NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Liveblog: zo was de dag van Donald J. Trump

Donald Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten. Het tijdperk Obama is voorbij. We hielden vandaag een liveblog bij waar alles in staat.

Liveblog gesloten
 • Zo was de dag van Trump

  Nu de nieuwe president Donald Trump is aangekomen bij het Witte Huis, zijn nieuwe thuis voor de komende vier jaar, sluiten wij dit liveblog. Later dan gepland, begint straks nog een parade, die Trump vanaf een tribune op Pennsylvania Avenue zal volgen. Wil je de parade zien, bekijk dan de livestream van NPO Nieuws. Trump bezoekt later nog drie gala's om zijn inauguratie te vieren. Meer nieuws rondom de nieuwe president, kun je volgen via onze reguliere berichtgeving. 

  Hieronder de hoogtepunten op een rij in anderhalve minuut: 

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dit was Trumps Inauguration Day
 • 'Heb niet het gevoel dat ik op een feestje ben'

  De Nederlandse Lotte van Rosmalen is op Pennsylvania Avenue en zag de colonne met daarin de nieuwe president en zijn familie langskomen. Ze was bij het Trump-hotel gaan staan, in de hoop dat de president daar uit zou stappen. Dat was niet het geval. "Ik kon een beetje door het glas van de auto heenkijken en een glimp van hem opvangen." De 25-jarige Lotte, die een weekend in Washington doorbrengt, zegt dat de optocht snel voorbij was. "Iedereen gaat weer naar huis. Ik heb niet het gevoel dat ik op een feestje ben." Volgens Lotte waren er de hele dag door protesten.

 • Trump arriveert bij Witte Huis

  De families Trump en Pence zijn aangekomen bij het Witte Huis en zullen zo plaatsnemen op de tribune die speciaal voor de inaugurele parade is opgebouwd.

 • En de 'designated survivor' was...

  Het Witte Huis heeft bekendgemaakt wie de 'designated survivor' was, de man die president van Amerika was geworden als voor de inauguratie van Donald Trump een ramp was gebeurd. Lees het hier.

 • In de regen wachten op de parade

  Mensen wachten op de parade AFP
 • Trump en zijn familie te voet over Pennsylvania Avenue

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Trump wandelt mee in de parade
 • Trump nog altijd onderweg

  Trump is nog altijd niet gearriveerd bij het Witte Huis. The Beast rijdt stapvoets verder. De parade moet dus nog even wachten. Trump zal - als hij bij het Witte Huis is - plaatsnemen op een tribune die speciaal voor de parade is opgebouwd.

 • Trump wandelt verder

  Op weg naar het Witte Huis loopt president Trump een stukje over Pennsylvania Avenue. Hij is zojuist met zijn vrouw Melania en zoon Barron The Beast, de presidentiële wagen, uitgestapt. Ze zwaaien naar de menigte. Ook andere familieleden zijn hun auto uitgestapt.

 • 'Opkomst lager'

 • 'Geweldige dag' en 'ik schaam me': Amerika blijft verdeeld

  Niet iedereen beleefde de inauguratie van Trump op dezelfde manier. Voor de een was het een langverwacht moment, voor de ander een nachtmerrie die waarheid werd. Lees hier hoe de Amerikanen deze dag hebben ervaren.

 • Ovatie voor de Clintons

  In een toespraak na de lunch in het Capitool vroeg Trump om een staande ovatie voor Bill en Hillary Clinton. Hij dankte hen voor hun komst:

 • Protest tegen Trump in Amsterdam

  In Amsterdam is actie gevoerd tegen de beëdiging van Donald Trump als president, onder het motto 'Stop de haat! Samen tegen Trump en Wilders'. De betogers liepen van de Dam naar het Amerikaanse consulaat op het Museumplein. Volgens de organisatie waren er zo'n duizend mensen bij het protest. Ze hadden spandoeken en borden bij zich met teksten als 'Weg met Wilders', 'Weg met Trump' en 'Vluchtelingen welkom'.

 • Trump verlaat Capitool

  Het programma heeft vertraging opgelopen. President Trump vertrekt nu pas naar het Witte Huis, bijna een uur later dan gepland. Hierdoor begint ook de parade later.

 • Stel je vragen over de parade

  Bekijk hier live de inauguratie-parade. Stel hier je vragen over de parade.

 • Ook pagina over LGBT's verdwenen

  In navolging van de klimaatplannen van Obama, zou op de website van het Witte Huis nu ook een pagina zijn verdwenen over de rechten van LGBT's, lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. Dat meldt The Washington Post op Twitter:  

  De Amerikaanse site Politico schrijft dat ook pagina's over gezondheidszorg en burgerrechten zijn verdwenen.