liveblog

Portugal wacht af: wordt het Wales of België?

liveblog gesloten

Vrijdag is het weer een dag

Portugal staat als eerste land in de halve finales van het EK, na een toch wel tegenvallende kwartfinale in Polen.

Vrijdagavond staat de tweede kwartfinale op het programma: Wales-België. De winnaar van die wedstrijd treft Portugal.

Tot dan!

Curieus

Polen heeft het hele toernooi geen seconde op achterstand gestaan. Toch kunnen de Polen nu naar huis.

Portugal heeft in het hele toernooi geen enkele wedstrijd na 90 minuten gewonnen. Toch staan Ronaldo en consorten in de halve finales.

Portugal naar halve finales

Portugal, dat op het EK nog geen wedstrijd na 90 minuten heeft gewonnen, staat in de halve finales. De tegenstander wordt de winnaar van het duel Wales-België.

Speelschema per 30-06

Strafschop 5 Portugal: Quaresma

Quaresma schiet Portugal naar de halve finales! Hij schiet feilloos binnen.

Polen-Portugal: 3-5

Strafschop 4 Polen: Blaszczykowski

Blaszczykowski mist! Keeper Patrício redt knap!

Polen-Portugal: 3-4

Strafschop 4 Portugal: Nani

Nani schiet ook al raak. Dit kan nog wel even gaan duren.

Strafschop 3 Polen: Glik

De Poolse verdediger Glik oogt nerveus, maar schiet snoeihard raak.

Polen-Portugal: 3-3

Strafschop 3 Portugal: Moutinho

Moutinho schiet ook beheerst binnen. Een prima strafschoppenreeks tot nu toe.

Polen-Portugal: 2-3

Strafschop 2 Polen: Milik

Voor de Polen is Milik de nummer twee. De Ajacied schiet beheerst raak.

Polen-Portugal: 2-2

Strafschop 2 Portugal: Renato Sanches

De 18-jarige Renato Sanches schiet de tweede penalty in de kruising.

Polen-Portugal: 1-2

Strafschop 1: Lewandowski raak!

Voor de Polen schiet Lewandowski de eerste penalty ook raak.

Polen-Portugal: 1-1

Strafschop 1: Ronaldo raak!

De eerste strafschop wordt genomen door Ronaldo: raak!

Polen-Portugal: 0-1

Het zit erop

Het zit erop in Marseille. Polen-Portugal eindigt in 1-1. Strafschoppen volgen.

Analyse van Jeroen

Soms spettert een verlenging en gebeurt er van alles. Dit is niet zo'n avond.

Jeroen Elshoff

Incidentje

Het was al een tijdje onrustig op de tribune, en nu rent er ook nog een fan het veld op. Het spel wordt even stilgelegd, de man wordt afgevoerd en het spel gaat weer verder.

Het was tot nu toe het enige spraakmakende moment in de tweede helft van de verlenging.

Tussenstand: Polen-Portugal 1-1

De laatste helft

Robert Lewandowski trapt af: nog 15 minuten te spelen bij Polen-Portugal.

Rust

Na de eerste helft van de verlenging is het nog 1-1 bij Polen-Portugal. Strafschoppen komen dichterbij.

Niet sprankelend

Polen komt er nauwelijks uit in de eerste helft van de verlenging. In de 100ste minuut zagen we een afstandsschot van Milik (ruim naast) en dat was zo'n beetje het eerste gevaarlijke moment van de Polen sinds de eerste helft van de reguliere speeltijd.

Portugal speelt slordig en zeker niet sprankelend, maar doet tenminste nog wel serieuze pogingen om te scoren. Maar overtuigend is het allemaal niet.

Ronaldo weer niet

Meteen aan het begin van de verlenging heeft Ronaldo weer een behoorlijke kans. De superster weet de bal vlak voor de Poolse goal echter niet te controleren. Het is (nog) niet de wedstrijd van Ronaldo. En zo blijft het voorlopig 1-1.

Laatste wissel bij Portugal: Danilo vervangt Carvalho. Bij Polen is Jodlowiec in de ploeg gekomen voor Maczynski.

De bal rolt weer

Scheidsrechter Brych fluit: de eerste helft van de verlenging bij Polen-Portugal (1-1) is begonnen.

Verlengen geblazen

De 90 minuten zitten erop bij Polen-Portugal. De stand is 1-1. We gaan dus verlengen in Marseille.

Ronaldo mist de bal

Ronaldo had de wedstrijd vijf minuten voor het einde kunnen beslissen: na een briljante pass van Moutinho duikt de superster alleen op voor Fabianski, maar hij mist de bal totaal. En verprutst zo een enorme kans.

