liveblog
NOS SportAangepast

EK atletiek: 4x goud, 1x zilver, 2x brons

liveblog gesloten

Dafne Schippers, koningin van de EK

Ze loste de verwachtingen volledig in met goud op de 100 meter en de 4x100 meter estafette. Wij sluiten dit liveblog af met Dafne Schippers, de koningin van de EK in Amsterdam. Bedankt voor het volgen en tot in Rio de Janeiro!

Dafne, de koningin van Amsterdam

EK in Amsterdam, een hele operatie

Kijkje achter de schermen bij de EK atletiek

De laatste medaillespiegel

De definitieve medaillespiegel van de EK atletiek in Amsterdam

En hier is hij dan: de huldiging van de gouden estafette

Jamile Samuel, Dafne Schippers, Tessa van Schagen en Naomi Sedney snelden vandaag naar het goud op de 4x100 meter. Ook Marije van Hunenstijn, die gisteren Dafne Schippers verving, mag mee naar het podium om het goud in ontvangst te nemen.

Gouden estafettevrouwen worden gehuldigd

Huldiging zilveren Hassan

Op dit moment vindt het feestelijke sluitstuk van de EK in Amsterdam plaats: de huldiging van de 4x100 meter voor vrouwen. In de tussentijd kunt u vast kijken naar Sifan Hassan, die haar zilveren medaille in ontvangst neemt.

Hassan ontvangt zilveren medaille

Slotdag EK atletiek op muziek

Slotdag EK atletiek op muziek

De bloedstollende 5.000 meter met Dennis Licht

Geen medaille of kansen op een ticket naar Rio voor Dennis Licht, maar wel een rol in een van de spannendste finales van de EK in Amsterdam.

Twaalfde plaats Licht op bloedstollende 5.000 meter

Estafetteloopsters 4x400 naar Rio? Nog even afwachten

Voor de Laura en Lisanne de Witte, Nicky van Leuveren en Eva Hogenkamp ging de finale van de 4x400 meter bij de EK in Amsterdam niet om de medailles. De tijd, daar ging het om. Want die geeft waarschijnlijk toegang tot de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Ondertussen op Silverstone

Vanmiddag eindigde formule 1-coureur Max Verstappen bij de Grand Prix van Groot-Brittannië voor de derde keer dit seizoen op het podium. Hij werd gelauwerd als derde, maar kreeg door een tijdstraf van Nico Rosberg vanavond alsnog de tweede plaats toegewezen achter winnaar Lewis Hamilton.

Lees verder.

Max Verstappen, hier nog met de prijs voor plek drie

Kupers: ik was veel te gretig

Terugkijken: 4x400 meter mannen

Goud smaakt naar meer!

Met overmacht snelden de Nederlandse estafettevrouwen naar goud op de 4x100 meter bij de EK atletiek. En dat het zo makkelijk ging, beseften Dafne Schippers, Naomi Sedney, Tessa van Schagen en Jamile Samuel na afloop maar al te goed.

Schippers: "Ik denk dat er altijd dingen beter kunnen, maar dit was wel een heel goede race. Op naar meer."

Estafettevrouwen na gouden medaille: op naar meer

Terugkijken: sprinters vierde op 4x100 meter

En haar reactie: "ik heb gewoon geen snelheid"

Hassan: ik heb gewoon geen snelheid

Sifan Hassan verloor haar Europese titel op de 1.500 meter, maar daar is een verklaring voor. Door blessures heeft ze niet genoeg op haar sprint kunnen trainen. Lees verder

De zilveren race van Sifan Hassan

EK-zilver voor Hassan

4x goud, 1x zilver, 2x brons

Nederland sluit af met 4 keer goud, 1 keer zilver en 2 keer brons. Dat is net geen verbetering van het record van 1950, maar toch een geslaagd toernooi.

Estafettemannen 7de, laatste goud voor Belgen

Op het laatste onderdeel van de EK atletiek in Amsterdam zijn de Nederlandse estafettemannen als 7de geëindigd op de 4x400 meter.

De Belgen, met drie broers Borlée, prolongeerden hun titel. Met een machtige eindsprint verschalkte Kevin Borlée de Britten nog en finishte in 3.01,10 minuten. De Britten vielen zelfs nog terug naar de derde plaats, achter Polen.

De mannen in het oranje maakten er een spektakel van, met tussentijdse versnellingen van Terrence Agard en Bjorn Blauwhof, maar kwamen uiteindelijk niet verder dan 3.04,52 minuten.

De Nederlandse 4x400 meter estafette bij de EK in Amsterdam

Laatste finale, met Nederland!

