liveblog
NOS NieuwsAangepast

Negen doden door vrachtwagen op kerstmarkt Berlijn

liveblog gesloten

Einde liveblog

We sluiten dit liveblog. Op NOS.nl en onze app kunt u de laatste ontwikkelingen volgen.

Vrachtwagen mogelijk gestolen

De vrachtwagen waarmee tientallen mensen op een kerstmarkt in Berlijn zijn aangereden, is vermoedelijk gestolen. De politie meldt op Twitter dat dat mogelijk is gebeurd op een bouwplaats in Polen.

Het scenario sluit aan bij de verklaring van de Poolse eigenaar van de vrachtwagen. Volgens hem was zijn neef op weg naar Italië met een lading staal. In het laadruim lagen nog de stalen balken die in Berlijn gelost hadden moeten worden.

Bij het drama op de kerstmarkt vielen zeker negen doden en vijftig gewonden. De politie zei al snel dat wordt uitgegaan van een aanslag, maar de autoriteiten houden nadrukkelijk ook andere opties open.

De plaats van de aanslag

Geld terug voor reizigers

Ongeruste klanten die voor de komende dagen een reis naar Berlijn hadden geboekt, kunnen kosteloos omboeken of annuleren. Neckermann Reizen en Vrij Uit bieden die mogelijkheid aan mensen die de komende drie dagen met hen naar Berlijn zouden reizen. Andere reisorganisaties hebben vergelijkbare oplossingen voor klanten.

Geen extra politie-inzet

De Nederlandse politie heeft op dit moment geen extra inzet na de mogelijke aanslag in Berlijn. Vooralsnog heeft het incident geen link met Nederland, zegt de politie.

Bijrijder was een Pool

De bijrijder van de vrachtwagen die is ingereden op een kerstmarkt in Berlijn was een Poolse man. Hij is in de cabine overleden aan zijn verwondingen, zegt de politie in Berlijn. Over de man die is opgepakt als mogelijke dader, is nog niets bekendgemaakt door de politie.

De Duitse krant Die Welt schrijft dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de dader van Pakistaanse afkomst is. De krant meldt dat op basis van onbevestigde bronnen. Eerder ging het gerucht dat de dader een Tsjetsjeen was.

'Verdachte 100 meter verderop opgepakt'

Een woordvoerder van de politie vertelt dat de verdachte is opgepakt op basis van een signalement van de bestuurder. Hij werd op 100 meter van de kerstmarkt aangehouden.

Politie arresteert verdachte na aanslag kerstmarkt Berlijn

Motief blijft onduidelijk

De politie meldt dat de dader kort na de aanrijding is weggerend uit de vrachtwagen. Later werd verderop in de stad een verdachte aangehouden, waarvan de politie denkt dat hij de dader is. Het motief is nog altijd onduidelijk.

De bijrijder kwam ter plekke om het leven nadat de vrachtwagen op de mensenmassa was ingereden. Hij behoort tot een van de negen doden. Van de tientallen gewonden verkeert een aantal nog in levensgevaar.

'Twee keer ingereden op mensenmassa'

De Belgische website VTM meldt dat de vrachtwagenchauffeur mogelijk twee keer ingereden is op het publiek van de kerstmarkt. Ze citeren politieman Tom Vandaele, die op 100 meter afstand stond.

“Wat wij hebben begrepen is dat er inderdaad een vrachtwagen is ingereden op de kerstmarkt, dat die daarna eventjes achteruit is gereden om dan opnieuw in te rijden op de mensen."

Ongeluk niet uitgesloten

Hoewel de politie uitgaat van een aanslag, sluiten autoriteiten een ongeluk nog niet geheel uit. NOS-correspondent Jeroen Wollaars gaf in Nieuwsuur een laatste update van de situatie in Berlijn.

Om 23.08 uur is er op NPO 1 een extra journaal over de situatie in Berlijn en Ankara. In Turkije werd eerder op de avond de Russische ambassadeur doodgeschoten.

Brandweerman over gewonden

Brandweerman over toestand gewonden aanslag Berlijn

Dreigingsniveau Nederland onveranderd

Het dreigingsniveau in Nederland blijft onveranderd na de aanslag in Berlijn. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. "Bij grote evenementen worden zo nodig inrijbeperkende maatregelen genomen. De aanslag in Berlijn past in het dreigingsbeeld; het dreigingsniveau gaat niet omhoog."

Het dreigingsniveau staat op vier, vijf is het maximale. Dat betekent dat de kans op een aanslag reëel is.

