FC Twente-SC Cambuur 3-0

Studio Sport Eredivisie

De samenvattingen van vanavond bekijken? Dat kan nu op NPO 1 en via onze livestream.

Doelpunt FC Twente en klaar

Een penalty voor Twente in blessuretijd en rood voor Monteiro. Ziyech 'panenkaat' de strafschop binnen. Het is 3-0 tegen Cambuur en dat is meteen de eindstand.

De reacties na PSV-Heracles (2-0)

Stemming

De stemming zit er goed in bij de supporters van FC Twente, die luid en vrolijk zingen. De wedstrijd is bepaald geen lust voor het oog, maar met nog vijf minuten op de klok lijkt de zege op Cambuur bij een 2-0 tussenstand binnen.

Het gaat de vierde opeenvolgende zege voor de Tukkers worden. En dat is eerder in dit seizoen wel anders geweest, toen het D-woord nog weleens langskwam op de tribunes.

Tussenstand: FC Twente-SC Cambuur 2-0

Er gebeurt iets

Een kwartier voor tijd is er toch weer enige lichte opwinding. Na een opstootje rond Peersman en Cabral, waarvoor beiden een gele kaart ontvangen, raakt Ziyech met een fraaie vrije trap de lat.

Saai

Nog twintig minuten bij FC Twente-SC Cambuur en de stand is nog 2-0. Mochten er neutrale toeschouwers in het stadion zitten, dan zijn die vast inmiddels vertrokken, want er gebeurt vrijwel niets meer.

Een doelpunt van Cambuur zou weer voor enige spanning kunnen zorgen, maar dan moeten de Friezen eerst maar eens scoren.

Weinig reuring

De tweede helft van FC Twente-Cambuur is een klein kwartier onderweg en er is nog maar weinig gebeurd. Hakim Ziyech vuurde een vrije trap van zo'n dertig meter af op het Friese doel, maar keeper Nienhuis kon de bal vrij simpel in handen nemen.

Cambuur-trainer Keizer heeft inmiddels Dammers en Andriuskevicius vervangen door Van der Laan en Barto. Veel positiewijzigingen bij de Friezen, de vraag is in hoeverre de Tukkers daarvan in verwarring raken.

De reacties na AZ-FC Groningen (4-1)

De bal rolt weer in Enschede

FC Twente heeft afgetrapt voor de tweede helft. De Tukkers leiden met 2-0 tegen hekkensluiter SC Cambuur.

Klaar in Heerenveen

We houden ermee op in Friesland. Het publiek is ontevreden. Heerenveen en NEC spelen met 1-1 gelijk.

Rust in Enschede

FC Twente staat op een comfortabele 2-0 voorsprong tegen hekkensluiter SC Cambuur. Het is tijd voor een bekertje thee.

Penalty en rood

Penalty voor Heerenveen en een tweede gele kaart (en dus rood) voor Van Eijden in de 85ste minuut. Hij haalt Te Vrede neer in het strafschopgebied.

Te Vrede tart de door sommigen ingestelde maar nog altijd ongeschreven voetbalwet en neemt zelf de strafschop. Hij faalt en de uitblinkende Jones stopt.

Heerenveen had een fraaie reeks van achttien benutte strafschoppen op rij, maar daaraan is nu dus een einde gekomen.

Tussenstand: sc Heerenveen-NEC 1-1

Rustig aan

De tweede helft van PSV-Heracles is niet bepaald spectaculair te noemen. PSV gelooft het allemaal wel en doet het rustig aan, met de Champions League in het achterhoofd.

Heracles is niet bij machte om het de koploper echt lastig te maken. Het staat 'slechts' 2-0, maar er is geen twijfel over mogelijk dat PSV deze wedstrijd gaat winnen.

Tussenstand: PSV-Heracles 2-0

Doelpunt FC Twente

Na een half uur wordt het 2-0 voor FC Twente tegen SC Cambuur. Was er bij de 1-0 nog twijfel wie de goal maakte, bij het tweede doelpunt van de Tukkers is er geen twijfel mogelijk.

Cabral haalt van ruim twintig meter uit en zijn verwoestende poeier vliegt in de kruising. Nienhuis is kansloos.

