liveblog
NOS NieuwsAangepast

Schietpartij in München: dader dood, handelde alleen

liveblog gesloten

Einde liveblog

Wij beëindigen hierbij ons liveblog. Volg onze verdere berichtgeving over de schietpartij in München op NOS.nl.

Motief onbekend

De politie heeft nog geen idee wat het motief was van de dader.

Andere verdachten waren vluchtende mensen

De politie ging aanvankelijk uit van drie mogelijke daders. Dat kwam doordat er na de eerste schoten twee mensen in een auto op hoge snelheid wegreden. De politie dacht dat zij verdachten waren, maar het waren mensen die snel weg wilden komen van de schietpartij.

Dader was 18-jarige

De dader, die zelfmoord heeft gepleegd, is een 18-jarige Duits-Iraanse man uit München, zegt het hoofd van de politie. De politie heeft ook op hem geschoten, het niet duidelijk of hij daarbij is geraakt.

Tien doden

Op een persconferentie is bekendgemaakt dat er tien doden zijn gevallen, inclusief de dader. 21 mensen raakten gewond, drie van hen zijn zwaargewond.

Dader handelde waarschijnlijk alleen

De politie gaat ervan uit dat er maar een dader is en dat hij zelfmoord heeft gepleegd.

Openbaar vervoer rijdt weer

De politie in München heeft het openbaar vervoer in München weer vrijgegeven.

Zeker tien gewonden

Na eerdere berichten van de omroep BR zegt de politie nu ook dat er zeker tien mensen gewond zijn geraakt.

Persconferentie politie

De politie in München houdt later vannacht een persconferentie over de schietpartij. Hoe laat die persconferentie wordt gehouden, is nog niet bekend.

BR: twintig gewonden

De Beierse omroep (BR) meldt op basis van bronnen bij de politie dat er ongeveer twintig mensen gewond zijn geraakt bij de schietpartij van vanavond. Een concreet aantal gewonden was tot nu toe niet bekend.

Verder zijn er zeker acht doden. De politie onderzoekt of een negende dode een van de daders is.

Honderd getuigen

De politie zegt dat zo'n honderd mensen vanmiddag getuige waren van de schietpartij in en rond het Olympia-winkelcentrum. De eerste schoten vielen om 17.52 uur; het was toen vrij druk in het winkelcentrum.

Duitse minister naar München

Minister De Maizière van Binnenlandse Zaken was op weg naar zijn vakantieadres in de Verenigde Staten, maar vliegt nu naar München. Morgenochtend wil hij zelf een indruk krijgen van de situatie ter plekke, zegt zijn ministerie.

Correspondent Jeroen Wollaars over de dader(s)

'Mogelijke dader pleegde zelfmoord'

'Negende dode mogelijk een van de daders'

Een politiewoordvoerder herhaalt dat wordt onderzocht of het bij een negende dode gaat om een slachtoffer, of om een van de daders. De politie gaat er ook nog steeds van uit dat er meerdere daders geweest kunnen zijn, zegt hij.

Het lichaam werd gevonden op een kilometer van het Olympia-winkelcentrum. De Beierse omroep (BR) meldt dat het lichaam wordt op explosieven wordt onderzocht door een robot.

Ooggetuige mist vrouw uit winkelcentrum

Ooggetuige mist vrouw uit winkelcentrum

Toch maar één dader?

De Duitse minister Altmaier houdt er nu rekening mee dat bij de schietpartij in München één schutter was. De politie gaat officieel nog steeds uit van meerdere daders; een woordvoerder sprak over maximaal drie schutters.

Morgen crisisoverleg in Berlijn

Bondskanselier Merkel spreekt morgen in Berlijn met haar belangrijkste ministers over de gebeurtenissen in München. Het gaat om de ministers van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Justitie en Financiën. Ook vice-kanselier Gabriel en de baas van Merkels kantoor, Altmaier, zijn bij het overleg van de zogenoemde Bondsveiligheidsraad.

