NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Erdogan: Turkije zette terrorist uit naar Nederland

Een dag na de bloedige aanslagen, waarbij zeker 32 mensen omkwamen, proberen Brusselaars het leven weer op te pakken. Lees hier alle ontwikkelingen.

Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  Hierbij sluiten we het liveblog over de terroristische aanslagen in Brussel. De berichtgeving loopt door via nieuwsartikelen op NOS.nl.

 • 'Kennis terroristen van springstof zorgwekkend'

  De kennis die terroristen hebben over TATP, een explosieve combinatie van peroxide en aceton die gebruikt is bij de aanslagen, is zorgwekkend. Dat zegt een springstoffenexpert tegen De Standaard. "Het mengsel is makkelijk te maken, dat doe je zo aan de keukentafel. Maar het is erg instabiel. Met andere woorden: het ontploft snel. De meeste makers gaan mee de lucht in. Deze daders beheersen de productie en het transport kennelijk erg goed."

 • 'Eerst de feiten op een rij'

  In Nieuwsuur is Erik Akerboom, korpschef van de Nationale Politie, te gast. Aan hem de vraag of de beweringen van Erdogan, die zegt dat een van de terroristen door Turkije is uitgezet naar Nederland, kloppen. "Dit roept ontzettend veel vragen op en die proberen wij te beantwoorden", zegt Akerboom. "We moeten de feiten eerst op een rij krijgen. Ik hoor zowel de term 'terugwijzen' als 'uitleveren'. Dat zijn twee verschillende dingen. Dat moeten we eerst onderzoeken."

  Korpschef Akerboom bij Nieuwsuur NOS-NTR
 • Vrij verkeer van kalasjnikovs

  "Het vrije verkeer van personen betekent ook het vrije verkeer van criminele bendes en kalasjnikovs", zegt de Britse politicus Nigel Farage van de eurosceptische partij Ukip. De aanslagen in Brussel laten zien dat Groot-Brittannië zo snel mogelijk uit de EU moet, zegt hij. Lees meer.

 • Rozen in Antwerpen

  Moslims deelden vandaag rozen uit op het station van Antwerpen. De initiatiefnemers wilden met de boodschap 'United we stand, divided we fall' symbolisch mensen samenbrengen

 • Brits eerbetoon

  De St George's Hall in Liverpool in de kleuren van de Belgische vlag AFP
 • 'Beetje bizar'

  De wijkagent in de Brusselse gemeente Schaarbeek kreeg een tip over nieuwe huurders: ze zouden "een beetje bizar" zijn. De politie besloot een onderzoek te beginnen, maar dat was nog niet afgerond. Naar nu blijkt, ging het om het appartement waar de terroristen de aanslagen van gisteren voorbereidden.

 • Moeizame identificatie

  Van de 151 gewonden die nog in het ziekenhuis liggen, zijn er vier nog niet geïdentificeerd. 61 mensen liggen nog op de intensive care. Dat zegt de Belgische minister De Block van Volksgezondheid.

 • Wat weten we van de daders?

  Het lijkt erop dat de aanslagen in Parijs en Brussel het werk zijn van dezelfde groep. We weten nog lang niet alles, maar dat er dwarsverbanden zijn tussen beide dadergroepen staat wel vast.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Steeds meer bekend over daders aanslagen Brussel
 • 'Terrorist was uitgezet naar Nederland'

  Een van de aanslagplegers in Brussel werd vorig jaar door Turkije uitgezet naar Nederland. Dat zegt de Turkse president Erdogan. Uit zijn woorden valt niet op te maken of Nederland dat verzoek heeft gedaan of dat de man zelf om uitlevering aan Nederland heeft gevraagd. Lees meer.

 • Drukte op het plein

  Bij het vallen van de avond wordt het steeds drukker op het Beursplein in Brussel AFP
 • 'Aanslag was bedoeld voor Tweede Paasdag'

  De terroristische aanslagen van gisteren hadden eigenlijk moeten plaatsvinden op Tweede Paasdag. Dat bevestigen bronnen aan het Belgische VTM Nieuws. De arrestatie van Abdeslam leidde ertoe dat de aanslagen eerder werden uitgevoerd. De daders zouden hebben gevreesd dat Abdeslam informatie over de aanslagen ging geven aan de politie. 

 • Morgen opnieuw minuut stilte

  In heel België wordt morgen om 14.30 uur een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen. Dat heeft de regering van premier Michel bekendgemaakt na afloop van de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad.

 • Veel pers in Schaarbeek

  Nog altijd veel pers in de Brusselse gemeente Schaarbeek, waar de politie vannacht in een woning bommen en een IS-vlag vond Wessel de Jong / NOS
 • 'Niet naar België, maar naar Nederland'

  De Belgische minister van Justitie ontkent dat een van de aanslagplegers door Turkije is uitgeleverd aan België. Hij zou zijn doorverwezen naar Nederland. In het Journaal op de VRT zegt minister Geens het volgende: "Er is geen sprake van een uitlevering. Waarschijnlijk gaat het om een terugwijzing aan de Turks-Syrische grens. De man was op dat moment bij ons niet bekend voor terroristische feiten. Hij is door Turkije doorverwezen naar Nederland, niet naar ons land."

  Volgens De Standaard gaat het om Ibrahim el-Bakraoui, een van de mannen die zichzelf opblies op in de vertrekhal van vliegveld Zaventem.

 • Meer berichten tonen