Daar is Quaresma

Met een kleine tien minuten op de klok is Ricardo Quaresma bij Portugal in de ploeg gekomen voor João Mário. Bij Polen is het talent Kapustka binnen de lijnen gekomen voor Grosicki.

Kansen hebben de Polen na rust eigenlijk niet meer gehad. Portugal had twee mogelijkheden: een schot van Fonte werd gepakt door Fabianski en er was bijna een eigen doelpunt van Jedrzejczyk, die een voorzet ongelukkig verlengde en de bal net naast het doel zag eindigen.

Wissel

Bij de Portugezen is Adrien Silva, met een gele kaart achter zijn naam, in de 73ste minuut vervangen door João Moutinho.

Voorzichtigheid troef

Het spelbeeld is nog hetzelfde in het Vélodrome: Polen heeft de bal zonder gevaarlijk te worden, Portugal is af en toe dreigend in de omschakeling. Het is voorzichtigheid troef met nog 20 minuten op de klok.

Cédric was namens de Portugezen in de 64ste minuut goed voor een vlammend afstandsschot, dat maar net voorlangs het doel vloog. De grootste kans voor de Polen zagen in de 69ste minuut: Milik komt voor Pepe en tikt de bal op doel, maar keeper Patrício redt met eén hand.

Minder leuk

Er is alweer ruim een kwartier gespeeld in de tweede helft. We waren er al een beetje bang voor: de amusementswaarde is aanzienlijk gedaald vergeleken met de eerste helft.

Portugal had in een counter nog een halve mogelijkheid (Ronaldo mist de bal, Adrien Silva schiet tegen een Pool), voor de rest gebeurt er niet zo gek veel in Marseille.

Rustig

De tweede helft komt rustig op gang. Polen speelt de bal rond, Portugal wacht (met de 1-1 op zak) af en loert op de counter.

In de 56ste minuut was er zo'n mogelijkheid: Portugal is er snel uit, Nani speelt de bal op Ronaldo, die vanuit een lastige hoek in het zijnet schiet. Hier had de superster beter kunnen voorzetten op João Mário.

Tweede helft

De bal rolt weer in Marseille na een aardige eerste helft. Het is 1-1 bij Polen-Portugal. Beide ploegen zijn ongewijzigd aan de tweede helft begonnen.

Rust

Rust in Marseille. Het is 1-1 bij Polen-Portugal door goals van twee Bayern-spelers: Lewandowski en Sanches.

Bijna rust

We naderen de rust in Marseille bij een tussenstand van 1-1. Veel mensen waren vooraf bang voor een oersaai duel, maar daar is geen sprake van. Het is een leuke, open wedstrijd, die nog alle kanten op kan gaan.

De Poolse verdediger Jedrzejczyk heeft intussen een gele kaart gekregen, waardoor hij is geschorst voor een eventuele halve finale.

GOAL Portugal

Renato Sanches maakt de verwachtingen waar: hij schiet in de 33ste minuut fraai de 1-1 binnen.

Het is de tweede speler van Bayern München die vanavond scoort. Het 18-jarige talent haalt uit van de rand van het strafschopgebied na een mooie combinatie met Nani en de bal krult fraai in het doel, hoewel hij onderweg wel wordt aangeraakt door Krychowiak.

Oogstrelende Polen

De Polen imponeren in het eerste half uur in Marseille en leggen af en toe oogstrelende combinaties op de mat. In de 22ste minuut zagen we zelfs Pools tikski-takski-voetbal in het Portugese strafschopgebied, maar een doelpunt leverde dat niet op.

In de 29ste minuut noteren we de eerste echte dreiging van de voet van Ronaldo. Maar diens afstandsschot wordt zonder problemen opgeraapt door Fabianski.

Een minuut later schreeuwt Portugal om een strafschop, als Ronaldo omver wordt geduwd door Pazdan. Scheidsrechter Brych wil er niets van weten.

Tussenstand: Polen-Portugal 1-0

Portugal is geschrokken

Er is ruim een kwartier gespeeld in Marseille. Portugal moest even bijkomen van de vroege voorsprong van de Polen en kan nu niet meer afwachten en counteren: de gelijkmaker moet op het bord.

De Portugezen hebben het balbezit, maar verder dan een vrije trap van 35 meter van Ronaldo in de muur zijn ze nog niet gekomen. Polen is in de omschakeling gevaarlijker. Zo vuurde Lewandowksi nog een gevaarlijk schot af, dat door Patrício werd gepareerd.

GOAL Polen

Daar is Lewandowski! In de tweede minuut schiet hij Polen op 1-0 tegen Portugal. Wat een begin.

De Portugese verdediger Cédric tast mis, Grosicki gaat er op links vandoor en zijn pass op Lewandowski is op maat. De Poolse spits schiet feilloos binnen. Het is zijn eerste goal op dit EK.

