liveblog
NOS NieuwsAangepast

De dag van de brexit: een verdeeld VK en een EU-discussie

liveblog gesloten

Britten hebben gekozen: de brexit is een feit

Gisteren gingen de Britten naar de stembus, vanochtend kwam de uitslag: de brexit is een feit. Bijna 52 procent van de Britten is voor een vertrek uit de Europese Unie. Vooral in Engeland en Wales stemden veel kiezers uiteindelijk voor een vertrek. In Schotland en Noord-Ierland wilde de meerderheid in de EU blijven.

De gevolgen van de Britse keuze werden direct zichtbaar: premier Cameron maakte zijn aftreden bekend, en ook het Britse pond daalde tot de laagste waarde in ruim 30 jaar.

In Brussel is teleurgesteld gereageerd op de brexit. "Europa heeft een onvoorspelbare weg ingeslagen, maar de 27 resterende EU-landen zullen daar samen uitkomen", staat in een verklaring van de topbestuurders van de EU. Ook in Nederland stroomden de reacties binnen. Sommige politici zijn teleurgesteld, anderen verheugd.

De Britten zijn niet per direct weg uit de Europese Unie. Er moet nu worden onderhandeld over de voorwaarden van de brexit. En die onderhandelingen, die duren nog wel even.

Hiermee beëindigen wij ons liveblog. Vanzelfsprekend houden wij je van al het laatste nieuws op de hoogte op onze site, app, sociale media, radio en televisie.

'Niemand zag dit aankomen'

Volgens correspondent Tim de Wit is er in Groot-Brittannië sprake van een politieke aardverschuiving.

'Niemand zag dit aankomen'

'Betogers in Glasgow tegen Britse heerschappij'

Volgens BBC-journalist Andrew Kerr wordt er in de Schotse stad Glasgow geprotesteerd tegen de Britse beslissing om uit de EU te stappen. Iemand zou met een bord lopen met daarop: maak een einde aan de Britse heerschappij.

'In Schotland groeit de wens om onafhankelijk te worden'

De gevolgen van de brexit voor voetbal, film, muziek en kleding

De brexit levert een hoop vragen op. Onze collega's van NOS op 3 beantwoorden een aantal van die vragen: over voetbal, film, muziek en kleding.

Nederlandse Brit maakt zich zorgen om brexit

De Brit Glenn Stacey is nog steeds, wat hij zelf noemt, in shock. Hij had er absoluut niet op gerekend. Een vriend belde hem vanmorgen wakker: "Jullie gaan er uit." Stacey heeft een Engels winkeltje in het centrum van Venlo. Voor de scones met clotted cream, de marmelade, de thee en de chutney komen de klanten uit de verre omtrek naar hem toe. "We hebben ook veel Duitse klanten. Het ging hier vandaag alleen maar over de brexit." Verslaggever Pauline Broekema zocht hem op.

Volgens Stacey is er met de brexit een "doos van Pandora" opengegaan. Volgens hem zijn de consequenties groot, zoals Schotland dat juist EU-lid wil blijven en sociale onrust. Ook maakt hij zich zorgen over de winkel. "Straks moeten we invoerrechten betalen. Wat doet dat met de prijzen?"

Hij verkeert nu al in onzekerheid over zijn pensioen en is er van overtuigd dat hij straks minder geld krijgt. Om nog maar te zwijgen over de Engelsen die in Spanje en Frankrijk zitten, zegt hij.

  • NOS / Pauline Broekema
    Glenn (rechts) in zijn winkel in Venlo
  • NOS / Pauline Broekema
  • NOS / Pauline Broekema

Pensioenfondsen voelen gevolgen brexit

Verschillende pensioenfondsen melden dat de uitslag van het Britse referendum invloed heeft op hun beleggingen. Door de dalende beurskoersen slinken ook de opbrengsten van die beleggingen, meldt onderzoeksbureau Aon.

