NOS Nieuws Politiek Aangepast

"Onvermijdelijke" aftreden Van der Steur op de voet gevolgd

Minister Van der Steur maakte zijn aftreden bekend tijdens het debat over de Teevendeal. Hoe het zo ver kwam is terug te lezen in dit liveblog.

Liveblog gesloten
 • Rutte: strijd was niet meer te winnen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: strijd Van der Steur was niet te winnen
 • Teevendeal kostte drie VVD-bewindspersonen hun ambt

  Ivo Opstelten, Fred Teeven en nu Ard van der Steur: de inmiddels beruchte Teevendeal heeft een derde kabinetslid van de VVD de kop gekost. De minister van Veiligheid en Justitie bood vanavond in een Kamerdebat zijn ontslag aan. 

 • Twee jaar ministerschap met veel excuses

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ard van der Steur: minister met veel 'incidenten'
 • ChristenUnie-leider Segers: dramatisch

  ChristenUnie-leider Segers vindt het "van klasse getuigen" dat Van der Steur eerst zijn verhaal heeft verdedigt in de Kamer. "Hij heeft zich met hart en ziel gegeven en toen op een dramatische manier er een punt achter gezet." Segers vindt het overduidelijk dat het vertrouwen in de minister tanende was. Hij vindt dit ook een pijnlijke dag voor premier Rutte.

  Premier Rutte op weg naar het Torentje na het debat en aftreden van minister Van der Steur ANP
  Premier Mark Rutte in het Torentje na afloop van het debat. ANP
 • PvdA wist vooraf niet van vertrek Van der Steur

  PvdA-fractievoorzitter Kuiken vindt het besluit van Van der Steur om af te treden moedig. Zij zegt dat zij vooraf geen signalen van de VVD heeft gekregen dat dit zou gaan gebeuren.

 • VVD'ers Rutte en Zijlstra wisten voor debat al van besluit Van der Steur

  Premier Rutte en fractievoorzitter Zijlstra wisten al voor het Kamerdebat over de Teevendeal dat minister Van der Steur zijn aftreden zou aankondigen. Rutte en Zijlstra kozen er toch voor Van der Steur in het debat ferm te verdedigen. "Als je iemand gelooft, geloof je iemand", zegt Zijlstra daar over. Hij zegt dat Van der Steur zelf de conclusie heeft getrokken dat het niet meer kon omdat er een patstelling was ontstaan.

  Zijlstra: "Dit is hoe dingen soms lopen. Ik had de hoop dat de gifbeker leeg was, maar er zaten nog een paar druppels in. Ik mag hopen dat hij nu echt leeg is, ik ben nu helemaal klaar met dit dossier." 

 • CDA-leider Buma had er meer dan genoeg van

  CDA-leider Buma oordeelt hard over Van der Steur: "Niemand die hem nog geloofde. Het was zo duidelijk dat hier iemand was die de plannen van de VVD moest redden. En daar moet hij eerlijk over zijn. Blijven zeggen dat de waarheid en het landsbelang bovenaan stonden, dat was iets waar ik eigenlijk meer en meer genoeg van had." Premier Rutte is ook verantwoordelijk voor de ontstane situatie vindt hij. Buma vindt dat de VVD het ministerie van Veiligheid en Justitie als een partijkantoor heeft gerund.

 • SGP-leider Van der Staaij: jammer dat er geen consensus groeide

  SGP-leider Van der Staaij respecteert het besluit van minister Van der Steur om zichzelf eerst in de Tweede Kamer te komen verdedigen en fractievoorzitters de kans te geven hem vragen te stellen en pas daarna te vertrekken. "Ik vind dit wel de koninklijke route. Ik vind het wel jammer dat de dynamiek van het debat er niet toe leidde dat er een zekere consensus groeide. Het bleef hard."

 • D66-leider Pechtold: vertrek was onvermijdelijk

  D66-leider Pechtold noemt het vertrek van Van der Steur onvermijdelijk. "Ik had nog wel de behoefte de minister en de premier verder te bevragen, en natuurlijk is het idioot als een minister bij zijn afscheid ook nog even zegt dat het allemaal ongefundeerd is. Maar aftreden is een emotioneel moment en je moet iemand ook zijn moment gunnen. En het signaal van de oppositie was kennelijk duidelijk.''

 • Minister Blok neemt taken waar van Van der Steur

  Minister Blok neemt de taken waar van minister Van der Steur op het ministerie van Veiligheid en Justitie, melden bronnen aan de NOS. Mogelijk wordt dat morgen officieel bekendgemaakt. Blok (VVD) is minister voor Wonen en Rijksdienst.

  De ministers Plasterk (r) en Blok (l) op het Binnenhof in Den Haag ANP
 • Van der Steur niet naar Koning

  Minister Van der Steur hoeft vanavond niet zelf naar Koning Willem-Alexander om zijn ontslag in te dienen. Hij kan schriftelijk aan de Koning mededelen dat hij zijn ontslag indient.

 • Terugblik op de politiek problemen van minister Van der Steur

  Minister Van der Steur vertrekt nadat hij zijn aftreden heeft aangekondigd ANP

  Onvolledige informatie en onzorgvuldige communicatie zijn de rode draad door bijna twee jaar ministerschap van Van der Steur. Toen hij en Klaas Dijkhoff op 20 maart 2015 werden benoemd tot minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie was er meteen kritiek. Een terugblik op zijn politieke problemen:

 • Premier Rutte: Van der Steur had besluit vandaag al genomen

  Minister Van der Steur verlaat de Tweede Kamer ANP

  Premier Rutte zegt dat Van der Steur eerder vandaag al het besluit had genomen om op te stappen. Rutte: "De strijd was niet meer te winnen en daarom heeft hij eerder vandaag al besloten aan het einde van het eerste deel van het debat af te treden." Rutte noemt het een waardig aftreden. 

 • PVV-leider Wilders: aftreden enige mogelijkheid

  PVV-leider Wilders riep Van der Steur tijdens het debat op om op te stappen. Hij vond zijn verhaal niet geloofwaardig. "Vervelend voor hem als persoon maar politiek gezien het enige juiste besluit wat hij kon nemen'', zegt Wilders over zijn aftreden. "Het siert hem dat hij zich heeft verdedigd."

 • SP-leider Roemer: niet onverwacht, maar respect

  SP-leider Roemer is niet verrast door het aftreden van minister Van der Steur maar hij heeft wel diep respect voor Van der Steur en dat hij naar de Tweede Kamer is gekomen om verantwoording af te leggen.