liveblog
NOS NieuwsAangepast

Maatregelen uit en reacties op de Miljoenennota

liveblog gesloten

Einde liveblog

We beëindigen hierbij dit liveblog. Volg onze verdere berichtgeving over Prinsjesdag op NOS.nl.

Bereken jouw koopkracht

Het Nibud heeft voor ruim honderd voorbeeldhuishoudens berekend wat er volgend jaar met hun koopkracht gebeurt. Kijk in onze tool hoe het in jouw situatie volgend jaar uitpakt.

Cordaid geschokt door korting noodhulp

"Terwijl de wereld in brand staat en de vluchtelingencrisis aan de randen van Europa samenlevingen ontwricht, wordt bij een groeiende economie volgend jaar toch fors bezuinigd op deze budgetten, zo blijkt uit de Miljoenennota", zegt hulporganisatie Cordaid. Cordaid roept de Tweede Kamer op de bezuinigingen ongedaan te maken.

Ook AOb schrikt van onderwijsbegroting

"Heel bijzonder dat het departement pocht met 200 miljoen euro voor politieke prioriteiten en er niet bij meldt dat er elders gewoon 230 miljoen euro van het onderwijsbudget af is", zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen in een eerste reactie.

PO-Raad ontevreden over beloftes van het kabinet

Ondanks flinke investeringen in onderwijs en betere arbeidsvoorwaarden voor leerkrachten in het basisonderwijs is de PO-Raad niet tevreden. "Er wordt een te positief beeld geschetst en de beloftes voor het primair onderwijs zijn maar mager. Een enorme teleurstelling."

Maatregelen ministerie Infrastructuur en Milieu

- Blijvend ruim baan voor technologische ontwikkelingen in auto’s en brandstoffen

- Het spoornetwerk wordt klaargemaakt voor spoorboekloos rijden, met grotere betrouwbaarheid en veiligheid

- In 2017 start de realisatie van de A13/16 en de Blankenburgverbinding

- Komend jaar wordt de aanleg voltooid van 717 kilometer aan extra rijstroken, die in deze kabinetsperiode was gepland

- Er komt een einde aan de incidentele chloortransporten per spoor

Defensiebonden ontevreden met begroting 2017

De VBM noemt de defensiebegroting een gotspe. "Volgens het kabinet krijgt Defensie er 300 miljoen bij in 2017. Dit is niet juist. Het gaat maar om 197 miljoen. Dit is een druppel op een gloeiende plaat! Daarmee kun je de omvangrijke problemen op het gebied van personeel, materieel, opleiding, training en daarmee te realiseren inzetgereedheid voor de gehele krijgsmacht nooit het hoofd bieden", zegt voorzitter Jean Debie.

Ook vakbond AFMP ziet er niets in. "De chronische tekorten op zowel materieel als personeel gebied zijn zeer ernstig en worden met een schamele 197 miljoen euro niet opgelost", zegt de bond.

Huurders gaan erop vooruit

Ontvangers van huurtoeslag gaan er volgend jaar netto met 10 euro per maand op vooruit.

Huurdersorganisatie Woonbond en Aedes, die verhuurders vertegenwoordigt, reageren opgelucht op het nieuws. "Samen met de huurmatiging die woningcorporaties doorvoeren, zorgt de huurtoeslag ervoor dat mensen betaalbaarder kunnen wonen", zegt Aedes-voorzitter Marc Calon.

GGZ Nederland wil meer geld

GGZ Nederland vindt dat er in 2017 meer geld nodig is en extra maatregelen genomen moeten worden om de zorg voor en opvang van mensen met psychische problemen te verbeteren.

Het kabinet kondigde eerder aan dat het in 2017 30 miljoen euro extra uittrekt voor de opvang van verwarde personen.

Onderzoek naar integratie van vluchtelingen

Het ministerie van Sociale Zaken wil komend jaar een groot onderzoek starten naar de integratie van vluchtelingen. Het gaat om een langlopend onderzoek waarbij regelmatig metingen worden gedaan van deze groep.

