liveblog
NOS SportAangepast

EK atletiek: 4x goud, 1x zilver, 2x brons

liveblog gesloten

Dafne Schippers, koningin van de EK

Ze loste de verwachtingen volledig in met goud op de 100 meter en de 4x100 meter estafette. Wij sluiten dit liveblog af met Dafne Schippers, de koningin van de EK in Amsterdam. Bedankt voor het volgen en tot in Rio de Janeiro!

Dafne, de koningin van Amsterdam

EK in Amsterdam, een hele operatie

Kijkje achter de schermen bij de EK atletiek

De laatste medaillespiegel

NOS
De definitieve medaillespiegel van de EK atletiek in Amsterdam

En hier is hij dan: de huldiging van de gouden estafette

Jamile Samuel, Dafne Schippers, Tessa van Schagen en Naomi Sedney snelden vandaag naar het goud op de 4x100 meter. Ook Marije van Hunenstijn, die gisteren Dafne Schippers verving, mag mee naar het podium om het goud in ontvangst te nemen.

Gouden estafettevrouwen worden gehuldigd

Huldiging zilveren Hassan

Op dit moment vindt het feestelijke sluitstuk van de EK in Amsterdam plaats: de huldiging van de 4x100 meter voor vrouwen. In de tussentijd kunt u vast kijken naar Sifan Hassan, die haar zilveren medaille in ontvangst neemt.

Hassan ontvangt zilveren medaille

Slotdag EK atletiek op muziek

Slotdag EK atletiek op muziek

De bloedstollende 5.000 meter met Dennis Licht

Geen medaille of kansen op een ticket naar Rio voor Dennis Licht, maar wel een rol in een van de spannendste finales van de EK in Amsterdam.

Twaalfde plaats Licht op bloedstollende 5.000 meter

Estafetteloopsters 4x400 naar Rio? Nog even afwachten

Voor de Laura en Lisanne de Witte, Nicky van Leuveren en Eva Hogenkamp ging de finale van de 4x400 meter bij de EK in Amsterdam niet om de medailles. De tijd, daar ging het om. Want die geeft waarschijnlijk toegang tot de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Ondertussen op Silverstone

Vanmiddag eindigde formule 1-coureur Max Verstappen bij de Grand Prix van Groot-Brittannië voor de derde keer dit seizoen op het podium. Hij werd gelauwerd als derde, maar kreeg door een tijdstraf van Nico Rosberg vanavond alsnog de tweede plaats toegewezen achter winnaar Lewis Hamilton.

Lees verder.

ANP
Max Verstappen, hier nog met de prijs voor plek drie

Kupers: ik was veel te gretig

Terugkijken: 4x400 meter mannen

Goud smaakt naar meer!

Met overmacht snelden de Nederlandse estafettevrouwen naar goud op de 4x100 meter bij de EK atletiek. En dat het zo makkelijk ging, beseften Dafne Schippers, Naomi Sedney, Tessa van Schagen en Jamile Samuel na afloop maar al te goed.

Schippers: "Ik denk dat er altijd dingen beter kunnen, maar dit was wel een heel goede race. Op naar meer."

Estafettevrouwen na gouden medaille: op naar meer

Terugkijken: sprinters vierde op 4x100 meter

En haar reactie: "ik heb gewoon geen snelheid"

Hassan: ik heb gewoon geen snelheid

Sifan Hassan verloor haar Europese titel op de 1.500 meter, maar daar is een verklaring voor. Door blessures heeft ze niet genoeg op haar sprint kunnen trainen. Lees verder

De zilveren race van Sifan Hassan

EK-zilver voor Hassan

4x goud, 1x zilver, 2x brons

Nederland sluit af met 4 keer goud, 1 keer zilver en 2 keer brons. Dat is net geen verbetering van het record van 1950, maar toch een geslaagd toernooi.

Estafettemannen 7de, laatste goud voor Belgen

Op het laatste onderdeel van de EK atletiek in Amsterdam zijn de Nederlandse estafettemannen als 7de geëindigd op de 4x400 meter.

De Belgen, met drie broers Borlée, prolongeerden hun titel. Met een machtige eindsprint verschalkte Kevin Borlée de Britten nog en finishte in 3.01,10 minuten. De Britten vielen zelfs nog terug naar de derde plaats, achter Polen.

De mannen in het oranje maakten er een spektakel van, met tussentijdse versnellingen van Terrence Agard en Bjorn Blauwhof, maar kwamen uiteindelijk niet verder dan 3.04,52 minuten.

ANP
De Nederlandse 4x400 meter estafette bij de EK in Amsterdam

Laatste finale, met Nederland!

De 4x400 meter estafette voor mannen is onderweg. Wat kan Nederland, met bronzen medaillewinnaar Liemarvin Bonevacia?

