liveblog gesloten

Tot volgende week!

De komende week staat eerst in het teken van Europees voetbal. Komend weekeinde is de eredivisie weer aan de beurt. Met onder meer PSV-NEC, Vitesse-Ajax en ADO Den Haag-Feyenoord. Tot dan!

GOAL PSV

In blessuretijd wordt het ook nog 3-0 voor PSV door een vlammend schot van Marco van Ginkel.

Daarna is het meteen afgelopen. PSV wint, maar wát als het doelpunt van Barazite in de eerste helft was goedgekeurd? We zullen het nooit weten.

Geen sjeu

De sjeu is er wel af in Eindhoven, met nog een paar minuten op de klok. PSV heeft de buit binnen en speelt de bal rustig rond, FC Utrecht heeft de handdoek geworpen.

Labyad krijgt nog wel een gele kaart als hij zijn frustraties botviert met een forse overtreding op Bergwijn.

PSV-FC Utrecht 2-0

Kwartiertje

Nog een kwartier te spelen in Eindhoven. FC Utrecht had een kansje via een ongevaarlijk schot van Barazite, voor de rest is het PSV dat de klok slaat. Beste kans: Ramselaar schoot na een mooie Eindhovense aanval ver over. De oud-Utrechter is ondertussen vervangen door Hendrix.

Bijna 3-0

De wedstrijd in Eindhoven lijkt sinds de 2-0 eigenlijk al beslist. Het lijkt wel of er een heel ander PSV uit de kleedkamer is gekomen. In de 68ste minuut is het bijna 3-0 voor de thuisploeg: Pröpper haalt uit van afstand en de bal spat uiteen op de lat, zoals dat zo mooi heet.

Fluitconcert

Een striemend fluitconcert klinkt in Eindhoven: bij FC Utrecht komt Labyad in de ploeg voor Ayoub.

Labyad is niet populair in Eindhoven sinds hij in 2012 met veel bombarie van PSV naar Sporting Lissabon vertrok. PSV-fans hebben de weinig vleiende bijnaam 'Laby-rat' voor hem verzonnen.

GOAL PSV

Een minuut later is het al 2-0 voor PSV. Invaller Bergwijn schiet binnen. De Eindhovenaren lijken de klus in no-time toch te klaren.

De lage voorzet van rechts is van De Jong, Bergwijn komt op tijd inlopen en heeft alle tijd om binnen te schieten.

Steven Bergwijn wordt bijna doodgeknuffeld na zijn goal tegen FC Utrecht

GOAL PSV

Doelpunt voor PSV! Luuk de Jong opent de score met een hoge kopbal. De bal gaat tergend langzaam over Jensen heen: 1-0. De voorzet was van Davy Pröpper.

PSV-FC Utrecht 1-0

Luuk de Jong kopte de 1-0 binnen voor PSV: de blijdschap is groot

Bijna PSV

Invaller Bergwijn begint goed aan zijn wedstrijd. Een afgemeten voorzet van zijn voet wordt in de 49ste minuut door De Jong hard op doel gekopt, maar Jensen redt knap.

PSV-FC Utrecht 0-0

Tweede helft

Na een uiterst moeizame eerste helft gaat PSV-FC Utrecht verder. Bergwijn is bij PSV in de ploeg gekomen voor Pereiro. Het is 0-0.

De reacties na Ajax-Sparta

Rust

Scheidsrechter Higler fluit voor de rust. PSV en FC Utrecht vermaken het publiek nauwelijks. De ruststand is 0-0.

De spelers van Utrecht halen meteen nog eens verhaal bij Higler over het doelpunt van Barazite, dat ten onrechte werd afgekeurd. Het zal weinig meer uithalen..

Kans PSV

Opeens is er een enorme kans voor Van Ginkel. De PSV'er stormt in de 36ste minuut alleen op het PSV-doel af na een fraaie pass van Pröpper, maar keeper Jensen redt knap met de benen vooruit. No score.

Even later is er een grote kans voor Utrecht. Janssen kan net niet bij een voorzet. Er gebeurde weer even wat in Eindhoven.

