NOS Nieuws Politiek Aangepast

Campagneblog 25-02: Krol noemt Asscher leugenaar

De zaterdag was een rustige campagnedag. Aan het einde van de avond reageerde 50Plus-leider Krol in Nieuwsuur nog wel op de commotie over zijn AOW-plan.

Liveblog gesloten
 • Goedenacht!

  De campagnedag van 25 februari zit erop. Het was een relatief rustige zaterdag: sommige lijsttrekkers gingen flyeren, anderen bleven op de dag tussen het Radio 1-debat en het RTL-debat binnen. PVV-leider Wilders richtte in de discussie over zijn veiligheid tot "de heren van het kabinet" en 50Plus-leider Krol verdedigde opnieuw zijn AOW-plan. De NOS keek vandaag ook naar de rol van sociale media in de campagne. "Wie daar onzichtbaar is, bestaat niet", zegt een kenner daarover.

  We sluiten hierbij het liveblog over de campagne. Tot morgenochtend 07.00 uur, goedenacht!

 • Krol noemt Asscher opnieuw leugenaar

  Krol werd bij Nieuwsuur ook geconfronteerd met zijn uitspraak dat PvdA-lijsttrekker Asscher een leugenaar is, omdat die in tegenstelling tot Krol zegt dat een verlaging van de AOW-leeftijd 12 miljard euro kost. "Dat is hij, en dat blijf ik volhouden", zei de 50Plus-leider.

  Krol spreekt het bedrag van 12 miljard euro niet tegen. "Maar dat is pas in 2060!" In de komende regeerperiode gaat het volgens Krol om 'slechts' 3,6 miljard euro.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Krol: Asscher blijft een leugenaar
 • Krol verdedigt AOW-plan van 50Plus

  Henk Krol heeft in Nieuwsuur het veelbesproken AOW-plan van 50Plus verdedigd. Hij herhaalde dat het wel degelijk haalbaar is om de AOW-leeftijd te verlagen naar 65 jaar. Om dat te financieren zou wel moeten worden gesneden in onder meer de arbeidskorting, zei hij. Werkenden zouden dan meer belasting gaan betalen.

  Eerder deze week ontstond verwarring over het AOW-plan van de partij. Toen hem werd gevraagd naar de dekking ervan, moest hij toegeven dat het alleen kan als de AOW-uitkering niet langer is gekoppeld aan de gemiddelde loonstijging. Dat zou een verlaging van de AOW betekenen. Krol sprak van "kiezen tussen twee kwaden".

  Partijvoorzitter Jan Nagel zei een dag later dat Krol het standpunt verkeerd had geformuleerd. Krol beaamde dat bij Nieuwsuur. "Wat ik zei, sloeg niet op het partijprogramma van 50Plus", zei hij. Om eraan toe te voegen: "Wij garanderen de kiezer een waardevaste AOW."

 • Stille campagne-avond

  De toch al rustige campagnedag nadert zijn einde. Veel lijsttrekkers hebben ervoor gekozen om zich vandaag voor te bereiden op het debat bij RTL, morgenavond in Amsterdam. Alleen 50Plus-leider Henk Krol komt vanavond 'in actie': hij wordt in Nieuwsuur geïnterviewd door Twan Huys (22.00 uur, NPO 2).

 • D66'er vreest 'stemfiasco' voor Nederlandse expats

  Meer dan 77.000 Nederlanders willen vanuit het buitenland hun stem uitbrengen. Vijf jaar geleden hadden zich daarvoor 'maar' 48.000 kiezers geregistreerd. Maar er dreigt een probleem, zegt kandidaat-Kamerlid Eelco Keij van D66. Volgens hem hebben veel buitenlanders nog geen stempas ontvangen, terwijl veel van hen uiterlijk woensdag hun stem moeten uitbrengen.

  Keij (plaats 39) heeft op zijn website een kaart geplaatst waarop expats kunnen aangeven of ze hun stempas al hebben gekregen. In alle werelddelen zijn al passen gearriveerd, maar ook zijn er in alle werelddelen nog Nederlanders die daarop wachten. En voor sommigen begint de tijd dus te dringen.

  Op 23 ambassades mogen Nederlanders nog tot op de verkiezingsdag (15 maart) hun stem inleveren. Op tientallen andere posten moet dat uiterlijk 1 maart zijn gebeurd. Keij vindt dat daarover niet helder genoeg wordt gecommuniceerd. "Vermoedelijk gaat het voor heel veel mensen verkeerd aflopen", zegt hij.

 • 'Wie online afwezig is, bestaat niet'

  Sociale media zijn niet meer wge te denken uit de verkiezingscampagne. Partijen zetten massaal in op Twitter, Facebook, YouTube, Instagram en Snapchat. "Wie online afwezig is, bestaat niet", zegt kenner Frank van Dalen. Reden voor verslaggever Martijn Bink om een kijkje te nemen in de digitale 'war room' van D66.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Partijen voeren steeds meer campagne via social media

  Meer weten over het gebruik van sociale media in campagnetijd? Lees Martijns verhaal.