Slaaprijtuigen

De Duitse spoorwegen stellen slaaprijtuigen beschikbaar voor passagiers die zijn gestrand omdat het station van München dicht is. Op vijf kleinere stations in de omgeving van München worden slaaptreinen klaargezet.

Eerder werd al bekend dat hotels in München gratis kamers aanbieden en dat twitteraars onder de hasthag #offenetür mensen bij zich uitnodigen. Ook overheidsgebouwen in München zijn geopend om mensen op te vangen.

'Vaak aanslagen voorkomen'

De Duitse minister Peter Altmaier, een vertrouweling van bondskanselier Merkel, zegt dat de Duitse inlichtingendiensten in het verleden vaak aanslagen hebben kunnen voorkomen. "Dat is nu helaas niet gelukt", aldus Altmaier. Over het motief van de aanslagplegers kon de minister niets zeggen. "We sluiten niets uit."

Merkel volgt alle ontwikkelingen op de voet, zegt Altmaier. De bondskanselier heeft zich vanavond nog niet laten zien.

Koenders: weer een moorddadige aanslag

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zegt in een eerste reactie op de aanslag in München: "Opnieuw een moorddadige aanslag in Europa, en bij onze buren. Dit type geweld lijkt bedoeld om angst aan te jagen. De strijd hiertegen moet doorgaan, evenals de bescherming van onze waarden en vrijheden."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat er Nederlanders betrokken zijn bij de schietpartij in de Zuid-Duitse stad.

"Intensief doorzocht"

Het Olympia-winkelcentrum wordt op dit moment "intensief doorzocht" door de politie. Er zijn nog steeds veel agenten aanwezig rond het centrum, zegt een woordvoerder. De politie houdt er ook nog steeds rekening mee dat er meer dan een schutter was; mogelijk waren het er drie.

Nieuwe video

Op sociale media circuleert een filmpje dat is gemaakt vanaf het dak van het winkelcentrum. Er is geschreeuw en gescheld te horen; mogelijk richting of door een van de schutters.

Gescheld voorafgaand aan schietpartij

Negende dode - slachtoffer of niet?

De politie heeft in de buurt van het Olympia-winkelcentrum een lichaam gevonden. Het is niet duidelijk of het gaat om een negende slachtoffer van de schietpartij, of om een van de daders.

Hotels helpen gestrande toeristen

Een ARD-verslaggever zegt dat hotels in München gratis kamers aanbieden aan toeristen en anderen die vanwege de schietpartij niet terug kunnen naar hun auto of huis.

Spoedberaad kabinet

De deelstaatregering van Beieren komt morgen om 11.00 uur bijeen voor spoedoverleg. Premier Seehofer wil dan spreken over veiligheidsmaatregelen en andere consequenties.

Kantoor Beierse premier is 'noodopvang'

De Staatskanzlei in München, het kantoor van premier Seehofer, heeft de deuren geopend voor passanten die een veilig heenkomen zochten. Er zitten nu zo'n vijftig mensen. Ook het parlement van de deelstaat gaat vanavond open.

ACHT DODEN

Het dodental is gestegen, maakt de politie zojuist bekend.

President Gauck is geschokt

De Duitse president Joachim Gauck zegt in een reactie dat hij geschokt en getroffen is door de schietpartij. "In gedachten ben ik bij iedereen die rouwt of vreest om een geliefde."

Festival in München stopgezet

Het Tollwood-festival in München, dat vlak bij het Olympia-winkelcentrum werd gehouden, is stopgezet. De politie heeft alle festivalgangers gesommeerd om te vertrekken.

Video: gewonden op straat

Gewonden op straat in München

Wereld reageert

Tal van politici uit Europa en de VS hebben hun afschuw uitgesproken over de schietpartij.

Crisisberaad

Burgemeester Reiter van München is al de hele avond op het hoofdbureau van de politie om de situatie te volgen. De Beierse premier Seehofer en minister Herrmann van Binnenlandse Zaken zijn daar zojuist bij gekomen.

