liveblog
NOS VoetbalAangepast

PSV en Twente blijven winnen, Cambuur en Willem II verrassen

liveblog gesloten

Tot zover

Dat was het dan weer voor vanavond. De 25ste speeldag wordt zondag afgesloten met nog vier duels, waaronder een topper in de Amsterdam. Tot morgen!

12.30 uur

Heracles Almelo-Roda JC

14.30 uur

FC Utrecht-Feyenoord

De Graafschap-sc Heerenveen

16.45 uur

Ajax-AZ

De samenvattingen

Nu op NPO 1 en de stream op NOS.nl: Studio Sport met de samenvattingen van vandaag.

Ook te zien in Hengelo.

De uitslagen van vanavond

FC Twente-FC Groningen 2-0

PSV-ADO Den Haag 2-0

SC Cambuur-PEC Zwolle 1-0

Vitesse-Willem II 0-1

De reacties na Vitesse-Willem II

Klaar in Arnhem

Sombere gezichten in de Gelredome. In een bijzonder matig duel gaat Vitesse thuis met 1-0 onderuit tegen Willem II.

Ongeloof bij Bouy

PEC Zwolle-speler Ouasim Bouy kreeg een rode kaart in het met 1-0 verloren duel bij SC Cambuur. Daar is hij het helemaal niet mee eens.

Ongeloof bij Bouy over rode kaart: twee schwalbes

Slotfase

We zijn inmiddels aanbeland bij de 83ste minuut in Arnhem. Willem II leidt nog steeds. Vitesse probeert het wel, maar het is allemaal niet echt overtuigend. De Tilburgers hebben hun zaakjes achterin prima op orde.

Tussenstand: Vitesse-Willem II 0-1

De reacties na PSV-ADO

Willem II beter

De Arnhemmers zijn sinds de 1-0 achterstand het spoor behoorlijk bijster. Willem II is ineens de betere ploeg en had in de 72ste minuut een prima kans op de 2-0. Opnieuw was het Ondaan, dit keer met een laag schot dat door Room wordt gekeerd.

Het publiek in de Gelredome mort en fluit.

Tussenstand: Vitesse-Willem II 0-1

Doelpunt Willem II

Willem II was nog amper gevaarlijk geweest, maar uit het niets maakt Ondaan na een uur de 1-0 bij Vitesse.

Uit een corner van Andersen kopt Ondaan de bal achter Room, via de schouder van Nakamba, zo lijkt het. Het is zijn eerste doelpunt van het seizoen.

Tussenstand: Vitesse-Willem II 0-1

Twente-fans niet blij met De Graafschap-bus

Een vervoerder heeft een pijnlijk foutje gemaakt bij de lokale supportersvereniging van FC Twente in Oost-Gelre, zo meldt Omroep Gelderland. De supporters werden voor het duel met FC Groningen opgehaald met de spelersbus van De Graafschap.

De supporters stonden met grote verbazing te kijken en waren niet van plan om met deze bus naar FC Twente te rijden. Uiteindelijk zijn de fans met de De Graafschap-bus naar Groenlo gereden, waar ze in een lijnbus naar Enschede zijn overgestapt.

Vitesse probeert

Vitesse begint sterk aan de tweede helft tegen Willem II. In de 48ste minuut was er een fraaie uithaal van Nakamba, maar de bal ging rakelings naast de rechterpaal. Een paar minuten later levert de Zimbabwaan opnieuw een poeier af, die op de lat belandt.

Tussendoor later gaat Rashica in een duel met Koppers in het strafschopgebied naar de grond. Dat doet hij zeer gewillig, zo gewillig dat scheidsrechter Liesveld hem trakteert op een gele kaart wegens een Schwalbe.

Tussenstand: Vitesse-Willem II 0-0

Tweede helft

De bal rolt weer in de Gelredome. Het is nog 0-0 bij Vitesse-Willem II.

Klaar in Leeuwarden

SC Cambuur is hekkensluiter af. De Friezen verslaan PEC Zwolle met 1-0 en dragen de rode lantaarn voorlopig over aan De Graafschap.

De Friezen hadden zeven wedstrijden op rij verloren, dus de vreugde is groot.

Klaar in Eindhoven

Het was een zware bevalling voor PSV, maar de drie punten zijn binnen. ADO Den Haag wordt met 2-0 verslagen.

Rust in Arnhem

De ruststand in Arnhem in 0-0. Vitesse en Willem hebben niet veel laten zien in de Gelredome, waar het dak dicht is.

Doelpunt Cambuur

Ontlading in Leeuwarden. In de 84ste minuut schiet Jack Byrne fraai de 1-0 voor Cambuur tegen PEC Zwolle binnen.

