De Jong: ik heb wel vrede met mijn ploeg

Van Bronckhorst houdt zijn rug recht

Frank de Boer na Roda-Ajax

De Boer: ik vond het heel matig

Twente wint

FC Twente pakt na twee nederlagen op rij weer de draad op met klinkende zege op FC Utrecht: 3-1. Door zege stijgt de ploeg naar de vijftiende plaats.

Utrecht mist de kans om vierde plek te pakken en blift door de nederlaag de nummer zeven van de eredivisie.

Treffer Utrecht

Het is wat laat, maar FC Utrecht doet wat terug via Boymans. Het verschil is echter nog groot, Twente leidt met 3-1.

Boymans

Ten Hag geeft Ruud Boymans nog speelminuten, de aanvaller lost Haller af.

Twente blijft fel

De thuisploeg voetbalt, onder aanvoering van het publiek, bevrijd en speelt een gewonnen wedstrijd. Utrecht oogt onmachtig.

Utrecht probeert het

Zowel Twente als Utrecht valt aan, maar dat leidt nog niet tot hele grote kansen. Bij Utrecht is de 17-jarige Goivanni Trouppée binnen te lijnen gekomen voor Rosheuvel. Sofyan Amrabat komt erin voor Strieder.

Tweede helft

De bal rolt weer in Enschede, waar Utrecht tegen een 3-0 achterstand vecht tegen Twente.

Rust

FC Twente gaat met een 3-0 voorsprong de rust in tegen FC Utrecht. Werk aan de winkel voor de ploeg van Erik ten Hag.

Doelpunt Twente

FC Twente laat niets heel van een armoedig FC Utrecht. Gutiérrez krijgt de bal wat gelukkig voor de voeten en ramt de 3-0 in het dak van het doel.

Eerste kansjes Utrecht

De bezoekers laten eindelijk van zich horen. Ayoub schiet een vrije trap via een Twente-hoofd over het doel. Daarna knalt Ludwig de bal met z'n buitenkant naast het doel.

Uitstekend Twente

De Tukkers laten FC Utrecht niet aan voetballen toekomen en zijn vol overgave op zoek naar de 3-0. De Domstedelingen worden teruggedrongen naar het eigen doel.

Bijna weer Twente

Twente wervelt verder en ziet Ziyech een grote schietkans missen op 3-0, mede dankzij goed optreden van doelman Robin Ruiter.

Wat is er met Utrecht aan hand?

Snelste voorsprong sinds 2001

Dit is de snelste 2-0 (of 0-2) voor FC Twente sinds 5 mei 2001, toen Jan Vennegoor of Hesselink na 7 minuten de 2-0 maakte tegen RBC Roosendaal (4-1 winst).

En dat is 2-0 voor Twente

Twente dendert uit de startblokken tegen Utrecht. Zakaria El Azzouzi ontsnapt aan buitenspel en schiet binnen.

Snelle voorsprong Twente

FC Twente komt thuis razendsnel op voorsprong tegen FC Utrecht. Bruno Uvini is de doelpuntenmaker na een corner van Ziyech vanaf de linkerkant.

Opstelling FC Twente en FC Utrecht

FC Twente: Marsman; Ter Avest, Andersen, Uvini, Thesker; Mokotjo, Ziyech, Gutiérrez; Hölscher, El Azzouzi en Cabral.

FC Utrecht: Ruiter; Kum, Van der Maarel, Letschert, Rosheuvel; Ramselaar, Strieder, Ludwig, Ayoub; Haller en Barazite.

Kuijt: blijven knokken

"Ik zit stuk, want ik denk dat ik me niet slechter heb gevoeld", aldus Dirk Kuijt tegen Fox Sports na de thuisnederlaag van Feyenoord tegen ADO. "Het is niet een kwestie van willen, maar een kwestie van kunnen."

Heerenveen verslaat Cambuur

Heerenveen houdt rivaal Cambuur van zich af in Leeuwarden. De formatie van Foppe de Haan wint de derby met 1-0.