Ziekteverzuim bij politie gestegen

De plannen om het ziekteverzuim bij de politie aan te pakken, blijken te ambitieus. In plaats van een daling, is het aantal zieken alleen maar gestegen. Daarom wordt de lat lager gelegd: eind volgend jaar moet het ziekteverzuim van 7 procent met een half procent zijn gedaald.

Defensie stelt basisgereedheid op orde

Voor het op orde brengen van de basisgereedheid stelt minister Hennis van Defensie 197 miljoen extra beschikbaar. Dat geld kan gebruikt worden voor materieel, nieuwe mensen en meer oefeningen. Het ministerie van Defensie waarschuwt dat de effecten niet direct merkbaar zijn en het nog tot 2021 zal duren voordat de basisgereedheid weer op orde is. "Materieel, personele vulling en geoefendheid zijn dan zo op peil dat de krijgsmacht weer slagvaardig is."

Een tegenvaller voor Defensie is de huidige oplopende dollarkoers. Doordat Defensie veel materieel koopt in het buitenland, kan de aanschaf van materieel duurder uitpakken dan begroot. Het kabinet heeft in 2016 daarom eenmalig € 40 miljoen vrijgemaakt om valutaschommelingen op te vangen. Als de tegenvaller groter is moet het ministerie van Defensie dat uit de eigen begroting betalen.

Zorgverzekeraars twijfelen aan prijs basisverzekering

Zorgverzekeraars Nederland twijfelt of de stijging van de premie voor de basisverzekering in 2017 beperkt blijft tot ongeveer 3,50 euro per maand, zoals het kabinet denkt. Daarvoor zouden de zorgverzekeraars 2 miljard van hun reserves moeten inzetten. Het moet nog blijken of die dat willen of kunnen, aldus de brancheorganisatie van zorgverzekeraars.

Reacties vakbonden en werkgevers

Ondernemersorganisatie FME is blij met de aandacht voor economische groei, innovatie en cybersecurity in de Troonrede. "Nederland moet uitgroeien tot dé digitale industriële hotspot van de wereld, in de vandaag gepresenteerde Rijksbegroting zien we te weinig van deze ambitie terug. Maar het is wel van groot belang dat nu en zeker in de volgende kabinetsperiode forse stappen worden gezet op het gebied van digitalisering en innovatie van die industrie."

Vakbond CNV had graag gezien dat het kabinet duidelijkheid gaf over de positie van flexwerkers en zzp'ers op de arbeidsmarkt. "Op de arbeidsmarkt ligt een groot vraagstuk waarop actie nodig is, maar dat schuift het kabinet door naar zijn opvolgers", zegt de bond. Verder heeft het CNV nog steeds zorgen over de koopkracht van ouderen.

De Vakcentrale voor professionals vindt dat het kabinet te weinig oog heeft voor werkenden en gepensioneerden uit middengroepen. Het kabinet moet volgens de centrale meer investeren, omdat middengroepen niet genoeg profijt hebben van lastenverlichting.

FNV Bouw is wel tevreden met de Troonrede: "Mooi dat de koning aandacht geeft aan gelijk loon en gelijk werk op dezelfde plek. Er is nog steeds veel mis in de sector, we komen nog steeds veel constructies tegen met uitzendkrachten en schijnzelfstandigen."

Rutte over nieuwkomers: jij hebt je aan ons aan te passen en niet omgekeerd

De premier spreekt over "het vastleggen van een norm": nieuwkomers moeten zich aanpassen.

Rutte over de waarden in de Nederlandse samenleving

Daarnaast benadrukt Rutte dat mensen persoonlijk moeten kunnen profiteren van de economische groei.

Rutte: vaste grond onder voeten

Meer geld voor politie in de wijk

De politie krijgt 10 miljoen euro voor extra ogen en oren in de wijk. Ook gaan wijkagenten weer minstens 80 procent van hun tijd aan hun buurt besteden.

