liveblog
NOS SchaatsenAangepast

Elfstedentocht 1986: kroonprins, huldigen en Fries carnaval

liveblog gesloten

Hoe is de Elfstedentocht nog te volgen?

Tot 18.20 uur zijn er beelden van de Elfstedentocht 1986. Pas om 23.00 uur zijn we weer terug. Dan is de finish van kroonprins Willem-Alexander te zien. Bedankt voor het volgen en voor de liefhebbers: tot vanavond. Hieronder de link naar de stream, die tot 18.20 uur loopt en om 23.00 uur weer beschikbaar is.

Van Benthem wordt gehuldigd

Winnaar van Benthem wordt gehuldigd in de Frieslandhal

Samenvatting (wedstrijdrijders)

De Elfstedentocht van 1986 in 3 minuten

Willem-Alexander was om 14 uur in Harlingen

Elfstedentocht 1986: Willem-Alexander deed mee op 18-jarige leeftijd

Fries Carnaval!

Feest bij de Sterrekiekers in Franeker

Koninklijk klunen tijdens de toertocht in 1986

De 18-jarige prins Willem-Alexander rijdt in 1986 de Elfstedentocht

De grote man tijdens de Elfstedentocht van 1986 was uiteraard Evert van Benthem. De veehouder uit Sint Jansklooster kwam na een spannende wedstrijd solo over de streep en schreef de tocht voor de tweede keer op rij op zijn naam.

Maar nog voor de winnaar in de Frieslandhallen de overwinningskrans om zijn nek heeft gekregen zijn alle ogen in Friesland alweer gericht op iemand anders. Ene W.A. van Buren.

In de loop van de ochtend komt presentator Mart Smeets met de boodschap: "deze tocht heeft een koninklijk lintje gekregen." De deelnemer die staat ingeschreven onder de naam W.A. van Buren is niemand anders dan de 18-jarige kroonprins Willem-Alexander.

Lees het hele artikel via de link hieronder:

Jeen van den Berg: de vijfde Elfstedentocht is voltooid

De drie musketiers van het natuurijs: in '63 ook samen binnen

Jeen van den Berg haalde in 1986 de finish. En dat is knap, want het was al zijn vijfde Elfstedentocht. In 1954 won hij. Ook in 1947 en 1963 was hij van de partij. Daarnaast reed hij nog als toerrijder in 1985. Hij zou in 1997 ook nog de Elfstedentocht rijden, op 68-jarige leeftijd.

Het verhaal van Stoffel van Dijk

Stoffel van Dijk is de eerste toerrijder die binnenkomt. Maar er is een probleem: hij is zijn stempelkaart verloren. Hij heeft stempels gezet op een ander papiertje. Als hij kan bewijzen dat hij alle stempels heeft, dan krijgt hij alsnog een nieuwe kaart.

"Mijn man is nog onderweg"

Elfsteden-winnares: ik rij op kunstijs geen platte prijs

Winst bij de vrouwen

Tineke Dijkshoorn-Olsthoorn wint bij de vrouwen. Dijkshoorn-Olsthoorn is 33 jaar en moeder van drie kinderen. "Mijn man is nog onderweg. Hij doet mee aan de toertocht."

Evert van Benthem bij Willibrord Frequin

Evert van Benthem is nog veel blijer dan de vorige keer

De finish van Van Benthem

De laatste meters van Van Benthem op de Bonkevaart

VAN BENTHEM WINT!

Evert van Benthem wint opnieuw de Elfstedentocht. Wat een knappe overwinning. Rein Jonker wordt tweede en Robert Kamperman komt als derde over de finish.

Laatste stuk!

Van Benthem stevent af op de finish!

Van Benthem gaat het weer doen

Het laatste stuk voor Evert van Benthem. Dit gaat niet meer mis. Hij gaat de tocht der tochten twee keer op rij winnen. Van Benthem is bijna op de Bonkevaart.

Evert, Evert, Evert!