Noodnummer

De politie in München heeft een informatienummer geopend voor nabestaanden en familie van slachtoffers.

Politie: geen aanwijzingen voor moslimterrorisme

Politie: geen aanwijzing voor islamitisch terrorisme

Toilet

Bij CNN zegt een vrouw dat haar zoon met een van de schutters op het toilet stond in het McDonalds-filiaal waar de schietpartij begon. "Daar laadde de man zijn wapen", zegt ze. "Toen hoorde ik 'boem, boem, boem' en zag ik de gewonden."

Minister onderbreekt vakantie

Minister De Maizière van Binnenlandse Zaken keert vanwege de schietpartij in München terug van vakantie. Eerder deze week was De Maizière al teruggekomen vanwege de aanval op passagiers in een trein bij Würzburg. Volgens Duitse media was de minister net weer op weg naar zijn vakantie-adres.

'Bang, maar rustig'

Angela Rietdijk is in de buurt van het centraal station in München. "Er lopen nog mensen over straat en er rijden auto's", schrijft ze aan de NOS. "Het lijkt nu rustiger te worden. Af en toe komt er nog een wagen met sirene langs. Mensen in de hotelbar zijn bang, maar wel rustig. Naar buiten gaan durven we eigenlijk niet."

'Geen mensen meer in winkelcentrum'

De politie gaat ervan uit dat er niemand meer is in het Olympia-winkelcentrum. Eerder zei een verslaggever nog dat mensen zich schuil hielden in een magazijn.

Klopjacht

De klopjacht op de drie schutters is in volle gang. Ze worden in heel München en in omliggende plaatsen gezocht, zegt de politie.

Geen aanwijzing voor moslimterreur

Op de vraag van een journalist of er mogelijk sprake is van moslimterreur, zegt een politiewoordvoerder: "Daar zijn geen aanwijzingen voor."

ZES DODEN

Een politiewoordvoerder zegt op de Duitse televisie dat bij de schietpartij zes doden en meerdere zwaargewonden zijn gevallen. Het aantal schutters is inderdaad becijferd op drie.

Nederlanders in München

München is afgegrendeld, in de hele stad krijgen burgers iets mee van de acute terreurdreiging. NOS op 3 sprak met Nederlanders in München. Ze vertellen over een stad vol onrust.

Zelfmoord?

Verscheidene Duitse media melden dat een van de schutters zelfmoord heeft gepleegd toen de politie hem wilde arresteren. Dat is niet bevestigd door de politie. Die zegt nog altijd op zoek te zijn naar drie daders.

Ooggetuige: we hebben alleen maar gerend

Een vrouw die bij het McDonalds-filiaal was waar de schietpartij begon, zegt dat ze drie schoten heeft gehoord. Toen brak er paniek uit.

Ooggetuige over schietpartij München

Mogelijk nog mensen in Olympia-winkelcentrum

In het winkelcentrum waar aan het begin van de avond is geschoten, zouden mensen zich nog steeds schuilhouden. Een Beierse verslaggever meldt dat er nog mensen zitten in het magazijn van een kledingwinkel. Om hoe veel mensen het gaat, is niet bekend.

Spanning in de binnenstad

In een passage in het centrum van München sommeerde de politie het publiek eerder vanavond om op te grond te gaan liggen en zich te laten fouilleren. Agenten lopen rond met getrokken wapens. Wat er precies aan de hand was, weten we niet. Alle winkels in het centrum zijn inmiddels gesloten; het winkelgebied is afgesloten.

Duitse politie vraagt mensen te gaan liggen, zodat ze gefouilleerd kunnen worden

Nieuwe beelden uit München

Zwaargewapende agenten lopen bij het Olympia-winkelcentrum; omstanders lijken zich niets aan te trekken van de oproep om naar huis te gaan en binnen te blijven.

