NOS Nieuws Politiek Aangepast

Campagneblog 3-3: Rutte wil land met 'veel gekke mensen'

Met vandaag: christelijke partijen geschrokken van D66-wens voor bredere wet 'waardig levenseinde', steun van VVD - Wilders hervat campagne - Turken willen pro-Erdogan-campagne vlak voor verkiezingen

Liveblog gesloten
 • Een hele goede nacht gewenst!

  Tot zover het campagneblog van vrijdag 3 maart. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen:

  Er was een hoop te doen over de Turkse regering die in Nederland een pro-Erdogan-campagne wil voeren, vlak voor de verkiezingsdag. Premier Rutte heeft zich daar al over uitgelaten: "Daaraan zullen we niet meewerken. We vinden dit ongewenst.”

  En het ging over de wens van D66-leider Alexander Pechtold, die gisteravond bij Nieuwsuur inging op de leeftijdsgrens voor hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven. Hij zei daar dat hij de wens heeft om die grens in de toekomst te verlagen. Christelijke partijen zijn ervan geschrokken, de VVD steunt het idee.

  Verder ging het vooral over Wilders, die vanmiddag zijn campagne hervatte in Volendam.

  Om 07.00 uur zijn we terug met een nieuw campagneblog. Fijne nacht!

 • Discussie over voltooid leven gaat door bij Pauw & Jinek

  Bij Pauw & Jinek wordt er gediscussieerd over een waardig levenseinde. Aan tafel zit SGP-leider Van der Staaij, die tegen hulp bij een voltooid leven is. "Mijn leven is in Gods hand." Hij is net als de andere leiders van de christelijke partijen, faliekant tegen het plan van Pechtold. "Het is een onomkeerbare beslissing", zegt hij. Hij vond het erg confronterend dat een man gisteravond in Nieuwsuur zei dat hij dood wil.

  Hij vindt het zelf in zo’n geval te makkelijk om meteen iemands doodswens in te gaan zetten. "Luister naar iemand. Dat kan wel verlichten als iemand in nood serieus wordt genomen." "Je mag iemand niet in de steek laten", zei hij.

  Schippers zegt dat mensen nu soms geen andere uitweg zien dan voor de trein te springen of zelf medicijnen te nemen, die ze "via vage internetsites verkregen hebben" om de doodswens tot uiting te brengen. "Dat moet anders", zegt ze. "In de brief die ik geschreven heb aan de Kamer heb ik wel een leeftijdsgrens, maar dat is helemaal niet principieel. Want ik kan helemaal niet verdedigen waarom het 75 is, en geen 70." Ze benadrukt dat er draagvlak voor zo'n wet nodig is.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Discussie over hulp bij zelfdoding bij Pauw & Jinek

  Het is een discussie die nu wordt gevoerd omdat mensen steeds ouder worden, zegt Schippers. "Nu kunnen we iemand die op z'n 70ste een hartaanval krijgt genezen, en die kan dan nog steeds 90 worden." Ze benadrukt dat het moet gaan om een zorgvuldige procedure.

 • Asscher: gelijk loon voor gelijk werk in Europa

  PvdA-leider Asscher sprak in Nieuwsuur ook over arbeidsmigratie. Hij is het niet eens met de kritiek dat hij te weinig heeft gedaan, bijvoorbeeld aan de rust- en rijtijden voor chauffeurs. Als voorbeeld noemt hij de nieuwe wet Aanpak Schijnconstructies en het uitbreiden van de inspectiecapaciteit. "Maar er is een ding wat ook moet veranderen en waar mensen van Groningen tot Zeeland last van hebben. Dat is een Europese spelregel waardoor het mag dat een Pool of Roemeen hier mag werken voor een lager bedrag dan een Nederlandse werknemer op dezelfde stijger. En ik vind dat Europa die spelregel moet veranderen."

  Asscher deed ook een voorspelling over het aantal zetels dat hij wil halen op 15 maart. Dat zijn er 26.

 • Asscher vindt dat Pechtold integer reageerde op doodswens

  PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat Alexander Pechtold gisteravond op een hele integere manier reageerde toen hij geconfronteerd werd door een man met een doodswens in Nieuwsuur. "Maar het is niet zo dat iemand het monopolie heeft op beschaving. Ik vind ook dat hele beschaafde mensen hier hele diepe bezwaren tegen kunnen hebben en dat je daar rekening mee moet houden. 

  "Zelf ben ik uiteindelijk na een lange worsteling, ook in het kabinet, tot de conclusie gekomen dat er veel mensen zijn die niet meer verder willen of kunnen. Die lijden aan het leven. En dan moet je een waardig afscheid mogelijk maken."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Asscher: niemand heeft monopolie op beschaving

  Hij voegt daar wel aan toe dat hij christelijke partijen nooit onder druk zal zetten. "Of mensen verwijten dat ze daar anders over denken. Ik kan me daar goed in verplaatsen."