Dit jaar werden wijkagenten ook geregeld ingezet voor terrorismebestrijding en de vluchtelingenstroom.

SCP: scheidslijnen tussen hoog en laag opgeleid worden dieper

Hoewel de boodschap in de Troonrede vooral positief is, waarschuwt het Sociaal Cultureel Planbureau dat een deel van de samenleving achterblijft. "Voor deze groep zal er een tandje bij moeten de komende jaren."

SCP mist in Troonrede aandacht voor 'achterblijvers'

Meer geld voor promotie Nederland

Vanaf volgend jaar wordt er jaarlijks 10 miljoen euro vrijgemaakt om Nederland te promoten in het buitenland. Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens handelsmissies. De promotie moet internationale handel bevorderen.

'Rusland uitdaging voor veiligheid'

Rusland vormt een uitdaging voor de veiligheid van Nederland, schrijft minister Koenders van Buitenlandse Zaken in zijn begroting. "Het assertievere optreden van Rusland richting zijn buurlanden vormt een fundamentele uitdaging voor de veiligheidsordening in Europa en daarmee voor de veiligheid van Nederland."

Miljoenennota; de belangrijkste punten op een rij

Extra geld naar de zorg, politie en defensie. Een stijging in de koopkracht en meer geld voor cultuur. Lees hier een samenvatting van de plannen.

Alternatief voor bed, bad en brood

Het kabinet wil dat er één landelijke opvanglocatie komt voor vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven. Die locatie moet de huidige gemeentelijke bed, bad en brood-locaties vervangen. De vreemdelingen worden daar opgevangen en kunnen er werken aan hun vertrek uit Nederland.

ROC-student vraagt Rutte over Miljoenennota

ROC-student mag live vraag stellen aan premier Rutte

Koenders: extremisme stelt ons voor uitdagingen

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken reageert in zijn begroting op de toenemende spanningen in de wereld.

"De constatering dat geopolitiek en extremisme weer een grotere plaats innemen in de buitenlandse politiek en waarschijnlijk voor langere tijd bij ons zullen blijven stelt ons voor uitdagingen, waar de gebruikelijke antwoorden niet voldoende zijn", zegt Koenders.

Meer werk, maar minder bij de overheid

Het aantal banen bij bedrijven stijgt de komende jaren, maar het aantal banen bij de overheid blijft dalen.

Dijsselbloem verspreekt zich

Dijsselbloem: de uit de 'kloute' gegroeide bankensector

Minder huizen onder water

Begin 2013 was bij 36 procent van de koophuizen de hypotheekschuld hoger dan de waarde van de woning. Begin dit jaar was dat aantal gedaald naar 22,5 procent. Dat komt onder meer door de stijging van de huizenprijzen.

26 gemeenten gaan bescherming bieden tegen huiselijk geweld

De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling wordt verbeterd door voorrang te geven aan de veiligheid van (mogelijke) slachtoffers. 26 gemeenten moeten in 2017 goed functionerende Veilig Thuis-organisaties zijn. De samenwerking tussen zorg, onderwijs en gemeente wordt versterkt.

Meer bescherming tegen health-checks en zelftesten

Het ministerie van VWS komt in 2017 met een wetsvoorstel dat mensen moet beschermen tegen risico’s van health-checks en zelftesten. Gebruikers moeten goed worden geïnformeerd over de voor- en nadelen.

Uitbreiding anti-terreurteams politie

De speciale eenheden van de politie worden verder uitgebreid. De teams die terrorisme tegengaan moeten sneller ter plaatse kunnen zijn, overal in Nederland, 24 uur per dag.

Extra geld politie voor bestrijding computercriminaliteit

De politie krijgt extra geld voor onderzoeken naar computercriminaliteit. Dit jaar worden er 220 onderzoeken uitgevoerd, maar volgend jaar worden dat er 270. In 2018 moeten het er zelfs 360 zijn.