SC Cambuur speelde met flair, maar Twente komt op 1-0. Ziyech sleurt met de bal door de Friese defensie, schiet op doel en via de kluts werkt Peersman de bal ongelukkig in eigen doel.

Tussenstand: FC Twente-SC Cambuur 1-0

Doelpunt NEC

Plotseling is het 1-1 in Heerenveen. Joey Sleegers scoort, met enig geluk, voor NEC.

Van Anholt ging in de fout waardoor Sleegers alleen op het doel kan afstormen. Zijn schot gaat via het been van St. Juste langs doelman Mulder. Het is 1-1.

NEC op jacht naar gelijkmaker

NEC is in de tweede helft een beetje uit zijn schulp gekropen bij Heerenveen. In de eerste helft gingen de Nijmegenaren vooral naar achteren, na rust gaan ze naar voren.

Het heeft tot één flinke kans geleid. Een inzet van Foor werd van de lijn gehaald door St. Juste.

Tussenstand: sc Heerenveen-NEC 1-0

PSV zonder moeite

Heracles heeft zich na rust zowaar een beetje laten zien in Eindhoven, maar tot echt grote kansen heeft dat nog niet geleid.

PSV had daarentegen in de 55ste minuut wel weer een dot van een kans. Na een voorzet van Arias kopte de vrijstaande Pereiro op doel, maar Castro verrichtte - niet voor het eerst vanavond - een prima redding.

Friezen met flair

SC Cambuur begint vol flair aan het uitduel bij FC Twente. In de beginfase hebben de Friezen al twee kansen gehad. Een schot van Van Veen werd gekeerd door keeper Marsman en een poging van Van de Streek belandde in het zijnet.

Aan de andere kant was er een puik schot van Ziyech, waarop Nienhuis knap reageerde.

Tussenstand: FC Twente-SC Cambuur 0-0

Tweede helft in Heerenveen

En ook in Friesland is de wedstrijd hervat. Heerenveen verdedigt een 1-0 voorsprong tegen NEC.

Tweede helft in Eindhoven

De tweede helft van PSV-Heracles is begonnen. Kunnen de Heraclieden nog iets aanrichten in Eindhoven?

De bal rolt in Enschede

De bal rolt in Enschede. FC Twente neemt het op tegen hekkensluiter SC Cambuur.

Rookgordijn in Leeuwarden

Halverwege het seizoen instappen bij een club die onderaan staat, het is verre van ideaal. Dat realiseert Marcel Keizer zich terdege. Toch gaat hij de uitdaging bij SC Cambuur graag aan, als opvolger van de opgestapte Henk de Jong.

"Onderaan staan, daar word je natuurlijk niet vrolijk van", zegt Keizer. Tegen FC Twente kan de hekkensluiter proberen een lach op de gezichten van de Friese supporters te toveren.

Marcel Keizer op het trainingsveld bij Cambuur

Rust in Heerenveen

Rust in Heerenveen. Het is niet het spectaculairste duel van de avond, maar Heerenveen leidt met 1-0 tegen NEC.

Rust in Eindhoven

Rust in Eindhoven. PSV gaat tevreden naar de kleedkamer met een 2-0 voorsprong op Heracles.

Doelpunt PSV

Een makkelijk gegeven penalty voor PSV wordt vlak voor rust benut door Pereiro. Het is 2-0 tegen Heracles.

Scheidsrechter Makkelie wees naar de stip nadat Bruma ging liggen na een wel heel licht contactmoment met Weghorst. De Heraclieden protesteren tevergeefs.

PSV miste acht van zijn laatste twaalf strafschoppen, maar de Uruguayaan laat zien hoe het hoort.

Klaar in Alkmaar

Een bij vlagen sprankelend AZ verslaat FC Groningen met 4-1 en rukt op naar de derde plaats.

Doelpunt sc Heerenveen

Heerenveen komt in de 29ste minuut op voorsprong tegen NEC. Veerman verschalkt Jones: 1-0. Het is zijn zesde eredivisietreffer van het seizoen.

De voorsprong voor de Friezen is terecht. Echt sprankelend is het allemaal niet, maar Heerenveen is wel beter.

Ongewijzigd spelbeeld

Het spelbeeld in Eindhoven is na een klein half uur spelen nog ongewijzigd. PSV speelt sterk, Heracles schijnt ook me te doen en het is een klein wonder dat het slechts 1-0 staat.