Zwaar bewapende politie ingezet, publiek kijkt toe

Slachtoffers op straat

Een afgedekt lichaam bij het Olympia-winkelcentrum in München
Het aantal doden van de schietpartij is nog niet duidelijk

Terreur

De politie in München spreekt inmiddels van een acute terreurdreiging.

Ook wegen in München afgesloten

De stad raakt steeds verder verlamd door de schietpartij van eerder vanavond en de klopjacht op de schutters. Het openbaar vervoer ligt plat, het centraal station is ontruimd en nu worden ook grote toegangswegen afgesloten.

Ooggetuige: iedereen vlucht naar huis

Tobias Preuss woont op enkele kilometers van het Olympia-winkelcentrum. "We zien hier overal zwaailichten", vertelt hij. Wegen zijn geblokkeerd, taxi’s gaan niet meer en het openbaar vervoer ligt plat. "Iedereen vlucht naar huis."

Het winkelcentrum ligt vlak bij een woongebied. Je hebt er van alles: winkels, restaurants, bioscopen en een artsencentrum. Op het moment van de schietpartij zullen er dus veel mensen in de buurt zijn geweest, verwacht hij.

'Burgernet' in München en omgeving

Inwoners van de Beierse miljoenenstad hebben op hun mobiele telefoon een waarschuwingsbericht gekregen. Daarin wordt gezegd dat vanaf nu de "Sonderfall" geldt, een soort noodtoestand.

Schutters hadden geweren

De daders van de schietpartij hadden volgens de politie geweren bij zich.

Opvallende video

Een ooggetuige op de Duitse televisie hebben gezegd dat een van de daders legerkistjes droeg en op buitenlanders schold. De politie houdt rekening met een terreurdaad, zegt een woordvoerder.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Crisisoverleg

In München wordt op topniveau overleg gevoerd. Burgemeester Reiter zit met een crisisteam op het hoofdbureau van de politie. Premier Seehofer van Beieren is op weg naar München, net als minister Herrmann van Binnenlandse Zaken.

Metrostations ontruimd

Het openbaar vervoer in München is stilgelegd. Alle metrostations zijn ontruimd; ook rijden er geen trams en bussen meer.

Metro ontruimd

Ziekenhuizen trommelen personeel op

Ziekenhuizen in München bereiden zich na de schietpartij in het Olympia-winkelcentrum voor op de komst van gewonden. Ze hebben chirurgen, artsen en verpleegkundigen opgeroepen om te komen werken.

BR: zes doden

De Beierse omroep (BR) meldt dat in het Olympia-winkelcentrum zeker zes doden zijn gevallen. De politie heeft geen concreet aantal genoemd, maar bevestigt dat er meerdere slachtoffers zijn.

Taxi's

Taxichauffeurs zouden het advies hebben gekregen om passagiers te laten staan. Op deze foto is een scherm in een taxi te zien. "Keine Einsteiger mitnehmen", staat er: neem niemand mee.

Onderdak

Onder de hashtag #offenetür (open deur) bieden twitteraars onderdak aan aan mensen die vanwege de schietpartij in München niet naar huis kunnen.

Ook centraal station ontruimd

Het centraal station van München is op last van de politie ontruimd; er vertrekken daar geen treinen meer. Op Oudejaarsavond werd het centraal station van München ook geëvacueerd. Toen was er sprake van een concrete terreurdreiging.

Winkelend publiek zoekt veilig heenkomen

Winkelend publiek zoekt veilig heenkomen

Drie schutters

Ooggetuigen zeggen dat ze drie schutters hebben gezien, zegt de politie in een update. Waar die nu zijn, is onduidelijk. Uit Neurenberg (170 kilometer) zijn extra agenten onderweg om te helpen zoeken naar de daders.

Openbaar vervoer stilgelegd

In München rijden geen bussen, trams en metro's meer.

Alle winkels in binnenstad dicht

Een journalist van de Beierse omroep (BR) meldt dat alle winkels in het centrum van München op last van de politie zijn gesloten. Klanten die toevallig aan het winkelen waren, zitten vast.

