NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

De dag van de brexit: een verdeeld VK en een EU-discussie

De Britten hebben gekozen: ze stappen uit de EU. De keuze wakkert ook in andere landen de discussie over de Europese Unie aan.

Liveblog gesloten
 • Britten hebben gekozen: de brexit is een feit

  Gisteren gingen de Britten naar de stembus, vanochtend kwam de uitslag: de brexit is een feit. Bijna 52 procent van de Britten is voor een vertrek uit de Europese Unie. Vooral in Engeland en Wales stemden veel kiezers uiteindelijk voor een vertrek. In Schotland en Noord-Ierland wilde de meerderheid in de EU blijven.

  De gevolgen van de Britse keuze werden direct zichtbaar: premier Cameron maakte zijn aftreden bekend, en ook het Britse pond daalde tot de laagste waarde in ruim 30 jaar. 

  In Brussel is teleurgesteld gereageerd op de brexit. "Europa heeft een onvoorspelbare weg ingeslagen, maar de 27 resterende EU-landen zullen daar samen uitkomen", staat in een verklaring van de topbestuurders van de EU. Ook in Nederland stroomden de reacties binnen. Sommige politici zijn teleurgesteld, anderen verheugd.

  De Britten zijn niet per direct weg uit de Europese Unie. Er moet nu worden onderhandeld over de voorwaarden van de brexit. En die onderhandelingen, die duren nog wel even.

  Lees verder: Vreugde, verdriet en verbazing: de dag van de brexit

  Hiermee beëindigen wij ons liveblog. Vanzelfsprekend houden wij je van al het laatste nieuws op de hoogte op onze site, app, sociale media, radio en televisie.

 • 'Niemand zag dit aankomen'

  Volgens correspondent Tim de Wit is er in Groot-Brittannië sprake van een politieke aardverschuiving.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Niemand zag dit aankomen'
 • 'Betogers in Glasgow tegen Britse heerschappij'

  Volgens BBC-journalist Andrew Kerr wordt er in de Schotse stad Glasgow geprotesteerd tegen de Britse beslissing om uit de EU te stappen. Iemand zou met een bord lopen met daarop: maak een einde aan de Britse heerschappij.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'In Schotland groeit de wens om onafhankelijk te worden'
 • De gevolgen van de brexit voor voetbal, film, muziek en kleding

  De brexit levert een hoop vragen op. Onze collega's van NOS op 3 beantwoorden een aantal van die vragen: over voetbal, film, muziek en kleding.

  Lees verder: Brexit: in voetbal, film, muziek en kleding

 • Nederlandse Brit maakt zich zorgen om brexit

  De Brit Glenn Stacey is nog steeds, wat hij zelf noemt, in shock. Hij had er absoluut niet op gerekend. Een vriend belde hem vanmorgen wakker: "Jullie gaan er uit." Stacey heeft een Engels winkeltje in het centrum van Venlo. Voor de scones met clotted cream, de marmelade, de thee en de chutney komen de klanten uit de verre omtrek naar hem toe. "We hebben ook veel Duitse klanten. Het ging hier vandaag alleen maar over de brexit." Verslaggever Pauline Broekema zocht hem op.

  Volgens Stacey is er met de brexit een "doos van Pandora" opengegaan. Volgens hem zijn de consequenties groot, zoals Schotland dat juist EU-lid wil blijven en sociale onrust. Ook maakt hij zich zorgen over de winkel. "Straks moeten we invoerrechten betalen. Wat doet dat met de prijzen?"

  Hij verkeert nu al in onzekerheid over zijn pensioen en is er van overtuigd dat hij straks minder geld krijgt. Om nog maar te zwijgen over de Engelsen die in Spanje en Frankrijk zitten, zegt hij. 

  1/3 Glenn (rechts) in zijn winkel in Venlo NOS / Pauline Broekema
  2/3 NOS / Pauline Broekema
  3/3 NOS / Pauline Broekema
 • Pensioenfondsen voelen gevolgen brexit

  Verschillende pensioenfondsen melden dat de uitslag van het Britse referendum invloed heeft op hun beleggingen. Door de dalende beurskoersen slinken ook de opbrengsten van die beleggingen, meldt onderzoeksbureau Aon

 • 'Leeftijd, opleiding en identiteit belangrijke factoren'

  De BBC zette op een rij wat de belangrijkste factoren waren voor een stem tegen het EU-lidmaatschap. Volgens de omroep zijn dat leeftijd, opleiding en in hoeverre iemand zich Engels voelt.

 • Wat gaan studenten merken van de brexit?

  De Nijmeegse Luca Meijer (19) zit met de handen in het haar. Ze had bedacht om vanaf september in Glasgow te studeren, maar weet niet of dit na het Britse 'nee' wel zo'n goed idee is. Onze collega's van NOS op 3 spraken met haar.

  Lees verder: Wat gaan studenten merken van de brexit?

 • Nog meer steun petitie voor tweede brexit-referendum

  Al meer dan 150.000 mensen hebben inmiddels de petitie ondertekend waarin wordt opgeroepen tot een tweede referendum over de brexit. Sinds vanmiddag staat de petitie op de website van het Britse parlement.

 • 'Wat gebeurt er als we de EU verlaten'

  Voor het Britse referendum over de EU werd er al veel gezocht naar 'wat gebeurt er als we de EU verlaten'. Maar de afgelopen dag is het aantal keer dat er op die zoektermen werd gezocht meer dan verdrievoudigd, zegt zoekmachinegigant Google tegen The Washington Post.

  Ook werd er veel gezocht op de zoektermen 'vertrekken naar Gibraltar' en 'wat is de EU?'

 • 'Woensdag weer een historische stap'

 • 'Brexit is symptoom van Europees probleem'

  Correspondent Arjan Noorlander in Brussel zegt dat er hervormingen moeten komen om het vertrouwen in Europa terug te krijgen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Brexit is symptoom van Europees probleem'
 • Tegenstanders brexit willen nieuw referendum

  Al meer dan 100.000 tegenstanders van de brexit hebben hun handtekening gezet onder een petitie die het Britse parlement oproept een tweede referendum te organiseren over het lidmaatschap van de Europese Unie. De campagne op internet begon vanmiddag en haalde al snel veel meer dan de 100.000 handtekeningen die nodig zijn om een onderwerp op de agenda van het Britse Lagerhuis te zetten. 

  Lees verder: Tegenstanders brexit willen nieuw referendum

 • 'Nederlanders willen geen nexit'

  De meeste Nederlanders voelen volgens een peiling van RTL Nieuws niet voor een eigen referendum over het verlaten van de Europese Unie. Van de ondervraagden wil 56 procent in de EU wil blijven.

  Lees verder: RTL: Nederlanders willen geen 'nexit'

 • Brexit veroorzaakt onrust aan de randen van Verenigd Koninkrijk

  De uitkomst van het referendum heeft oude claims op Brits territorium nieuw leven ingeblazen. Bewoners van Schotland, Noord-Ierland en Gibraltar stemden juist voor blijven. Dat kan op termijn gevolgen hebben voor het bestuur van deze delen van het Verenigd Koninkrijk.

  Lees verder: Brexit veroorzaakt onrust aan de randen van Verenigd Koninkrijk