liveblog
NOS WielrennenAangepast

Kristoff op de finishlijn geklopt door Sagan

liveblog gesloten

Wat kunnen we morgen verwachten?

Niet veel, want morgen genieten de renners van een welverdiende rustdag.

Tom Dumoulin gaapt tijdens de saaie derde etappe

Maar woensdag gaat het dan weer helemaal los met de eerste van vier Alpenritten. Die wordt op Zwitserse bodem verreden. Pas diep in de finale van de zeventiende etappe wordt het lastig met eerst de al pittige Forclaz (1ste categorie) en een finish naar een stuwdam op de Finhaut-Emosson (HC).

Lieuwe Westra boekte bij die dam een mooie overwinning. In 2014 kwam hij als eerste over de meet in de zevende etappe van het Criterium du Dauphine. De Forclaz is 13 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9. Na de top volgt er een korte afdaling naar de voet van de slotklim van ruim 10 kilometer à 8,4 procent.

Geletruidrager Chris Froome heeft een comfortabele marge op zijn naaste belagers. Zo staat Bauke Mollema op bijna twee minuten en Adam Yates en Nairo Quintana op bijna drie minuten. Mochten zij nog ambities hebben om de Brit van de troon te stoten, dan biedt deze rit een eerste gelegenheid. Ongetwijfeld doen de Belgen Thomas De Gendt en Serge Pauwels en de Spanjaard Daniel Navarro een poging om de Pool Rafal Majka diens bolletjestrui te ontfutselen.

Tot dinsdag!

Roosen: een groot feest

Indrukwekkende cijfers

Peter Sagan stond voor de derde keer deze Tour als winnaar op het podium. Met zeven dagzeges in de Franse rittenkoers komt hij misschien niet in de buurt van de dertig overwinningen van Mark Cavendish, maar imposant zijn zijn cijfers beslist als je zijn uitslagen goed bestudeert.

De Slowaak, die in 2015 wereldkampioen op de weg werd,stond in de zestiende etappe voor de 100ste keer aan de start van een Touretappe. Liefst 51 keer leverde dat een plaats in de toptien op (de ploegentijdritten niet meegerekend).

Sagan veroverde in zijn eerste Tourjaar (2012) de groene trui, deed dat ook in de drie daaropvolgende edities en voert momenteel ook het puntenklassement aan.

Tinkov is blij

De flamboyante baas van Tinkoff zei eerder deze Tour dat hij bij drie ritzeges van Peter Sagan alsnog door zou gaan met de sponsoring van een wielerploeg. Maar een paar dagen later keerde hij alweer van zijn schreden terug. Dat neemt niet weg dat de Rus toch heel blij is met de winst van de Slowaak.

Sagan: ik geloof in het lot en dat is me goedgezind deze Tour

Sagan: ik geloof in het lot en dat is me goed gezind deze Tour

Vanmarcke: na mislukte aanval kon ik niet meer sprinten

Vanmarcke: na mislukte aanval kon ik niet meer sprinten

Sinkeldam: Martin zat in de aanval, dus wij moesten volle bak rijden

Sinkeldam: Martin zat in de aanval, dus wij moesten volle bak rijden

Reef: weer een stap erbij voor Degenkolb

Terugkijken: de finale in Bern

Sagan klopt Kristoff in Bern

Drukke dag voor Vanmarcke

Terugluisteren: de finale in Radio Tour de France

Kristoff? Nee, Sagan!

Alexander Kristoff leek de zestiende etappe te hebben gewonnen. Maar na bestudering van de finish blijkt het millimeterwerk en het is toch Peter Sagan!

Daar gaan we!

Cancellara is er ook bij. We gaan sprinten!

1 km - Sagan zit goed

Navardauskas en Vanmarcke doen een poging, Sagan zit goed voorin en wacht af.

2 km - Kasseien

Spektakel: het razende peloton klimt de kasseienstrook in Bern op.

3 km - Einde Costa

Rui Costa is ingerekend. De finale, inclusief kasseienklimmetje, gaat nu écht beginnen

5 km - Aftellen voor Costa

Nog 7 seconden voor Rui Costa. In het peloton komen de treintjes bij elkaar. Ook Groenewegen is van voren te zien.

8 km - Zwemmen

Het peloton laat Rui Costa zwemmen. De Portugees van Lampre-Merida rijdt nog altijd met 11 seconden voorsprong door de lastige straten in Bern.

11 km - Rui Costa houdt vol

Rui Costa blijft dapper doortrappen. Het peloton kijkt hem op 10 seconden achterstand in de rug. Zijn kans op succes lijkt klein. Het peloton laat hem nog even zwemmen, stelt Danny Nelissen, en straks krijgen we de echte finale.