  Daarna ging het gesprek verder over de arbeidswet van Asscher. Hij kreeg daarover kritische vragen uit het publiek: 

 • Asscher schaart zich achter kabinet: pro-Erdogan-campagne ​in Nederland is ongewenst

  PvdA-lijsttrekker Asscher is het eens met het kabinet dat een pro-Erdogan-campagne in Nederland ongewenst is. "Het is een verkeerd signaal", zei hij in Nieuwsuur.

  Volgens hem is het niet zeker dat de manifestatie verboden kan worden, "omdat er veel mogelijk is in onze vrije rechtsstaat", maar gaat hij ervan uit dat de Turken zullen luisteren.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Asscher schaart zich achter kabinet: pro-Erdogan-campagne ​in Nederland is ongewenst
 • Het komende uur in Nieuwsuur: Asscher van de PvdA

  Het komende uur spreekt Nieuwsuur uitgebreid met PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher. Is er al sprake van het "Asscher-effect", vraagt het programma zich af.

 • Rutte wil een land met 'veel gekke mensen'

  VVD-leider Mark Rutte wil geen eenvormig land. "Ik wil een land met veel gekke mensen", zegt hij bij AT5. De premier ging bij de Amsterdamse zender in op zijn open brief van januari, waarin hij Nederland opriep normaal te doen.

  De brief was niet alleen gericht aan allochtonen maar aan iedereen, zegt Rutte bij AT5. "Ook tot de blanke Nederlanders die achterin de zaal stonden te gillen toen er een azc bij hen in de buurt kwam. Net zo goed als tot mensen die van buiten komen en zich er niet van vergewissen wat voor land we zijn."

 • De discussie over een waardig levenseinde: een overzicht

  De initiatiefwet van D66 voor een waardig levenseinde zou op termijn mogelijk uitgebreid kunnen worden naar mensen jonger dan 75 jaar. Dat stelde D66-lijstrekker Pechtold gisteravond in Nieuwsuur. Er kwamen flink wat reacties, van politieke partijen, voor- en tegenstanders.

  Nu, bijna 24 uur later maken we de balans op. Wat is de stand van zaken in de voltooid-leven discussie? Een overzicht

 • 'Het is raar dat we tegen kinderen zeggen doe netjes, als dat in de Kamer niet gebeurt'

  In de rubriek De Kinderstem op NPO Radio 1 mogen kinderen vragen stellen aan lijsttrekkers. Marianne Thieme kreeg de vraag waarom politici zo hard tegen elkaar doen.

  "Het is natuurlijk heel raar dat je aan kinderen vertelt dat ze zich netjes moeten gedragen, terwijl dat dan in de Kamer niet gebeurt", antwoordde de lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. "Net zoals ik het heel raar vind dat we van kinderen verwachten dat ze alles netjes opruimen en dat ze zorgen dat het niet vies wordt buiten, terwijl politici kolencentrales bouwen en het milieu niet beschermen."

  Gisteren zat CDA-lijsttrekker Buma bij NPO Radio 1 in De Kinderstem en ook hij vind dat er onnodig vaak gescholden wordt in de politiek. 

 • CDA'er Buma haalt opnieuw uit naar de VVD

  CDA-leider Buma heeft tijdens een bijeenkomst in Breda opnieuw uitgehaald naar de VVD en met name naar VVD-lijsttrekker Rutte. Hij verwijt hem "ziende blind te zijn voor de werkelijkheid van veel mensen". Buma zegt hun zorgen wel serieus te willen nemen.

  "Rutte is er voor de Zuidas wij zijn er voor het MKB en de innovatie maakindustrie die hier in Brabant floreert, denk aan Fokker Elmo, of aan ASML en VDL", zei hij. 

 • Powned geweigerd bij boekpresentatie Sylvana Simons

  Artikel 1 weigerde vanmiddag de cameraploeg van PowNed toe te laten bij de presentatie van het boek van lijsttrekker Sylvana Simons. "Volgens mijn definitie is PowNews geen pers", zei de campagneleider tegen de zaal. Simons heeft de laatste tijd veel last gehad van PowNed: "Op het moment dat je mensen die in Amsterdam-Zuidoost wonen wegzet als wilde dieren in een dierentuin, ben je ook niet respectvol naar mij", verwees ze naar een eerder item van PowNews.

  Vanuit de zaal kreeg Simons bijval. "Iedereen van ons is wel eens geweigerd", riep een vrouw.

