpt u dat mensen met een migratieachtergrond zich hier steeds minder thuis voelen?", is de volgende vraag. "Als ik zie dat mensen schelden, dan snap ik dat wel. Dat schelden moeten we aanpakken. Haatzaaien ook."

 • Pechtold citeert Van Mierlo: ze moeten minder van ons houden en meer op ons stemmen

  Het is tijd voor D66-lijsttrekker Alexander Pechtold om door interviewer Diana Matroos ondervraagd te worden. Hij krijgt de vraag of hij een punt kan noemen waarmee hij de PVV-stemmers tevreden kan stellen, aangezien hij de premier van alle Nederlanders wil worden. "Het gaat om werk en zekerheden. Die gaan we verbeteren."

  D66-leider erkent dat de kiezers vlak voor de verkiezingen vaak toch op een andere partij stemmen. Pechtold haalt Hans van Mierlo aan, de oprichter van de partij. "Laat de kiezer wat minder van ons houden en wat meer op ons stemmen." Nu blijft de partij stijgen in de peilingen. "Nog maar tien dagen."

 • Roemer geeft zichzelf een 10 en piekte op verkeerde moment

  Roemer wordt nu in een een-op-een-debat aan de tand gevoeld. Hij krijgt de volgende vraag toegeworpen: "U heeft nog nooit een Kamerverkiezing gewonnen en u doet dit al zeven jaar. Welk cijfer geeft u uzelf?" "Dit is mijn derde verkiezing", zegt Roemer. "Drie keer is scheepsrecht. Ik zet hem gewoon op een 10." Hij voegt daar het volgende aan toe: "Ik heb ongelofelijk gepiekt op het verkeerde moment."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Roemer geeft zichzelf een 10 en piekte op verkeerde moment
 • Tijd voor de derde stelling; de verlaging van de AOW-leeftijd

  De derde stelling in het Carrédebat luidt: de AOW-leeftijd moet terug naar 65 jaar. Tegen de stelling zijn GroenLinks en de VVD. Voor zijn Partij voor de Dieren en 50Plus. "De meerderheid van de Nederlandse bevolking wil het en als je volksvertegenwoordiger bent moet je zorgen dat het kan", zegt partijleider Krol.

  VVD-lijsttrekker Rutte erkent dat het kan, maar dat het heel veel geld kost. "Toen Drees de AOW invoerde, vond hij dat het leeftijdsvolgend moest zijn. Het moet stapje voor stapje omhoog."

  Er volgt een discussie over de positie van ouderen. GroenLinks verwijt Rutte dat de ouderen er bij de VVD niets bij krijgen en op de nullijn blijven staan. Rutte vindt dat Klaver het "hele verhaal moeten vertellen". Klaver noemt dat weer "jij-bakken". Krol heeft de lachers op zijn hand en door alle commotie begint zelfs Rutte over WAO, zoals Krol onlangs ook deed.

  Voor de stelling is verder alleen Roemer. CDA, PvdA en D66 zijn tegen. Die laatste drie partijen benadrukken dat een verlaging veel te duur is.

 • Krol onderbreekt de interviewer, krijgt applaus en gejoel

  50Plus-leider Krol onderbreekt meteen interviewer Diana Matroos die hem vraagt hoe hij wil regelen dat de AOW-leeftijd wordt verlaagd naar 65 jaar. "Hoort u wat u zegt? Hoort u wat u zegt? U zegt dat mensen eigenlijk niet naar de stembus moeten!" 

  Krol blijft doorpraten en Matroos komt er nauwelijks tussen, tot groot vermaak van het publiek. "Laat u mij even uitpraten!", zegt Krol herhaaldelijk. Onder luid applaus loopt Krol weg. Het publiek joelt en klapt en Rutte schudt hem de hand.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Krol onderbreekt de interviewer

  Jack de Vries, de voormalige spindoctor van het CDA, heeft bewondering voor Krol.

 • Tweede reclameronde

  Het is voor de tweede keer reclame bij het debat op RTL 4. Niet iedereen is blij met die onderbrekingen.

  RTL Nieuws is tijdens de reclameblokken live op Facebook met een kijkje achter de schermen. Bij BNR worden korte analyses gegeven van het debat.

 • ​Thieme: ik hoef geen premier te worden

  De partijleider van de Partij voor de Dieren zegt dat zij een van de weinigen is die geen premier wil worden. "Ik droom liever van mijn idealen dan van het premierschap." 

  Ze wordt gevraagd of zij als aanhanger van de Zevendedagsadventisten ook tegen het homohuwelijk is. Thieme is verbaasd over de vraag, omdat de andere partijleiders nooit naar hun geloofsovertuiging wordt gevraagd. "Ik geloof niet in religieuze politiek. Bijzonder ook dat deze vraag niet aan Rutte wordt gesteld. Die is ook gelovig en leidt een seculiere partij. Mijn religie staat mijn persoonlijk ideeën, die overeenkomen met die van mijn partij, niet in de weg."

 • Tijd voor stelling twee: over de Nederlandse cultuur

  Het is tijd voor de tweede stelling in het Carrédebat: Nederland heeft zijn eigen cultuur onvoldoende beschermd.

  Voor zijn GroenLinks, CDA en 50Plus. "Wij passen ons ook aan in het buitenland, dat mogen wij ook van anderen vragen", zegt lijsttrekker Krol. Tegen is de PvdA. "Nederland is van ons allemaal", zegt PvdA-leider Asscher. Dat vindt Klaver van GroenLinks ook, maar hij vindt dat de vrijheid in Nederland wordt bedreigd en daarom heeft hij op ja gedrukt. "In dit land zou je niet beoordeeld moeten worden op basis van je afkomst."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Klaver en Buma fel tegen elkaar in debat over Nederlandse cultuur

  Buma haalt uit naar de "fout van linkse partijen". "Er zijn mensen die nu tv kijken en die zich zorgen maken over het verdwijnen van de Nederlandse normen en waarden." Het CDA wil dat er meer gestreden wordt tegen radicale moslims.

  De presentator vraagt Buma naar het Wilhelmus. Buma pleit er opnieuw voor dat iedereen het Wilhelmus moet kennen. Hij is verbaasd over de ophef die afgelopen week ontstond over zijn opmerking.

  Ook VVD, SP en Partij voor de Dieren zijn voor de stelling. Pechtold sluit zich aan bij tegenstemmer Asscher. "Ik vind iedereen wel erg somber. Onze cultuur staat voor tolerantie, verdraagzaamheid en vrijheid en dat moeten we zo houden."