De mediarubriek van Anne de Jong

17 km - Rui Costa

Rui Costa (Lampre) doet een poging. Het is 1 tegen 182 voor de Portugees. Hij krijgt 14 seconden.

22 km - Martin opgeslokt

Ook Tony Martin wordt door het peloton opgeslokt. De finale van de zestiende etappe kan beginnen.

Achterin het peloton hebben Marcel Kittel en de onlangs nog in de rebus langsgekomen Tony Galopin het moeilijk.

25 km - Alaphilippe geeft op

Op het enige klimmetje van de dag, de Côte de Mühleberg, gooit Alaphilippe de handdoek. Tony Martin gaat alleen door. Nog eventjes dan.

30 km - Het einde is nabij

De voorsprong van het dappere Etixx-duo is intussen onder de minuut gezakt. Het einde van Alaphilippe en Tony Martin is nabij.

40 km - Tussensprint in Ins

Groenetruidrager Sagan wint een wel heel rustige tussensprint van het peloton in Ins, voor Cavendish en Coquard. Anderhalve minuut eerder was Alaphilippe als eerste over de streep gegaan, voor medevluchter Tony Martin.

41 km - Pech voor Kittel

Kittel had een lekke band, maar is terug in het peloton. Alaphilippe en Tony Martin hebben nog 1,5 minuut voorsprong over.

De Tourplaat van.... George Bennett

Iedere dag in Radio Tour de France: de favoriete plaat van een Tourdeelnemer. Lotto-Jumbo-renner George Bennet houdt wel van een gitaartje en kiest voor 'Travelling Riverside Blues' van Led Zeppelin. "It keeps me going in the Tour de France", aldus de Nieuw-Zeelander.

Ze zijn al aardig op leeftijd, de heren van Led Zeppelin, maar in het Tourpeloton hebben ze een fan

50 km - Kansloze missie

Alaphilippe en Tony Martin rijden al de hele dag op kop. De voorsprong is nog 2.35. Volgens NOS-analyticus Danny Nelissen is het een kansloze missie voor het Ettix-tweetal.

Gevaarlijke rotonde in Bern?

NOS-commentator Herbert Dijkstra maakt zich een beetje zorgen over een rotonde op 6 à 7 kilometer van de finish van de zestiende etappe van de Tour de France in Bern.

Gevaarlijke rotonde in de slotfase in Bern?

71 km - Pech voor Poels

Wout Poels rijdt lek en is op de terugweg naar het peloton. Verder is het rustig: het Etixx-duo Alaphilippe en Tony Martin houdt zo'n drie minuten voorsprong.

De kwis die niet te googelen is

Terwijl de voorsprong van Alaphilippe en Tony Martin op het peloton rond de 3,5 minuut blijft schommelen, nemen wij even de tijd voor de kwis die niet te googelen is.

De vraag van vandaag luidt: op welke plek eindigt de beste Zwitser in deze etappe?

Tip: er doen 8 Zwitsers mee en 183 renners. Het winnende antwoord is dus een getal tussen 1 en 176.

Antwoorden mailen naar kwis@nos.nl, met het antwoord graag in onderwerpregel. Voor 17.00 uur.

99 km - Zwitserland

De Tour is in Zwitserland! Het kwartet met Roosen is intussen opgeslokt door het peloton. Het Etixx-duo Alaphilippe en Tony Martin heeft nog 4.25 voorsprong.

Ook het peloton flitst langs de douane in Les Verrières. Geen van de renners had iets aan te geven of zag de noodzaak om geld te wisselen.

Het Tour-peloton flitst langs de Zwitserse douane in Les Verrières

113 km - Duitse locomotief

De Duitse locomotief Tony Martin en Etixx-ploeggenoot Alaphilippe rijden ruim 3.00 voor het kwartet-Roosen en 5.20 voor het peloton.

Op de vlakke stukken trekt Martin door, op de heuvelachtige stukken laat Alaphilippe zich even van voren zien.

Kopgroep: Julian Alaphilippe en Tony Martin (Etixx-Quick Step)

Achtervolgers: TIMO ROOSEN (Lotto-Jumbo), Lawson Craddock (Cannondale-Drapac), Nicolas Edet (Cofidis) en Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept).

'Druk blijven zetten op die twee grote motoren'

Het achtervolgende kwartet met Timo Roosen komt maar niet dichter bij het leidende Etixx-duo. De achterstand loopt op tot ruim 3 minuten.