Weer nederlaag Feyenoord

Een zielloos Feyenoord laat zich in De Kuip naar de slachtbank leiden door ADO Den Haag: 0-2.

Cambuur

De thuisploeg probeert het wel, maar mist de finesse om het Heerenveen echt lastig te maken. 82 minuten gespeeld in Leeuwarden.

Onmacht Feyenoord

Het is tekenend dat Feyenoord niet in staat om voor een ommekeer te zorgen. De formatie van Van Bronckhorst ontbeert het aan zelfvertrouwen.

Oud-jeugdspelers scoren tegen Feyenoord

Vincent Janssen van AZ (drie keer). Kevin Jansen van ADO en Gianni Zuiverloon van ADO.

Antwoord Feyenoord

Feyenoord heeft nog geen antwoord op het desastreuze verloop van de wedstrijd. ADO controleert de wedstrijd.

Van Bronckhorst grijpt in

Eerste wissel bij Feyenoord: Anass Achahbar vervangt Bilal Basaçikoglu.

Nieuw debacle dreigt

Gepruts in de Feyenoord-defensie als Zuiverloon mag doorlopen en de bal langs Vermeer schiet: 2-0 voor ADO. Een nieuw debacle dreigt voor de Rotterdammers.

Mulder redt Heerenveen

Erwin Mulder pakt z'n moment in Leeuwarden. De doelman brengt een aantal keer redding, waarvan de laatste op een kopbal van Daryll Lachman prachtig gered wordt.

Weer kansen Heerenveen

Het lijkt eerder 0-2 dan 1-1 te worden in Friesland. Henk Verman schiet voorlangs, terwijl Cambuur-doelman Nienhuis daarvoor ook al handelend moest optreden bij een corner.

Doelpunt Heerenveen

Arber Zeneli schiet sc Heerenveen met een lekkere pegel in de bovenhoek op 1-0 in Leeuwarden. Cambuur moet in de achtervolging.

Tweede helft onderweg

En Cambuur is direct weer gevaarlijk, maar doelman Mulder brengt redding.

Ook bij Feyenoord-ADO Den Haag is weer afgetrapt.

Rust op beide velden

We gaan aan de thee in Rotterdam en Leeuwarden.

Bijna Kuijt

De aanvaller van Feyenoord kopt de bal net naast. Dat scheelde erg weinig.

Doelpunt ADO Den Haag

ADO Den Haag neemt de leiding in De Kuip. Jansen loopt de bal binnen na goed voorbereidend werk van Havenaar: 1-0.

Geel Joey van den Berg

De eerste gele kaart in Leeuwarden is voor |Van den Berg van Heerenveen, na een duel met Cambuur-middenvelder Van de Streek.

Cambuur wordt sterker

Vloet is opnieuw dicht bij een treffer voor Cambuur, maar stuit op de defensie van Heerenveen. De thuisclub wordt steeds beter in een levendige wedstrijd.

Grote kans Cambuur

Rai Vloet neemt na een mooie pass van Byrne de bal mee op de borst, maar schiet daarna in goede positie de bal over het doel. Dit was de beste kans van de wedstrijd tot nu toe.

Feyenoord probeert het

Behoudens het schot van Meijers, nog weinig opwindende momenten in De Kuip. ADO houdt voorlopig makkelijk stand, terwijl Feyenoord voorzichtig de aanval zoekt.

Heerenveen start goed

De bezoekers hebben controle over de wedstrijd, Cambuur-trainer Henk de Jong huppelt al wat nerveus voor z'n dugout. Larsson is met twee schoten andermaal gevaarlijk.

Kansjes bij Cambuur-Heerenveen

Heerenveen-aanvaller Arber Zeneli stelt Cambuur-goalie Nienhuis op de proef met een hard schot, maar de doelman redt. In de tegenstoot is Rosheuvel gevaarlijk even gevaarlijk, maar zijn inzet mist kracht.

