liveblog
NOS SportAangepast

EK-goud voor Martina, brons voor verspringer Gaisah

liveblog gesloten

Medailles

Het medailleklassement van de EK atletiek na dag twee

Martina genoot van Nederlandse publiek

Martina: heb het goud voor iedereen gehaald

Churandy Martina verbaasde de atletiekliefhebbers op de volgepakte tribunes van het Olympisch Stadion. Zelf was hij overtuigd dat er een medaille zou uitrollen.

"Goud was moeilijk. Vicaut heeft dit seizoen een paar keer onder de 10 seconden gelopen. Als ik start, start ik echter altijd voor goud", grijnsde hij na zijn triomf.

Goede start

De finale werd opgehouden door een valse start van de Brit Richard Kilty. "Ik wilde niet degene zijn die er op die manier uit zou gaan. Mijn start was echter goed. Ik kon niet zien waar de andere jongens zaten. Ik zat aan de buitenkant. Net over de streep zag ik wel dat ik een medaille had. Ik dacht: misschien is het wel goud."

Martina was niet de topfavoriet, maar maakte zijn heldenstatus wel waar. "Dit kan niet beter. Voor eigen publiek, in Nederland; iedereen staat achter me. Prachtig dit." De sprinter komt later in het toernooi nog uit op de 200 meter. "Ik moet vrijdag weer aan de bak."

De prijsuitreiking van de 100 meter, met Churandy Martina, is op vrijdag.

De andere medailles

Hoogspringster Ruth Beitia veroverde voor de derde keer op rij de Europese titel. De 37-jarige Spaanse ging als enige over 1,98 meter en die hoogte bedwong ze al bij haar eerste poging.

Het zilver ging naar Mirela Demireva en Airine Palsyte. De 26-jarige Bulgaarse en de 24-jarige Litouwse gingen in één keer over 1,96 meter en faalden drie keer op 1,98 meter.

100 meter horden

Het goud op de 100 meter horden ging naar Cindy Roleder. Na EK-brons in 2014 en WK-zilver in 2015, pakte de 26-jarige Duitse in 12,62 de titel.

De Wit-Russin Alina Talay, de kampioene van 2012, pakte in 12,68 zilver en het brons ging in 12,76 naar titelverdedigster Tiffany Porter uit Groot-Brittannië.

Speerwerpen

De Let Zigismunds Sirmais veroverde met 86,66 meter de titel bij het speerwerpen. De Tsjech Vítezslav Veselý (83,59 meter) greep net als twee jaar geleden zilver en titelverdediger Antti Ruuskanen uit Finland was met 82,44 meter goed voor brons.

De bronzen sprong van Gaisah

Verspringer Gaisah pakt eerste medaille voor Nederland

De gouden race van Martina

Martina pakt EK-goud met machtige slotmeters

Emotionele Smith na kwalificatie

Smith: ik hoor in Rio thuis

"Er werd ver geworpen dus ik wist dat ik dat ik in de buurt van de 64 meter moest komen. In mijn laatste poging heb ik alles gegeven en het lukte."

De emoties waren goed zichtbaar bij discuswerper Rutger Smith na zijn worp in de kwalificaties. Schreeuw na schreeuw was er te horen bij Smith, die van ver komt. "Ik heb bijna drie jaar aan de kant gestaan, nadat ik mijn achillespees heb gescheurd in 2013. Het was een moeilijke weg."

Hij vervolgt: "De jongen die je hier in de finale ziet, staan er met de Spelen straks ook weer. Het is goed dat ik daar tussen sta. Maar ik hoor er ook tussen en ik hoor ook in Rio thuis."

Borst vooruit!

Churandy Martina drukt zijn borst als eerste over de finish en wint net aan het goud op de 100 meter

GOUD voor Martina op 100 meter

Churandy Martina

Churandy Martina wordt Europees kampioen op de 100 meter. De 32-jarige atleet finisht, na een enorme versnelling aan het eind, met zijn beste tijd van dit seizoen: 10,07.

Martina moest in de finale van ver komen. Zijn start - vaak het pijnpunt - was redelijk goed. De versnelling in het tweede deel van de race was iedereen te machtig.

De Turk Jak Ali Harvey legt beslag op het zilver (10,07) en de Fransman pakt de bronzen medaille (10,08). Solomon Bockarie finisht als zevende (10,25).

BRONS voor verspringer Gaisah

Ignisious Gaisah

De eerste Nederlandse medaille is een feit. Ignisious Gaisah pakt brons bij het verspringen met een sprong van 7,93 meter.

Goud is er voor de Brit Greg Rutherford (8,25 meter) en het zilver is voor de Zweed Michel Torneus (8,21 meter).

Geen podiumplaats voor meerkampers

Pieter Braun loopt een goede 1.500 meter (4.25,12) en finisht als tweede. Geen medailles voor de Nederlanders, Braun eindigt als zevende, Eelco Sintnicolaas wordt zestiende.

