liveblog
NOS NieuwsAangepast

Jakarta opgeschrikt door aanslag, IS claimt verantwoordelijkheid

liveblog gesloten

Einde liveblog

Wij sluiten dit liveblog af over de aanslag in Jakarta. Voor verdere berichtgeving kunt u terecht op onze site.

Een samenvatting van de gebeurtenissen:

Jakarta werd vanmorgen opgeschrikt door een aanslag waarbij meerdere explosies plaatsvonden en een schietpartij. De explosieven gingen onder meer af bij een politiepost in een drukke straat en bij een filiaal van de Amerikaanse koffieketen Starbucks.

Bij de aanslagen vielen zeker zeven doden, onder wie een Canadees en een Indonesiër. Een Nederlandse VN-medewerker is zwaargewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht. Er zijn negentien mensen gewond geraakt.

Vijf terroristen zijn dood. Twee van hen bliezen zichzelf op, de andere drie werden door de politie gedood. Er zijn vier mensen aangehouden die mogelijk betrokken zijn bij de aanslagen.

De aanslag is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.

Ooggetuige Jakarta: het ging allemaal heel snel

De aanslag in Jakarta werd gepleegd op een belangrijk kruispunt midden in het zakendistrict van de Indonesische hoofdstad. De Nederlander Jasper Bouman kent het gebied goed; hij woont en werkt sinds 18 jaar in Jakarta als horeca-ondernemer.

Fotografen leggen terreurdaad Jakarta vast

Fotografen hebben de terreurdaad in Jakarta vastgelegd. Op de foto's is te zien hoe een van de terroristen het vuur opent op toegesneld publiek na de aanslag op de politiepost in Jakarta.

Kort paniekmoment op plek van aanslag

Heel even was er wat paniek op de plek waar vanmorgen mannen het vuur openden op politieagenten. Er was opnieuw een knal te horen, maar het lijkt erop dat het om een klapband ging, zegt een verslaggever van de Amerikaanse nieuwszender ABC.

Amerikaanse ambassade in Jakarta dicht

De Amerikaanse ambassade in Jakarta is voorlopig gesloten na de aanslagen in de Indonesische hoofdstad. De ambassade is in ieder geval vandaag en morgen dicht, maar is wel bereikbaar voor noodgevallen.

De Amerikanen hebben de aanslagen ook veroordeeld. "Dit soort terreurdaden gaan er niet voor zorgen dat staten hun burgers niet meer beschermen", zegt minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Filipijnen extra alert

De Filipijnen zijn extra alert na de aanslagen in buurland Indonesië, ook al is er geen specifieke terroristische dreiging. Er wordt extra politie ingezet op drukke plaatsen, zoals stations en winkelcentra. De Filipijnse regering veroordeelt de aanslagen.

Ten minste vier militante groeperingen in het zuiden van de Filipijnen hebben hun steun uitgesproken aan terreurgroep Islamitische Staat, maar er zijn geen aanwijzingen dat de groepen daadwerkelijk samenwerken met IS.

Aanslag na aanslag: 2016 begint bloedig

Hoewel op veel plekken werd gesproken van een terreurdreiging, bleven grote aanslagen met Oud en Nieuw uit. Toch zijn de eerste veertien dagen van het nieuwe jaar allesbehalve rustig verlopen: heel wat terroristische aanslagen hebben de wereld opgeschrikt, met de aanslag in Jakarta vandaag als de zoveelste.

Twee terroristen opgepakt

Twee van de terroristen die de aanslagen in Jakarta uitvoerden, zijn opgepakt en leven nog. Dat heeft de Indonesische politie tegen persbureau Reuters gezegd. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat, een claim die wordt bevestigd door de politie. Mocht dat zo zijn, dan is het volgens de BBC de eerste aanslag van IS op Indonesisch grondgebied.

'Godzijdank is plan terroristen mislukt'

De politie heeft bij onderzoek van de Starbucks waar een van de aanslagen werd gepleegd bij een naastgelegen gebouw zes bommen gevonden. Vijf kleine en een grote. "We denken dat ze van plan waren om de mensen aan te vallen en de bommen te laten ontploffen als meer mensen bij elkaar waren", zegt een woordvoerder. "Godzijdank is dat niet gebeurd."

Ooggetuige van explosie Starbucks

'Je kunt mijn beker nog zien staan'

De aanslagen in Jakarta in beeld:

  • EPA
    Het getroffen politiebureau
  • Getty Images
    Hulpdiensten en pers op de plek waar de schutter om zich heen schoot
  • Hollandse Hoogte
    Hulpverleners helpen gewonden
  • AFP
    Autoriteiten bij de plek van de aanslag
  • AFP
    Politieagenten op straat in Jakarta kort na de explosies
  • EPA
    Hulpverleners proberen alle slachtoffers zo snel mogelijk te helpen

Terroristen pleegden 'knullige aanslag'

Correspondent Michel Maas zegt dat hij het een wat rare aanslag vond. "Het komt allemaal wat klungelig over. In de bioscoop waren geen bezoekers. En de aanslagplegers zijn gedood voor zich iets à la Parijs kon ontvouwen."