Tussenstand: PSV-Heracles 1-0

Saai schouwspel

De toeschouwers in Heerenveen worden nog niet echt verwend. De thuisploeg heeft het meeste balbezit in het duel met NEC, maar heeft nog nauwelijk iets kunnen creëren. De logische tussenstand derhalve is een brilstand.

Tussenstand: sc Heerenveen-NEC 0-0

PSV domineert

Het staat nog maar 1-0 voor PSV, maar het had na een kwartier net zo goed 3-0 kunnen zijn. Zo was Van Ginkel er met een hard schot dichtbij, maar Castro pareerde knap.

De Eindhovenaren domineren en Heracles is vooralsnog een figurant.

Doelpunt AZ

Markus Henriksen maakt zijn gemiste penalty goed: hij schiet - wéér uit een AZ-corner, de negende om precies te zijn - de 4-1 binnen. Rienstra kopt de hoekschop door, Henriksen knalt bij de tweede paal binnen. De wedstrijd is beslist.

Tussenstand: AZ-FC Groningen 4-1

Swingen voorbij

Bij AZ is het swingende er een beetje af sinds de aansluitingstreffer van Groningen. Maar de tomeloze energie en vechtlust zijn er nog. Het blijft al met al een leuk duel om te zien in Alkmaar.

Tussenstand: AZ-FC Groningen 3-1

Dat is snel: Davy Pröpper tikt de bal in de derde minuut langs keeper Castro, na een assist van Jetro Willems. Het is alweer de zevende goal van Pröpper van het seizoen. Dat is een persoonlijk record.

PSV komt sterk uit de startblokken. Twee minuten later vuurt Locadia een vlammend schot af op het Heracles-doel, maar dat gaat naast. Het blijft 1-0 tegen Heracles.

De bal rolt in Heerenveen

Ook in Friesland is de wedstrijd begonnen. sc Heerenveen neemt het op tegen NEC.

De bal rolt in Eindhoven

De topper tussen PSV en Heracles Almelo is begonnen.

Joep en Rivkah blikken vooruit op PSV-Heracles

'Fanatisme en plezier spat er bij PSV vanaf'

Doelpunt FC Groningen

Penalty voor FC Groningen. De Leeuw benut het buitenkansje in de 51ste minuut. Het is nog maar 3-1 voor AZ.

Doelpunt AZ

AZ dendert door. In de 49ste minuut maakt Haps er na een flitsende aanval 3-0 van tegen FC Groningen. De assist was van Dos Santos.

Tussenstand: AZ-FC Groningen 3-0

Tweede helft in Alkmaar

De tweede helft van AZ-FC Groningen is begonnen. Gaan de Alkmaarders op dezelfde voortvarende voet verder? De tussenstand is 2-0.

Bij FC Groningen is Alexander Sørloth in het veld gekomen voor Jesper Drost.

PSV zonder Maher

Wie heeft het in Eindhoven nog over Adam Maher? In 2013 nam PSV de middenvelder over van AZ voor een bedrag van 6,5 miljoen euro. Na twee redelijke seizoenen (26 en 31 duels in de eredivisie) is een basisplaats voor Maher verder weg dan ooit. PSV huurde vorige maand Van Ginkel van Chelsea. Bovendien is Schaars, die terugkeerde na een lange afwezigheid, Maher in de rangorde ook nog gepasseerd.

Lees de mening van Aad de Mos over de situatie van Maher.

Adam Maher

NEC met Santos

“Ik zeg er niks over, er is genoeg over te lezen en te horen. Ik ga er geen uitspraken meer over doen”, zo klonk het bij NEC-trainer Ernest Faber. Geen woord wil hij zeggen over de scheuring in het technische hart van de Nijmeegse ploeg en een eventueel vertrek naar Groningen.

Het was een onrustige week bij NEC, dat straks aantreedt bij sc Heerenveen. Lees meer over de situatie bij NEC, waar Santos in de basis staat.

Christian Santos en Ernst Faber

Rust

Het is rust in Alkmaar. Een swingend AZ staat in een vermakelijk duel op 2-0 tegen FC Groningen.