Het publiek zingt en juicht voor Evert van Benthem. Hij is nu bij Oudkerk, nog 14 kilometer voor de boeg. Dit is het laatste dorp voor de finish in Leeuwarden.

Van Benthem gaat en Jonker geeft op

De beslissende demarrage van Van Benthem

Tweede keer Bartlehiem

Koplopers Rein Jonker en Evert van Benthem passeren zo weer Bartlehiem en gaan dan door naar de finish in Leeuwarden. Nog 19 kilometer.

Kamperman toont zijn klasse

Robert Kamperman rijdt al een tijdje alleen. Hij zit achter de koploper Rein Jonker en Evert van Benthem en voor Jan Kooiman, Albert Bakker, Hans Bouma en Nanne Semplonius.

Het lukt Jonker

Het is Rein Jonker gelukt. Hij is weer bij Evert van Benthem en ze zijn in Dokkum, bij de voorlaatste stempelpost.

Valpartij Rein Jonker

Rein Jonker gaat onderuit. Evert van Benthem is weer alleen op kop, maar Jonker doet nu zijn best om weer bij Van Benthem te komen.

Blessuregeval

Jos Niesten, de nummer twee van vorig jaar, doet niet meer mee. Hij ligt in het ziekenhuis met een arm uit de kom.

Jonker en Van Benthem

Rein Jonker sprint weg, maar niet veel later gaat Evert van Benthem hem achterna! Samen op kop, de andere 5 kunnen niet volgen.

Bekijk hier de beelden:

Toch te vroeg?

Evert van Benthem is bijgehaald door het peloton. Was zijn aanval dan toch te vroeg? De kopgroep bestaat nu weer uit zeven rijders. De samenstelling: Jan Kooiman, Albert Bakker, Hans Bouma, Nanne Semplonius, Robert Kamperman, Rein Jonker en Evert van Benthem.

Achtervolgers van acht naar zes

Marten Hoekstra en Wout de Vries zijn afgevallen. Albert Bakker is onderuit gegaan in Bartlehiem, maar heeft de aansluiting weer gevonden. Nog zes achtervolgers dus.

Bartlehiem

Evert van Benthem en de achtervolgers komen aan in Bartlehiem. De schaatsers hebben nu 157 kilometer geschaatst. Bartlehiem heeft geen stempelpost, maar het is wel een plek waar de rijders twee keer langs moeten. Nu naar Dokkum, waar de tiende stempelpost is.

Van Benthem bijna in Bartlehiem

Evert van Benthem, met rugnummer 13, op weg naar Bartlehiem. Hij wordt gevolgd door acht rijders. "Van Benthem gaat lekker", zegt Evert ten Napel op de motor over de winnaar van vorig jaar.

Van Benthem gaat nu al

Evert van Benthem (27) schaatst weg uit de kopgroep. Nu al! Wie volgt? Voorlopig niemand...

​De negen koplopers

Jan Kooiman, Albert Bakker, Hans Bouma, Nanne Semplonius, Robert Kamperman, Rein Jonker, Marten Hoekstra, Wout de Vries en Evert van Benthem.

Bekijk hier de beelden

Bartlehiem-Dokkum-Bartlehiem

De koplopers gaan nu richting Dokkum, via Bartlehiem. Dan weer terug naar Bartlehiem om naar Leeuwarden te rijden.

Tussenstand in Franeker

Elfstedentocht 1986: tussenstand in Franeker

De koplopers zijn vergezeld door vier rijders. Na precies vier uur en 35 minuten wordt de negende stempel opgehaald in Franeker. Jan Kooiman is de eerste die een stempel krijgt. Evert van Benthem, Rein Jonker en Albert Bakker zitten nu ook in de kopgroep.

Bijna de negende stempel

Bijna in Franeker. Over een paar minuten de negende stempelpost voor de kopgroep.

Stempelen

De stempelaars krijgen het nu druk. Heel veel schaatsers komen aan in Harlingen. Zo'n 20 minuten achterstand op de kopgroep.