Bar weinig

Er is ruim een half uur gespeeld bij PSV-FC Utrecht. Behoudens een korte fase in de 20ste minuut is er bar weinig te genieten voor het publiek. Het duel is in evenwicht, voor de doelen gebeurt er weinig.

Het is een slaapverwekkende vertoning.

Jeroen Grueter in Eindhoven

Buitenspel!?

Doelpunt voor FC Utrecht! Althans, Barazite schiet de 1-0 binnen, maar de treffer wordt afgekeurd wegens buitenspel. Uit de herhaling blijkt echter dat van buitenspel geen sprake is: PSV ontsnapt.

Een minuutje later is er de eerste kans voor PSV: een schot van Pröpper wordt gepareerd door Jensen, de rebound van Van Ginkel gaat naast.

Saai

Er is alweer een kwartier gespeeld in Eindhoven. Het duel is volledig in evenwicht, beide ploegen nemen geen enkel risico en het tempo is laag. Kortom: er is nog niets gebeurd.

Aftasten-deluxe

Het tempo ligt in de beginfase ontstellend laag. Het is aftasten-deluxe bij PSV-FC Utrecht.

De bal rolt

De bal rolt bij PSV-FC Utrecht. Blijven de Eindhovenaren in het spoor van Feyenoord en Ajax?

De laatste ronde

De spelers van PSV en FC Utrecht betreden onder de klanken van Tina Turner het veld. De laatste wedstrijd van de 22ste speelronde gaat bijna beginnen.

PSV heeft zijn laatste acht eredivisiewedstrijden tegen FC Utrecht gewonnen.

De nieuwe tussenstand

AZ stijgt door de zege op Heerenveen van de zevende naar de vierde plaats. Het verschil tussen Feyenoord en Ajax is weer 5 punten.

Klaar in Heerenveen

In de slotfase krijgt Jerry St. Juste (Heerenveen) nog een rode kaart. Hij gaat uit frustratie hard door op Johansson. Daarna is het voorbij. AZ wint in Friesland met 2-1.

Klaar in Amsterdam

Het is klaar in Amsterdam. Ajax was veel en veel beter dan Sparta en wint 'slechts' met 2-0.

Kansen Ajax

In de 85ste minuut is het bijna 3-0 voor Ajax. Viergever hakt de bal na een hoekschop op doel, maar Breurer peert de bal op de doellijn weg. Daar was geen doellijntechnologie voor nodig.

Een paar minuten later maakt Frenkie de Jong zijn debuut in de eredivisie. De jongeling vervangt Lasse Schöne. Even later levert De Jong meteen een gevaarlijk schot af, maar Kortsmit brengt redding.

Ook Younes, de nummer 11, pakt in de slotfase een kans mee: hij flitst à la Robbie de Wit (Hongarije, 1985) tussen twee verdedigers door, maar zijn schot met rechts gaat naast.

Ajax-Sparta 2-0

Kans Sparta, entree Kluivert

Ook in de Arena loopt het laatste kwartier. Ajax is heer en meester en leidt met 2-0, maar in de 76ste minuut was er ineens een grote kans voor Dumfries. Hij schiet van dichtbij tegen Onana op.

In de 80ste minuut wordt Traoré, maker van de openingstreffer, vervangen door de nieuwe publiekslieveling Justin Kluivert.

GOAL Heerenveen

Heerenveen doet iets terug tegen AZ. Ghoochannejhad maakte er in de 79ste minuut 2-1 van.

De Iraniër draait weg bij verdediger Hatzidiakos en schiet raak. Wordt het nog spannend in Friesland?

Heerenveen-AZ 1-2

Heerenveen ongevaarlijk

Nog een klein kwartier te spelen in Friesland en AZ staat op een 2-0 voorsprong. Heerenveen probeert wel om iets aan die achterstand te doen, maar wordt niet echt gevaarlijk.

Heerenveen-AZ 0-2

Ajax is los

De 2-0 heeft bij opluchting gezorgd bij Ajax, dat er nu lustig op los speelt en af en toe fraaie staaltjes gallery play laat zien.

Traoré schoot vanuit een lastige hoek op de paal en een vrije trap van Ziyech werd ternauwernood door Kortsmit gepareerd.