Het extra geld gaat gepaard met een al aangekondigde wet die de politie verdachten van misdrijven laat hacken.

Koningshuis krijgt minder vliegbudget

De uitgaven voor vluchten van het koningshuis gaan omlaag komend jaar. Ze mochten voor 883.000 euro vliegen en dat gaat omlaag naar 814.000 euro.

NIP-test voor zwangere vrouwen

Vanaf 1 april 2017 kunnen vrouwen in de acht academische ziekenhuizen een Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) uit laten voeren. Het ministerie van VWS stelt daarvoor 26 miljoen subsidie beschikbaar. Vrouwen betalen 175 euro zelf.

De test screent op een aantal ernstige erfelijke ziekten en levert minder risico op dan de huidige combinatietest waarbij een vruchtwaterpunctie wordt uitgevoerd.

Live-uitleg van onze verslaggevers

Via Facebook geven Xander van der Wulp en Vincent Rietbergen nu uitleg over de nieuwe plannen van het kabinet. Stel je vragen via onderstaande link.

Alsnog geld voor festivals

Festivals die door het Fonds Podium Kunsten positief waren beoordeeld, maar geen subsidie kregen doordat er niet genoeg geld beschikbaar was, krijgen nu alsnog geld van Minister Bussemaker.

Salaris koning omhoog

Koning Willem-Alexander krijgt komend jaar zo'n 205.000 euro meer dan dit jaar. Zijn salaris gaat met 35.000 euro omhoog. Daarnaast krijgt hij zo'n 170.000 euro extra voor personele en materiële uitgaven.

Koningin Máxima gaat er volgend jaar 36.000 euro op vooruit. Zij kreeg 922.000 euro per jaar en dat wordt 958.000 euro. Prinses Beatrix krijgt volgend jaar zo'n 55.000 euro extra uitgekeerd.

Vanaf haar 18de verjaardag, op 7 december 2021, krijgt prinses Amalia zo'n 101.000 euro per jaar.

De personele dienst van het Koninklijk Huis kost komend jaar zo’n 1,5 miljoen euro meer dan afgelopen jaar. Het budget gaat van 16.711.000 euro naar 18.206.000 euro.

Raad voor de Rechtspraak tevreden over 35 miljoen extra per jaar

De rechtspraak krijgt 35 miljoen extra per jaar. Dat levert weer "ademruimte" op, zegt de Raad voor de Rechtspraak. Volgens de raad kunnen rechters hun werk nu zorgvuldig blijven doen.

AIVD krijgt 20 miljoen voor aftappen

Het kabinet maakt volgend jaar 20 miljoen euro extra vrij om een nieuwe wet te implementeren die de AIVD op grotere schaal laat aftappen. Dat is 5 miljoen euro meer dan eerder begroot. Vanaf 2019 gaat het aftappen van grotere hoeveelheden internetverkeer 35 miljoen euro per jaar kosten, berekende het kabinet eerder.

Dijsselbloem: we zijn beter bestand tegen nieuwe risico's

Er is economisch herstel, maar te veel mensen merken daar nog te weinig van. Daarom moet de aandacht nu naar investeren in nieuwe kansen, zei minister Dijsselbloem in de Tweede Kamer.

Dijsselbloem: te veel mensen merken nog te weinig

Wie droeg de mooiste hoed?

Hoedjesdag: zien en gezien worden

CPB: werkloosheid blijft gelijk

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) daalt de werkloosheid het komende jaar niet. De werkloosheid blijft steken op 6,2 procent. Meer mensen bieden zich namelijk aan op de arbeidsmarkt, maar de werkgelegenheidsgroei zwakt ondertussen af.

Meer geld naar digitale veiligheid

Het kabinet trekt extra geld uit voor het verbeteren van de digitale veiligheid. Het gaat om 5 miljoen extra volgend jaar; vanaf 2018 gaat het om 14 miljoen euro extra per jaar. Het geld gaat onder meer naar een betere bescherming tegen digitale aanvallen. Volgens het kabinet nemen dreigingen op internet steeds verder toe.

