Bedankt voor het volgen van ons liveblog. De returns worden volgend week woensdag 22 en donderdag 23 februari gespeeld.

Manchester United-Saint-Etienne 3-0 (3x Ibrahimovic)

Athletic Club-Apoel Nicosia 3-2

Ook drie goals

Ook drie goals voor Zlatan Ibrahimovic namens United tegen Saint-Etienne (3-0).

Hattrick Dzeko

Edin Dzeko met een zuivere hattrick namens Roma bij Villarreal (0-4). De topscorer van de Serie A kapt zich vrij en schiet met links in. Dzeko is nu ook topscorer in de Europa League.

Kluivert eraf

Kluivert moet er uit tactische overwegingen weer af voor Westermann. Hij heeft 13 minuten kunnen genieten van zijn Europese debuut.

Rood

Ajax met tien man verder na het tweede geel voor Tete na een duel met Guilherme. Nog zes minuten. Het is 0-0.

Dzeko trefzeker

Edin Dzeko is ook in de Europa League op dreef. De topscorer van de Serie A maakt namens AS Roma zijn tweede goal bij Villarreal CF (0-3).

Edin Dzeko (l) met Manu Trigueros (r)

De tweede van Ibrahimovic

De Zweed tikt bij Manchester United-Saint-Etienne de 2-0 binnen.

Manchester United viert de treffer van Zlatan Ibrahimovic

Europees debuut Kluivert

Justin Kluivert maakt als vervanger van Bertrand Traoré zijn Europese debuut.

Geel

Aanvoerder Radovic krijgt geel en mist de volgende wedstrijd vanwege een schorsing.

Legia boven

Ajax overtuigt niet in de eerste helft. Legia is de bovenliggende partij en krijgt enkele corners op rij.

Tussenstand: Legia Warschau-Ajax 0-0

Davy Klaassen (r) en Miroslav Radovic (l)

Wissel Legia

Guilherme komt in de ploeg voor Kazaisjvili. Eerder maakte Necid al plaats voor Kucharczyk.

Eerste kans na rust

De eerste kans na rust is voor de thuisploeg. Odjidja Ofoe schiet over.

Tweede helft

De tweede helft van Legia Warschau-Ajax is begonnen.

Nederlanders

Meerdere Nederlanders in actie buiten Warschau. Boy Waterman is de doelman van Apoel Nicosia, Daley Blind staat linksback bij Manchester United, Kevin Strootman is middenvelder van AS Roma, Ryan Babel speelt voor Besiktas en Diego Biseswar draagt het zwartwit van PAOK.

Rust

Ajax is de betere ploeg in Warschau en krijgt ook de betere kansen. De stand bij Legia Warschau-Ajax is echter nog 0-0. Een zuivere goal van Klaassen werd afgekeurd.

Hakim Ziyech (l) in duel met Legia-speler Maciej Dabrowski (r)

Dolberg

Zo! Wat een kans voor Dolberg na terugleggen van Younes. De Deen schiet over. Het blijft 0-0.

Ook Legia gevaarlijk

Grote kans Legia na balverlies Sinkgraven. Onana brengt redding op de uithaal van Necid.

Kansen

Een kansrijke aanval van Ajax eindigt in de handen van doelman Malarz na een schot van Ziyech. Daar had wat meer ingezeten. Daarna Traoré dicht bij een treffer, maar doelman Malarz redt op het schot in de korte hoek.

Achter de lijn

De beelden laten zien dat dat de inzet van Klaassen wel degelijk achter de lijn was. Ajax een goal ontnomen.

Bal over de lijn

Ibrahimovic scoort

Zlatan Ibrahimovic zet United uit een vrije trap op voorsprong tegen AS Saint-Etienne: 1-0.

Zlatan Ibrahimovic benut een vrije trap

Onana

Onana beweegt zich langdurig buiten het strafschopgebied. Het loopt goed af. Even later heeft Viergever een perfecte sliding in huis.

Gefluit

Gefluit in Warschau en dat is goed nieuws voor Ajax. De Amsterdammers hebben de bal.

Kans Klaassen

Klaassen scoort bijna op aangeven van Ziyech! Malarz redt op de doellijn.

GOAL Lyon!

Ver in blessuretijd loopt Lyon nog uit naar 4-1. Ferri rondt de counter af.

Van de lijn

Mammana haalt een kopvan Luckassen van de lijn. Op basis van de kansen had AZ meer verdiend.

Tussenstand: AZ-Olympique Lyonnais 1-3

Fekir

De slotfase is niet voor AZ, maar voor Lyon. Krul redt op een schot van Fekir.

Ook Genk doet het goed

Met Jean-Paul Boëtius als invaller komt de ploeg van coach Albert Stuivenberg op 1-2 bij Astra Giurgiu. Leandro Trossard scoort.

Centimeters

Lyon blijft levensgevaarlijk. Fekir krult de bal rakelings naast de paal van Krul.

Gent leidt tegen Tottenham

Perbet zet de Belgen verrassend op voorsprong tegen de nummer twee van Engeland.

Jeremy Perbet zet Gent op voorsprong tegen de Spurs

Radiocommen

GOAL AZ!

Jahanbakhsh benut de strafschop.

Strafschop!

Garcia gaat onderuit na contact met Mammana. Daar mag AZ niet klagen dat arbiter Bobby Madden naar de stip wijst.