GOAL AZ

Doelpunt voor AZ! Bel Hassani schiet in de 57ste minuut de 2-0 binnen tegen Heerenveen. Na een hoekschop belandt de bal pardoes voor de voeten van Bel Hassani, die in één keer uithaalt.

Kort daarvoor hadden de Friezen nog een grote kans op de gelijkmaker. Na een voorzet van Slagveer werk Ghoochannejhad de bal vanuit kansrijke positie over.

AZ is blij met de 2-0 van Illias Bel Hassani (l)

GOAL Ajax

Een mooie aanval van Ajax in de 49ste minuut en het staat 2-0: de voorzet is van Ziyech, de goal van Dolberg.

Breuer, die in de eerste helft geel kreeg, moet Ziyech laten gaan. De Marokkaan zet na een mooie beweging voor, Dolberg benut de niet te missen kans. Het is zijn tiende goal van het seizoen, net zoveel als Klaassen.

Kasper Dolberg en Hakim Ziyech bedanken elkaar na de 2-0

In Friesland is de tweede helft van Heerenveen-AZ in gang gezet. De Alkmaarder staan op een 1-0 voorsprong.

Ook in Amsterdam is de wedstrijd hervat. Ajax staat op een 1-0 voorsprong tegen Sparta. Eén wissel bij Sparta: Saksela is de vervanger van Cabral.

Het eerbetoon aan Piet Keizer

Ajax eert Piet Keizer in de Arena

Rust in Amsterdam

Het is meteen rust in Amsterdam. Ajax-Sparta: 1-0.

GOAL Ajax

In de laatste minuut voor rust komt Ajax toch op 1-0 tegen Sparta. Een slim schot van Traoré treft doel.

Sparta dacht al met 0-0 te kunnen gaan rusten, maar een bevlieging van de teruggekeerde Traoré zorgt voor opluchting in Amsterdam. Met een bekeken schot is hij keeper Kortsmit in de rechterhoek te snel af.

Ajax-Sparta 1-0

Knuffels voor Bertrand Traoré; hij heeft Ajax op 1-0 gezet

Rust in Friesland

Het is rust bij Heerenveen-AZ. De Alkmaarders gaan aan de thee met een 1-0 voorsprong op zak.

Amsterdamse druk

Nog een kleine tien minuten in de eerste helft in Amsterdam. Sparta leeft nog, maar Ajax voert de druk weer op. Maar grote kansen blijven uit. Er was een vrije trap van Schöne, gepakt door Kortsmit, en dat was het wel.

Ajax-Sparta 0-0

Heerenveen op de paal!

Heerenveen heeft de wedstrijd weer een beetje onder controle gekregen na de voorsprong van AZ. Na 35 minuten leidt dat tot een grote kans. Thorsby krijgt de bal via Haps en schiet op de paal!

Heerenveen-AZ 0-1

Kans Sparta

Sparta staat onder flinke druk, maar komt in de 22ste minuut bijna op 1-0 in Amsterdam. Na een snelle uitbraak komt de bal bij El Azzouzim, alleen voor Onana, maar de keeper brengt redding op de inzet van de Ajax-huurling.

GOAL AZ

AZ komt na een razendsnelle counter in de 17de minuut op voorsprong tegen Heerenveen. Een schot van Weghorst wordt in eerste instantie door keeper Mulder gekeerd, in de rebound slaat Tankovic toe.

Muamer Tankovic juicht na zijn 1-0

Applaus voor Piet

In de elfde minuut applaudiseert de Arena massaal voor Piet Keizer, die met rugnummer 11 speelde. Ook burgemeester Van der Laan is erbij.

Eerste kansen Ajax

Na een rustig begin krijgt Ajax na 7 minuten zijn eerste kans: een voorzet van Ziyech wordt door Viergever over het doel van Kortsmit gewerkt.

Drie minuten later zien we kans nummer 2: Klaassen loopt na een een-tweetje met Younes dwars door de Sparta-defensie, maar haalt de trekker niet over.

Zoals verwacht heeft Ajax de bal en wordt Sparta opgesloten vooralsnog opgesloten op eigen helft.