NOS-verslaggever Sebastiaan Timmerman sprak in Radio Tour de France vanaf de motor met Frans Maassen in de ploegleidersauto van Lotto-Jumbo, de ploeg van Roosen.

"We moeten druk blijven zetten op die twee grote motoren", aldus Maassen. "De voorsprong loopt wel op, dat is niet zo'n goed teken." Maassen schat de kans op 70 procent dat de poging van Roosen en zijn kompanen alsnog lukt.

129 km - Etixx-duo rijdt door

Doorfietsen, dat lijkt het devies voor het Etixx-duo Alaphilippe en Tony Martin. De voorsprong op het peloton loopt op tot bijna zes minuten. Het achtervolgende kwartet met Roosen weet niet dichterbij te komen: zij rijden ruim 2,5 minuut achter de koplopers.

Kopgroep: Julian Alaphilippe en Tony Martin (Etixx-Quick Step)

Achtervolgers: TIMO ROOSEN (Lotto-Jumbo), Lawson Craddock (Cannondale-Drapac), Nicolas Edet (Cofidis) en Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept).

Stilte voor de start

In heel Frankrijk werd maandag om 12.00 uur een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslag in Nice. Ook bij de Tour de France.

Minuut stilte voor Nice in Tour de France

147 km -kwartet met Roosen

Het Etixx-duo Alaphilippe en Tony Martin heeft inmiddels 5 minuten voorsprong op het peloton. Op 1.45 volgt een kwartet renners met Timo Roosen.

Kopgroep: Julian Alaphilippe en Tony Martin (Etixx-Quick Step)

Achtervolgers: TIMO ROOSEN (Lotto-Jumbo), Lawson Craddock (Cannondale-Drapac), Nicolas Edet (Cofidis) en Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept).

154 km - Roosen in de achtervolging

Timo Roosen is in de achtervolging op Alaphilippe en Tony Martin! Hij rijdt op 1.10 van het duo, het peloton op 2.00.

Vanuit het peloton doen ook Craddock, Edet en Breen een poging om te ontsnappen.

Het gaat hard: Alaphilippe en Tony Martin hebben in het eerste uur 49,5 kilometer afgelegd.

169 km - Het regent

Vanuit het peloton regent het pogingen van renners om bij het leidende duo Alaphilippe en Tony Martin te komen. Daardoor loopt de voorsprong van het tweetal iets terug: 40 seconden.

Plugge: misschien weer een opleidingsploeg

Het bericht dat de continentale formatie van Rabobank er na dit seizoen mee stopt, leidt tot zorgen. De vrouwenploeg lijkt wel een geldschieter te kunnen vinden, voor de opleidingsploeg ligt dat lastiger. Richard Plugge, teammanager van Lotto-Jumbo, reageert.

Plugge: misschien weer een opleidingsploeg

177 km - Kleine minuut

Alaphilippe en Tony Martin pakken een kleine minuut. Naast Lindeman zijn ook andere renners in de achtervolging.

189 km - Lindeman!

Het peloton valt een beetje stil en Bert-Jan Lindeman demarreert! Hij gaat achter Alaphilippe en Tony Martin aan.

196 km - Alaphilippe en Martin

De actieve Alaphilippe en Tony Martin (Etixx) doen een poging, maar het peloton stribbelt tegen. Vooral Lotto-Soudal, de ploeg van Greipel. Verschil: een kleine 15 seconden.

Sep bedankt

Dat Dylan Groenewegen vandaag nog in koers is, is te danken aan Sep Vanmarcke. De reddende engel spreekt.

Vanmarcke: zonder mij was Groenewegen nu thuis

197 km - Allen tezamen

Het peloton gaat vlot van start en niemand heeft nog weten weg te te komen.

Van Avermaet: belangrijk om nu resultaat te rijden

De voormalig geletruidrager hoopt dat hij op de kasseien bij de finish het verschil kan maken.

Van Avermaet: belangrijk om nu resultaat te rijden

Interviews vooraf voor Radio Tour de France

Start!

De 183 overgebleven renners zijn begonnen aan de zestiende etappe!

Du hast die Haare schön!

Dit roept natuurlijk herinneringen op aan deze beroemde scène uit de documentaire van Dirk Jan Roeleven over Argos-Shimano uit 2015.

Het ideale zomerbaantje: de Tourkaravaan

Voorafgaand aan het peloton reist de reclamekaravaan door Frankrijk. Met opzwepende muziek en kleine presentjes wordt het publiek langs de weg warm gemaakt voor de aanstormende renners.