Eigen bijdrage WMO omlaag

Staatssecretaris Van Rijn verlaagt in 2017 de eigen bijdrage die geldt voor zo'n 290.000 huishoudens die zorg krijgen in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Vooral alleenverdieners met een chronisch zieke partner gaan erop vooruit.

Minister Schippers van Volksgezondheid trekt de komende drie jaar 105 miljoen euro uit om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen hun patiënten digitaal toegang geven tot hun eigen medisch dossier

Vakbonden reageren positief op de Troonrede

Vakbond FNV reageert blij op de verlaging van het minimumjeugdloon van 23 jaar naar 21 jaar. Wel vindt de vakbond dat het kabinet nog te weinig doet om de tweedeling op de arbeidsmarkt tussen vaste werknemers en flexkrachten aan te pakken. Ook vakbond CNV is tevreden over een "opgeruimde troonrede" met voldoende aandacht voor gelijk loon voor gelijk werk.

Studentenvakbond LSVB is kritischer en zegt dat studenten met minder kansen niet genoeg worden gesteund. Hierdoor dreigt volgens de LSVB een tweedeling in het onderwijs en komt de toegankelijkheid van het hoger onderwijs onder druk te staan.

Buma: de basis ontbreekt

Volgens CDA-leider Buma ontbreekt de basis momenteel in de samenleving. Volgens hem onderschat het kabinet dat.

Buma: de basis ontbreekt

ChristenUnie: mensen willen meer

De gezinnen komen er niet goed vanaf in de plannen van het kabinet, vindt de ChristenUnie-leider Segers

ChristenUnie: gezinnen zijn stiefkinderen begroting

Zijlstra: nu vruchten plukken van ons beleid

Volgens VVD-fractievoorzitter Zijlstra speelt het kabinet nu niet voor Sinterklaas. Door de bezuinigingen van de afgelopen jaren is er nu ruimte ontstaan om extra uitgaven te doen, zegt hij.

Zijlstra: kabinet speelt niet voor Sinterklaas

Roemer: kabinet moet zich schamen voor de schade die het heeft aangericht

"Veel mensen zullen zich niet herkennen in beeld dat in Troonrede wordt neergezet. Het bezuinigingsbeleid heeft de crisis verlengd en verdiept", zegt SP-leider Roemer. Hij heeft het over een "WC-eend verhaal", waar 80 procent van de Nederlanders zich niet in herkent.

Roemer: trots? Het kabinet moet zich schamen

50Plus spreekt schande van kabinet

Fractievoorzitter Krol zegt dat het kabinet de Troonrede heeft gebruikt voor een verkiezingstoespraak. Hij vindt dat beschamend en schandelijk.

50Plus: beschamend en schandelijk

Rennen voor een plekje bij het paleis

Nadat de Glazen Koets was aangekomen bij Paleis Noordeinde, werden de dranghekken daar weggehaald. Het publiek rende toen naar het paleishek, om een mooi plekje te bemachtigen voor de balkonscène.

Koningspaar zwaait vanaf balkon paleis Noordeinde

Wilders: Troonrede uit de Efteling

PVV-leider Wilders is het niet eens met de positieve toon van de Troonrede. "De mensen hebben gezien dat hun land is afgebroken: de zorg, het eigen risico, de btw en belastingen omhoog", zegt hij.

Wilders: het was een sprookjesTroonrede uit de Efteling

Samsom: eigen risico afschaffen kan pas na de verkiezingen

PvdA-leider Samsom wil het eigen risico aanpakken, maar niet voor de verkiezingen. Eerder wilde PvdA-staatssecretaris Van Rijn "serieus kijken naar aanpassingen van eigen risico,". Maar die aanpassing zal dus niet deze kabinetsperiode komen. Wel gaat er extra geld naar de zorg.