De 4x400 meter estafette voor mannen is onderweg. Wat kan Nederland, met bronzen medaillewinnaar Liemarvin Bonevacia?

Mooie vreugde bij hinkstapspringen

Mooie vreugde bij de Portugese Patricia Mamona. Bij het hinkstapspringen wint zij in haar laatste sprong (14,58 meter). De Israëlische Hanna Minenko en Paraskevi Papahristou (Gri) mogen ook naar het podium

Storl pakt derde Europese titel op rij

Even de administratie bijwerken:

De Duitser David Storl is voor de derde keer op rij Europees kampioen kogelstoten geworden. Met 21,31 meter blijft hij Michal Haratyk (Pol, 21.19) en Tsanko Arnaudov (Por, 20,59) voor.

David Storl is blij met zijn Europese titel

Estafettevrouwen 4x400 zevende

Meer dan de zevende plaats zat er niet in voor de estafettevrouwen, maar de tijd is weer prima 3.29,23. Dat is 0,05 boven het Nederlands record dat ze in de halve finales liepen.

Het goud is voor Groot-Brittannië in 3.25,05 minuten, Frankrijk wint zilver en Italië pakt brons.

De Nederlandse estafettevrouwen blij naar het behalen van de finale op de 4x400 meter

De Nederlandse vrouwen zijn weg op 4x400 meter

Nog twee estafettes te gaan. De 4x400 meter voor vrouwen is onderweg met Lisanne de Witte, Nicky van Leuveren, Laura de Witte en Eva Hogenkamp!

Halve baard, hele kampioen!

Gianmarco Tamberi, de hoogspringer met de halve baard, maakt het waar! Hij is de nieuwe Europees kampioen met een hoogte van 2,32 meter. De Brit Robbie Grabarz grijpt zilver, het brons wordt gedeeld door de Brit Chris Baker en de Duitser Eike Onnen.

Gianmarco Tamberi bij de WK in 2015

Pools feestje op 800 meter, Kupers 6de

Driekwart van de race liep Thijmen Kupers op kop. Maar in de laatste bocht wordt hij makkelijk voorbijgelopen door Adam Kszczot. De Pool loopt 1.45,18 minuten en verdedigt daarmee zijn titel. De tweede plek was ook voor een Pool Marcin Lewandowski, het brons ging naar de Brit Giles Elliot.

Kupers wordt 6de in 1.46,67.

Thijmen Kupers

Kupers klaar voor 800 meter

Het gaat razendsnel. Nu staat Thijmen Kupers in baan 8 klaar voor de finale van de 800 meter. Gaat hij weer twee rondjes op kop lopen?

Goed nieuws voor Fifa

Een bloedstollende finish van de 5.000 meter. Vier atleten eindigen in (nagenoeg) dezelfde tijd. De Spanjaard Ilias Fifa heeft gewonnen in 13.40,85 minuten, zo blijkt uit de finishfoto. Zijn landgenoot Adel Mechaal is tweede en de Duitser Richard Ringer derde. De Noor Henrik Ingebrigtsen, gisteren nog brons op de 1.500 meter, was net iets te laat met zijn eindsprint: 13.40,86.

Dennis Licht hield lang stand, maar brak bij het horen van de bel voor de laatste ronde. Hij eindigt als twaalfde.

Finishfoto 5.000 meter

Even een update: Fajdek nu ook Europees kampioen

Op dit moment zijn vijf finales bezig in het Olympisch Stadion: de 5.000 meter, het hoogspringen, het kogelslingeren en het kogelstoten bij de mannen en het hinkstapspringen bij de vrouwen.

Bij het kogelslingeren wint de Poolse topfavoriet Pawel Fajdek met een worp van 80,93 meter. Zo ver is nooit eerder geworpen in Nederland. Het zilver is voor de Wit-Rus Ivan Tichon, het brons voor de Pool Wojciech Nowicki.

Opmerkelijk: Fajdek werd al twee keer wereldkampioen, maar kroont zich nu tot de eerste Poolse Europees kampioen op dit onderdeelsinds 1958.

En daar is de volgende Nederlander!

Dennis Licht staat klaar voor de 5.000 meter. De vraag is hoelang Licht mee kan in dit geweld?

Dennis Licht

De gouden race van de estafettevrouwen

Helaas geen medaille op de 4x100 meter voor mannen. Eerder lukte de vrouwen dat wel. Bekijk hier de gouden race van de 4x100 meter estafettevrouwen

Europese titel voor Nederlandse estafetteloopsters op 4x100 meter

Geen medaille estafettemannen

Solomon Bockarie, Churandy Martina, Patrick van Luijk en Giovanni Codrington worden vierde op de 4x100 meter. Groot-Brittannië (38,17) prolongeert de Europese titel, voor Frankrijk (38,38) en Duitsland (38,47).