'Onrust maar geen paniek'

De Nederlander Sander Nijdam was vlak voor de aanslag met zijn vriendin op de kerstmarkt. "Er was onrust op straat, maar geen paniek. De mensen gingen wel snel weg", zegt hij in een interview met de NOS.

'Geen Nederlandse slachtoffers'

Er is nog altijd geen sprake van Nederlandse slachtoffers, meldt minister Bert Koenders. "Ik ben geschokt door het afschuwelijke nieuws over de kerstmarkt in Berlijn. Een feestelijke kerstsfeer slaat om in diep verdriet. We leven intens mee met het Duitse volk en onze Duitse collega's", zegt Koenders in een reactie.

'Situatie onder controle'

De Berlijnse politie en burgemeester Müller melden dat de situatie inmiddels onder controle is. De burgemeester is naar de kerstmarkt gekomen om met eigen ogen te zien wat er is gebeurd. Müller sprak bij aankomst van een "schok voor ons allemaal".

Onderzoek naar bestuurder

De Berlijnse politie laat weten dat ze nader onderzoeken of de aangehouden verdachte de bestuurder is van de vrachtwagen.

De truck reed rond 20.00 uur in op de kerstmarkt bij de Gedächtniskirch. De vrachtwagen reed 50 tot 80 meter over de markt. Daarbij kwamen zeker negen mensen om het leven. Er zijn tientallen gewonden.

'Berlijn treurt'

Premier Rutte treurt om de doden en gewonden van de aanslag. Hij heeft bondskanselier Angela Merkel zijn medeleven betuigd.

'Beslist geen ongeluk'

"Het was beslist geen ongeluk", zegt een ooggetuige op SkyNews. "De bestuurder ging ruim 60 kilometer per uur en maakte niet de indruk dat hij ging afremmen."

'Poolse vrachtauto gebruikt'

Bij de aanslag in Berlijn zou een Poolse vrachtauto zijn gebruikt. Het voertuig zou geregistreerd in West-Pommeren, een provincie die grenst aan Duitsland. Dat meldt correspondent Jeroen Wollaars.

De eigenaar zou rond 12.00 uur nog met de chauffeur hebben gesproken. "Onze chauffeur heeft het niet gedaan. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur", zegt de eigenaar.

Bestuurder opgepakt

De bestuurder van de vrachtwagen is gearresteerd en de bijrijder is omgekomen, melden Duitse media. Het aantal gewonden is nog steeds onduidelijk.

De politie roept inwoners van Berlijn op binnen te blijven en vooral geen geruchten te verspreiden.

'Niets bekend over Nederlandse slachtoffers'

De Nederlandse ambassadeur in Duitsland meldt op Twitter dat nog niets duidelijk is over eventuele Nederlandse slachtoffers.

Ravage in beeld

Iemand filmde met zijn mobiel de ravage op de kerstmarkt. Hij beschrijft in het Duits dat er veel mensen gewond op de grond liggen.

Toeristische hart van Berlijn

De aanslag is gepleegd in het toeristische hart van de stad, zegt correspondent Jeroen Wollaars. De vrachtwagen reed in op kramen bij de Gedächtniskirche, dicht bij de beroemde Kurfürstendamm.

Zeker negen doden

Er zijn zeker negen doden en een onbekend aantal gewonden, zegt de politie in de Duitse hoofdstad.

Op het plein waar de kerstmarkt wordt gehouden is het een komen en gaan van ambulances. Bij een winkelcentrum in de buurt worden tenten geplaatst waar gewonden worden behandeld.

Hulpdiensten in actie na aanslag

Vrachtwagen rijdt in op kerstmarkt Berlijn

Meerdere doden

Volgens Duitse media zijn er meerdere doden gevallen. De Duitse krant Berliner Morgenpost spreekt van mogelijk vijftig gewonden.

Klopjacht op dader

De dader zou zijn gevlucht. De politie houdt een klopjacht in het gebied rond het ongeluk. Het gebeurde bij de Gedächtniskirche, aan de Kurfürstendamm, een straat waar veel winkels zijn.

Er zijn meerdere gewonden, meldt de Duitse politie. Eerder werd ook gezegd dat er een dode was gevallen.

Politie gaat uit van aanslag

Op een kerstmarkt in Berlijn is een vrachtwagen op een menigte mensen ingereden. Er is een dode en er zijn meerdere gewonden gevallen. De Duitse politie gaat uit van een aanslag.

Beelden van vlak na het ongeluk

Op de videobeelden is te zien dat hulpverleners in actie komen vlak na de aanslag.