NOS Nieuws Cultuur & Media Aangepast

De Oscars van minuut tot minuut

In Los Angeles werden vannacht de Oscars uitgereikt. De ceremonie eindigde met de verkeerde winnaar op het podium.

Liveblog gesloten
 • Einde blog

  De uitzending is afgelopen, maar er zal nog lang worden doorgepraat over deze editie van de Oscars. Met deze chaos sluiten wij het liveblog.

 • La La Land, oh nee Moonlight

  Verwarring alom: Moonlight heeft gewonnen! Warren Beatty en Faye Dunaway kondigen aan dat La La Land heeft gewonnen, maar kort daarna blijkt het anders te zitten. Moonlight blijkt de ware winnaar. 

  Warren Beatty kreeg een envelop met het verkeerde kaartje. Terwijl de producers van La La Land al hun speech staan te houden, wordt geroepen dat het toch Moonlicht was. "Ik maak geen grap."

 • Beste Actrice

  Emma Stone wint voor La La Land, zoals iedereen eigenlijk al had verwacht. "Ik besef dat zo'n moment een samenloop is van geluk en kansen. Dank je Damien Chazelle voor deze kans, die zich eens in een leven voordoet."

  Stone is bang dat ze mensen vergeet in haar dankwoord, dus belooft ze: "Ik ga jullie allemaal een voor een opzoeken. Al mijn vrienden ga ik doodknuffelen, zodra ik weer gevoel heb in mijn lichaam."

  "Ik moet nog groeien, leren", erkent de 28-jarige actrice. "Dit mannetje is het symbool om door te gaan met die reis."

  1/2 Leonardo DiCaprio geeft Stone haar Oscar Reuters
  2/2 Emma Stone AFP
 • Beste Acteur

  De vrouwelijke winnaar van vorig jaar, Brie Larson, mag deze prijs weggeven. Drie acteurs werden gezien als de belangrijkste kanshebbers: Denzel Washington, Ryan Goslin en Casey Affleck. Die laatste gaat met het gouden beeldje naar huis. 

  "Een van de eerste mensen die me leerden acteren van Denzel Washington en die heb ik vandaag voor het eerst ontmoet", zegt een beduusde Affleck (broer van). 

  "Had ik maar iets betekenisvoller te zeggen", verzucht hij. "Ik ben trots dat ik tot deze gemeenschap behoor. Ik sta versteld dat ik erbij mag horen. Dat bekent een hoop."

  1/2 Casey Affleck AFP
  2/2 Ben Affleck feliciteert zijn broertje Casey AFP
 • Regie

  Kon Damien Chazelle (La La Land) Beste Regie ontgaan? Een film over Hollywood en een sterk staaltje regie met een choreografie op een afgesloten snelweg in één take of een luchtdans door de ruimte. En hij is toch is hij met zijn 32 jaar de jongste winnaar in deze categorie ooit.

  "Ik sta versteld dat ik met jullie genomineerd ben", zegt hij over de andere regisseurs. "Bedankt voor jullie inspiratie."

  Ook bedankt hij zijn partner. "Deze film gaat over liefde en ik werd verliefd tijdens het maken ervan. Bedankt dat je dit met me wilde delen."

 • Script

  Tot zijn zichtbare plezier mag Matt Damon (producer) Beste Originele Script uitreiken aan de schrijver-regisseur Kenneth Lonergan van Manchester by the Sea. Hij bedankt een serie mensen achter de schermen en "Casey Affleck, Casey Affleck, Casey Affleck", drie keer om zijn dank te uiten. 

  La La Land grijpt hiermee weer naast een prijs. Een recordaantal Oscars zit er dus niet in. 

  Moonlight wint daarna Beste Aangepaste Script. "Voor iedereen die geen spiegel kan vinden, die zijn verhaal niet verteld ziet, the academy has your back", zegt regisseur Barry Jenkins. "We laten je niet alleen."

 • In Memoriam

  Jennifer Aniston krijgt het even te kwaad als ze het In Memoriam aankondigt, inclusief de net overleden Bill Paxton. Paxton ontbreekt in de montage, maar er is wel aandacht voor bijvoorbeeld Gene Wilder, Prince, John Hurt en Carrie Fisher, die het blokje afsluit met het citaat "May the force be with you".

 • Muziek

  Deze moest La La Land toch wel winnen: Beste Muziek. "Ik ben zo blij dat ik jou heb leren kennen", zegt Justin Hurwitz tegen regisseur Chazelle. Ook bedankt hij zijn muzikanten: "Ik schrijf slechts noten op, zij maken het prachtig".

  Kort erna kan Hurwitz nog een nominatie verzilveren: City of Stars uit La La Land. Hij was voor dezelfde film ook genomineerd met het nummer Audition. La La Land heeft er nu vier. Een van zijn mede-winnaars bedankt zijn moeder. "Van haar mocht ik van voetbal af om mee te doen aan een musical. Dit is voor alle kinderen who sing in the rain."

 • Weer eentje voor La La Land

  Nummer twee voor La La Land, dit keer voor Cinematografie. "Deze film is gemaakt met liefde en passie", zegt cameraman Linus Sandgren. Hij noemt Damien Chazelle een "poëtisch genie". 

  Als de Zweed het podium afloopt, roept Kimmel hem na: "Gecondoleerd met wat er is gebeurd in Zweden vorige week. Hopelijk zijn je vrienden in orde."