De tijd van Nederland: 38,57 seconden.

En daar zijn de mannen van de 4x100 meter!

Nederland begint niet met Hensley Paulina, maar met Giovanni Codrington als slotloper. Kan Nederland voor een verrassing zorgen of zijn de favoriete Britten toch nog een maatje te groot?

Zilver voor Hassan op 1.500 meter

Sifan Hassan is haar Europese titel kwijt. De Poolse Angelika Cichocka sprint haar voorbij in de laatste 100 meter en wint in 4.33,00 seconden. Hassan loopt 4.33,76, waarmee ze de Ierse Ciara Mageean nog net van het zilver houdt.

Hassan op haar gemak achteraan

Sifan Hassan begint zoals gebruikelijk achteraan, maar het gaat haar te langzaam. Een rondje voor het einde sprint ze naar de kop!

En daar is Hassan!

Tijd voor de finale van de 1.500 meter voor vrouwen met titelverdedigster Sifan Hassan! Kan Hassan Nederland op de eerste plaats in het medailleklassement brengen? Dan moet ze wel goud winnen!

Sifan Hassan

Ondertussen in de Tour

Tom Dumoulin heeft de koninginnenrit in de Tour de France, een zware begrit in de Pyreneeën, op zijn naam geschreven! Lees hier hoe.

Tom Dumoulin

GOUD VOOR ESTAFETTEVROUWEN

Jamile Samuel, Dafne Schippers, Tessa van Schagen en Naomi Sedney lopen een vlekkeloze race en winnen afgetekend in 42,05 seconden, een nieuw Nederlands record! Na de 100 meter is het de tweede Europese titel dit toernooi voor Schippers.

De Britse vrouwen worden tweede (42,45), brons is er voor Duitsland (42,48).

De Nederlandse estafettevrouwen

De 4x100 meter vrouwen gaat beginnen

Jamile Samuel, Dafne Schippers, Tessa van Schagen en Naomi Sedney staan in baan zeven klaar voor de start. De belangrijkste concurrenten: Duitsland en Groot-Brittannië.

Aan de motivatie kan het niet liggen.

Duitse Krause wint steeplechase!

De Duitse Gesa-Felicitas Krause heeft het goud op de 3.000 meter steeplechase in een scherpe tijd van 9.18,85 seconden. De Albanese Luiza Gega is tweede, de Turkse Özlem Kaya wordt derde.

Torenhoge favoriet

Deze man is de torenhoge favoriet bij het kogelslingeren. Pawel Fajdek werd al twee keer wereldkampioen, maar raakte zijn gouden plak van Peking kwijt. Hoe? Hij betaalde een Chinese taxichauffeur met het kleinood na een stapavondje.

Na een massale zoektocht kreeg Fajdek zijn medaille overigens weer terug.

Pawel Fajdek met zijn gouden plak van de WK in Peking

En nu gaat het snel

Ook de finales van het kogelslingeren en de 3.000 meter steeplechase voor vrouwen zijn inmiddels begonnen.

Schippers is erbij!

Dafne Schippers doet mee aan de 4x100 meter estafette! Gisteren haakte ze nog af met spierklachten na het inlopen, maar nu heeft ze groen licht gekregen. Samen met Jamile Samuel, Tessa van Schagen en Naomi Sedney gaat ze voor een medaille.

Deense Slott Petersen wint!

De Deense Sara Slott Petersen wint de 4x400 meter in 55, 12 seconden! Joanna Linkiewicz uit Polen is tweede, voor de Zwitserse Léa Sprunger.

Wie pakt eerste goud van de avond?

De finale van de 4x400 meter horden voor vrouwen gaat beginnen.

Zonder Bianca Baak helaas, zij sneuvelde in de halve finales.

Geemotioneerde Baak gefrustreerd door gedwongen afscheid

Daar zijn de lange mannen

De hoogspringers betreden de arena voor de eerste finale van de avond. Favoriet is de Oekraïner Andrij Protsenko, de nummer twee van de vorige EK en de enige in dit veld die ooit over 2,40 meter heeft gesprongen. Of gaat de excentrieke Italiaan Gianmarco Tamberi met de bloemen lopen?

Gianmarco Tamberi bij de WK in 2015

Ook gouden Vetter in de studio!

Niet alleen Gregory Sedoc, maar ook de kersverse Europees kampioene zevenkamp Anouk Vetter is aangeschoven in de studio in het Olympisch Stadion.

Nog even terugkijken hoe ze de titel binnensleepte?