Henriksen faalt

Penalty voor AZ na een overtreding van Bacuna op Haps. Maar Henriksen faalt van 11 meter. Padt redt, de stand blijft 2-0.

Sinds zijn eredivisiedebuut, vorig seizoen, kreeg Padt zes strafschoppen tegen en hij stopte er daarvan drie.

Tussenstand: AZ-FC Groningen 2-0

Doelpunt AZ

In zijn 150ste eredivisieduel scoort hij ook nog: Ron Vlaar schiet in de 35ste minuut de 2-0 voor AZ binnen tegen FC Groningen.

De bal belandt na de alweer de zevende corner van AZ voor de voeten van Vlaar, die meteen afdrukt. De routinier juicht alsof hij voor het eerst in zijn carrière heeft gescoord. En dat mag ook. Zijn laatste eredivisiedoelpunt maakte hij vijf jaar geleden als Feyenoorder en dat was ook tegen Groningen.

Doelpunt AZ

AZ komt uit de zesde corner in de 24ste minuut op 1-0 tegen FC Groningen. Wie anders dan Vincent Janssen scoort.

De hoekschop komt bij de verre paal op het hoofd van Vlaar, wiens kopbal door keeper Padt wordt gekeerd, maar niet gepakt. In de rebound is Janssen er als de kippen bij. Het fenomeen van Alkmaar maakt zijn vijftiende doelpunt van het seizoen. En het is zijn negende van 2016.

Tussenstand: AZ-FC Groningen 1-0

Mooie corner

AZ verrast in de elfde minuut met een fraaie corner. De bal gaat langs de doellijn, waar Henriksen de bal met de hak terugtikt naar Wuytens. Diens schot gaat net naast.

Even daarvoor smeekte Hoesen aan de andere kant om een strafschop, nadat hij licht werd getoucheerd door Wuytens en ten val kwam. Scheidsrechter Blom wilde er niets van weten.

Tussenstand: AZ-FC Groningen 0-0

AZ opent sterk

AZ komt sterk uit de startblokken tegen FC Groningen. Er was al een kans: in de derde minuut schoot Henriksen uit een corner op drie meter van de doellijn de bal zo'n drie meter over het doel.

FC Groningen komt er in de beginfase niet aan te pas, maar had ook al een flinke mogelijkheid. Idrissi ontsnapte aan de aandacht van Haps, snelde alleen op keeper Rochet af maar schoot voorlangs.

De bal rolt

De bal rolt in Alkmaar. AZ-FC Groningen is begonnen.

Nu nog rustig

Het is nog rustig bij PSV-Heracles, waar de regen met bakken uit de lucht valt. Bij PSV staat Pereiro in de basis in plaats van Narsingh.

Nu nog rustig in regenachtig Eindhoven bij PSV-Heracles

Geen Hateboer en Sørloth

FC Groningen start met Juninho Bacuna in de basis door een schorsing van Hans Hateboer. Bryan Linssen (geblesseerd) wordt vervangen door Oussama Idrissi, die voor het eerst in de eredivisie in de basis staat. Verder zit aanvaller Alexander Sørloth op de bank en Danny Hoesen in de basis.

AZ-trainer John van den Brom heeft geen wijzigingen doorgevoerd in zijn opstelling ten opzichte van het voorgaande eredivisieduel met Heracles Almelo (3-6 winst).

'PSV heeft als team niet meer kwaliteiten dan Heracles'

Van strijden tegen degradatie tot meedraaien in de top van de eredivisie. Het is het verhaal van Heracles, dat om 19.45 tegen koploper PSV speelt. "Op papier is het een topper", blikt Heraclied Thomas Bruns vooruit. "Maar PSV heeft meer individuele kwaliteiten dan wij. Als team niet eens zo zeer."

Lees een interview met de 24-jarige middenvelder van Heracles, die dit seizoen al een paar aardige goals heeft gemaakt.

Wanneer Bruns scoort, is het mooi

Opstellingen AZ-FC Groningen

We beginnen om 18.30 uur in Alkmaar, waar nummer vier AZ het opneemt tegen nummer tien FC Groningen.

Wint AZ, dan staan de Alkmaarder in ieder geval voor eventjes op de derde plaats in de eredivisie. De Groningers maken bij winst helemaal een sprong: van plaats tien naar plaats vijf.