Bedankt voor het volgen van onze blog. Een samenvatting van Nederland-Denemarken is te zien in Nieuwsuur, dat vanavond om 22.00 uur begint.

In de finale speelt Nederland zondag om 18.00 uur tegen Noorwegen of Frankrijk.

Groot: grote kans op titel als we zo spelen

Statistieken

Statistieken tweede helft

Afgelopen, Oranje naar finale

Nederland wint met 26-22 en staat voor het eerst in de historie in de EK-finale.

Laatste minuut

Nederland gaat naar de finale, 26-21 met nog een minuut te gaan.

Tijdstraf Denemarken en 7-meter voor Nederland

Denemarken moet het twee minuten doen zonder Kathrine Heindahl, maar Maura Visser mist de 7-meterworp. Aan de andere kant maakt Jorgensen er 24-19 van.

Tijdstraf aan beide kanten

Yvette Broch en Kathrine Heindahl vliegen elkaar in de haren en mogen allebei twee minuten naar de kant. Nederland haalt Wester van de goal en dat sorteert direct effect. Polman maakt er 23-17 van.

Time-out Denen

De flinke voorsprong van Oranje is wat geslonken dus neemt Helle Thomsen een time-out. Nederland heeft nog altijd een flinke voorsprong, 21-17.

Denemarken scoort

Na dertien minuten in de tweede helft weet Denemarken pas voor het eerst te scoren. Maar Nederland is ontketend en staat met 20-14 voor.

Broch maakt er zelfs 17-13 van! De Denen weten het even niet meer en vragen meteen een time-out aan.

Nederland dendert door

Na een paar knappe reddingen van Wester en doelpunten van Groot en Visser staat het alweer 16-13 voor Oranje.

Oranje weer op voorsprong

Net als in de eerste helft is het Nederland dat als eerste scoort. Maura Visser benut een 7-meterworp. 14-13.

De tweede helft is begonnen

Nederland heeft de bal en gaat op jacht naar de voorsprong.

Statistieken eerste helft

Statistieken eerste helft Nederland-Denemarken

13-13 ruststand

Nederland stond in de eerste helft telkens een paar doelpunten voor, maar uiteindelijk gaan beide ploegen rusten met een 13-13 ruststand.

12-10

De woorden van Thomsen in de time-out hebben effect. Nederland haalt tijdens de aanval keepster Tess Wester van het veld en dat numerieke overwicht levert een 12-10 voorsprong op. NU nemen de Denen een time-out.

Time-out Oranje

En dat is geen overbodige luxe. Nederland heeft moeite met de offensieve verdediging van de Deensen en ziet de tegenstander zelfs terugkomen tot 9-9.

Denemarken telkens te laat

De Deensen hebben voorlopig nog geen antwoord op de supersnelle omschakeling aan Nederlandse kant. Bijna iedere Deense goal wordt direct beantwoord met een Nederlands doelpunt,

Tijdstraf voor Denemarken

Anne Mette Hansen werkt Groot naar de grond en mag twee minuten gaan zitten. Laura van der Heijden profiteert en maakt er 6-3 van.

Verschil weer twee

Oranje ziet Denemarken een 2-0 achterstand goedmaken, maar Nycke Groot maakt er nu weer 4-2 van.

Oranje opent de score

Laura van der Heijden komt als eerste tot scoren. Na een wat weifelend begin aan beide kanten maakt zij er 1-0 van.

De wedstrijd is onderweg

We zijn begonnen. Het eerste balbezit is voor Denemarken.

Enkele feitjes

- Denemarken is na Noorwegen het succesvolste land op het EK. Het land stond vijf keer in de finale van het EK en werd drie keer Europees kampioen. In 1994, 1996 en in 2002.

- De ploeg kwam echter na de verloren finale van 2004 nooit meer verder dan een vierde plaats (2010). Ook was Denemarken niet aanwezig bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

- Meerdere Nederlandse speelsters hebben een band met Denemarken. Zo spelen Estavana Polman en Laura van der Heijden bij Esbjerg, Debbie Bont bij Kopenhagen en stonden Maura Visser (Viborg) en Sanne van Olphen (Sonderjyske) in het verleden ook onder contract bij een Deense club.

- Beide ploegen stonden tien jaar geleden voor het laatst tegenover elkaar in competitief verband. Ook toen was Zweden het decor voor het EK. Nederland ging kansloos onderuit met 30-23.

Helle Thomsen (r) tijdens de wedstrijd Nederland-Polen op het EK handbal

"Ik ben Deense, maar dat maakt in deze wedstrijd niets uit", zei Helle Thomsen, de Deense bondscoach van de Nederlandse handbalvrouwen, toen woensdag bekend werd dat Denemarken de tegenstander van Oranje is in de halve finales van het EK handbal.

Derde halve finale op rij

Oranje staat voor de derde keer op rij in een halve finale op ene groot toernooi. Vorig jaar strandde de ploeg uiteindelijk in de finale van het WK en dit jaar eindigde de ploeg als vierde op de Spelen in Rio.

Historisch duel Oranje-handbalsters

De Nederlandse handbalsters staan voor het eerst in de historie in een halve finale van een EK. De beste prestatie ooit was een zevende plek bij het EK in 2014.