NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Dooi zet langzaam in, in het oosten nog gladheid

Het is glad in Nederland en er zijn honderden ongelukken gebeurd. De ijzel trekt langzaam weg, maar het kan op de weg nog steeds gevaarlijk zijn. In de kustprovincies is inmiddels code groen van kracht.

Liveblog gesloten
 • Liveblog beëindigd

  Tot zover dit liveblog over de gladheid in ons land. Het laatste nieuws kun je uiteraard blijven volgen op onze site.

 • 'We bouwen langzaam af'

 • Ongelukken door ijzel in het oosten

  Op de plekken waar nog code oranje geldt, kan het nog steeds spekglad zijn. Zojuist opnieuw ongelukken vanwege ijzel.

  Volgens de ANWB is ook de A2 vlak bij Maastricht Aachen Airport dicht na een ongeluk met twee vrachtwagens, in de richting van Eindhoven. 

 • Code groen in kustprovincies

  Het KNMI heeft even na 13.30 uur code groen afgegeven voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. In Friesland is nog sprake van code geel, in de overige provincies geldt nog steeds code oranje.

 • Auto in water langs A15, bestuurder overleden

  De automobilist die vanochtend met zijn auto ondersteboven in het water belandde langs de A15 bij IJzendoorn, is in het ziekenhuis overleden. Volgens de politie werd de wagen van de man rond 11.00 uur ontdekt door de machinist van een passerende trein. Waarschijnlijk is de automobilist door de gladheid van de weg geraakt.

  Het slachtoffer belandde met zijn auto in een sloot Roland Heitink
 • Blijf voorzichtig op de weg!

  Voorlopig is het nog oppassen geblazen op de weg. Volgens NOS-weerman Marco Verhoef is het zeker in het oosten van het land nog een tijd glad.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Gladheid houdt de hele dag nog aan'
 • #firestorms op de A2 bij knooppunt Deil

  Het is het neusje van de zalm van Rijkswaterstaat: de Firestorm. Deze wagen kan grote ijsplaten laten smelten door een warme zoutoplossing op het ijs te spuiten. De Firestorm wordt vooral ingezet als normaal strooien geen effect heeft. Dat was vandaag dus zo op de A2 bij knooppunt Deil.

 • Veel slippartijen op lokale wegen

  Niet alleen gevaar op de snelwegen vandaag, maar ook op veel lokale wegen in ons land. Afgelopen nacht en vanochtend vroeg waren er heel wat slippartijen. Bij de meeste aanrijdingen raakte niemand gewond.

 • 'Blijf maar weg uit Limburg'

 • Geen extra drukte in ziekenhuizen

  Ziekenhuizen hebben het vandaag niet heel veel drukker dan normaal. Verspreid door het hele land hebben zich enkele mensen gemeld met botbreuken. De ziekenhuizen denken dat het rustig is, omdat het slechte weer al ruim op tijd was aangekondigd en omdat het in het weekend rustiger is op straat.

 • Teller aantal ongelukken nu op ruim 300

  Het aantal ongelukken door de gladheid op de snelwegen staat volgens Rijkswaterstaat nu op 311. Op dit moment gebeuren er "ongeveer 15 ongelukken per half uur". Dat is minder dan vanochtend. 

  Langs de A15 bij IJzendoorn (Gelderland) ontdekte een treinmachinist vanochtend een auto die ondersteboven in een sloot lag. De bestuurder van de wagen is daarna in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

  En op de A4 bij Nieuw-Vennep is een auto vanochtend vroeg op een geschaarde vrachtwagen gebotst. Twee inzittenden van de wagen raakten gewond. De chauffeur van de vrachtwagen kwam met de schrik vrij.

 • Wat bezielt iemand om met 120 km/u over gladde snelweg te gaan?

  Een weginspecteur klaagde vanochtend al, toen hij een foto twitterde van een busje op een vangrail: waarom komen er nog steeds auto’s zo hard voorbijrijden? En ook onze weerman had er last van:

  Waarom doen mensen zoiets? Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen voelen veel mensen zich "bijzonder" achter het stuur. "Maar de meeste mensen weten gelukkig de grenzen in het oog te houden. Zij die toch de 120 kilometer per uur aantikken, doen aan parttime narcisme. Ze krijgen achter het stuur een soort superioriteitsgevoel."

  De meeste ongelukken op de binnenwegen ontstaan volgens Tertoolen vaak vanwege overmoed. "Neem vandaag. Veel mensen doen hun weekboodschappen en zullen zich niet snel laten weerhouden. Als ze dan net beginnen te rijden, voelen ze het glibberen en rijden stapvoets verder. Als ze dan denken dat er ergens gestrooid is en het gas kan erop, ontstaan de kop-staartbotsingen."

 • Bruidspaar begeeft zich op 'glad ijs'

  Glibberen of niet? Leontine en Jeroen uit Schiedam laten zich in ieder geval niet kennen. Ze weigeren de mooiste dag van hun leven te laten verpesten door sneeuw, ijzel, gladheid en kou. En dus trouwfoto's op de Erasmusbrug in Rotterdam. Of het gevaarlijk is? "Neejoh! Mijn schoenen zijn goed", zegt bruid Leontine lachend.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bruidspaar begeeft zich op glad ijs
 • Bovag: maak je auto schoon voor je gaat rijden

  En voor wie de weg nog opgaat: zorg dat je auto sneeuw- en ijsvrij is. Daarvoor waarschuwt de Bovag. De autobrancheorganisatie zegt dat vooral mensen met een nieuwe auto goed moeten controleren of de auto wel schoon is. Technologische hulpmiddelen, zoals camera's en sensoren werken minder goed als er vuil op zit. 

  Uit onderzoek van de Bovag blijkt dat bijna de helft van de autobezitters niet weet dat veiligheidssystemen minder goed werken als er sneeuwresten of ander vuil op zit. En juist in de winter wassen veel mensen hun auto niet of minder vaak.

 • Code geel in kustprovincies en Friesland

  Het KNMI heeft code oranje ingetrokken voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en Friesland. Daar is nu code geel van kracht. In die provincies is het alleen nog glad door sneeuw- en ijsresten. Ten oosten van de lijn Groningen-Breda komt nog wel ijzel voor.