 • Lijsttrekkers op tv

  Zaterdagavond is een avond zonder talkshows, maar in campagnetijd is er - natuurlijk - altijd wel ergens een lijsttrekker op televisie. Nieuwsuur praat vanavond uitgebreid met Henk Krol, de lijsttrekker van 50Plus. Krol kreeg deze week veel kritiek op zijn stelling dat het haalbaar is om de AOW-leeftijd weer te verlagen naar 65 jaar. Dat zal ongetwijfeld een van de gespreksonderwerpen zijn, maar de partij wil meer. Dit is 50Plus in een notendop:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  50Plus in anderhalve minuut

  Nieuwsuur begint om 22.00 uur op NPO 2.

 • Wilders richt zich tot 'heren van het kabinet'

  Geert Wilders vindt dat het kabinet ten onrechte de indruk wekt dat hij veilig is. De PVV-leider heeft op Twitter een foto geplaatst waarop hij is afgebeeld met anderen die de woede hebben opgewekt van moslims. Een van hen is de vermoorde Charlie Hebdo-tekenaar Stephane 'Charb' Charbonnier. "Wanted dead or alive", staat boven het lijstje.

  In de tweet verwijst Wilders naar recente onthullingen over zijn beveiligers. Een van hen zou geheime informatie hebben gelekt, twee anderen zouden met geld hebben gesjoemeld.

  Minister Blok van Veiligheid en Justitie heeft gezegd dat Wilders veilig zijn werk kan doen, maar Wilders heeft een andere afweging gemaakt en zijn publieke campagne-optredens voorlopig opgeschort. Zo ging een geplande flyeractie in Volendam vandaag niet door.

 • Pechtold flyert in sneltreinvaart

  D66-leider Alexander Pechtold voert vanmiddag campagne in het centrum van Arnhem. Samen met zo'n twintig vrijwilligers deelt hij flyers uit, zegt verslaggever Martijn Bink. Tussendoor maken kiezers selfies met Pechtold. Van langere gesprekken met kiezers was het na een kwartier nog niet gekomen. "Hij gaat echt als een sneltrein", zegt Bink.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Pechtold: de straat op heeft nog steeds zin

  Eerder vandaag gingen VVD-leider Mark Rutte en VNL-lijsttrekker Jan Roos al op 'straatcampagne'. Een mini-verslag daarvan zie je hieronder.

 • 'Hij is een echte bink, die Rutte, maar mijn stem krijgt hij niet'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Lijsttrekkers in de regen de straat op

  Ondanks de regen heeft een aantal lijsttrekkers vandaag toch flink campagne gevoerd. Rutte was in Wormerveer en deelde gratis koffie uit. "Geweldig hè, zo'n leuke bink", zei een vrouw tegen politiek verslaggever Albert Bos. "Echt om te zoenen."

  Maar stemmen op Rutte? Nee, nooit, zegt ze. "Echt niet, ik stem echt niet op de VVD. Van mijn leven niet."

  Jan Roos, lijsttrekker van VNL, maakte ook een praatje met kiezers, maar dan met inwoners van Volendam. "Stem Voor Nederland, en voor Volendam natuurlijk", lachte hij. Hij besprak kort zijn tactiek met verslaggever Bos. "Ik ben op dit moment vooral op zoek naar mensen die de regen trotseren, want het is redelijk rustig door het verschrikkelijke weer."

 • 'Jongeren met lagere opleiding hebben meestal weinig met politiek'

  Driekwart van de jongeren met een migrantenachtergrond gaan waarschijnlijk niet stemmen op 15 maart, schatten UvA-onderzoekers. De jongeren voelen zich niet verbonden met de Nederlandse maatschappij, zeggen de wetenschappers.

  NOS op 3 vroeg twee jongeren, die de doelgroep kennen, wat volgens hen de belangrijkste oorzaken zijn.

  Des Balentien

  Des (28) stemt niet

  Afkomst is niet de meest bepalende factor, volgens Des. Opleidingsniveau en inkomen zeggen meer over politieke betrokkenheid. "Jongeren met een lagere opleiding hebben meestal weinig met de politiek." En: "Er zijn misschien meer blanke mensen op de universiteit terwijl de mbo meer multicultureel is."

  Veel jongeren voelen dat ze geen deel uitmaken van de hogere klasse waar ook politici uitkomen, zegt Des. "Het is een klasse die ze niet begrijpen en waar ze dan ook liever niet bij horen."

  "Helemaal als je kijkt naar verkiezingen. Eens in de vier jaar moeten wij ons verdiepen in hun manieren en komen ze even bij ons langs met hun campagnebus. Om ons daarna weer te vergeten. Daar hebben veel mensen geen zin in."