Meerkampster Vetter verrast met Europese titel en nationaal record

Intussen in Grootebroek

Gisteren verraste Melissa Boekelman, deze week nog achtste in de EK-finale kogelstoten, door in het Belgische alsnog de olympische limiet te werpen. Erik Cadée en Rutger Smith zouden graag in haar voetsporen treden.

Discuswerper Erik Cadée probeerde het vandaag in het Noord-Hollandse Grootebroek, maar kwam niet verder dan 63,75. Morgen gaat Rutger Smith (en wellicht Cadée) op dezelfde plek proberen om wel 65 meter te werpen.

Om 17.35 uur is Dafne aan de beurt

Een compact programma op de slotavond in het Olympisch Stadion. De hoogspringers zijn om 17.00 uur als eerste aan de beurt, de eerste medailles worden vergeven in de finale van de 400 meter horden voor vrouwen.

Om 17.35 uur komen de eerste Nederlanders in actie: de 4x100 meter vrouwen mét Dafne Schippers. Gisteren sloeg ze de halve finales nog over omdat ze bij in het inlopen wat spierklachten had. Schippers wilde geen risico lopen.

Schippers wilde geen risico nemen met estafette

Sedoc begonnen aan tweede carrière

Afgelopen donderdag sloot Gregory Sedoc na de series van de 110 meter horden zijn loopbaan af, maar van thuiszitten is geen sprake. Vanavond is hij te gast in de studio bij de NOS.

Dubbel gevoel bij Nageeye

Abdi Nageeye is wel zeker van deelname aan de marathon bij de Olympische Spelen. Bij de EK in eigen land mikte hij op de halve marathon dan ook op het podium. Dat lukte niet. Nageeye werd 6de.

Nageeye heeft dubbel gevoel na zesde plaats

Teleurgestelde Butter: nu niets te zoeken in Rio

Michel Butter hoopte in Amsterdam met een topprestatie op de halve marathon van de EK atletiek in Amsterdam alsnog de Spelen van Rio de Janeiro te halen, maar moet na een 27ste plek realistisch zijn. "Ik heb daar niets te zoeken."

Vorig jaar miste Butter in Amsterdam op slechts acht seconden de olympische limiet van 2.11.00. Bij de marathon van Rotterdam dit voorjaar wilde hij nog een poging wagen, maar die moest de atleet afzeggen wegens een kuitblessure. Zijn laatste hoop op Rio was een topklassering op de halve marathon bij de EK atletiek in eigen hoofdstad. De deur naar de Olympische Spelen deze zomer is nu definitief dicht.

Butter: heb nu niets te zoeken in Rio

Even terugkijken: halve marathon

Wie zien we vanavond?

Op de slotavond van de Europese atletiekkampioenschappen in Amsterdam staan nog 13 finales op het programma. In 7 daarvan komen Nederlanders in actie en dat zijn niet de minsten.

Sifan Hassan gaat op de 1.500 meter proberen haar Europese titel te verdedigen. Sprintkoning Churandy Martina gaat met de 4x100 meter estafette op zoek naar revanche voor de misgelopen gouden medaille op de 200 meter. En ook Dafne Schippers gaat op voor haar tweede medaille in de 4x100 meter estafette.

Avondprogramma Nederlanders en finales op zondag 10 juli

17.00 uur - Hoogspringen mannen, finale

17.05 uur - 400 meter horden vrouwen, finale

17.10 uur - Kogelslingeren mannen, finale

17.15 uur - 3.000 meter steeplechase vrouwen, finale

17.25 uur - Hinkstapsprong vrouwen, finale

17.30 uur - Kogelstoten mannen, finale

17.35 uur - 4x100 meter vrouwen, finale Nederland (Dafne Schippers, Jamile Samuel, Naomi Sedney, Tessa van Schagen)

17.45 uur - 1.500 meter vrouwen, finale - Sifan Hassan

17.55 uur - 4x100 meter mannen, finale - Nederland (Churandy Martina, Patrick van Luijk, Solomon Bockarie, Hensley Paulina, res. Giovanni Codrington)

18.10 uur - 5.000 meter mannen, finale - Dennis Licht

18.30 uur - 800 meter mannen, finale - Thijmen Kupers

18.40 uur - 4x400 meter vrouwen, finale - Nederland (Lisanne de Witte, Laura de Witte, Nicky van Leuveren, Eva Hogenkamp, res. Bianca Baak)

18.50 uur - 4x400 meter mannen, finale - Nederland (Liemarvin Bonevacia, Bjorn Blauwhof, Terrence Agard, Maarten Stuivenberg, res. Jurgen Wielart)

Welkom op het liveblog van de EK atletiek!

Sifan Hassan, Dafne Schippers en Churandy Martina (vlnr)