NOS Nieuws Politiek Aangepast

Kou uit de lucht voor Van der Steur

De minister van Veiligheid en Justitie mag door van VVD, PvdA en een deel van de oppositie. Hij krijgt wel een motie van wantrouwen van onder andere PVV, GroenLinks en de SP.

Liveblog gesloten
 • Verslag van het debat uit het journaal van 1800 uur

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Verslag van het debat uit het journaal van 1800 uur
 • Minister Van der Steur kijkt terug op het debat

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Interview minister Van der Steur na afloop debat
 • Het debat is afgelopen, Van der Steur kan door

  Later vanavond wordt er over de motie van wantrouwen van de PVV gestemd, maar die haalt geen meerderheid. De motie wordt gesteund door PVV, SP, GroenLinks, Kuzu/Öztürk, de groep Bontes/Van Klaveren, 50Plus en de Partij voor de Dieren. Minister Van der Steur heeft al laten weten dat hij zal aanblijven en niet zelf zal opstappen.

 • Van der Steur belooft Kamer actie op bijna alle wensen

  Minister Van der Steur zegt toe dat hij werk zal maken van het voorstel van de Kamer om internationale samenwerking en gegevensuitwisseling bij terreurbestrijding te verplichten.

  Van der Steur zegt dat de wens van VVD, CDA en SGP om verblijf op terroristisch grondgebied strafbaar te maken, niet haalbaar is. Deskundigen zeggen dat dat juridisch niet kan. Maar hij zal nog eens uitzoeken of dat advies nog steeds geldt, en of dat er rechtszaken zijn geweest die een nieuw licht op de zaak werpen.

 • Premier Rutte gaat verder

  Hij reageert op de motie van oppositiepartijen CDA, D66, CU en SGP om uiterlijk 1 mei aan te geven hoe het kabinet de financiële gaten gaat dichten en de internationale samenwerking tegen terreur gaat verbeteren. Volgens Rutte kan hij het financiële gedeelte van deze motie niet goedkeuren omdat het kabinet daar nog over moet beslissen. 

  Het kabinet overlegt op dit moment over de voorjaarsnota, een soort tussentijdse beoordeling van de budgetten voor de verschillende ministeries. Rutte wil geen garantie geven dat er extra geld gaat naar veiligheid, zolang die gesprekken nog lopen. Ook wil hij niet vooruitlopen op Prinsjesdag, als de budgetten van 2017 bekend worden gemaakt. Maar hij zegt wel dat hij de wens van de oppositie snapt om meer geld aan het ministerie van Veiligheid en Justitie te besteden.

  Met andere gedeelte van de motie is hij het eens en hij belooft dat dat ook gaat gebeuren.

 • Debat geschorst tot 17.15 uur

  Dan reageren minister Van der Steur en premier Rutte op de eindoordelen van de verschillende fracties. 

 • Zijlstra: terrorismebestrijding op orde

  VVD-fractievoorzitter Zijlstra vindt dat de conclusie van het debat moet zijn dat in Nederland de terrorismebestrijding goed op orde is maar dat daarmee geen garantie is gegeven dat er nooit iets zal gebeuren. "Dat is een oncomfortabele werkelijkheid." 

  De VVD wil samen met CDA en SGP een nieuwe wet die het strafbaar maakt "om vrijwillig te verblijven op grondgebied dat wordt gecontroleerd door een terroristische organisatie". Een uitzondering geldt voor bijvoorbeeld journalisten en medici. De partijen willen dat elke teruggekeerde jihadreiziger wordt aangehouden, verhoord en vervolgd. 

  Nu moet het OM bewijzen dat iemand strafbare feiten heeft gepleegd. En in een bepaald land zijn is niet strafbaar. Het voorstel haalt geen meerderheid omdat andere landen het juridisch onjuist vinden.

 • SGP houdt vertrouwen in minister

  SGP-leider Van der Staaij houdt vertrouwen in minister Van der Steur maar wil hem wel aanmoedigen actiever op te treden.

 • PvdA steunt Van der Steur, kou uit de lucht

  PvdA-leider Samsom wil dat minister Van der Steur zich gaat inzetten voor verplichte informatie-uitwisseling tussen Europese landen.

 • GroenLinks, SP en anderen steunen motie van wantrouwen PVV

  GroenLinks-leider Klaver vindt dat de minister vandaag een mager zesje heeft gehaald, maar dat zijn voorgaande fouten niet weg te wissen zijn. Zijn partij heeft het vertrouwen in Van der Steur verloren.

  Ook SP-leider Roemer vindt dat Van der Steur fouten heeft gemaakt die niet zijn goed te praten en die het vertrouwen in zijn aanpak hebben ondermijnd. Klaver en Roemer zullen de motie van wantrouwen van de PVV steunen.

  Ook de groep Kuzu/Öztürk, de groep Bontes/Van Klaveren, 50Plus en de Partij voor de Dieren steunen deze motie.

 • Deel oppositie geeft Van der Steur nog een kans

  CDA-leider Buma noemt minister Van der Steur onhandig maar zegt dat hij vooral wil kijken naar de verbetering van de aanpak van terreur. Hij vindt dat de minister zich onvoldoend pro-actief heeft opgesteld en verwacht dat dat voortvarender zal gaan. Ook wil hij een oplossing voor het tekort van 300 miljoen euro voor de politie. 

  Samen met de fractievoorzitter Pechtold (D66), Segers (CU) en Van der Staaij (SGP) vraagt hij het kabinet om uiterlijk 1 mei aan te geven hoe het kabinet de financiële gaten gaat dichten en de internationale samenwerking tegen terreur gaat verbeteren.

 • Het debat gaat verder: 'De minister is zijn gezag kwijt'

  PVV-leider Wilders zegt dat minister Van der Steur zijn gezag kwijt is en dat er maar een conclusie kan zijn: dat is dat de minister opstapt. De PVV dient een motie van wantrouwen in.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Motie van wantrouwen voor Van der Steur
 • VVD en PvdA blijven Van der Steur steunen

  Coalitiepartijen VVD en PvdA blijven minister Van der Steur steunen. Bronnen rond de minister hebben al gezegd dat hij aanblijft als deze twee partijen hem blijven steunen, ook al steunt de oppositie een motie van wantrouwen tegen hem.

  Inmiddels hebben de oppositiepartijen die bij elkaar zaten overeenstemming over een gezamenlijke actie. Buma gaat namens een groot aantal partijen iets doen, zei hij zojuist. Wat? “U hoort het zo meteen!” 

 • Oppositie overlegt weer verder

 • Bronnen rond Van der Steur: hij stapt niet op als meerderheid hem steunt

  Bronnen rond minister Van der Steur laten weten dat de minister niet zal aftreden bij een motie van wantrouwen die alleen door de oppositie wordt gesteund. Als Van der Steur dus de steun houdt van regeringspartijen VVD en PvdA dan zal hij aanblijven.