liveblog

Ruim 70 doden bij aanslag in Nice

liveblog gesloten

De feiten kort op een rij:

Een vrachtwagen rijdt tijdens de viering van een nationale feestdag in op een mensenmassa in Nice. Als gevolg vallen er 75 doden en er zijn tientallen zwaargewonden. De bestuurder wordt doodgeschoten.

Volgens de oud-burgemeester van de stad ligt de truck vol wapens en granaten. Het motief en de identiteit van de dader worden nog onderzocht. Het is onduidelijk of er Nederlandse slachtoffers zijn.

Tot zover dit liveblog. Volg de ontwikkelingen in Nice in onze reguliere berichtgeving op de site en de app.

'Lichamen als bowlingkegels op straat'

Een ooggetuige schrijft op zijn blog: "Ik hoorde gegil en dacht dat er wat mis ging met het vuurwerk. Een fractie van een seconde later reed een enorme witte vrachtwagen als een gek op de mensen af. Hij probeerde er zoveel mogelijk te raken. Mensen vlogen door de lucht. Lichamen lagen als omgevallen bowlingkegels op straat. De geluiden die ik hoorde, zal ik nooit vergeten.”

Nasleep van de aanslag in foto's

  • Reuters
    Forensisch onderzoek bij de vrachtwagen.
  • Reuters
    Omgeving vrachtwagen afgezet voor onderzoek.
  • Reuters
    Omstanders en hulpverleners ontfermen zich over de vele slachtoffers.
  • Reuters
    Omstanders worden in veiligheid gebracht.

'Vrachtwagen vol wapens en granaten'

De oud-burgemeester van Nice tweet dat de vrachtwagen gevuld was met wapens en granaten. Verder op Twitter is een foto verschenen dat de gendarmerie getuigen van de aanslag interviewt in de lobby van Hotel Negresco.

Nieuwe beelden van vrachtwagen

Rijdende vrachtwagen vanuit andere hoek

Donald Trump stelt bekendmaking running-mate uit

"Gelet op de gruwelijke aanslag in Nice, heb ik de aankondiging over mijn vice-presidentskandidaat van vrijdag uitgesteld", twittert Donald Trump.

Vrachtwagen reed 2 km door publiek

Het Franse Persbureau AFP meldt dat de vrachtwagen zeker twee kilometer door de menigte is gereden. De aanslag vond plaats vlakbij het Hotel Negresco. Het was druk op de boulevard, waar net een vuurwerkshow was afgelopen.

Locatie aanslag

'73 doden', chauffeur doodgeschoten

De Franse krant Figaro meldt dat er volgens een politiewoordvoerder 73 doden zijn gevallen. Verder meldt Figaro dat er ook granaten zijn gevonden in de vrachtwagen. De Franse overheid bevestigt dat de bestuurder van de vrachtwagen is doodgeschoten. Onderzocht wordt of er meerdere daders zijn.

De vrachtwagen waarmee aanslag is gepleegd

De vrachtwagen waarmee de aanslag is gepleegd

Interview met ooggetuige: 'Iedereen is in shock'

De Belgische Flor (19) is in Nice op vakantie: "Het was totale chaos. We zijn een bar ingevlucht en wachten daar nu totdat er meer duidelijkheid is."
Klik voor het volledige interview

Geen gijzeling in Nice

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt eerdere berichten tegen dat er een gijzeling gaande is in Nice. President Hollande komt met een crisisteam bijeen bij het ministerie voor spoedoverleg.

Veiligheidscheck Facebook

Facebook heeft voor mensen in de buurt van Nice de optie ingeschakeld om aan je vrienden te laten weten dat je veilig bent.

'Bommelding vliegveld nice'

Volgens een Nederlandse ooggetuige was er een bommelding op het vliegveld van Nice rond 21.00 uur. Hij was daar om zijn schoonmoeder op te halen. Passagier in de aankomsthal moesten volgens hem hals-over-kop het vliegveld verlaten. Daarna was er een knal hoorbaar.

Brand bij Eiffeltoren

Er is brand en zwarte rook te zien bij de Eiffeltoren, maar volgens de politie is het geen terrorisme. Een vrachtwagen met vuurwerk zou in brand zijn gevlogen. Het is immers Quatorze Juillet, met vuurwerk op vele plekken in het land.

Vrachtwagen reed 80 km/u en schoten AK47

Ooggetuigen vertellen op de Franse radio over de aanslag:

- "Het ging heel snel allemaal, kon nog net mijn vrouw opzij trekken. Ik zag veel doden liggen en ben de andere kant opgerend."

- "Mensen renden massaal weg, de vrachtwagen was vijftig meter van ons vandaan. Hij reed zo snel, zeker 80 kilometer per uur. De vrachtwagen kon niet gestopt worden en reed ook bomen omver."

- "Er werd geschoten met Kalashnikov's. We zijn snel de andere kant opgerend."

Zestig doden

Franse media en politie spreken inmiddels van zestig doden.

Onduidelijkheid over Nederlandse slachtoffers

Ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt of er Nederlandse slachtoffers zijn.

'De hele boulevard ligt vol lichamen'

Ooggetuige: de lichamen liggen over de hele boulevard

Verdachte op de vlucht

Volgens Franse media is er nog een verdachte van de aanslag op de vlucht. De politie adviseert mensen in Nice om thuis te blijven.

'Chauffeur dood'

Volgens berichten op Twitter zou de chauffeur van de vrachtwagen zijn doodgeschoten. Verder zou er een gijzeling gaande zijn in een restaurant.

Eerste videobeelden van de paniek

Eerste beelden na aanslag Nice

Nederlandse ooggetuige: 'Gerend voor ons leven'

Op Twitter schrijft een Nederlandse vrouw dat ze zag hoe tientallen mensen omver werden gereden door een vrachtwagen. Ze heeft moeten rennen voor haar leven.

Extra journaal

Om 23.45 uur een extra nieuwsuitzending op NPO 1 over de aanslag in Nice.

'Tientallen doden'

Oud-Burgemeester Christian Estrosi van Nice spreekt op Twitter van mogelijk tientallen doden.

Lichamen op straat

Laila uit Utrecht vertelt dat ze "lichamen ziet liggen op straat". Een andere Nederlandse ooggetuige vertelt dat hij "heel veel slachtoffers" ziet liggen.

Paniek tijdens viering Quatrorze Juillet

Getuigen melden de NOS om 23.15 uur dat er paniek uitbrak tijdens een vuurwerkshow. Op videobeelden is te zien hoe mensen wegrennen. Een auto of truck zou op mensen zijn ingereden, en daarna zou zijn geschoten.