Mooie vreugde bij hinkstapspringen

Mooie vreugde bij de Portugese Patricia Mamona. Bij het hinkstapspringen wint zij in haar laatste sprong (14,58 meter). De Israëlische Hanna Minenko en Paraskevi Papahristou (Gri) mogen ook naar het podium

Storl pakt derde Europese titel op rij

Even de administratie bijwerken:

De Duitser David Storl is voor de derde keer op rij Europees kampioen kogelstoten geworden. Met 21,31 meter blijft hij Michal Haratyk (Pol, 21.19) en Tsanko Arnaudov (Por, 20,59) voor.

Pro Shots
David Storl is blij met zijn Europese titel

Estafettevrouwen 4x400 zevende

Meer dan de zevende plaats zat er niet in voor de estafettevrouwen, maar de tijd is weer prima 3.29,23. Dat is 0,05 boven het Nederlands record dat ze in de halve finales liepen.

Het goud is voor Groot-Brittannië in 3.25,05 minuten, Frankrijk wint zilver en Italië pakt brons.

NOS
De Nederlandse estafettevrouwen blij naar het behalen van de finale op de 4x400 meter

De Nederlandse vrouwen zijn weg op 4x400 meter

Nog twee estafettes te gaan. De 4x400 meter voor vrouwen is onderweg met Lisanne de Witte, Nicky van Leuveren, Laura de Witte en Eva Hogenkamp!

Halve baard, hele kampioen!

Gianmarco Tamberi, de hoogspringer met de halve baard, maakt het waar! Hij is de nieuwe Europees kampioen met een hoogte van 2,32 meter. De Brit Robbie Grabarz grijpt zilver, het brons wordt gedeeld door de Brit Chris Baker en de Duitser Eike Onnen.

EPA
Gianmarco Tamberi bij de WK in 2015

Pools feestje op 800 meter, Kupers 6de

Driekwart van de race liep Thijmen Kupers op kop. Maar in de laatste bocht wordt hij makkelijk voorbijgelopen door Adam Kszczot. De Pool loopt 1.45,18 minuten en verdedigt daarmee zijn titel. De tweede plek was ook voor een Pool Marcin Lewandowski, het brons ging naar de Brit Giles Elliot.

Kupers wordt 6de in 1.46,67.

ANP
Thijmen Kupers

Kupers klaar voor 800 meter

Het gaat razendsnel. Nu staat Thijmen Kupers in baan 8 klaar voor de finale van de 800 meter. Gaat hij weer twee rondjes op kop lopen?

Goed nieuws voor Fifa

Een bloedstollende finish van de 5.000 meter. Vier atleten eindigen in (nagenoeg) dezelfde tijd. De Spanjaard Ilias Fifa heeft gewonnen in 13.40,85 minuten, zo blijkt uit de finishfoto. Zijn landgenoot Adel Mechaal is tweede en de Duitser Richard Ringer derde. De Noor Henrik Ingebrigtsen, gisteren nog brons op de 1.500 meter, was net iets te laat met zijn eindsprint: 13.40,86.

Dennis Licht hield lang stand, maar brak bij het horen van de bel voor de laatste ronde. Hij eindigt als twaalfde.

NOS
Finishfoto 5.000 meter

Even een update: Fajdek nu ook Europees kampioen

Op dit moment zijn vijf finales bezig in het Olympisch Stadion: de 5.000 meter, het hoogspringen, het kogelslingeren en het kogelstoten bij de mannen en het hinkstapspringen bij de vrouwen.

Bij het kogelslingeren wint de Poolse topfavoriet Pawel Fajdek met een worp van 80,93 meter. Zo ver is nooit eerder geworpen in Nederland. Het zilver is voor de Wit-Rus Ivan Tichon, het brons voor de Pool Wojciech Nowicki.

Opmerkelijk: Fajdek werd al twee keer wereldkampioen, maar kroont zich nu tot de eerste Poolse Europees kampioen op dit onderdeelsinds 1958.

En daar is de volgende Nederlander!

Dennis Licht staat klaar voor de 5.000 meter. De vraag is hoelang Licht mee kan in dit geweld?

EPA
Dennis Licht

De gouden race van de estafettevrouwen

Helaas geen medaille op de 4x100 meter voor mannen. Eerder lukte de vrouwen dat wel. Bekijk hier de gouden race van de 4x100 meter estafettevrouwen

Europese titel voor Nederlandse estafetteloopsters op 4x100 meter

Geen medaille estafettemannen

Solomon Bockarie, Churandy Martina, Patrick van Luijk en Giovanni Codrington worden vierde op de 4x100 meter. Groot-Brittannië (38,17) prolongeert de Europese titel, voor Frankrijk (38,38) en Duitsland (38,47).

De tijd van Nederland: 38,57 seconden.