liveblog
NOS NieuwsAangepast

Britse parlementslid Jo Cox (41) vermoord, dader aangehouden

liveblog gesloten

Einde live-blog

We sluiten hierbij ons live-blog over de moord op de Britse politicus Jo Cox af. Volg onze verdere berichtgeving op onze website of app.

Een korte samenvatting van de gebeurtenissen:

- Cox (41) zat sinds 2015 namens de Labour-partij in het Britse parlement. De afgelopen weken voerde zij campagne tegen het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

- Cox was vandaag bij een politieke bijeenkomst in de plaats Birstall. Ze werd daar beschoten en neergestoken. uur later overleed ze aan haar verwondingen.

- Een 52-jarige man is gearresteerd voor de moord. Zijn motief is nog onduidelijk.

- Politici veroordelen de moord en roemen Cox.

- De campagnes voor het brexit-referendum zijn voorlopig opgeschort.

Herdenkingsbijeenkomst bij het parlement in Londen

 • AFP
  Er waren zijn bedroefde mensen bij de herdenking
 • AFP
  Bij het Britse parlement in Londen zijn bloemen neergelegd
 • AFP
 • AFP
  Een vrouw legt bloemen neer ter nagedachtenis aan Cox
 • AFP
  Labour-leider Corbyn (midden) is ook aanwezig bij de herdenking

Tang: ik hoop dat er geen politiek motief is

Paul Tang, lid van de PvdA-delegatie in het Europarlement, is geschrokken door de moord op Cox. Hij denkt dat het gevolgen kan hebben voor het brexit-referendum, als de aanslag politiek gemotiveerd is, zei hij op Radio 1.

Ooggetuige vertelt over de moord

'Je denkt er niet bij na dat het Jo is die daar op de grond ligt'

Videobeelden arrestatie

De Britse politie arresteert de vermoedelijke dader van de moord op Cox

Amerikaanse oud-Congreslid Gabrielle Giffords geschokt

Het voormalige Congreslid Gabrielle Giffords vindt de moord op Cox verschrikkelijk.

Giffords is zelf ook slachtoffer van een aanslag. In 2011 werd ze bij een politieke bijeenkomst in Tucson van dichtbij in haar hoofd geschoten. Giffords overleefde de aanval, maar zes anderen kwamen erbij om het leven.

VS spreekt afschuw uit

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de moord op Cox afgekeurd. Een woordvoerder zegt geschokt en verbijsterd te zijn.

The Guardian: een aanval op democratie

De Britse krant The Guardian heeft een hoofdredactioneel commentaar geschreven over de moord op Jo Cox. De krant spreekt van een aanval op de menselijkheid, idealisme en de democratie.

'Moordverdachte was behulpzame man'

De verdachte van de moord, Tommy Mair, was een einzelgänger. Dat zeggen buurtbewoners tegen Britse media.

Burgemeester Keulen, zelf vorig jaar neergestoken: laat het niet meer zo ver komen

Bij de burgemeester van Keulen, die vorig jaar werd neergestoken, komt de dood van Cox hard aan. "Xenofobe opmerkingen leiden tot geweld", zegt ze.

Reker werd in oktober aangevallen door een werkloze man. Hij stak haar meerdere keren, onder meer in haar nek. Ze raakte bij de aanslag zwaargewond. Het motief voor de aanslag was vreemdelingenhaat. De dader was het niet eens met het vluchtelingenbeleid in Duitsland.

Vlaggen halfstok in Kirklees

In Kirklees, het district Jo Cox dat vertegenwoordigde, hangen de vlaggen halfstok.

Voorzitter van het Lagerhuis kapot van het nieuws

"Ik ben kapot van het nieuws over Jo Cox", schrijft de voorzitter van het Britse Lagerhuis, John Bercow, in een reactie. "Jo was een uitstekend parlementslid en een geweldig, vriendelijk, liefhebbend mens die geliefd was en gerespecteerd werd door iedereen in het parlement. Mijn gedachten en gebeden gaan uit naar haar familie in deze verschrikkelijke tijd."