Eerste kans voor ADO

Rogier Meijers schiet de bal voorlangs namens ADO, Feyenoord haalt opgelucht adem.

Afgetrapt

We gaan verder met Feyenoord-ADO Den Haag en de derby SC Cambuur-sc Heerenveen. De bal rolt op beide velden.

PSV blijft koploper

Door het puntenverlies van Ajax is PSV komende week de nieuwe koploper van de eredivisie.

Late gelijkmaker Roda

Roda maakt in de 92ste minuut alsnog de gelijkmaker voor Roda! Ngombo kopt de bal uit een corneer via de grond achter Cillessen: 2-2.

De wedstrijd is daarna direct afgelopen.

Naar voren roeien

Ajax ramt elke bal naar voren. Roda dringt nog steeds aan in Kerkrade.

Roda blijft drukken

Alle hens aan dek voor Ajax. Roda jaagt vol op de 2-2. Poepon helpt in riante positie een kans om zeep door de bal naast de verkeerde kant van de paal te schieten. 85 minuten gespeeld.

Wissel Roda

Faik komt in het veld voor Zhukov.

Roda JC drukt

De thuisclub voelt dat de 2-2 in de lucht hangt en drukt Ajax naar achteren. Het publiek in Kerkrade laat zich horen.

Fraser voor Feyenoord-ADO

Fraser blikt vooruit op Feyenoord-ADO Den Haag

Büttner naar Anderlecht

Alexander Büttner maakt op huursbasis het seizoen af bij Anderlecht. Dat meldt Het Nieuwsblad. De linksback komt over van Dinamo Moskou, waar hij niet meer zeker was van een basisplaats.

Geel Klaassen

De Ajax-invaller zet een blok voor Van Peppen en doet dat in de ogen van de arbiter onreglementair: geel.

Vooruitblik Van Bronckhorst

Van Bronckhorst voor Feyenoord-ADO Den Haag

Dubbele wissel Ajax

Sinkgraven en Younes verlaten het veld voor Klaassen en Fischer.

Gele kaart Bazoer

De Ajax-middenvelder is te laat bij een tackle op Arjan Swinkels en krijgt de eerste gele kaart van de wedstrijd.

Ajax heeft de bal

Tien minuten onderweg in de tweede helft in Kerkrade en het is Ajax dat de bal heeft. Roda wordt enigszins naar achteren gedrongen.

Opstellingen Cambuur-Heerenveen

SC Cambuur: Nienhuis, Peersman, Lachman, Van der Laan, Andriuskevicius; Van de Streek, Overgoor, Byrne; Rosheuvel, Vloet en Houtkoop.

sc Heerenveen: Mulder; Van Anholt, Otigba, Van Aken, Cavlan; Marzo, Van Den Berg, Thorsby; Zeneli, Veerman en Larsson.

Bij Cambuur maakt Rai Vloet zijn debuut. De ploeg uit Leeuwarden huurt de aanvaller van PSV.

Tweede helft Roda-Ajax

De bal rolt weer in Kerkrade bij Roda JC-Ajax. Stand: 1-2.

Opstellingen Feyenoord en ADO Den Haag

Feyenoord: Vermeer; Karsdorp, Botteghin, Van der Heijden, Kongolo; Al Ahmadi, Gustafson, Vilhena; Basaçikoglu, Kuijt en Elia.

ADO Den Haag: Hansen; Zuiverloon, Beugelsdijk, Wormgoor, Meijers; Jansen, Derijck, Bakker; Marengo, Havenaar en Schaken.

Rust

Ajax leidt na een boeiende eerste helft met 2-1.

Roda dringt aan

De ploeg uit Kerkrade zoekt vlak voor rust naar de gelijkmaker. Een schot van Ugur Inceman wordt door Daley Sinkgraven van de lijn gehaald.

