liveblog
NOS NieuwsAangepast

Schietpartij voorbij, vijf agenten en verdachte dood

liveblog gesloten

Schietpartij Dallas: wat we nu weten

We sluiten het liveblog af. Wat we nu weten: Amerikaanse media melden dat de verdachte die zich in de parkeergarage van het El Centro College verschanste, dood is. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd. Agenten met bomhonden zijn nog bezig met onderzoek in de omgeving, dat zal nog enige tijd in beslag nemen.

Drie andere verdachten zijn opgepakt in verband met de schietpartij. Een vrouw in de buurt van de parkeergarage en twee anderen in een auto. Zij vertrokken met hoge snelheid van de plek van de schietpartij, maar konden door de politie worden aangehouden. Alle drie de verdachten weigeren mee te werken aan hun verhoor, volgens de commissaris van de politie in Dallas.

De politie gaat ervan uit dat de vier samenwerkten. De daders van de schietpartij schoten volgens de politie gericht op agenten die een demonstratie tegen politiegeweld in goede banen moesten leiden. Ze hadden tactische posities ingenomen om agenten in kruisvuur te vangen. Vijf agenten zijn gedood, vijf anderen agenten en een burger raakten gewond. Sommige gewonden verkeren in kritieke toestand.

Beelden van de achtervolging van verdachte auto

Politie achtervolgt verdachten schietpartij Dallas

De achtervolging werd ingezet nadat de politie mensen met een camouflagetas naar de auto zagen lopen. Ze vertrokken met hoge snelheid van de plek waar de agenten werden neergeschoten. De twee verdachten in de auto zijn aangehouden.

Het arrestatieteam bij de parkeergarage lijkt te vertrekken

Het SWAT-team dat de afgelopen uren de parkeergarage omsingeld hield, is zijn spullen aan het inpakken volgens verschillende journalisten ter plaatse. De verdachte in de parkeergarage heeft volgens lokale media zelfmoord gepleegd.

Een overzicht van eerdere incidenten waarbij agenten om het leven kwamen

De schietpartij in Dallas is wat betreft het aantal vermoorde agenten de dodelijkste sinds 11 september 2001.

'De verdachte heeft zichzelf neergeschoten'

De situatie bij de parkeergarage waar een vierde verdachte zich heeft verschanst, is onduidelijk. Na een eerder bericht dat de man zou zijn neergeschoten, melden lokale media nu dat de man zichzelf heeft neergeschoten.

Obama ingelicht, identiteit dode vrijgegeven

President Obama die in Polen is voor een NAVO-top, is ingelicht over de laatste stand van zaken omtrent de schietpartij in Dallas. De identiteit van een van de doden is inmiddels vrijgegeven door zijn werkgever.

De 'verdachte' die zijn wapen inleverde

De politie zocht deze man omdat hij een wapen droeg tijdens de demonstratie. Hij leverde zijn wapen snel in bij een agent. Tv-zender KTVT sprak met hem over de gebeurtenissen in Dallas.

Getuigen bij parkeergarage: harde knal en lichtflits

De politie lijkt in te grijpen bij de parkeergarage waar een verdachte zich verschanst, twitteren verschillende mensen ter plekke.

​Correspondent Wouter Zwart over de verdachten

'Verdachten werken allemaal niet mee met de politie'

'Ineens vielen de agenten gewoon om.' Ooggetuigen vertellen.

Veel mensen waren getuigen van de schietpartij in Dallas waar zeker vier agenten werden doodgeschoten. Iedereen zegt hetzelfde: de schoten kwam vanuit het niets.

Man die werd gezocht geeft zijn wapen af

De man in de onderstaande video werd door de politie gezocht omdat hij met een wapen door Dallas liep. Hier is te zien hoe hij naar een agent loopt en zijn wapen afgeeft. Hij lijkt niets te maken te hebben met de schietpartij.

Beelden van de persconferentie van de politie

Politie: verdachte zegt dat hij meer van ons wil doden

Betoging verliep aanvankelijk kalm

Vuurgevecht in Dallas (schokkende beelden)

Een tv-station in Dallas heeft beelden uitgezonden van een vuurgevecht tussen twee personen. Een van de twee rent naar de pilaar waar de ander dekking zoekt en schiet hem van achteren neer.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Onderhandelingen met verdachte, drie verdachten aangehouden

De politie spreekt in een persconferentie van drie verdachten die zijn opgepakt. De politie is op dit moment in onderhandeling met een vierde verdachte die zich ophoudt in een parkeergarage in Dallas. Er ging een schietpartij met de politie aan vooraf. De verdachte zegt dat er "een eind komt aan dit alles". De verdachte in de parkeergarage zegt dat er meer slachtoffers zullen vallen en dat er verspreid door de stad bommen liggen. De drie opgepakte verdachten werken niet mee aan het verhoor, zegt de politiecommissaris. Hij denkt dat ze allemaal met elkaar samenwerken.

De burgemeester en de commissaris gaan naar het ziekenhuis om gewonde agenten te bezoeken. De plek van de demonstratie is een plaats delict en is afgesloten, ook morgenvroeg. Inwoners wordt gevraagd om uit de binnenstad weg te blijven. Het Witte Huis heeft Dallas hulp aangeboden.

Geen vliegverkeer boven Dallas

Boven Dallas mag voorlopig niet gevlogen worden. Dat hebben de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten besloten.

Persconferentie politie en burgemeester Rawlings

Beelden schietpartij tijdens demonstratie (schokkende beelden)

Onderstaande beelden zijn van de schietpartij tijdens de demonstratie.

Beelden schietpartij en neergeschoten agenten (schokkende beelden)

Drie gewonde agenten zouden in kritieke toestand zijn

Drie agenten zijn volgens CBS News in kritieke toestand. Ze zijn nog in de operatiekamer. Een andere gewonde agent is weer uit de operatiekamer . Het gaat het goed met hem. Burgemeester Rawlings van Dallas zou zo meteen een persconferentie geven.

De politie ondervraagt iemand die de plek snel verliet

Dit zou een ooggetuige zijn, hij vertelt wat er gebeurde aan het eind van de demonstratie

Wat we weten tot nu toe

- In Dallas zijn vier agenten doodgeschoten tijdens een demonstratie tegen politiegeweld.

- Er zijn zeker zeven gewonden. Bij de ingang van een van de ziekenhuizen waar gewonden liggen, staan zwaarbewapende agenten. Sommige gewonden verkeren in kritieke toestand.

- De politie had direct na de schietpartij twee verdachten op het oog. Een van de twee is opgepakt. De ander heeft zichzelf bij de politie gemeld. Hij zou geen verdachte meer zijn.

- Bij de opgepakte verdachte is een verdacht pakketje gevonden, wat door explosievenexperts wordt onderzocht.

- De plek van de demonstratie en de schietpartij is volledig afgesloten.

Michael Moore

Documentairemaker Michael Moore zegt dat demonstranten de politie wezen op de plekken waar de sluipschutters zitten.

Beelden van paniek als de schietpartij begint

Paniek in menigte Dallas