Cameron: Cox was een fantastisch parlementslid

Cameron: we zijn een politieke ster verloren

Wake voor Jo Cox

In de St Peter's Church in Birstall, de voorstad van Leeds waar Cox werd vermoord, wordt vanavond een wake gehouden.

IMF stelt rapport over brexit uit

Het Internationaal Monetair Fonds zou een rapport uitbrengen over de economische gevolgen van een brexit. De publicatie daarvan is nu uitgesteld.

Lagarde wil ook niet ingaan op vragen over het rapport.

Eerdere aanvallen op Britse parlementsleden

Cox is niet de eerste politicus in Groot-Brittannië die wordt aangevallen. In de vorige eeuw heeft de afscheidingsbeweging IRA verschillende aanvallen uitgevoerd op, onder meer op een politiek congres in 1984 van de Conservatieven. Bij die bomaanslag kwamen vijf mensen om het leven.

De laatste keer dat een lid van het Lagerhuis werd gedood was in 1990. Toen kwam Ian Gow om het leven toen een autobom van de IRA ontplofte. Hij werd 53 jaar oud.

Maar ook recenter zijn er aanslagen gepleegd, waarbij politici gewond raakten. In 2000 raakte Liberaal-Democraat Nigel Jones gewond bij een aanval met een zwaard. Een naaste medewerker werd gedood.

In 2010 werd Stephen Timms van Labour in zijn buik gestoken, omdat hij had gestemd voor de oorlog in Irak. De dader, een 21-jarige vrouw, is veroordeeld tot levenslang.

Britse media: dader heet Tommy Mair

Volgens Britse media heet de man die is opgepakt Tommy Mair. De politie sprak eerder alleen van een 52-jarige man.

Ooggetuige vertelt hoe hij de dader rustig weg zag lopen

'We zagen een vrouw liggen achter een rode wagen'

Brexit-campagnes stilgelegd

De politieke campagnes voor het brexit-referendum, over een week, zijn stilgelegd na de aanval op Cox. Het pro-Europese kamp voert ook morgen geen campagne.

Premier Cameron vindt het goed dat de campagnes zijn stilgelegd. Hij zou zelf vanavond campagne voeren in Gibraltar, maar dat is ook afgelast.

Onderzoek bij woning verdachte

Het huis van de verdachte is afgezet. Hij woont in Birstall, waar Cox ook is gedood.

Onderzoek bij het huis van de verdachte

Gemeenteraad Leeds leeft mee

De gemeente Leeds noemt de dood van Cox een tragedie. "Dit mag ons democratische proces niet ondermijnen", schrijft de raad in een verklaring. Cox werd gedood in Birstall, een voorstadje van Leeds.

Portret van Jo Cox

Verklaring echtgenoot van Jo Cox

Brendan Cox, de echtgenoot van Jo, heeft een verklaring gegeven naar aanleiding van haar dood. Volgens hem zou zij hebben gewild dat iedereen gezamenlijk ten strijde trekt tegen "de haat die haar heeft gedood".

Today is the beginning of a new chapter in our lives. More difficult, more painful, less joyful, less full of love. I and Jo’s friends and family are going to work every moment of our lives to love and nurture our kids and to fight against the hate that killed Jo. Jo believed in a better world and she fought for it every day of her life with an energy, and a zest for life that would exhaust most people. She would have wanted two things above all else to happen now, one that our precious children are bathed in love and two, that we all unite to fight against the hatred that killed her. Hate doesn’t have a creed, race or religion, it is poisonous. Jo would have no regrets about her life, she lived every day of it to the full.

Brendan Cox

Veel politie op de been in Birstall

Britse MP Cox overleden aan verwondingen

Foto van arrestatie verdachte

Een man van 52 is vlak na de aanval opgepakt. Politiemensen hebben wapens, waaronder een vuurwapen, in beslag genomen.

Politie: dader handelde alleen

De politie zegt dat er geen andere verdachten in beeld zijn. De man die is opgepakt is de enige verdachte.

Cox overleden na aanval

Het Britse parlementslid Jo Cox is overleden. Ze werd vanmiddag aangevallen bij een bijeenkomst in de buurt van Leeds. Ze bezweek later aan haar verwondingen.