liveblog
NOS WielrennenAangepast

Zwarte dag voor Kruijswijk, Chaves en Nibali profiteren

liveblog gesloten

De dag van morgen: etappe 20

NOS
De twinitgste etappe van de Ronde van Italië

Morgen een heel zware etappe. De rit gaat van Guillestre naar Sant’Anna di Vinadio en telt 134 kilometer. De klimmers moeten in actie komen. De 20e etappe van de Giro d’Italia 2016 begint om 12.45 uur en de finish wordt rond 17.15 uur verwacht.

Chaves: sorry voor maatje Kruijswijk, maar zo gaat dat

Chaves: sorry voor maatje Kruijswijk

Nibali dankt ploeggenoten

AFP
Vincenzo Nibali wint de 19de etappe van de Giro

Vincenzo Nibali was een van de renners die vrijdag profiteerde van de val van Steven Kruijswijk in de Giro d'Italia. De Italiaan van Astana sloeg een beslissende slag op de slotklim en won de negentiende etappe van Pinerolo naar Risoul. Hij dankte zijn ploeggenoten.

"Michele Scarponi was groots, het hele team was fantastisch", aldus Nibali na afloop. "Het was een ongelooflijke etappe. De afgelopen dagen was ik minder, maar vandaag was mijn vorm goed. Ik kijk uit naar morgen."

Nibali steeg naar de tweede plaats in het klassement. De Italiaan heeft 44 seconden achterstand op de nieuwe leider Esteban Chavez en 21 seconden voorsprong op Kruijswijk.

Kruijswijk zit er helemaal doorheen

Kruijswijk na zwarte dag: verlies hier gewoon de Giro

"Ik verlies hier gewoon de Giro." Dat was de trieste conclusie van de gedesillusioneerde Steven Kruijswijk na afloop van de negentiende etappe waarin hij door een zware val de roze leiderstrui verspeelde. "Het was een stomme fout in de afdaling, ik verkloot daar gewoon alles. Dat is kut."

De kopman van Lotto-Jumbo ging als eerste van de favorieten over de top van de Colle del Agnello, maar kort daarna ging het fout. "Ik zat redelijk aan mijn limiet op de top en wilde net wat eten en drinken. Ik probeerde de rest te volgen, maak een stuurfout en knal vol in die sneeuwwand. Dan verlies je de aansluiting en weet je dat het voorbij is."

Teambaas Plugge: dit is een drama

ANP
Ploegbaas Richard Plugge van Lotto-Jumbo bij de start van Omloop Het Nieuwsblad

Een stuurfout met grote gevolgen. Steven Kruijswijk is de roze leiderstrui kwijt, en daardoor verkeert nu ook zijn ploeg Lotto-Jumbo in mineur. Na de negentiende etappe in de Giro d'Italia reageert teambaas Richard Plugge teleurgesteld: "Dit is een drama."

Plugge baalt van het feit dat de fietswissel zo lang op zich liet wachten. Maar dat kon niet anders. "Wij mogen er op de klim niet voorbij. Dan worden we tegengehouden door de koersdirecteur. Daarom stond hij er helemaal alleen voor", reageert Plugge.

Hoewel Kruijswijk ervan uitgaat dat hij de Giro al heeft verloren, is Plugge nog enigszins optimistisch. "Hij heeft in deze Giro aangetoond dat hij de beste klimmer is. Morgen staan er weer bergen op het programma. Kijken of hij zich weet te herpakken."

Ontknoping 19de etappe

Kruijswijk verliest gevecht om roze, Chaves en Nibali profiteren

Chaves is heel blij

"Ik ben heel erg blij dat ik de roze trui mag dragen. Ik moet mijn teamgenoten bedanken. Nibali was wel sterker vandaag, maar ik ga morgen mijn roze trui verdedigen. Kruijswijk vocht vandaag voor zijn trui, helaas is hij gevallen. Dit is heel zuur voor hem", aldus de Colombiaan.

​Eerste reactie Steven Kruijswijk.

"Kut. Ik weet het niet. Het was een stomme fout in de afdaling. Ik viel op mijn rug. Alles doet pijn, mijn rug, alles. Mijn moraal is ook gebroken. Ik wist al: het is over. Je probeert wel, maar mijn lichaam deed heel veel pijn. Ik verlies hier gewoon de Giro."