Stempelpost acht: Harlingen

Het is 09.02 uur. De kopgroep bestaat nog altijd uit de vier mannen Marten Hoekstra, Jan Kooiman, Hans Bouma en Wout de Vries, maar de achtervolgers komen steeds dichterbij. Evert van Benthem is de kopman van die achtervolgende groep. Ze rijden op 3.15 minuten achterstand. De vier koplopers komen klunend Harlingen binnen. Duizenden mensen staan langs de kant.

Elfstedentocht 1986: tussenstand in Harlingen

Eerste vrouw

Corine Slagter is de snelste vrouw tot nu toe. Zij komt als eerste binnen in Bolsward.

Klunen!

De kopgroep moet nu klunen in Kimswerd, de beruchte kluunplaats.

Vos en Van Wijhe stappen af

De eerste afstappers zijn bekend. Onder anderen Wim Vos en Dries van Wijhe houdt ermee op. Hij had zo hard getraind...

Beleving!

Erik Jan Kooiman, marathon- en langebaanschaatser, is de zoon van Jan Kooiman die tijdens de Elfstedentocht van 1986 lange tijd in de kopgroep rijdt.

Van twee naar vier

Marten Hoekstra en Wout de Vries sluiten weer aan bij Hans Bouma en Jan Kooiman! Knap. Heel knap. De kopgroep bestaat weer uit vier schaatsers. Op naar Harlingen...

Twee mannen op kop

Nog maar twee koplopers dus: Hans Bouma en Jan Kooiman.

Bekijk hier de beelden

Valpartij en klunen in Witmarsum

Marten Hoekstra, Hans Bouma, Jan Kooiman en Wout de Vries zijn op weg naar Harlingen, de achtste stempelpost. Maar in Witmarsum moet er eerst nog worden gekluund. Hans Bouma en Jan Kooiman zijn met z'n tweeën, omdat Marten Hoekstra en Wout de Vries onderuit zijn gegaan. In Witmarsum volgt een lang kluuntraject. Veel mensen lopen mee over het tapijt. Bij de achtervolgers zitten onder anderen Albert Bakker, Jaap Jonkman en Jan Eise Kromkamp.

De zevende stempelpost

Elfstedentocht 1986: tussenstand in Bolsward

De rijders zijn op de helft! Na 99 kilometer wordt er gestempeld in Bolsward. Hier moeten de rijders voor het eerst worden gekluund. In de stand hierboven is te zien dat Marten Hoekstra, Hans Bouma, Jan Kooiman en Wout de Vries de eerste mannen zijn die mogen gaan klunen.

Bijna op de helft

Marten Hoekstra, Hans Bouma, Jan Kooiman en Wout de Vries nog altijd op kop. Op weg richting Bolsward. Dat is de zevende stempelpost en de rijders zijn dan op de helft. Er was zojuist een pijnlijk moment van Hoekstra, hij kreeg een schaats op zijn been.

De beelden van de Elfstedentocht, hier te zien:

Fries carnaval

Harmen Siezen: "Er zijn nauwelijks wanklanken gehoord. Er sneuvelden wat winkelruiten en 3 jongeren zijn ter ontnuchtering opgesloten."

Vier man op weg naar Workum

Marten Hoekstra, Hans Bouma, Jan Kooiman en Wout de Vries zijn nog altijd de koplopers en naderen Workum, waar de zesde stempel wordt gehaald.

Bekijk de tocht der tochten hier

Stempelen in Hindeloopen

De eerste rijders zijn aangekomen in Hindeloopen, de vijfde stempelpost. Er is 77 kilometer afgelegd. Marten Hoekstra, Hans Bouma, Jan Kooiman en Wout de Vries zijn de vier koplopers. Op 2,5 minuut Frans Kuypers, Rein Jonker en Albert Bakker.