'Nederlandse VN-medewerker vecht voor zijn leven'

Een Nederlandse medewerker van de Verenigde Naties raakte zwaargewond bij de aanslag. De chef van de afdeling waar de Nederlander voor werkt heeft gezegd dat de Nederlander voor zijn leven vecht. Het gaat om een getrouwde man met vier kinderen.

President Widodo in Jakarta

President Widodo bezoekt de plek van de aanslagen

Update doden en gewonden

- Vijf terroristen zijn dood. Twee mannen bliezen zichzelf op bij de politiepost bij een Starbuckscafé. Drie van de terroristen zijn omgekomen tijdens een vuurgevecht in het Jakarta Theater.

- Twee burgers kwamen om het leven.

- Een van de doden is een Canadees.

- Twintig mensen raakten gewond, onder wie vijf agenten.

Foto's gepubliceerd van terreuraanval

Op foto's is te zien hoe een van de terroristen het vuur opent op toegesneld publiek na de aanslag op de politiepost in Jakarta.

  • Hollandse Hoogte
    Een man opent het vuur op de mensenmassa
  • Hollandse Hoogte
    De schutter loopt rustig rond
  • Hollandse Hoogte

Het Indonesische medium Tempo heeft daarnaast een fotoreeks van journalist Aditia Novansyah online geplaatst waar twee schutters vanuit een ander perspectief te zien zijn. Op de schokkende foto's is te zien hoe de twee mannen het vuur openen op de autoweg.

  • Tempo.co
  • Tempo.co
  • Tempo.co
  • Tempo.co
  • Tempo.co
  • Tempo.co
  • Tempo.co
  • Tempo.co
  • Tempo.co
  • Tempo.co
  • Tempo.co

IS claimt aanslag in Jakarta

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de aanslag in Jakarta opgeëist, meldt Reuters.

Starbucks uren na aanslagen

Aantal gewonden loopt op tot 19

De Indonesische politie meldt dat het aantal gewonden door de aanslagen in Jakarta is opgelopen tot 19. Zeven mensen zijn om het leven gekomen. Onder de doden zijn vijf terroristen.

Terreuralarm Maleisië verhoogd

Vanwege de aanslag in Indonesië is in Maleisië het terreuralarm verhoogd tot het hoogste niveau. Er is extra beveiliging bij openbare plaatsen, zoals winkelcentra en toeristische trekpleisters.

Mogelijk nog meer terroristen actief

De Maleisische veiligheidsminister Luhut Panjaitan zegt tegen Reuters dat er vijf terroristen zijn gedood, maar dat het nog onduidelijk is of er nog meer terroristen actief zijn. "Het onderzoek is gaande."

Minister: 'vijf terroristen gedood'

Politie: niet bommen, maar granaten

Volgens een politiewoordvoerder hebben de aanvallers niet met bommen, maar granaten gegooid. "Er zijn drie explosies geweest op verschillende locaties."

De identiteit van de burgerslachtoffers is nog niet bekend.

'We dachten dat het onweer was'

Rob Philips woont op een paar honderd meter van de Starbucks waar veel explosies waren. De Engelse docent doet zijn verhaal tegenover de BBC.

"We hoorden een harde knal", vertelt Philips. "We dachten dat het onweer was, omdat het hier flink kan stormen. Een tweede knal volgde. We besloten daarom naar buiten te gaan, om te kijken wat er gaande was. Toen we witte rook zagen, wisten we dat het mis was."

'Indonesische terreurgroep die IS steunt zit achter aanslagen'

De politie heeft tegen de BBC gezegd dat waarschijnlijk een Indonesische terroristische groep achter de aanslag zit. Die groep steunt IS. Er zijn tussen de 150 en 200 Indonesiërs afgereisd naar Syrië om mee te vechten met IS.

'Er was gewaarschuwd dat er iets ging gebeuren'

'Daders Jakarta imiteerden terreur in Parijs'

De Indonesische politie zegt dat de aanvallers in Jakarta de terreurdaden in Parijs imiteerden. Bij die aanslagen in november lieten 129 mensen het leven.

Bij de aanslagen vanochtend in de Indonesische hoofdstad zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen. Vijf terroristen zijn dood. De twee andere doden zijn burgers, onder wie een buitenlander. Tien mensen zijn gewond geraakt.

Koenders veroordeelt terreurdaden Jakarta

De Nederlandse ambassade heeft alle Nederlanders van wie bekend is dat ze in Jakarta zijn een sms gestuurd met de waarschuwing dat ze beter binnen kunnen blijven. Minister Koenders liet weten dat Nederland hulp heeft aangeboden aan Indonesië.

In een reactie veroordeelt Koenders de aanslagen. "Terrorisme kan iedereen treffen. Of je nu in het hart van Parijs boodschappen aan het doen bent, op kantoor zit in New York of op vakantie bent in Jakarta."