'Leeftijd, opleiding en identiteit belangrijke factoren'

De BBC zette op een rij wat de belangrijkste factoren waren voor een stem tegen het EU-lidmaatschap. Volgens de omroep zijn dat leeftijd, opleiding en in hoeverre iemand zich Engels voelt.

Wat gaan studenten merken van de brexit?

De Nijmeegse Luca Meijer (19) zit met de handen in het haar. Ze had bedacht om vanaf september in Glasgow te studeren, maar weet niet of dit na het Britse 'nee' wel zo'n goed idee is. Onze collega's van NOS op 3 spraken met haar.

Nog meer steun petitie voor tweede brexit-referendum

Al meer dan 150.000 mensen hebben inmiddels de petitie ondertekend waarin wordt opgeroepen tot een tweede referendum over de brexit. Sinds vanmiddag staat de petitie op de website van het Britse parlement.

'Wat gebeurt er als we de EU verlaten'

Voor het Britse referendum over de EU werd er al veel gezocht naar 'wat gebeurt er als we de EU verlaten'. Maar de afgelopen dag is het aantal keer dat er op die zoektermen werd gezocht meer dan verdrievoudigd, zegt zoekmachinegigant Google tegen The Washington Post.

Ook werd er veel gezocht op de zoektermen 'vertrekken naar Gibraltar' en 'wat is de EU?'

'Brexit is symptoom van Europees probleem'

Correspondent Arjan Noorlander in Brussel zegt dat er hervormingen moeten komen om het vertrouwen in Europa terug te krijgen.

'Brexit is symptoom van Europees probleem'

Tegenstanders brexit willen nieuw referendum

Al meer dan 100.000 tegenstanders van de brexit hebben hun handtekening gezet onder een petitie die het Britse parlement oproept een tweede referendum te organiseren over het lidmaatschap van de Europese Unie. De campagne op internet begon vanmiddag en haalde al snel veel meer dan de 100.000 handtekeningen die nodig zijn om een onderwerp op de agenda van het Britse Lagerhuis te zetten.

'Nederlanders willen geen nexit'

De meeste Nederlanders voelen volgens een peiling van RTL Nieuws niet voor een eigen referendum over het verlaten van de Europese Unie. Van de ondervraagden wil 56 procent in de EU wil blijven.

Brexit veroorzaakt onrust aan de randen van Verenigd Koninkrijk

De uitkomst van het referendum heeft oude claims op Brits territorium nieuw leven ingeblazen. Bewoners van Schotland, Noord-Ierland en Gibraltar stemden juist voor blijven. Dat kan op termijn gevolgen hebben voor het bestuur van deze delen van het Verenigd Koninkrijk.

'Wij willen eigenlijk ook de gulden terug, allemaal'

De brexit kan in ieder geval op Nederlandse bijval rekenen in IJmuiden, hoorde verslaggever Peer Ulijn bij het vertrek van de veerboot naar Engeland.

'Wij willen eigenlijk ook de gulden terug, allemaal'

Het rommelt in het financiële centrum van Londen

Valutahandelaren hebben de hele nacht achter hun computerschermen doorgebracht. En sommige banken spelen met de gedachte om te vertrekken uit het financiële hart van Londen. De geruchten daarover zwellen aan. Onder meer BNP Paribas, Morgan Stanley en J.P. Morgan zouden een vertrek uit zakenwijk de City overwegen.

Verslaggever Eva Wiessing sprak met bankiers.

In het financiële centrum van Londen heerst een nieuwe werkelijkheid

Britten willen uit de EU: hoe nu verder?

Hoe gaat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie in zijn werk?

Britten willen uit EU: hoe nu verder?

Paars haar na brexit

Daar zetten we een weddenschap op, moet deze Italiaan hebben gedacht. Hij was er vast van overtuigd dat de Britten voor het EU-lidmaatschap zouden kiezen. Het liep anders, en hij hield zijn woord.

Waar stemden Britten voor en waar tegen de EU?