Beelden van het winkelcentrum

Politie in actie bij winkelcentrum

Klopjacht op daders

De politie gaat uit van meerdere schutters, maar waar die zijn, is onduidelijk. De waarschuwing om openbare plekken in München te mijden, blijft van kracht.

Politie: geen schietpartij in binnenstad

Op de Stachus, het centrale plein in de binnenstad, is volgens de politie niet geschoten. Wel is in het centrum veel politie op de been.

ZDF: drie doden

De publieke omroep ZDF meldt op basis van bronnen bij de politie dat er zeker drie doden zijn gevallen.

Chaos in binnenstad

Ooggetuigen zeggen dat mensen radeloos en soms huilend rondlopen over de Stachus, een centraal plein in de binnenstad. De grote winkelstraat Kaufingerstrasse, die uitkomt op de Stachus, is door de politie ontruimd.

Mogelijk tweede schietpartij

Er zijn geruchten over een tweede schietpartij, nu in de binnenstad van München. De politie kan dat niet bevestigen, maar raadt mensen af om het openbaar vervoer te gebruiken.

Schietpartij begon bij McDonalds

De schietpartij in München begon volgens een politiewoordvoerder om 17.52 uur bij een filiaal van McDonalds aan de Hanauer Strasse, op een steenworp van het Olympia-winkelcentrum. De situatie zou nog altijd totaal onoverzichtelijk zijn. De politie gaat uit van meerdere doden.

Ook ontruimingen in centrum van München

Een man die woont in de Kaufingerstrasse, de grootste winkelstraat van München, zegt dat de hele straat door de politie is ontruimd.

'Meerdere daders'

De politie gaat ervan uit dat er meerdere schutters zijn, melden meerdere Duitse media.

Beelden van mogelijke dader

Op Twitter circuleert een filmpje van een man bij een filiaal van McDonalds die om zich heen schiet. Mensen rennen schreeuwend weg.

Politie houdt rekening met doden

Een woordvoerder zegt tegen persbureau DPA: "We houden rekening met meerdere doden."

Politie: meerdere gewonden

De politie spreekt van meerdere gewonden en een "onoverzichtelijke situatie". Of er daadwerkelijk doden zijn gevallen bij de schietpartij, kan de politie nog niet zeggen.

Eerste bericht op Duitse televisie

Eerste beelden schietpartij München

Groot winkelcentrum

Het Olympia-winkelcentrum in het noorden van München is een van de grootste van Beieren. Op het moment van de schietpartij, op vrijdag aan het begin van de avond, was het er waarschijnlijk druk. Het winkelcentrum telt bijna 140 winkels en horecagelegenheden; in de nabije omgeving is ook een groot gezondheidscentrum.

Metroverkeer in München stilgelegd

In de Beierse stad rijden op last van de politie geen metro's meer. De halte bij het Olympia-winkelcentrum is relatief groot; er zijn ook berichten dat er in een metro is geschoten.

Meerdere doden

De Süddeutsche Zeitung meldt dat er meerdere doden zijn gevallen. De krant heeft dat naar eigen zeggen bevestigd gekregen van de politie.

Politie bij ingang

De politie heeft ingangen van het winkelcentrum afgezet. De agenten zijn zwaarbewapend.

"Iets groters aan de hand"

De politie van München heeft nog niets bekendgemaakt over de toedracht van de schietpartij en over mogelijke slachtoffers. Wel heeft een woordvoerder gezegd dat het om "iets groters" gaat.

Incident is bij Olympia-Einkaufszentrum

De schietpartij in München is bij het Olympia-Einkaufszentrum, zo'n 8 kilometer ten noorden van het centrum. Veel twitteraars gebruiken de hashtag #OEZ, die staat voor Olympia-Einkaufszentrum.

Schietpartij in winkelcentrum München

In München is een schietpartij geweest in een winkelcentrum. Er zouden slachtoffers zijn gevallen, maar officiële informatie is er nog niet. Volgens ooggetuigen is in het winkelcentrum paniek uitgebroken.