Nick Viergever krijgt een enorme kans tegen Sparta

De bal rolt in Amsterdam

Na een mooie minuut stilte is ook de wedstrijd Ajax-Sparta begonnen.

De bal rolt in Friesland

De bal rolt in Friesland. Heerenveen-AZ is begonnen.

Opkomst in Amsterdam

Een bijzonder opkomst bij Ajax-Sparta: ter ere van Piet Keizer komen alle Ajacieden met nummer 11 op de borst het veld op.

Vervolgens houdt Ajax-directeur Edwin van der Sar een toespraak.

Daarna volgt een minuut stilte voor de vrijdag overleden linksbuiten.

Een minuut stilte voor Piet Keizer in de Arena

FC Twente blijft op de achtste plaats staan, Excelsior stijgt een plaatsje.

De stand in de eredivisie na Excelsior-FC Twente

Klaar in Rotterdam

Het is klaar in Kralingen. Excelsior opende het bal, FC Twente antwoordde nog voor rust en daar bleef het bij: 1-1.

Van der Sar looft Piet Keizer

Van der Sar: Keizer is een van de mannen die Ajax groot hebben gemaakt

Slotfase

De laatste minuten lopen in Kralingen en het spelbeeld is nog hetzelfde. FC Twente is op zoek naar de voorsprong, Excelsior houdt tegen en loert tegelijk op de counter.

Excelsior-FC Twente 1-1

Aantrekkelijk

Bijna 70 minuten zijn er gespeeld in de tweede helft, die een stuk aantrekkelijker is dan de eerste. FC Twente heeft het tempo opgeschroefd en en al een handvol prima kansen gehad, maar Excelsior houdt nog stand.

Beide ploegen hebben ondertussen hun doelpuntenmaker gewisseld: bij Excelsior is Van Duinen in de ploeg voor Hasselbaink, bij Twente is Jensen vervangen door Ede.

Kans FC Twente

In de 54ste minuut heeft Andersen de voorsprong voor FC Twente op de voet. Een hoekschop scheert voorbij Ünal en komt voor de voeten van de vrijstaande Deen, maar hij krijgt de bal er niet in.

De tweede helft is begonnen bij Excelsior-FC Twente. De stand is 1-1.

Drie minuten later is het bijna 2-1 voor Excelsior. Elbers zet voor, Hasselbaink kan de bal net niet binnenwerken.

Van Duivenbode: Piet was een ein­zel­gän­ger, maar ook heel sociaal

Joep Schreuder voor het duel Ajax-Sparta in gesprek met Theo van Duivenbode over Piet Keizer, die vrijdag op 73-jarige leeftijd overleed.

Ode aan Keizer

Ajax-directeur Edwin van der Sar zal voor de wedstrijd tegen Sparta ook nog een korte toespraak houden.

Rust

Het is rust in Rotterdam. Excelsior en FC Twente zoeken de kleedkamers op bij een 1-1 stand.

GOAL FC Twente

FC Twente heeft een gaatje in de Kralingse muur gevonden. In de 35ste minuut schiet Jensen van dichtbij de 1-1 binnen.

De voorzet van rechts is van Yeboah, er wordt onderweg hands gemaakt maar de scheidsrechter laat doorspelen, en de Fin staat op de goede plek om de gelijkmaker binnen te schieten. Het is zijn eerste doelpunt voor de Tukkers.

Vreugde bij FC Twente na de gelijkmaker van Fredrik Jensen

Kralingse muur

Er staat een half uur op de klok in Kralingen. Excelsior leidt met 1-0 en die voorsprong is eigenlijk nog niet in gevaar gekomen. De Rotterdammers hebben hun defensieve zaakjes goed op orde, Twente komt er niet doorheen, en in de counter is Excelsior geregeld gevaarlijk.

In de 32ste minuut was er na een snel genomen hoekschop van Twente wel een een gevaarlijk schot van Yeboah, dat voorlangs zeilde.

Excelsior-FC Twente 1-0

Warner Hahn strekt zich, het schot van Yaw Yeboah zeilt naast

GOAL Excelsior

Excelsior komt in de 15de minuut op 1-0 tegen FC Twente na een prima aanval! Hasselbaink scoort.