Rangen en standen

NOS
Klassement na 19de etappe

Het klassement na de 19de etappe.

NOS
Uitslag 19de etappe

De uitslag van de 19de etappe.

Hier ging het mis voor Kruijswijk

Kruijswijk over de kop in afdaling Agnelllo

Stoelendans in klassement

Chaves heeft nu ruim een minuut voorsprong op Kruijswijk in het klassement. Nibali staat in het klassement 22 seconden voor.

Officieel: roze trui naar Chaves

Steven Kruijswijk heeft de roze trui verloren aan Chaves. De rit was 400 meter te lang voor de Nederlander. De achterstand is dus niet heel groot, met nog een zware etappe voor de boeg.

Weg roze trui voor Kruijswijk

Ook Nieve en Chaves zijn gefinisht. Ook Valverde komt zojuist binnen. Dat betekent dat de roze trui naar Chaves gaat. Kruijswijk gaat die achterstand niet meer goedmaken.

VINCENZO NIBALI WINT ETAPPE

Nibali wint de 19de etappe. Hij finisht na 4 uur, 19 minuten en 55 seconden.

Bonificatieseconden

Nibali gaat ook nog bonificatieseconden pakken. Nog eens 10 seconden extra.

Laatste kilometer

1 km - De laatste kilometer voor Nibali. Hij heeft 4 minuten voorsprong op Kruijswijk. Chaves gaat de roze trui veroveren, lijkt het.

Kruijswijk, kan het nog?

1,7 km - Chaves heeft het zwaar en Nieve komt erbij. Goed nieuws voor Kruijswijk? Spannend. Voorsprong Chaves op Kruijswijk nog 3.10.

Nibali gaat etappe winnen

2 km - Nibali moet nog 2 kilometer. Hij heeft nu 3.45 voorsprong op Kruijswijk, die in het klassement 4.43 voorstaat op de Italiaan.

Klassement krijgt stoelendans

3 km - Het kan nog alle kanten op. Het klassement wordt hoe dan ook door elkaar geschud en morgen wacht een spectaculaire etappe.

Slotfase

3,5 km - Nibali heeft nu 3,5 minuut voorsprong op Kruijswijk. Chaves rijdt achter hem, op 10 seconden. Chaves virtueel in het roze. Kan Kruijswijk nog iets doen?

Nibali gaat voor de etappezege

4,5 km - Nibali moet nog wel doortrappen als hij in het roze wil komen. Hij heeft 4,43 achterstand op Kruijswijk in het klassement. Hij rijdt nu wel alleen op kop.

Nibali is weg

5,5 km - Aanval van Vincenzo Nibali in de kopgroep. Johan Esteban Chaves kan niet aanhaken. Voorsprong op Steven Kruijswijk: exact 3 minuten.

Kruijswijk geeft nog niet op

6,5 km - Wat gebeurt er nu? Voorsprong wordt weer kleiner. Kruijswijk blijft knokken, de achterstand schommelt tussen de 2.55 en 3.05. Hij mag 2.59 seconden verspelen.

Roze is virtueel van Chaves

7 km - Steven Kruijswijk, het is echt klaar. Chaves rijdt nu virtueel in de roze trui. De achterstand is meer dan 3 minuten.

Kruijswijk staat bijna stil

7,8 km - De achterstand groeit en groeit. De tank van Kruijswijk is leeg, terwijl Nibali en Chaves hard doortrappen.

Kruijswijk is leeg

8,6 km - Het lijkt klaar voor Steven Kruijswijk. Hij is leeg. Hij moet lossen in zijn groep en de achterstand op Nibali en Chaves groeit weer.

De huidige situatie

Steven Kruijswijk gaat er niet meer bijkomen. Nog 10 kilometer klimmen en een achterstand van 2 minuten en 20 seconden. Als dit zo blijft, dan behoudt hij de leiderstrui.

Nibali en Chaves in de sneltrein

10 km - Nee, geen overwinning voor Maxime Monfort. De groep van Vincenzo Nibali en Johan Esteban Chaves snellen de Belg voorbij.