 • Kort

  The White Helmets wint Beste Korte Documentaire ("grote films in een kleine verpakkingen"), aldus de presentator. De film over de hulpverleners in Syrië werd vooraf al gezien als een grote kanshebber.

  De leider van de White Helmets kon niet aanwezig zijn, maar heeft een korte boodschap meegegeven aan de filmmakers. "Ik ben zo dankbaar dat deze film ons werk voor het voetlicht heeft gebracht. Een vers uit de Koran inspireert ons: 'wie één leven redt, redt de mensheid'. Wij hebben 82.000 burgerlevens gered. Ik nodig iedereen uit te helpen het bloedvergieten te stoppen, in Syrië en wereldwijd."

  Daarna wint Sing Korte Speelfilm. 

  Kimmel zegt daarna dat de show al twee uur bezig is maar Donald Trump nog niet een keer erover heeft getwitterd. "U Up?", twittert hij live naar de president.

 • Effecten

  Felicity Jones en Riz Ahmed, sterren uit Rogue One, reiken de prijs uit voor Visuele Effecten aan The Jungle Book. "Hier krijg ik nooit genoeg van", zegt Robert Legato, die de prijs twee keer eerder won. 

  Seth Rogen en Michael J. Fox komen in de Delorean uit Back to the Future het podium op. Rogen grapt dat hij hiermee een groot deel van zijn bucketlist kan schrappen. Ze reiken samen de prijs voor Montage uit aan Hacksaw Ridge (opnieuw grijpt de film een prijs ten kost van La La Land). 

 • Eerste prijs voor La La Land

  Mahershala Ali moet zijn Oscar even afstaan AFP

  Art Direction is de eerste prijs die naar La La Land gaat. 

  Daarna komt een groep toeristen de zaal binnenlopen. Ongemerkt hebben de producers de passagiers van een tourbus naar de zaal geleid. "Ze denken dat ze jurken komen kijken op een tentoonstelling. Dat klopt, maar ze weten niet dat iedereen ze nog aanheeft."

  Een bezoeker blijft maar filmen met zijn telefoon. "Dit komt op tv, je hoeft het niet op te nemen", grapt Kimmel.

  "Wie is je lievelingsacteur?", vraagt Kimmel. "Die man daar", zegt een totaal verbaasde vrouw, wijzend op Denzel Washington. Ook mogen ze de Oscar van Ali even vasthouden. De acteur is zelfs zo vriendelijk een selfie te maken. 

 • Animatie

  De Beste Korte Animatie gaat naar Piper, het realistische Pixar-filmpje dat voor Finding Dory werd vertoond.

  Presentor Gael García Bernal neemt de tijd om even politiek te worden voordat hij Beste Animatie uitreikt. "Wij zijn rondtrekkende arbeiders, we werken over de hele wereld. Als Mexicaan, als Latijns-Amerikaan, als rondtrekkend arbeider, als mens, ben ik tegen elke muur die ons verdeelt."

  Daarna wint Zootropolis Beste Animatie. "We hopen dat deze film de wereld een klein beetje beter maakt", zeggen de winnaars. "We zijn dankbaar dat het publiek dit verhaal in zijn hart heeft gesloten: dat tolerantie krachtiger is dan de angst voor de ander."

  De winst van de Disney-film betekent dat Michael Dudok de Wit niet wint voor The Red Turtle.

 • Niet-Engelstalige Film

  De Iraniër Asghar Farhadi wint voor beste buitenlandse film met The Salesman. Hij is afwezig uit protest tegen het immigratieverbod van president Trump. Er klinkt groot applaus als er een verklaring van hem wordt voorgelezen door de Iraans-Amerikaanse zakenvrouw Anousheh Ansari. "Het spijt me dat ik er niet ben. Ik doe het uit respect voor de mensen uit mijn land en zes andere landen die getroffen worden de onmenselijke wet die immigranten de toegang tot de VS verbiedt."

  Volgens Farhadi schept Trump angst door de wereld in "ons en onze vijanden te verdelen". "Filmmakers kunnen hun camera's gebruiken om stereotypen tegen te gaan en empathie te scheppen. Dat hebben we nu meer dan ooit nodig."

  Anousheh Ansari neemt de Oscar voor Asghar Farhadi aan AFP
 • Beste Vrouwelijke Bijrol

  Zoals velen al verwachtten gaat de prijs voor Beste Vrouwelijke Bijrol naar Viola Davis voor het familiedrama Fences. Sommigen recensenten waren verbaasd over het feit dat ze voor een bijrol was genomineerd, aangezien ze niet onderdoet voor Denzel Washington in de film. Dit soort 'category fraud' wordt vaker gebruikt om een acteur een award te bezorgen. Viola Davis zal er na twee eerdere nominaties (voor Doubt en The Help) niet om geven. 

  In haar emotionele toespraak roemt ze de film over "gewone mensen, woorden, leven, vergiffenis en gratie". "Er is een plek waar alle mensen met het grootste potentieel samenkomen: het kerkhof. Mensen vragen me: wat voor verhalen wil je vertellen? Dat zeg ik: breng die mensen naar boven. Mensen die groots hebben gedroomd maar hun dromen nooit zagen uitkomen. Mensen die verliefd werden en verloren. Godzijdank werd ik artiest, want alleen wij kunnen vieren wat het betekent om te léven."

  Davis speelt in de film de standvastige vrouw van Washington, een trotse man die slecht kan omgaan met de teleurstellingen waarmee hij te maken kreeg in het leven. 

  1/2 Viola Davis AFP
  2/2 Viola Davis AFP