Het is de op een na snelste goal uit de EK-geschiedenis. Alleen de Rus Kiritsjenko was in 2004 nog sneller (1.07) in het duel met Griekenland.

Aftrap

De bal rolt! Het kwartfinaleduel Polen-Portugal is begonnen.

Applaus voor Istanbul

De spelers hebben zich opgesteld rond de middencirkel en er klinkt applaus voor de slachtoffers van de aanslag op de luchthaven in Istanbul.

Volksliederen

De volksliederen van Polen en Portugal schallen door het Vélodrome. We gaan bijna beginnen.

België kan de borst natmaken

Wales is naar eigen zeggen klaar voor de krachtmeting vrijdag met België in de kwartfinales van het EK.

De Belgen mogen dan in hun laatste drie duels grote indruk hebben gemaakt (3-0 tegen Ierland, 1-0 tegen Zweden, 4-0 tegen Hongarije), de Welshmen zullen volgens bondscoach Chris Coleman allerminst met knikkende knieën de Rode Duivels tegemoet treden. "We zullen alles geven."

Lees een voorbeschouwing op het EK-duel van vrijdag vanuit het kamp van Wales.

Chris Coleman, bondscoach van Wales

De nieuwe Edgar Davids

Renato Sanchez wordt wel de nieuwe Edgar Davids genoemd. Vanwege zijn lange dreadlocks, zijn dynamiek, zijn duelkracht en zijn onvermoeibaarheid.

Even kijken naar mooie beelden van de Portugese pitbull.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Portugal met Sanchez

Portugal begint met Renato Sanches in de ploeg aan de kwartfinale tegen Polen. De 18-jarige middenvelder, die door Bayern München voor 35 miljoen euro is overgenomen van Benfica, vervangt in het Portugese elftal de licht geblesseerde André Gomes. Links achterin vervangt Eliseu de eveneens gekwetste Raphaël Guerreiro. Voorin heeft aanvoerder Cristiano Ronaldo gezelschap van Nani.

Bij Polen kiest bondscoach Adam Nawalka voor de vertrouwde namen. Ajacied Arek Milik heeft weer een basisplaats gekregen naast aanvoerder Robert Lewandowski. De topschutter van de EK-kwalificatie wacht in Frankrijk nog altijd op zijn eerste doelpunt.

Voor de aftrap om 21.00 uur wordt in het Stade Vélodrome van Marseille een korte herdenking gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen op het vliegveld in Istanbul.

Milik vs Ronaldo

Bij Polen staat ongetwijfeld weer het spitsenduo Robert Lewandowski en Arek Milik voorin. Een veelbesproken koppel, maar nog niet echt veel scorend: Milik staat dit EK op één doelpunt, Lewandowki heeft het doel helemaal nog niet kunnen vinden.

Tijdens de persconferentie van gisteren stak Ajacied Milik zijn bewondering voor assistent-trainer Dennis Bergkamp van Ajax niet onder stoelen of banken. Ook zei de Pool dat hij het bijzonder vindt om straks Cristiano Ronaldo op het veld te treffen.

Elshoff vreest 0-0

Jeroen Elshoff is vanavond commentator van dienst bij Polen-Portugal. We stelden hem een paar vragen over de wedstrijd, waar hij niet veel van verwacht.

Wie gaat het spel maken?

"Dat vraag ik me ook af. Ik neig naar Polen. Portugal is in de reactie beter. Dan kunnen ze optimaal gebruik maken van de snelheid voorin met Cristiano Ronaldo en Nani. Polen heeft meer mogelijkheden om het spel te maken."

Waarom is Portugal zo moeilijk te verslaan?

"Ik durf het bijna niet te zeggen, maar Pepe is een geweldige kracht achterin. In Nederland denken wij dat hij van lotje getikt is. Dat is natuurlijk ook een beetje zo, maar hij is hartstikke belangrijk. Bij Portugal speelt hij met meer discipline dan bij Real Madrid. In 75 interlands kreeg hij maar een rode kaart."

Wat is je voorspelling?

"Het blijft 0-0 en Portugal wint na strafschoppen."

Pepe

Polen vs Portugal

De achtste finales van Polen en Portugal waren niet bepaald om over naar huis te schrijven. De wedstrijden werden gespeeld op 'zwarte zaterdag', de saaiste dag van het EK tot nu toe. De rustdagen even niet meegerekend.

Polen speelde met 1-1 gelijk tegen Zwitserland, met de wondergoal van Shaqiri, en plaatste zich via strafschoppen voor de kwartfinales. Portugal versloeg Kroatië in een slaapverwekkend duel met 1-0, door een late goal van Quaresma.

Voor de liefhebbers: de samenvattingen van beide wedstrijden.