Het goud is voor de Belg Thomas van der Plaetsen. De zilveren medaille is voor de Tsjech Adam Helcelet en het brons gaat naar de Serviër Mihail Dudas.

Uitstekende sprong van Gaisah

Inmiddels is ook de finale van het verspringen bij de mannen bezig. Ignisious Gaisah staat, met nog één ronde te gaan, op de derde plaats. In zijn vierde poging springt hij 7,93 meter.

Smith gooit beste worp van het seizoen

Heftige ontlading bij discuswerper Smith na worp

Olympische limiet voor Samuel op 200 meter

Geen Nederlandse medailles op de 200 meter. Jamile Samuel eindigt als vierde (22,83), maar verzekert zich wel van een startbewijs voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro op de 200 meter.

Tessa van Schagen finisht als zevende (23,03).

Het EK-goud is voor de Britse Dina Asher-Smith (22,37), de Bulgaarse Ivet Lolova-Collio pakt het zilver (22,52) en de bronzen medaille gaat naar de Duitse Gina Lückenkemper (22,74).

Geen Verstegen in finale 800 meter

Sanne Verstegen op de 800 meter

Sanne Verstegen eindigt als zesde in haar halve finale op de 800 meter. Daardoor mist ze de finale op de EK, want ook haar tijd van 2.03,33 is niet snel genoeg voor een plaats in de eindstrijd.

Finaleplaats discuswerpen voor Smith

Enorme blijdschap voor discuswerper Rutger Smith. Op het Museumplein werpt hij 63,85 meter en dat is voldoende voor een plaats in de finale van het discuswerpen.

Eric Cadée redt het niet. Zijn afstand van 61,93 meter is niet genoeg voor een finaleplaats.

Douma plaatst zich voor finale 1.500 meter

Richard Douma komt als vijfde over de finish in de series van de 1.500 meter: 3.39,80. Hij plaatst zich daarmee voor de finale, aanstaande zaterdag.

"Ik ben hartstikke blij, maar ik heb toch wel een paar verbeterpuntjes", reageerde Douma na afloop.

Terugkijken: Van Leuveren snelt naar finale 400 meter

Van Leuveren naar finale 400 meter, exit De Witte

Visser niet tevreden met race

Nadine Visser werd uitgeschakeld in de halve finales van de 100 meter horden. Door een kuitblessure stond de atlete lange tijd aan de kant. "Ik merk gewoon dat ik een gebrek aan ritme heb. Het was echt heel slordig vandaag."

"M'n benen doen gewoon niet wat ik wil. Ik wilde graag de finale halen en op zich leek het ook te kunnen, maar het was niet goed."

Visser: was weer heel slordig

Schwanitz wint goud bij kogelstoten

Het tweede EK-goud in Amsterdam is voor de Duitse Christina Schwanitz bij het kogelstoten. Met haar 20,17 meter wint ze overtuigend. De Hongaarse Anita Márton pakt het zilver, de bronzen medaille is voor de Turkse Emel Dereli.

Melissa Boekelman eindigt met 17,92 meter als achtste.

Martina én Bockarie naar finale 100 meter

Churandy Martina plaatst zich eenvoudig voor de finale van de 100 meter. Hij komt na 10,13 over de streep.

Solomon Bockarie gaat als tijdsnelste (10,13) naar de eindstrijd.

De finale is vanavond om 19.50 uur.

Van Luijk sprint tegen Amsterdamse metro

Sprint van Van Luijk vs. Amsterdamse metro

Bockarie loopt olympische limiet 100 meter

Solomon Bockarie loopt een uitstekende halve finale op de 100 meter (10,13) en verzekert zich van een olympisch ticket voor Rio de Janeiro. Een plek in de finale is nog even afwachten met zijn vierde plaats.

Bockarie had zich al verzekerd van een startbewijs op de 200 meter.

Van Leuveren naar finale 400 meter

Nicky van Leuveren plaatst zich voor de finale 400 meter

Met haar beste tijd van het seizoen (52,02) plaatst Nicky van Leuveren zich als tijdsnelste voor de finale van de 400 meter. Die finale is vrijdagavond.

Lisanne de Witte redt het niet. Haar tijd (52,37) is niet genoeg voor een plaats in de eindstrijd.

Bonevacia verwacht veel fans bij finale

Met zijn finaleplaats op de 400 meter is Liemarvin Bonevacia meer dan tevreden. "Mijn race ging makkelijk. Ik voel me thuis hier en het publiek is hartstikke mooi."

Op de vraag of er een medaille voor hem in zit, is het antwoord van de sprinter duidelijk. "Waarom niet? Alles is mogelijk in de finale."

Bonevacia: een medaille, waarom niet?

De halve finales van Boons en Visser

Boons en Visser uitgeschakeld op 100 meter horden

Afwachten voor Cadée

Erik Cadée heeft drie pogingen gehad bij het discuswerpen. Zijn beste resultaat is 61,93, waarmee hij momenteel op de achtste plaats staat.

De beste twaalf gaan naar de finale en dus moet Cadée afwachten wat er straks in de andere groep gebeurt.