Reactie Indonesische president Widodo

'Indonesiërs, jullie hoeven niet bang te zijn'

Islamitische Staat waarschuwde voor 'concert in Indonesië'

De aanslag is nog niet opgeëist, maar alles wijst op IS, zegt correspondent Michel Maas. "Dit is de aanslag waar al eerder voor werd gewaarschuwd." Rond Kerstmis en Oud en Nieuw waren er 150.000 extra agenten op de been, omdat er werd gevreesd voor een aanslag.

Tegen een lokaal radiostation zei een woordvoerder van de politie dat IS een cryptische waarschuwing gaf voor de aanslag. "In de waarschuwing stond dat er een concert in Indonesië zou plaatsvinden dat het internationaal nieuws zou halen."

Overzicht van doden, verdachten en gewonden

Vier van de terroristen zijn dood. Twee van hen bliezen zichzelf op, de andere twee werden door de politie gedood. De politie heeft vier mensen aangehouden die mogelijk betrokken waren bij de aanslagen. Twee burgers zijn omgekomen, een van hen is een buitenlander. Er zijn tien mensen gewond geraakt.

Premier Razak: Maleisië bereid om te helpen

De Maleisische premier Najib Razak heeft zijn condoleances overgebracht na de bomaanslagen in Jakarta.

Ooggetuige zag man bom gooien

'Mensen lagen bloedend op de grond'

Het politiehokje waar bomaanslag werd gepleegd

'Nederlander niet dood, maar zwaargewond'

De Nederlander van wie eerder werd gedacht dat hij dood was, is niet overleden, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij is zwaargewond en wordt in het ziekenhuis geopereerd. Het aantal doden is daardoor teruggelopen naar zes.

'Weer schoten in Jakarta'

Adam Harvey, journalist van ABC Indonesia, zegt dat er weer wordt geschoten in Jakarta.

Beelden van vluchtende mensen Jakarta

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Militaire acties Jakarta voorbij

Volgens correspondent Michel Maas zijn de militaire acties tegen de aanslagplegers in Jakarta afgelopen. De laatste dader is een half uur geleden doodgeschoten.

In totaal heeft de Indonesische politie vier verdachten doodgeschoten. Het gebied waar de bomaanslag plaatsvond, is afgezet. Er was enige tijd een vuurgevecht gaande tussen de aanvallers en de politie in een bioscoop die in hetzelfde gebouw zit als het Starbuckscafé. De politie doet onderzoek.

Vestigingen Starbucks gesloten

Alle Starbuckscafés blijven voorlopig dicht in Jakarta, laat het bedrijf weten.

'Zes gewapende mannen reden zakencentrum binnen'

Volgens een journalist van Al Jazeera kwamen zes gewapende mannen op motoren het zakencentrum van Jakarta inrijden. Ze schoten op voetgangers, sommige van de terroristen hadden explosieven bij zich. Een ooggetuige vertelt tegen de zender dat een van de schutters een politieagent van dichtbij doodschoot.

Indonesische president: situatie onder controle

De Indonesische president Joko Widodo heeft gezegd dat het om een terroristische aanslag gaat, maar dat de situatie onder controle is. Hij roept op tot kalmte.

Ben jij in Jakarta? Laat het ons weten

Ben jij op dit moment in Jakarta en krijg je iets mee van de aanslagen? Laat het ons weten. Mail ons op ooggetuige@nos.nl.

Journalist ABC: Twee Nederlandse gewonden

Ooggetuige: 'Dit gebeurde niet eens in Pakistan'

Vanuit zijn kantoor hoort Jeremy Douglas veel schoten op straat. "Dit heb ik in 3,5 jaar Pakistan niet meegemaakt", zegt Douglas, een Amerikaanse afgevaardigde van de Verenigde Naties, op Twitter.

Het is kort nadat in een Starbuckscafé voor zijn VN-kantoor verschillende explosies zijn geweest. Hij zegt dat er na de bomaanslagen veel chaos was. "Raar om te zien hoe sommige mensen lopen en anderen rennen. Het lijkt alsof er sprake is van een bepaalde ontkenning."

Ooggetuigen zien verschillende lichamen op straat liggen.

Beelden van een van de explosies

Beelden van de explosies in Jakarta

Serie aanslagen in Jakarta: wat weten we nu?

- Volgens een woordvoerder van de politie in Jakarta zijn er zeker zeven mensen omgekomen bij de aanslagen in Jakarta. Onder de doden zitten vier aanslagplegers.

- De aanslag begon met een aanval op een politiepost midden op straat, zegt Maas. Er was een explosie en daarna een schietpartij tussen de terroristen en de politie. De aanslagplegers vluchtten toen een Starbucks binnen, waar opnieuw explosies waren. Het is niet duidelijk of ze zichzelf hebben opgeblazen.

- Ook was er een aanslag op een politiebureau. Aanslagplegers namen het bureau onder vuur. Daarbij kwam zeker één agent om het leven. Ook zijn er berichten over een explosie bij de ambassades van Turkije en Pakistan.