  Lees hier meer

 • 'De VVD is net als Krol'

  PvdA-minister Dijsselbloem heeft scherpe kritiek geuit op de VVD. Dijsselboem, die ook weer op de kandidatenlijst van de PvdA voor de Tweede Kamer staat, zei dat de VVD de ouderen voor een groot deel de rekening laat betalen voor het beloofde extra geld in verpleeghuizen.

  De VVD wil 2 miljard euro extra uittrekken voor verpleeghuizen. Dijsselbloem vindt dat de VVD dat betaalt met een "een beetje Henk Krol-achtige financiering". Volgens de minister haalt de partij 8 miljard weg bij de mensen die het het minst kunnen missen: de minima, de ouderen, de arbeidsongeschikten en mensen in de derde wereld. 

  "De ouderen worden bij de VVD op de nullijn gezet in een periode dat het goed gaat in ons land. Ze bezuinigen ook nog eens op de huurtoeslag en de zorgtoeslag. De ouderen maken daar het meest gebruik van", zei Dijsselbloem.

 • De kiezer vertelt

  Veel Nederlanders maken zich in de aanloop naar de verkiezingen druk over de normen en waarden in ons land, blijkt uit het Ipsos-onderzoek en het NOS-publieksonderzoek van gisteren. Wij vroegen drie mensen die reageerden op ons onderzoek naar hun mening over de normen en waarden in Nederland.

  Lei Olischlager (64) uit Nieuwstadt, werkt als fitnessinstructeur ("ik denk dat ik de oudste in Nederland ben").

  Respect en fatsoen

  De Limburger mist vooral respect en fatsoen in de samenleving. "Brandweermannen, ambulancemedewerkers en politieagenten worden lastiggevallen als ze hun werk willen doen. Men heeft overal lak aan en dat vind ik een gebrek aan fatsoen en respect want die mensen zijn er voor ons zodat wij veilig kunnen leven. Dat moet echt veranderen."

  Volgens Olischlager begint het terugbrengen van de normen en waarden thuis. "Ouders moeten daar zelf voor zorgen. Kijk eens in de spiegel en leer je kinderen respect en fatsoen." Maar ook de politiek kan er een rol in spelen, vindt hij. Toch ziet hij dat te weinig terug.

  Lees hier meer

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ik zie bij politieke partijen alleen loze kreten'
 • Rutte deelt koffie uit: 'Vreselijk leuk'

  1/3 Rutte op campagne NOS
  2/3 Rutte op campagne NOS
  3/3 Rutte op campagne NOS

  VVD-lijsttrekker Rutte is vandaag te vinden in Wormerveer, waar hij koffie uitdeelt bij de Koffiekar. Tientallen mensen kwamen er op af, vertelt politiek verslaggever Albert Bos. "Het regende, maar er waren toch mensen die een praatje of een foto met hem maakten. Een enkeling vroeg hem naar het begrotingsoverschot."

  Bos vroeg aan Rutte waarom hij het zo belangrijk vindt om op deze manier campagne te voeren. "Het is gewoon leuk. Ik vind het zelf belangrijk. Sommigen willen een foto, andere mensen hebben wat kritiek, andere mensen willen juist een inhoudelijke vraag stellen. Het is een plezier om te doen", legde hij uit. 

  Ik heb hier gewerkt in Wormerveer, dus ik zag ook weer wat oude collega’s. Vreselijk leuk.

  Premier Mark Rutte

  Maar kan je hier ook stemmen mee winnen? "Dat weet je allemaal nooit precies van tevoren. Campagne voeren is tegenwoordig natuurlijk ook internet, maar ook gewoon de straat op en met mensen in gesprek. Eerlijk gezegd is dat het leukste. Ik heb hier gewerkt in Wormerveer, dus ik zag ook weer wat oude collega’s. Vreselijk leuk."

  Bos sprak ook nog met twee scholieren, die speciaal voor Rutte naar Wormerveer waren gekomen. "Ik wilde graag eens de premier in het echt zien en ik vind het ook gewoon wel speciaal dat dit kan", vertelde een van de meisjes.

 • Deze olympisch kampioen gaat ook op campagne

  Het is een opmerkelijke naam op de VVD-kandidatenlijst: olympisch kampioen openwaterzwemmen Maarten van der Weijden. Ook hij is van plan om de straat op te gaan om kiezers over te halen.

  "Ik geloof dat je mensen het beste helpt als je ze stimuleert."

  Maarten van der Weijden over zijn keuze voor de VVD

  De kans dat hij in de Tweede Kamer komt is nihil, want zelfs als hij met voorkeursstemmen tóch wordt gekozen, zal hij bedanken voor de eer.

  "Ik ben nog niet klaar om Tweede Kamerlid te worden”, vertelt hij. “Dat is echt een vak en daar heb ik meer basis voor nodig. Maar ik zet mijn verkenningstocht in de politiek wel voort om te zien wat voor vorm het kan krijgen. En misschien wil ik over vier jaar, als er weer verkiezingen zijn, alsnog de Kamer in."

  Lees hier meer