Samsom: eigen risico moet in de toekomst omlaag

Klaver: tijd voor verandering is hier

Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver klopt het kabinet zich ten onrechte op de borst. "Het gaat misschien iets beter met de overheidsfinanciën, maar de samenleving lijkt steeds verder verdeeld", zegt hij.

Klaver: ik maak me nog steeds grote zorgen over het land

Pechtold: te veel tevreden terugkijken

D66-voorman Alexander Pechtold vindt dat er in de Troonrede te veel tevreden werd teruggeblikt en te weinig aandacht was voor de tegenstellingen die mensen voelen in de samenleving.

Pechtold over Troonrede: te veel tevreden terugblikken

De balkonscène

Koning en koningin zwaaien vanaf balkon paleis Noordeinde

Man man man

Partij voor de Dieren-leider Thieme wil met haar hoed aandacht vragen voor het gebrek aan vrouwen in de politiek. Thieme is de enige vrouwelijke fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

De hoed van Marianne Thieme op Prinsjesdag 2016

Prinses Beatrix zwaait naar de Glazen Koets

Prinses Beatrix zwaait naar Glazen Koets

Veel politie tijdens rijtour

Er is veel politie op de been om ervoor te zorgen dat Prinsjesdag 2016 in goede banen loopt. Er zijn verschillende veiligheidsmaatregelen genomen en verdachte mensen worden goed in de gaten gehouden.

Agenten in burger houden een opvallende toeschouwer in de gaten

Leve de koning!

Na de Troonrede riepen de aanwezigen in de Ridderzaal, zoals elk jaar, "leve de koning!".

'Leve de koning'

Kijk en lees de Troonrede terug

Volledige Troonrede 2016

Willem-Alexander over terrorisme en vluchtelingen

"We zullen op geen enkele manier toestaan dat terroristen onze vrijheid en onze waarden bedreigen", zei koning Willem-Alexander tijdens de Troonrede.

Het is volgens de koning begrijpelijk dat er onrust bestaat over de komst van een grote groep vluchtelingen. Maar iedereen die in ons land wil wonen moet onze waarden volgens de koning respecteren. Verder zei hij dat tegen intimidatie en geweld hard moet worden opgetreden.

Troonrede: in ons land is lang gestreden voor democratische waarden

Koning: de economische crisis is achter de rug

Bijna iedereen gaat er volgend jaar in koopkracht op vooruit, zei koning Willem-Alexander in zijn Troonrede.

Troonrede: economische herstel in tijden van onrust

Willem-Alexander: zorgen om wereldwijde ontwikkelingen begrijpelijk

Veel om trots op te zijn, zorgen om wereldwijde ontwikkelingen begrijpelijk

Willem-Alexander: het gaat goed met Nederland

Het gaat goed met Nederland, zei koning Willem-Alexander in zijn Troonrede. Maar tegelijkertijd nemen de onrust en het onbehagen toe. De koning verwees naar internationale spanningen, zoals de vluchtelingenproblematiek en terreurdreig.

VIDEO: aankomst bij Ridderzaal

Koningspaar komt aan bij Ridderzaal

Willem-Alexander is aangekomen bij de Ridderzaal

De koninklijke stoet is aangekomen in het Binnenhof. De Troonrede is live te volgen op NPO 1 en nos.nl.

Vertrek bij Paleis Noordeinde

Koningspaar vertrokken bij Paleis Noordeinde

De Koninklijke Stoet is vertrokken vanaf Paleis Noordeinde

De Glazen Koets met daarin het koningspaar is samen met drie andere rijtuigen, 170 ruiters en 190 paarden vertrokken naar het Binnenhof. Daar zal koning Willem-Alexander de Troonrede voorlezen.

De Glazen Koets komt aan bij paleis Noordeinde

Route van de Glazen Koets

Route Glazen Koets door Den Haag

Staatssecretaris Klijnsma komt op de fiets

PvdA-staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken arriveert met haar man zonder pracht en praal met een tandemfiets.