De 400 meter van Bonevacia

Bonevacia als tweede naar finale 400 meter

Visser en Boons missen finale 100 meter horden

Nadine Visser en Eefje Boons komen tekort in de halve finales van de 100 meter horden. Visser eindigt als zesde in haar serie (13,25) en Boons wordt zevende in haar serie met een tijd van 13,26.

Prima start voor Boekelman

De eerste finale van vanavond is begonnen: het kogelstoten bij de vrouwen. Met een Nederlandse deelneemster: Melissa Boekelman.

Boekelman begint uitstekend en gooit in haar eerste poging 17,76 meter. De Duitse favoriete Christina Schwanitz gaat ruim aan de leiding met 20,17 meter.

Bonevacia naar finale 400 meter

Met een tweede plaats (45,68) in de halve finales kwalificeert Liemarvin Bonevacia zich voor de finale op de 400 meter. Die finale staat vrijdagavond op het programma.

Discuswerpen (m): kwalificatie

Een prima start voor Erik Cadée bij het discuswerpen op het Museumplein. De 32-jarige atleet werpt bij zijn eerste poging 61,79 meter. Daarmee staat hij voorlopig op een vierde plaats.

De limiet voor de EK-finale ligt op 64,00 meter. De Hongaar Zoltán Kovágó leidt momenteel met zijn worp van 65,21 meter.

Ondertussen op het Museumplein...

De kwalificaties voor het discuswerpen starten met Erik Cadée in groep A (vanaf 16.35 uur) en Rutger Smith in groep B (18.15 uur).

Om in de finale te komen moeten beide atleten minimaal 64,00 meter werpen. De limiet voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro ligt op 65,00 meter.

Even terugkijken: de ochtendsessies

Meerkamp: speerwerpen

Pieter Braun tijdens de EK atletiek in Amsterdam

Het speerwerpen gebeurt in twee groepen. Pieter Braun komt in actie in groep A (vanaf 16.05 uur) en Eelco Sintnicolaas zit in groep B (vanaf 17.20 uur).

Bij zijn tweede poging gooit Braun zijn beste afstand van het seizoen: 56,86 meter. Nog één poging te gaan.

Tussenklassement

Met nog twee onderdelen te gaan heeft Braun een wonder nodig om aan de tienkamp nog een medaille over te houden. Na het polsstokhoogspringen zakte hij van de vijfde naar de zesde plaats.

Eelco Sintnicolaas werd tweede bij het polsstokhoogspringen. Hij ging over 5,30 meter en steeg naar de elfde plaats in het klassement.

Wat gebeurt er vanavond?

Nederland is ruim vertegenwoordigd. Verspringer Ignisious Gaisah, de sprintsters Jamile Samuel en Tessa van Schagen op de 200 meter, kogelstootster Melissa Boekelman en de tienkampers Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun weten zeker dat ze een gooi naar een podiumplaats kunnen doen.

Programma

16.05 uur - Tienkamp: speerwerpen (groep A) - Pieter Braun, Eelco Sintnicolaas

16.35 uur - Discuswerpen mannen, kwalificatie, groep A - Erik Cadee, Rutger Smith

16.45 uur - 400 meter mannen, halve finales - Liemarvin Bonevacia

17.05 uur - Kogelstoten vrouwen, finale - Melissa Boekelman

17.10 uur - 100 meter horden vrouwen, halve finales - Nadine Visser, Eefje Boons

17.20 uur - Tienkamp: speerwerpen (groep B) - Pieter Braun, Eelco Sintnicolaas

17.30 uur - Hoogspringen vrouwen, finale

17.35 uur - 400 meter vrouwen, halve finales - Lisanne de Witte, Nicky van Leuveren

18.00 uur - 100 meter mannen, halve finales - Churandy Martina, Solomon Bockarie, Hensley Paulina

18.15 uur - Discuswerpen mannen, series, groep B - Erik Cadee, Rutger Smith

18.20 uur - Verspringen mannen, finale - Ignisious Gaisah

18.25 uur - 1.500 meter mannen, series - Richard Douma

18.35 uur - Speerwerpen mannen, finale

18.50 uur - 800 meter vrouwen, halve finales - Sanne Verstegen

19.10 uur - 200 meter vrouwen, finale - Tessa van Schagen, Jamile Samuel

19.20 uur - Tienkamp: 1.500 meter (slotnummer) - Pieter Braun, Eelco Sintnicolaas

19.40 uur - 100 meter horden vrouwen, finale - evt. Nadine Visser, Eefje Boons

19.50 uur - 100 meter mannen, finale - evt. Churandy Martina, Solomon Bockarie, Hensley Paulina

Even terugkijken: dag 1 in foto's

De series van de 100 meter horden bij de vrouwen

De eerste dag op de EK atletiek in Amsterdam leverde enkele mooie plaatjes op. Bekijk hier een overzicht van de mooiste foto's van woensdag 6 juli.

Welkom op het liveblog van de EK atletiek!

Sifan Hassan, Dafne Schippers en Churandy Martina (vlnr)