Elfstedentocht: Tussenstand in Hindeloopen

Mart Smeets zit in de studio op de Bonkevaart

Mart Smeets in de studio op de Bonkevaart

Stempelen in Stavoren

Stavoren, na 66 kilometer. Het gaat minder snel dan vorig jaar, maar het is dan ook een stuk kouder. Nog steeds dezelfde twee mannen op kop, te weten Arie Kooyman en Frans Kuypers. Wout de Vries, Hans Bouma, Jan Kooiman en Marten Hoekstra zijn de achtervolgers en hebben 30 seconden achterstand. Daarachter een groep van ongeveer 12 rijders, met Evert van Benthem. Zij hebben 3 minuten achterstand.

Grote afwezige

Richard van Kempen, de leider in het marathonklassement, is de grote afwezige. Hij is geen lid van de Friese Elfsteden.

Hoe ging het in de week voorafgaand aan de Elfstedentocht van 1986?

Euforie in Friesland: Elfstedentocht 1986 gaat alsnog door

Ooit nog een tocht? 'Kans Elfstedentocht klein, maar niet nul'

De voorlaatste editie was op 26 februari 1986, morgen dertig jaar geleden. Komt er ooit nog een nieuwe editie van de tocht der tochten?

De kans daarop wordt steeds kleiner door de opwarming van de aarde. Volgens een eergisteren gepresenteerd rapport van klimaatexperts stijgt de temperatuur sneller dan gedacht, 2 graden in de komende 25 jaar.

Nieuwe klap

"De cijfers zijn een nieuwe klap voor liefhebbers van de Elfstedentocht. De kans op extreme kou wordt kleiner", zegt weerman (en schaatsliefhebber) Gerrit Hiemstra. "Daarmee neemt ook de kans op een nieuwe editie af."

In 2001 noemde het KNMI de kans op een Elfstedentocht in een winter 10 procent. Inmiddels is dat percentage dus al kleiner geworden. "De kans is klein, maar niet nul", zegt Hiemstra.

Goed nieuws voor Piet Griffioen!

Piet Griffioen is stempelkaart kwijt, maar mag door

Piet Griffioen verloor zijn stempelkaart bij de start, maar hij wordt gematst door de organisatie. Hij krijgt bij Sneek, de eerste stempelpost, een nieuwe kaart met de eerste stempel. Griffioen kan daardoor de tocht der tochten uitrijden.

Stempelen in Sloten

We zijn in Sloten, de derde stempelpost. Na 40 kilometer. De 41-jarige Arie Kooyman, metselaar uit Schagerbrug, rijdt op kop met Frans Kuypers, een 19-jarige scholier uit Meppel. Op anderhalve minuut zitter drie achtervolgers. Daarachter een groep van zo'n 65 rijders, met alle favorieten.

Na Sneek gaan de rijders richting IJlst

IJlst, de tweede stempelstad

Tussenstand

Bij de doorkomst in Sneek is Evert van Benthem direct bij de eerste rijders. Rein Jonker rijdt op kop, Van Benthem volgt hem. Wim Westerveld en Teun Busser, die in Leeuwarden als eerste rijders op het ijs stapten, zitten ook nog bij de eerste vijf.

De elf steden

Het parcours

StadKm
Leeuwarden0
Sneek22
IJlst26
Sloten40
Stavoren66
Hindeloopen77
Workum86
Bolsward99
Harlingen116
Franeker129
Dokkum174
Leeuwarden199

Even geen beelden

Helaas hebben we alleen camera's bij de start. Pas om 07.00 uur zijn we er weer live bij. Maar niet getreurd. De bandjes worden geladen en opnieuw afgespeeld.

Een start zonder problemen, of...

De start is heel goed verlopen, behalve voor Piet Griffioen. Hij is zijn stempelkaart kwijtgeraakt. Wat een pech voor Piet.

De eerste stappen op het ijs

Wim Westerveld en Teun Busser gaan als eersten het ijs op. Ze beginnen aan de tocht van 200 kilometer.

Westerveld is als eerste op het Elfstedenijs

Dringen

Dringen bij de start van de veertiende Elfstedentocht

Het startschot heeft geklonken!

Een totaal van 16999 begint aan de tocht de tochten. Nu moet er 1750 meter worden gelopen om het ijs te bereiken.

Livestream

De aankondiging van de Tocht der Tochten in 1986