Vier dingen die je niet wist over het Binnenhof

Veel extra veiligheidsmaatregelen vanwege Prinsjesdag

Grote plantenbakken en vrachtwagens vol zand moeten voorkomen dat iemand op het publiek inrijdt. Politie is overal zichtbaar en onzichtbaar aanwezig.

Prinsjesdag door de jaren heen

  • Hollandse Hoogte | Spaarnestad Photo
    Prinsjesdag in 1912: Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik rijden in de Gouden Koets naar het Binnenhof
  • ANP
    1946: Koning Wilhelmina spreekt de troonrede uit
  • ANP
    1965: de prinsessen onderweg naar het Binnenhof
  • Hollandse Hoogte | Beeld en Geluid
    1966: de pers staat klaar voor de registratie van Prinsjesdag
  • ANP
    1969: Koningin Juliana spreekt de troonrede uit. Naast haar prins Bernhard
  • Hollandse Hoogte | Spaarnestad Photo
    1974: de Gouden Koets wordt niet gebruikt in verband met een gijzeling in de nabijgelegen Franse ambassade. Koningin Juliana en prins Bernhard komen daarom in een auto aan
  • ANP
    1975: Koningin Juliana betreedt de Ridderzaal om de troonrede uit te spreken
  • ANP
    1985: Koningin Beatrix, prins Claus en prins Willem-Alexander wuiven vanaf het balkon van Paleis Noordeinde
  • Hollandse Hoogte | Weery Crone
    1986: publiek zwaait naar de Gouden Koets met Koningin Beatrix
  • ANP
    2013: Koning Willem-Alexander leest zijn allereerste troonrede voor

Dijsselbloem ondertekent de Miljoenennota

Minister Dijsselbloem ondertekent de Miljoenennota

Verscherpte veiligheidsmaatregelen Prinsjesdag

Langs de route zijn zandzakken en zandwagens neergezet. De politie wil daarmee voorkomen dat er een aanslag wordt gepleegd, zoals in Nice.

De politie neemt extra maatregelen na de recente terreuraanslagen in Frankrijk
Vrachtwagens vol met zand versperren de weg
Het Binnenhof wordt afgezet op Prinsjesdag

Touwen in de tramrails

In het centrum van Den Haag worden touwen in de tramrails gelegd. Dat moet problemen voorkomen wanneer de Glazen Koets over de rails rijdt.

500 meter touw om tramrails dicht te maken

Prinsjesdag dit keer met Glazen Koets

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima rijden vandaag voor het eerst in de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof. De Gouden Koets, die normaal wordt gebruikt, wordt gerestaureerd en kan de komende jaren niet worden gebruikt.

'Koningin Máxima moet opletten bij instappen Glazen Koets'

Wie draagt de mooiste hoed?

Zoals elk jaar besteden politici vandaag veel aandacht aan hun kleding. Sommigen gebruiken het om een statement te maken, zoals ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber. Zij draagt een jurkje van gerecyclede visnetten, als steun voor duurzame visserij.

Burgemeester Den Haag heeft er zin in

Van Aartsen: Den Haag is er klaar voor

Zorgen over kloof tussen moslims en niet-moslims

Bijna driekwart van de Nederlanders vindt dat de verschillen tussen moslims en niet-moslims de laatste jaren groter zijn geworden. Ook andere tegenstellingen zijn in de ogen van veel Nederlanders gegroeid, blijkt uit het Ipsos-onderzoek voor de NOS.

Premier Rutte is er klaar voor

Premier Rutte : het is mooi weer

Prinsjesdag 2016 waarschijnlijk positief

Verwacht vandaag geen zorgelijke blikken, waarschuwende woorden of pijnlijke boodschappen. De laatste Prinsjesdag voor de verkiezingen van 15 maart wil het kabinet-Rutte II vooral positief naar buiten treden.

Eerste Oranjefans al langs de route

Oranjefan Oscar hoopt jurk Máxima als eerste te zien