liveblog
NOS NieuwsAangepast

Veel slachtoffers na bij beving Italië, zoeken gaat door

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog over de aardbeving vannacht in Centraal-Italië is gesloten. Volg vanaf nu onze reguliere berichtgeving op nos.nl, NPO Radio 1 en NPO 1

Lees hier een samenvatting van de gebeurtenissen tot nu toe.

'Kun je nog ademen? Ja, een klein beetje'

Een man zit vast onder het puin en een omstander probeert hem gerust te stellen.

'Kun je nog ademen? Ja, een klein beetje'

Intens meeleven

"Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van het natuurgeweld in het hart van Italië. Hele gemeenschappen zijn zwaar getroffen. Met alle families die rouwen om hun dierbaren of in angstige onzekerheid verkeren, leven wij intens mee." Dat laten koning Willem-Alexander en Máxima weten.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft ook gereageerd:

Minuut stilte

Bij voetbalwedstrijden in Italië deze week zal een minuut stilte worden gehouden voor de slachtoffers van de beving. Er wordt komende zaterdag en zondag gespeeld in de hoogste Italiaanse divisie Serie A.

Het nationale elftal draagt rouwbanden tijdens een oefenwedstrijd tegen Frankrijk. Die wedstrijd is op 1 september in Bari.

Premier Renzi bedankt 'zij die hebben gegraven met hun blote handen'

De Italiaanse premier Renzi gaat vanmiddag naar het getroffen gebied. Hij bedankt de hulpverleners die aan het werk zijn. "Zij die hebben gegraven met hun blote handen, zij die de communicatie hebben verzorgd. We moeten klaar zijn om de komende uren, dagen en weken door te werken."

Premier Renzi gaat naar het getroffen gebied

Schatting schade en slachtoffers

De Amerikaanse Geologische Dienst heeft een schatting gemaakt van het aantal slachtoffers en de economische schade van de aardbeving in Italië.

15de eeuwse kerk grotendeels verwoest

In Amatrice is een 15de eeuwse kerk voor een groot deel verwoest. De kerk werd in 1428 gebouwd door Augustijner monniken en gewijd aan Sint-Nicolaas van Bari.

Het puin in de straten van Amatrice ligt op sommige plekken huizenhoog

 • AP
  Puin tot de dakrand in Amatrice
 • AFP
  Een man staat tussen het puin in Amatrice
 • EPA
  Mensen staan op de daken van ingestorte huizen in Amatrice
 • AFP
  Puin bedekt een hele straat in Amatrice
 • Getty Images
  Reddingswerkers doorzoeken de puinhopen

'Gedeelde verantwoordelijkheid en solidair zijn'

"Dit is een tijd van rouw en gedeelde verantwoordelijkheid", laat de Italiaanse president Mattarella weten in een schriftelijke verklaring. "Het hele land moet solidair zijn met de getroffen bevolking. Mijn eerste gedachten gaan uit naar de slachtoffers van de aardbeving die invloed heeft op zo'n groot deel van het land."

Dodental naar 38

Er zijn zeker 38 doden gevallen bij de aardbeving in Centraal-Italië. Dat meldt een woordvoerder van de hulpdiensten op een persconferentie.

Ziekenhuis ontruimd

Gewonden zitten op het plein voor het ziekenhuis van Amatrice. Het ziekenhuis zou te onveilig zijn vanwege bevingsschade.

In beeld: ravage en reddingen

AP
Een overlevende kijkt uit over de puinhopen

Hulp op straat

Gewonden in de getroffen plaats Amatrice krijgen medische hulp op straat. Het is onduidelijk hoeveel gewonden zijn. Er worden zeker honderd mensen vermist.

'We hebben ijzerzagen en krikken nodig'

'70 mensen liggen hier onder het puin'

Interactieve kaart van het getroffen gebied

Paus Franciscus speecht niet, maar bidt

Paus Franciscus heeft een toespraak afgezegd die hij vandaag zou houden. In plaats daarvan heeft hij gebeden met de toehoorders. "Als ik luister naar de burgemeester van Amatrice die zegt dat zijn stad niet meer bestaat en dat er kinderen onder de slachtoffers zijn, word ik heel treurig", zei de paus tegen de duizenden mensen op het Sint-Pietersplein. Daarna vroeg hij aan de mensen om met hem te bidden.

Rode Kruis: haal je wifi-wachtwoord eraf

Het Italiaanse Rode Kruis vraagt mensen in de regio om hun wifi-wachtwoord eraf te halen, zodat iedereen hun netwerk kan gebruiken om te communiceren.

Ook heeft de organisatie een rekeningnummer opengesteld.

Honderd mensen vermist in dorp

EPA
De verwoesting in Pescara del Tronto

In Pescara del Tronto worden zeker honderd mensen vermist, meldt de Italiaanse zender RAI. Bij een volkstelling in 2001 woonden er 135 mensen. "Het gebied bestaat niet meer, vrijwel alle huizen zijn ingestort. Het is een ramp", zegt de burgemeester van het dorp.

'We kunnen de beving vergelijken met die in L'Aquila'

'We kunnen de beving vergelijken met die in L'Aquila'

Fabrizio Curcio, hoofd van de Italiaanse Burgerbeveiliging, spreekt over de aardbeving van vannacht.

Italiaanse Rode Kruis wil bloed

Het Rode Kruis roept mensen op om bloed te doneren in het ziekenhuis van Rieti, in de buurt van het getroffen gebied. Het is nog onduidelijk hoeveel gewonden er zijn gevallen. Zeker twintig mensen zijn om het leven gekomen.

Dodental blijft oplopen

Het dodental van de aardbeving in Centraal-Italië staat nu op twintig. Hulpverleners zoeken nog naar overlevenden. De brandweer zet thermische camera's in om onder het puin te kijken.

Ooggetuigen

"Het bed schudde opeens heen en weer. Mijn vrouw schreeuwde: ‘we hebben een aardbeving!’", zegt Marc Woldberg, die op vakantie is in het gebied. Lees hier meer ooggetuigenverslagen van Nederlanders in het getroffen gebied: http://nos.nl/artikel/2127850

Pescara del Tronto

Tot nu toe komt er vooral veel beeld uit het getroffen stadje Amatrice. De onderstaande foto is van het dorp Pescara del Tronto.

Premier Renzi

De Italiaanse premier Renzi meldt op Twitter dat hij nauw contact heeft met de hulpdiensten ter plaatse. Minister Delrio (Verkeer) en minister Curcio (Hulpdiensten) zullen snel in het rampgebied arriveren.

Zeker dertien doden en honderd vermisten

NOS

Beelden vanuit een woning op het moment van de aardbeving

Beelden vanuit een woning op het moment van de aardbeving

Dodental stijgt naar 'zeker tien'

Het dodental is opgelopen tot "zeker tien", melden Italiaanse media. Reddingswerkers zoeken koortsachtig naar overlevenden in de twee zwaarst getroffen dorpen Accumoli en Amatrice.