De spits, die twee minuten eerder nog een buitenspeldoelpunt maakte, tikt binnen uit een voorzet van Karami.

Nigel Hasselbaink is het middelpunt van de feestvreugde

Beginfase

Het duel in Kralingen komt langzaam op gang. FC Twente had één aardige kans: een voorzet van Ünal kwam net niet bij Jensen.

In de dertiende minuut wordt er heel even gejuicht op Woudestein: Hasselbaink schiet knap vanuit de draai binnen, maar hij wordt afgevlagd wegens buitenspel.

Excelsior-FC Twente 0-0

De bal rolt in Rotterdam

De bal rolt in Rotterdam! Excelsior-FC Twente is begonnen.

Excelsior speelt in andere shirts dan normaal vanwege de actie Support Casper. Casper van Eijck is een arts in Rotterdam die zich bezighoudt met oncolytische viro-immuno therapie (OVIT). Zijn onderzoeksteam is ervan overtuigd dat deze therapie voor grote doorbraken kan zorgen in de bestrijding van alvleesklierkanker. Maar daar is wel geld voor nodig.

Stilstaan bij Piet Keizer

Vrijdag overleed Piet Keizer op 73-jarige leeftijd. In de Amsterdam Arena wordt het Ajax-icoon herdacht: zo is er een minuut stilte en spelen de Amsterdammers met rouwbanden.

Ook in Studio Sport op NPO 1 en NOS.nl staan we stil bij het overlijden van Keizer. Om 13.20 uur schakelen we over naar Joep Schreuder, die over de legendarische linksbuiten praat met onder anderen Edwin van der Sar en Theo van Duivenbode. Ook zijn er schitterende beelden te zien van Keizer.

Piet Keizer: grillig, geniaal en natuurlijk die schaar

Opstellingen Excelsior-FC Twente (12.30 uur)

Aanvoerder Jurgen Mattheij keert terug in de basis bij Excelsior. Hij neemt de plaats in van Milan Massop. Fredy is ziek waardoor clubtopscorer Stanley Elbers (vijf goals) weer in de basis mag beginnen.

Ramselaar tegen zijn oude liefde

De 22ste speelronde wordt om 16.45 uur afgesloten met het duel tussen de nummer 3 en 4 in de eredivisie: PSV-FC Utrecht.

Voor PSV'er Bart Ramselaar wordt dat een bijzonder duel met zijn oude liefde FC Utrecht. De WhatsApp-berichten vlogen de afgelopen week dan ook heen en weer tussen Ramselaar en zijn oude ploegmakkers van FC Utrecht.

'Linksbuiten' Ramselaar stelt zich respectvol op richting Utrecht

De puzzel van Ajax-trainer Bosz

De naaste concurrent van Feyenoord, Ajax, neemt het om 14.30 uur op tegen Sparta. Ajax zal er op elf posities anders uitzien dan de vorige keer dat de Amsterdammers tegen Sparta speelden.

Ja, het kan snel gaan in de voetballerij. Daar kunnen onder anderen Kenny Tete, Riechedly Bazoer en Jairo Riedewald nu ook over meepraten. Sinds hun doorbraak en zelfs een Oranje-debuut leken zij onomstreden bij Ajax, maar die status brokkelde na de komst van Bosz razendsnel af.

Bosz puzzelt en verbouwt: elf wijzigingen

Feyenoord blijft imponeren

In Rotterdam zeggen ze het nog niet hardop, maar de landstitel zit absoluut in het achterhoofd van de spelers. De thuiswedstrijd tegen FC Groningen gaf daar weer ook alle reden toe. Feyenoord sprankelde en won met 2-0.

Lees een nabeschouwing op die wedstrijd.

Alleen Dirk Kuijt was niet de gelukkigste man van Rotterdam.

Reserve Kuijt: wil de ploeg in het veld helpen, maar de trainer bepaalt

Uitslagen en programma

Goedemiddag! Op deze eredivisiezondag staan ons vier (hopelijk) leuke wedstrijden te wachten.