Opstelling Legia

Bij Legia twee ex-eredivisiespelers: Kazaisjvili van Vitesse (verhuurd) en Necid van PEC Zwolle.

Wel kansen

De kansen zijn er wel voor AZ. Een inzet van Weghorst gaat via de grond op weg naar het doel, maat Lopes brengt weer redding.

Tussenstand: AZ-Olympique Lyonnais 0-3

Radiocommentaar

GOAL Lyon!

Weer Lyon, weer slecht verdedigd. Lacazette wint een duel van Wuytens en scoort.

Tim Krul

Keeper raakt paal

Lopes komt in zijn poging te redden tegen de paal terecht en blijft liggen. Reservedoelman Mathieu Gorgelin gaat weer warmlopen.

Kans

Wat een kans voor AZ! Bel Hassani schiet van dichtbij over.

Tussenstand: AZ-Olympique Lyonnais 0-2

Weghorst

Een goede start van de tweede helft voor AZ. Maar geen goal. Weghorst schiet voorlangs.

De tweede helft van AZ-Olympique Lyonnais (0-2) is begonnen.

Fraai

De goal van Federico Bernardeschi van Fiorentina bij Borussia Mönchengladbach (0-1) was fraai. De Italiaan schoot een vrije trap tegen de touwen.

Rust

AZ denkt controle te hebben, maar de Alkmaarders krijgen een genadeloos lesje in effectiviteit van Lyon.

Iliass Bel Hassani terurt als Olympique Lyon de goal van Lucas Tousart viert

Radio

GOAL Lyon!

Op slag van rust wordt het 2-0 voor Lyon. Spits Lacazette is de defensie van AZ te snel af. Hij is slimmer en sneller dan Luckassen en Van Eijden en scoort.

Rens van Eijden en Ben Rienstra

Geen Veltman

Veltman doet vanwege ziekte niet mee bij Ajax. Tete is zijn vervanger.

Tolisso

Tolisso gaat vol op de dij van Van Eijden staan. Arbiter Bobby Madden ziet er geen kaart in.

Jahanbakhsh

Jahanbakhsh verrast Lopes bijna van grote afstand, maar de doelman kan toch redden.

GOAL Lyon!

Daar is de openingsgoal voor Lyon. UIt een corner komt de bal bij Fekir en die geeft voor op de bij de tweede paal volledig vrijstaande Tousart.

Tussenstand: AZ-Olympique Lyonnais 0-1

Lucas Tousart (l) viert zijn goal met Corentin Tolisso (r)

Blessure

Lyon-keeper ligt lang op de grond voor een blessurebehandeling maar kan verder.

Dichtbij

Daar is AZ dichtbij. Jallet haalt uiteindelijk net voor de lijn weg. Daarvoor kan Lopes een voorzet van Luckassen niet goed verwerken. De doelman van Lyon oogt verre van fit.

Alexandre Lacazette

Daar is Alexandre Lacazette voor het eerst even aan de bal. AZ moet deze spits goed in de gaten houden. Hij scoorde 20 keer in 20 wedstrijden in de Ligue !.

Bel Hassani

AZ sterker dan Lyon in het begin. Nu beproeft Bel Hassani de kunsten van doelman Lopes, die met de vuisten wegwerkt.

Tussenstand: AZ-Olympique Lyonnais 0-0

Grabbelen

De Portugese doelman Anthony Lopes moet even grabbelen, maar heeft de bal uiteindelijk klemvast met de AZ-aanvallers klaar om toe te slaan.

Eerste goal is eigen goal

Abel Andrianantenaina van Loedogorets kopt in eigen doel tegen FC Kopenhagen (0-1).

Aftrap

AZ-Olympique Lyonnais is begonnen.

Geen Memphis

Memphis Depay doet niet mee bij Lyon, omdat hij niet speelgerechtigd is. Hij speelde al Europa League met Manchester United.

De fans van Legia: hardleerse kleerkasten met bedenkelijke reputatie

Toen Ajax twee jaar geleden in de knock-outfase van de Europa League aantrad bij Legia Warschau, bleef het negentig minuten lang muisstil. De Amsterdammers hoefden niet te vrezen voor de beruchte aanhang van de club, omdat het stadion vanwege een UEFA-straf na racistische spreekkoren leeg bleef.

Supporters van Legia Warschau tijdens een competitieduel met Lech Poznan

Ajax-fans aangevallen door hooligans Legia Warschau

Een groep Ajax-supporters is gisteravond in Warschau in een café aangevallen door hooligans van Legia Warschau.

Ajax-supporters aangevallen in Warschau

AZ kan positie Lyon-trainer Génésio onmogelijk maken

Het zijn geen plezierige tijden voor trainer Bruno Génésio bij Olympique Lyonnais. Van de afgelopen vijf wedstrijden gingen er vier verloren. Een nederlaag tegen AZ kan zijn positie nog verder verslechteren. Dat weet de 50-jarige clubman zelf ook, zo verklaarde hij woensdag op de persconferentie in Alkmaar.

Lyon-trainer Bruno Génésio voelt de druk

AZ wil geen feestje tegen Lyon, wel strijd en beleving

Het antwoord van John van den Brom op de vraag of AZ er een 'feestje' van gaat maken tegen Olympique Lyonnais is tekenend voor de manier waarop de Alkmaarders de Europa League-wedstrijd benaderen. "Een feestje geef ik op mijn verjaardag. Wij zijn hier enorm mee bezig."

Van den Brom: volle bak genieten, maar met de juiste instelling