De gezichten van de reclamekaravaan, een luxe zomerbaantje

Minuut stilte voor Nice

In heel Frankrijk werd om 12.00 uur een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag in Nice. En dus ook bij de Tour de France.

Een lekker omeletje voor Dylan

Zijn inbreng is groot. Zeg maar gerust onmisbaar. Jesper Boom, bezig aan zijn vierde Tour de France als chef-kok van team Lotto-Jumbo, durft het bijna niet over zichzelf te zeggen, maar dat hij een substantieel aandeel heeft in de prestaties van de renners mag duidelijk zijn.

"Als een renner elke dag hetzelfde eet, verdwijnt zijn eetlust, en zal hij nooit tot grote prestaties komen", zegt Boom. De 28-jarige jongere broer van Astana-renner Lars wordt elk jaar ingehuurd door de Nederlandse wielerploeg en reist de hele ronde mee.

'Als een renner iedere dag hetzelfde eet, verdwijnt zijn eetlust'

Een rit voor Cancellara in zijn hoogtijdagen

Morgen vieren de renners in Bern de tweede rustdag, maar om daar te komen moeten ze vandaag 209 kilometer afleggen vanaf Moirans-en-Montange. Ter hoogte van Pontarlier steekt het peloton de Frans-Zwitserse grens over om de laatste ruim honderd kilometer in Zwitserland af te leggen. NOS-analyticus Rob Harmeling blikt vooruit.

In het routeboek vinden we maar één colletje, een berg van de vierde categorie. Vind je dit een vlakke rit?

"Nee, er is bijna geen meter vlak. Toch geef ik de sprinters nog wel een kans, anders moeten ze een volle week wachten. Hun volgende kans ligt namelijk op de Champs-Élysées. Daarom denk ik dat de sprintersploegen het wel een beetje gaan controleren vandaag, ze zullen een kopgroep niet al te veel ruimte geven."

Zie je Cavendish zijn vijfde rit winnen?

"Nou, op 1.800 meter zit nog een heuveltje, dat is te zwaar voor Cavendish. Marcel Kittel kan dat beter aan, denk ik. En ploegen als Lotto-Jumbo en Katjoesja hebben nog niks gewonnen, die zullen ook graag willen winnen."

Is dit een etappe voor de afscheid nemende Cancellara?

"De sleet zit er wel een beetje op bij hem, maar Cancellara is een groot coureur. Zijn laatste Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zijn mislukt, maar hij won nog wel de Strada Bianche. Dat is echt knap. En hij weet natuurlijk al sinds oktober vorig jaar dat de Tour niet ver van zijn geboorteplaats finisht. Hij zal deze rit met een dikke stift omcirkeld hebben, ook omdat het parcours echt bij hem past."

Lees alle vragen aan Rob Harmeling over de zestiende etappe.

De route van de zestiende etappe van de Tour de France

Etappe 15 vanaf de fiets

De vijftiende etappe van de Tour bracht de renners gisteren over zes cols en vanzelfsprekend levert dat mooie beelden op vanuit het peloton.

Etappe 15 onboard: Snelle afdalingen en 'allez allez allez!'

'Pantano para Colombia!'

De zege van Jarlinson Pantano liet deze Colombiaanse commentator niet onberoerd.

Colombiaanse commentator schreeuwt Pantano naar dagzege

De etappe van gisteren

Nog even terugkijken naar de zware bergrit van gisteren. Chris Froome en Bauke Mollema kwamen niet in de problemen, maar er was toch genoeg te beleven.

Tour de France 2016: samenvatting etappe 15

Waar kunnen de renners zich vandaag op verheugen?

Na een reeks slopende etappes is het het vandaag weer de beurt aan de sprinters. Die hebben nog twee kansen op een dagzege, de 209 kilometer lange zestiende etappe naar Bern van vandaag en, op de slotdag, de rit naar Parijs.

Niet alle sprinters komen aan bod in finishplaats Bern, want hoewel de laatste kilometer geheel vlak is, is de aanloop naar de finishstraat lastig met een klimmetje van 600 meter à 6,5 procent.

Niet echt geschikt dus voor viervoudig ritwinnaar Cavendish, wel voor Matthews, Sagan, Kristoff en Degenkolb. Alom wordt aangenomen dat de Zwitser Cancellara, die in Bern geboren is, nog een keer toe wil slaan in de Tour. Hij zet na het seizoen een punt achter zijn loopbaan.

De route van de zestiende etappe van de Tour de France

Bonjour! Vandaag etappe 16 in de Tour

Chris Froome, Tom Dumoulin en Bauke Mollema