De Ierse middenvelder krijgt de bal van Narsingh en krult fraai vanaf de rand van de zestienmeter de bevrijdende treffer in het doel.

Tussenstand: SC Cambuur-PEC Zwolle 1-0

Doelpunt PSV

De buit is binnen voor PSV. Luuk de Jong zorgt in de 82ste minuut voor de 2-0 tegen ADO. Het is zijn achttiende treffer van het seizoen en zijn vijftigste in het PSV-shirt.

Op aangeven van Guardado neemt de topscorer de bal knap aan en schuift hij vervolgens beheerst de 2-0 achter doelman Hansen.

De ADO-keeper hoeft in de slotfase in ieder geval niet meer mee naar voren om een eventuele gelijkmaker binnen te hakken.

Tussenstand: PSV-ADO Den Haag 2-0

Friezen zonder vernuft

Nog een klein kwartier in Friesland bij het nog doelpuntloze duel tussen Cambuur en PEC Zwolle. Het is eigenlijk nog hetzelfde liedje als in de eerste helft: de Friezen vallen enthousiast aan, maar missen voorin het vernuft om beslissend te zijn. PEC Zwolle heeft sinds de rust één kans gehad, een hard schot van Marcellis dat overzeilde, en dat was het ook wel.

In de 79ste minuut lag de bal wel in het PEC-doel na een kopbal van Andriuskevicius, maar de Litouwse verdediger stond buitenspel.

Tussenstand: SC Cambuur-PEC Zwolle 0-0

Doelpunt PSV

PSV komt eindelijk op 1-0 tegen ADO Den Haag. In de 72ste minuut is Marco van Ginkel de gelukkige. Het is al zijn derde treffer sinds hij in de winterstop naar Eindhoven verhuisde.

Na een vrije trap werkt Hansen de bal met de vuist weg, Locadia schiet meteen op doel en de bal komt terecht bij Van Ginkel, die met buitenkantje rechts binnentikt.

Tussenstand: PSV-ADO Den Haag 1-0

Weinig te beleven

In de 24ste minuut noteren we het eerste schot op doel bij Vitesse-Willem II. De poging van Yeini werd simpel gepakt door Lamprou.

Voor de rest is er nog niets te beleven geweest in de Gelredome. Het is vooralsnog een taktisch steekspel waar het publiek het voornaamste slachtoffer van is.

Tussenstand: Vitesse-Willem II 0-0

PSV jaagt op treffer

Luuk de Jong was na ruim een uur heel dicht bij de 1-0 voor PSV. Zijn fraaie volley gaat echter naast het ADO-doel.

De Eindhovenaren, met de Champions League van woensdag nog in de benen, jagen op de 1-0, maar hij wil er maar niet in.

Tussenstand: PSV-ADO Den Haag 0-0

Rood voor Bouy

RODE KAART: PEC Zwolle-speler Ouasim Bouy krijgt zijn tweede (tikkeltje omstreden) gele kaart en kan vertrekken. Hij maakt volgens scheidsrechter Keizer een overtreding op Barto, maar het is niet helemaal duidelijk of de PEC-speler zijn tegenstander ook wel raakt.

Tussenstand: SC Cambuur-PEC Zwolle 0-0

Rommelig

De tweede helft in Eindhoven is ruim tien minuten onderweg. Het is een beetje rommelig geworden. PSV houdt wel druk op de hechte ADO-defensie, maar prikt er nog niet doorheen.

Tussenstand: PSV-ADO Den Haag 0-0

Aftasten in Arnhem

Een klein kwartier gespeeld in het Gelredome. Het is nog aftasten geblazen bij Vitesse-Willem II. Er is nog niets bijzonders gebeurd. Het dak is dicht.

Tussenstand: Vitesse-Willem II 0-0

De bal rolt weer in Eindhoven en Leeuwarden

De tweede helft van PSV-ADO Den Haag is begonnen. Het wachten is op doelpunten.

En dat geldt ook voor Friesland. De wedstrijd is hervat. Het is nog 0-0 bij SC Cambuur-PEC Zwolle.

Status Quo in Arnhem

De Britse rockers van Status Quo schalden uit de stadionspeakers van het Gelredome, maar nu is het stil. Vitesse-Willem II is begonnen.

Ondaan in de basis

Hij staat straks tegen Vitesse in de basis. En als het kan, weer beslissend te zijn voor Willem II. Het gaat goed met Terell Ondaan. "Ik ben ontzettend blij weer terug te zijn op het veld."