Het Britse volk heeft gekozen: het Verenigd Koninkrijk stapt uit de EU. De referendumvraag heeft het land vrijwel in tweeën gedeeld: 52 procent stemde voor een vertrek, 48 procent tegen. Maar waar werd voor en waar werd tegen gestemd?

Duitse ministerie van Financiën bezorgd na brexit

Het Duitse ministerie van Financiën uit zijn zorgen over de keuze van de Britten om uit de EU te stappen. Zo is het ministerie bang dat landen als Nederland kunnen volgen. Ook waarschuwt het ministerie dat de Duitsers meer moeten gaan betalen aan de EU.

Wat zijn de gevolgen van een brexit?

De brexit leidt tot veel praktische vragen. Die variëren van het reizen naar Groot-Brittannië, het werken van Britten in Nederland en omgekeerd, maar er zijn ook zorgen over misschien wel de beste voetbalcompetitie ter wereld.

Onze correspondent Tim de Wit ging er eens goed voor zitten om vragen die waren binnengekomen via Facebook te beantwoorden.

Kan de brexit toch nog worden afgeblazen?

Forse verliezen op beurzen, maar 'zwarte vrijdag' blijft uit

De brexit heeft de Europese beurzen een zware dag bezorgd, al bleef de gevreesde 'zwarte vrijdag' uit. De belangrijkste indices sloten diep in het rood. Vooral aandelen van banken en verzekeraars kregen harde klappen.

Hoe de koers van het pond vannacht daalde

De koers van de Britse pond ten opzichte van de dollar daalde vannacht sterk, na de eerste berichten over een brexit.

Screenshot

'Alleen al op mijn school moeten 25 mensen vrezen voor visum'

Londen ontwaakte vanochtend met het nieuws dat de meerderheid van het land uit de EU wil. Dat was niet wat Londenaren zelf wilden, zo’n 60 procent is voor blijven. Zo ook de 22-jarige Ross. Hij mocht dan wel niet stemmen omdat hij uit de VS komt, maar wilde toch iets doen. Dus ging hij de straat op om mensen te knuffelen.

"Ik sta hier nu zo'n 2 uur en heb denk ik negentig mensen geknuffeld. Veel Britten hebben troost nodig nu", zegt de jonge toneelacademie-student tegen onze redacteur Guus Dietvorst. "De brexit verwoest zo veel levens", voegt hij er met gevoel voor dramatiek aan toe. "Alleen al bij mij op school ken ik zo’n 25 mensen die moeten vrezen voor hun visums en zo."

  • Guus Dietvorst / NOS
  • Guus Dietvorst / NOS

'Hopelijk leren ze hiervan in Brussel', Nederland verdeeld over brexit

Vrij onverwachts hebben de Britten ervoor gekozen de EU te verlaten. Het Verenigd Koninkrijk is verdeeld in twee kampen, maar ook in Nederland zijn er felle voor- en tegenstanders.

Extra journaal over brexit

Op NPO 1 begint een extra uitzending over de brexit. De uitzending is hier live te zien. Om 18.00 uur is er aansluitend een extra lang journaal.

Dow Jones opent fors lager

De Dow Jones-index is geopend met een flink verlies van 2,6 procent. Ook de Europese beurzen openden in de min maar lijken zich langzamerhand te herstellen. De AEX staat een uur voor sluiting op een verlies van zo’n 5 procent. De Amsterdamse beurs opende vanmorgen op min 9.

Ook SP wil referendum

Behalve de PVV wil ook de SP een referendum over de EU. De PVV wil een referendum over een nexit; de SP wil dat de bevolking zich kan uitspreken over het beperken van de macht van de EU.

Corbyn zegt evenement af

Het was de bedoeling dat Labour-leider Corbyn naar het pop- en muziekfestival Glastonbury ging, maar hij zou zich hebben bedacht. Volgens zijn woordvoerder vanwege de huidige ontwikkelingen. Corbyn ligt onder vuur bij zijn eigen partij. Er is een motie van wantrouwen tegen hem ingediend.