Statistiek Poepon

Rydell Poepon scoort voor zijn zesde eredivisieclub (Willem II, Sparta, De Graafschap, ADO Den Haag, NAC en Roda JC). Alleen Chris Dekker, Hennie Meijer en Ruud Geels scoorden voor zeven clubs in de eredivisie.

Doelpunt Roda JC

Het wordt weer spannend in Kerkrade. Roda JC maakt de aansluitingstreffer via Poepon, die zijn voet tegen de bal zet na een lage voorzet van Peterson.

Doelpunt Ajax

Anwar El Ghazi maakt razendsnel 2-0 voor Ajax. De aanvaller profiteert van balverlies aan de kant van Roda en scoort na een individuele actie met een diagonaal schot over de grond.

Arek Milik kopt Ajax op 1-0 uit een hoekschop van Nemanja Gudelj. De Pool komt voor zijn bewaker Van Peppen en knikt hard binnen.

Roda tegen Ajax

Roda JC is thuis al 6 duels op rij zonder overwinning op Ajax. Tegen geen andere club wacht Roda JC al zoveel duels op een thuisoverwinning in de eredivisie. Feyenoord en PEC Zwolle volgen met 4 duels.

Rust

Ajax leidt na een boeiende eerste helft met 2-1, maar Roda lijkt z'n kruid nog niet te hebben verschoten.

Balbezit Ajax

Ondanks de afgekeurde goal voor Roda JC, is het Ajax dat de wedstrijd bepaalt. De Amsterdammers duiken zo nu en dan op voor het doel van Roda JC, zonder daarbij heel gevaarlijk te worden.

Bazoer probeert met een schot vanaf de rand van de zestien, maar doelman Van Leer heeft de bal klemvast.

Afgekeurde goal

Roda JC lijkt na vijf minuten op voorsprong te komen door een intikker van Peterson, maar hij stond buitenspel.

Beginsignaal

Arbiter Serdar Gözübüyük fluit voor het begin van Roda JC-Ajax.

Van Rhijn

De laatste basisplaats van Ricardo van Rhijn dateert van 23 augustus tegen NEC (0-2 winst). Hierna viel hij nog vier keer in, maar speelde nooit langer dan een half uur mee.

Andere invulling aanvalslinie

Trainer Frank de Boer gooit het roer om in de aanval. Arek Milik speelt in de rug van Anwar El Ghazi, terwijl Daley Sinkgraven aan de rechterkant begint, Amin Younes speelt vanaf link. Voor de nog volledig fitte Davy Klaassen is er nog geen basisplaats.

Riedewald keert terug in het stadion waar het allemaal begon

22 december 2013. De dag van Jaïro Riedewald. Zeventien jaar oud toen. Bij Roda JC mag hij tien minuten voor tijd invallen, zijn debuut in Ajax 1. En met doelpunten in de 88ste en 92ste minuut (!) zorgt hij ervoor dat Ajax een 1-0 achterstand ombuigt in een 1-2 overwinning. Begin 2016 zijn dat nog steeds zijn enige goals.

Ruim twee jaar later is Riedewald een vaste kracht in de Ajax-achterhoede. De solide achterhoede, die weinig weggeeft. "Toch zijn we als verdedigers kritisch op elkaar. Het kan altijd beter. De stap die we moeten maken, is dat we de aanval meer moeten ondersteunen. Daar werken we nu hard aan."

Jaïro Riedewald en zijn flitsende debuut

Opstellingen

Roda JC: Van Leer; Milec, Swinkels, Buijs, Van Peppen; Gúllon, Inceman, Zhukov, Van Hyfte; Peterson en Poepon.

Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Riedewald, Dijks; Bazoer, Gudelj, Sinkgraven; El Ghazi, Milik en Younes.

Bij Roda JC speelt Rydell Poepon. Hij begon zijn carrière bij Ajax. Bij Ajax staat Ricardo van Rhijn in de basis. Dat gaat ten koste van Mike van der Hoorn. Davy Klaassen zit op de bank en Donny van de Beek moet daardoor plaatsnemen op de tribune. Hij valt als negentiende man af.