  Simons presenteerde vanmiddag haar boek met de titel Artikel 1 - Een nieuwe politiek van gelijkwaardigheid. Ze vertelt daarin wat haar beweegredenen zijn om een eigen partij te beginnen. De partij streeft volgens Simons naar gelijke behandeling voor iedereen in Nederland.

 • 'Pro-Erdogan-campagne kan zorgen voor spanningen in verkiezingscampagne'

  Dat de Turkse regering in Nederland een pro-Erdogan-campagne wil voeren, kan zorgen voor spanningen in de campagne, zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Dit kan zeker invloed hebben, en wel op twee manieren: de mate mate waarin Turkse Nederlanders in verkiezingstijd betrokken worden bij een campagne in Turkije en het kan de discussie over onderwerpen als integratie voeden."

  De kwestie ligt gevoelig in de Nederlandse politiek, zegt Fresen. "Ja zeker. We hebben het vaak over de lange arm en invloed van de Turkse regering op Turkse Nederlanders hier. Nu ligt het extra gevoelig, want ze willen hier komen vlak voor de verkiezingen en dat roept de vraag op of ze verkiezingen hier willen beïnvloeden."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Pechtold en Wilders: hier geen campagne van Turkse regering

  Het is nog niet duidelijk of Nederland de komst van de Turkse minister kan voorkomen. "Dat is de vraag waar nu op gestudeerd zal worden. Maar uit de Tweede Kamer komen al geluiden dat Nederland dat wel moet proberen. Het kan best lastig worden voor de autoriteiten om het tegen te houden. Het zal toch vooral moeten komen door diplomatieke druk."

 • Rutte over pro-Erdogan-campagne: daar gaan we niet aan meewerken

  Premier Rutte meldt op Facebook dat de Nederlandse regering vandaag bevestiging heeft gekregen van Turkse autoriteiten dat een campagnemanifestatie in Nederland in de planning staat. "Daaraan zullen we niet meewerken. We vinden dit ongewenst. We zijn van mening dat de Nederlandse publieke ruimte niet de plek is voor politieke campagnes van andere landen", schrijft hij. 

 • De hoogtepunten van de dag tot nu toe: met alleen twitteren kom je er niet

  Het ging vandaag vooral over de wens van D66-leider Alexander Pechtold, die gisteravond in Nieuwsuur inging op de leeftijdsgrens voor hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven. Hij zei daar dat hij de wens heeft om die grens in de toekomst te verlagen. Ron Fresen denkt niet dat dit onderwerp de campagne gaat domineren. "Geen enkele partij gaat hiermee campagne voeren. Daar is het onderwerp veel te precair voor en je gaat elkaar ook niet de maat nemen met elkaars standpunten hierover."

  In de discussie hierover proef je ongemak bij de partijen, zegt Fresen. "Het onderwerp is als je het zou beperken tot ouderen al enorm gevoelig. Het wordt nog moeilijker als je er nu ook jongere mensen bij gaat betrekken die niet meer verder willen leven en hulp willen bij zelfdoding."

  De drie politieke duiders van de NOS, met in het midden Ron Fresen NOS

  Verder ging het vooral over Wilders, die vanmiddag zijn campagne hervatte in Volendam. Volgens Wilders doet hij dat niet omdat hij slechter gaat in de peilingen. "Maar ook Wilders weet ook hoe belangrijk het is om zichtbaar te zijn. Want met alleen twitteren kom je er niet. Hij weet dat juist de opkomst van zijn kiezers zijn zwakke plek is. Die zijn normaal altijd lastig naar de stembus te krijgen."

 • Segers en Pechtold in discussie over hulp bij zelfdoding

  Bij De Wereld Draait Door zijn D66-leider Pechtold en ChristenUnie-leider Segers in discussie gegaan over de leeftijdsgrens voor hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven. 

  Segers zegt dat hij "er een nachtje over heeft moeten slapen" na de "heftige uitzending" gisteravond van Nieuwsuur, waar Pechtold geconfronteerd werd met iemand met een doodswens. D66-leider Pechtold sprak daarna de wens uit om de leeftijdsgrens voor hulp bij zelfdoding in de toekomst te verlagen. Segers is faliekant tegen de wet van D66 die euthanasie makkelijker moet maken, want "dan slaat de schrik je om je hart". 

  Een miljoen mensen slikken antidepressiva en leven een moeilijk leven, zegt Segers. "Die mensen ga je dan belasten met een nieuwe keuze; wil je dood of niet?" D66’er Pechtold antwoordt: "Wie zijn wij om die mensen dat te weigeren? Is er een plicht om te leven?"

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Segers en Pechtold in discussie over hulp bij zelfdoding