Ondaan is pas 22, maar heeft al heel wat meegemaakt. De Amsterdamse aanvaller was van AZ, liep een jaar mee bij Telstar en draait nu al drie seizoenen mee in Tilburg. Hij promoveerde met Willem II in 2014 naar de eredivisie en maakte in zijn eerste seizoen op het hoogste niveau indruk met zijn onbevangen dribbels.

Lees een uitgebreid artikel over Ondaan.

De goals van Terell Ondaan

Rust in Leeuwarden

Na een lange blessuretijd vanwege een geblesseerde grensrechter staat bij rust de brilstand op het bord bij SC Cambuur-PEC Zwolle.

Rust in Eindhoven

ADO Den Haag is geen Atlético Madrid, maar de ruststand in het PSV-stadion is hetzelfde: 0-0.

Friezen zonder finesse

De kansen in Friesland zijn tot nu toe allemaal voor Cambuur geweest. De hekkensluiter speelt enthousiast en energiek, maar mist vooralsnog de finesse om de mogelijkheden ook te benutten.

PEC Zwolle is in de eerste helft eigenlijk nog niet één keer gevaarlijk geweest.

Tussenstand: SC Cambuur-PEC Zwolle 0-0

0-0 in Eindhoven

Het spelbeeld in Eindhoven is nog ongewijzigd. PSV belegert het strafschopgebied van ADO maar heeft moeite om er een opening in te vinden. ADO komt er, heel spaarzaam, weleens uit, dus het blijft oppassen voor de Eindhovenaren.

Tussenstand: PSV-ADO Den Haag 0-0

Klaar in Enschede

Klaar in Enschede. FC Twente boekt zijn vijfde opeenvolgende zege. FC Groningen wordt met 2-0 naar huis gestuurd.

Op de lat

PSV is nog altijd druk bezig een gaatje te vinden in de hechte ADO-defensie. In de 23ste minuut was het bijna zover. Uit een hoekschop poeiert Moreno de bal keihard op de lat. De Mexicaan blesseert zich daarbij, maar kan verder.

Tussenstand: PSV-ADO Den Haag 0-0

Doelpunt FC Twente

Het lijkt gedaan in Enschede. Cabral schiet FC Twente in de 80ste minuut op een 2-0 voorsprong tegen FC Groningen.

Via Ziyech komt de bal bij de opstomende Mokotjo, die Cabral de gelegenheid biedt om vrijstand van ruim 16 meter binnen te schieten. De voorsprong van de Tukkers is terecht.

Tussenstand: FC Twente-FC Groningen 2-0

Sterk Cambuur

SC Cambuur verstopt zich in de beginfase van het duel met PEC Zwolle niet. Integendeel: de hekkensluiter begint sterk en is al een paar keer gevaarlijk voor het Zwolse doel opgedoken. Goals hebben we nog niet gezien.

Tussenstand: SC Cambuur-PEC Zwolle 0-0

Sterk Twente

Nog ruim een kwartier te spelen in Enschede. FC Twente is nog altijd sterker dan Groningen en heeft ook het meeste recht op een eventuele treffer. Ede was er een tijdje geleden dichtbij, maar zijn poging vanuit een moeilijke hoek ging over.

Tussenstand: FC Twente-FC Groningen 1-0

Defensief ADO

Het spelbeeld in Eindhoven is na een klein kwartier niet heel verrassend. ADO trekt zich terug, PSV heeft de bal, is een paar keer dreigend geweest maar nog niet heel gevaarlijk.

Tussenstand: PSV-ADO Den Haag 0-0

Wissel in Friesland

Bij Cambuur-PEC moet er al snel worden gewisseld na een blessure. Het gaat niet om een speler, maar om een van de assistent-scheidsrechter. De vierde official neemt het stokje, letterlijk en figuurlijk, over.

Tussenstand: SC Cambuur-PEC Zwolle 0-0

Aanslag op Willems

Bij PSV-ADO heeft Malone al na zes minuten een gele kaart te pakken. En hij komt misschien wel goed weg, want hij belaagt Jetro Willems met een snoeiharde tackle. De pas van een blessure teruggekeerde PSV'er loopt nog te hinkepinken, maar lijkt door te kunnen gaan.

Tussenstand: PSV-ADO Den Haag 0-0

Aftrap in Eindhoven en Leeuwarden

De bal rolt in Eindhoven. ADO Den Haag heeft afgetrapt in het duel met PSV.

En ook in Friesland zijn we begonnen. Hekkensluiter SC Cambuur neemt het op tegen PEC Zwolle.

Weet je nog wel, Hansen

In augustus troffen PSV en ADO elkaar al in Den Haag. De competitiewedstrijd eindigde in 2-2. Het werd een onvergetelijke dag voor ADO-keeper Hansen.

Doelman Hansen geniet na, maar kijkt ook al vooruit

Leep lobje

De tweede helft van Twente-Groningen gaat verder waar de eerste is opgehouden. De Tukkers dartelen er lustig op los en hadden alweer een mogelijkheid met een leep lobje van Ziyech. Padt stompte de bal over.

Even later wist Groningen een kansje te noteren, maar een voorzet van Idrissi werd door alles en iedereen, onder wie De Leeuw, gemist.

Tussenstand: FC Twente-FC Groningen 1-0

De bal rolt weer

De tweede helft van FC Twente-FC Groningen is begonnen. De Tukkers leiden met 1-0.

Sportieve revanche van Ebecilio bij ADO

Om 19.45 uur is de aftrap in Eindhoven van PSV-ADO Den Haag. Bij ADO staat Kyle Ebecilio in de basis.

Ebecilio is na een kort avontuur in de Engelse Championship terug in de eredivisie. Maar niet bij FC Twente, de club waar hij tot de zomer van 2017 onder contract staat, maar bij ADO Den Haag. "Ik denk niet dat ik nog terugkeer in Enschede."

Lees een uitgebreid interview met Ebecilio.

Of luister naar de man zelf:

Kyle Ebecilio in het shirt van zijn nieuwe club ADO Den Haag

Thee in Twente

Het is rust in Enschede. FC Twente leidt na een prima eerste helft met 1-0 tegen FC Groningen.

Alleraardigst

Nog tien minuten en het is alweer rust bij het alleraardigste duel in Enschede. FC Twente heeft het heft in handen en met name Ziyech en El Azzouzi trakteren het publiek af en toe op creatieve hoogstandjes. FC Groningen heeft wel de bal, maar heeft het lastig en slaagt er maar niet in om in de buurt van keeper Marsman te komen.

Tussenstand: FC Twente-FC Groningen 1-0

Op orde

FC Twente heeft zijn zaakjes sinds de 1-0 goed op orde. Groningen wordt de bal gegund, maar wel op 30 meter van het Twente-doel. Dichterbij komen de Groningers niet.

Hoewel, in de 24ste minuut lukt het een keertje wel en is het meteen bijna 1-1. Idrissi heeft de bal voor het binnentikken na een voorzet van Burnet, maar faalt.

Tussenstand: FC Twente-FC Groningen 1-0

Doelpunt FC Twente

Na een kwartier komt FC Twente op 1-0 tegen FC Groningen. Een mooie intikker van El Azzouzi.

Groningen begon goed aan de wedstrijd, maar staat toch op achterstand na een levendig kwartiertje in Enschede. Na een flitsende aanval tikt El Azzouzi bij de eerste paal de openingstreffer binnen, op aangeven van Ter Avest.

Tussenstand: FC Twente-FC Groningen 1-0

Niks aftasten

Er is in de eerste minuten al van alles gebeurd in Enschede. Een eerste doelpoging van Gutiérrez werd gepakt door Groningen-keeper Padt, aan de andere kant schudde de opstomende Idrissi drie Tukkers van zich af waarna Marsman met moeite kon pareren, en Twente-verdediger Uvini werd geveld na een lelijke botsing met Tibbling, maar kon door.

Vooral Groningen is voortvarend van start gegaan en bepaalt vooralsnog het spelbeeld.

Tussenstand: FC Twente-FC Groningen 0-0

De bal rolt

De eerste eredivisiewedstrijd van zaterdagavond is begonnen: FC Twente treft FC Groningen.

Gerry & The Pacemakers

Onder begeleiding van de voetbalhymne 'You'll never walk alone' betreden de spelers het veld. We gaan bijna beginnen!

Twente wint weer, maar zorgen blijven

Het zaterdagavondbal wordt om 18.30 uur geopend door FC Twente, dat thuis FC Groningen ontvangt. De nummer dertien tegen de nummer tien.

Zelfs na vier overwinningen op rij willen ze van uitbundigheid bij FC Twente niets weten. De sportieve zorgen zijn voorlopig afgewend, maar de Enschedese club is nog lang niet uit de financiële en bestuurlijke problemen.

De KNVB heeft aangekondigd dat begin volgende maand de resultaten van het onafhankelijke onderzoek naar de gang van zaken bij de Tukkers bekend worden gemaakt.

Lees een analyse van de situatie in Enschede door FC Twente-watcher Bert Schabbink.

Hakim Ziyech (rechts) en Bruno Uvini

Het programma

18.30 uur

FC Twente-FC Groningen

19.45 uur

PSV-ADO Den Haag

SC Cambuur-PEC Zwolle

20.45 uur

Vitesse-Willem II

Vier duels op zaterdagavond

FC Twente, PSV en Vitesse komen vanavond in actie