NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Jakarta opgeschrikt door aanslag, IS claimt verantwoordelijkheid

Bij verschillende aanslagen in Jakarta zijn zeker zeven doden gevallen. Een Nederlandse VN-medewerker is zwaargewond geraakt.

Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  Wij sluiten dit liveblog af over de aanslag in Jakarta. Voor verdere berichtgeving kunt u terecht op onze site

  Een samenvatting van de gebeurtenissen:

  Jakarta werd vanmorgen opgeschrikt door een aanslag waarbij meerdere explosies plaatsvonden en een schietpartij. De explosieven gingen onder meer af bij een politiepost in een drukke straat en bij een filiaal van de Amerikaanse koffieketen Starbucks. 

  Bij de aanslagen vielen zeker zeven doden, onder wie een Canadees en een Indonesiër. Een Nederlandse VN-medewerker is zwaargewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht. Er zijn negentien mensen gewond geraakt. 

  Vijf terroristen zijn dood. Twee van hen bliezen zichzelf op, de andere drie werden door de politie gedood. Er zijn vier mensen aangehouden die mogelijk betrokken zijn bij de aanslagen. 

  De aanslag is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.

 • Ooggetuige Jakarta: het ging allemaal heel snel

  De aanslag in Jakarta werd gepleegd op een belangrijk kruispunt midden in het zakendistrict van de Indonesische hoofdstad. De Nederlander Jasper Bouman kent het gebied goed; hij woont en werkt sinds 18 jaar in Jakarta als horeca-ondernemer.

 • Fotografen leggen terreurdaad Jakarta vast

  Fotografen hebben de terreurdaad in Jakarta vastgelegd. Op de foto's is te zien hoe een van de terroristen het vuur opent op toegesneld publiek na de aanslag op de politiepost in Jakarta.

  Tempo.co
 • Kort paniekmoment op plek van aanslag

  Heel even was er wat paniek op de plek waar vanmorgen mannen het vuur openden op politieagenten. Er was opnieuw een knal te horen, maar het lijkt erop dat het om een klapband ging, zegt een verslaggever van de Amerikaanse nieuwszender ABC.

 • Amerikaanse ambassade in Jakarta dicht

  De Amerikaanse ambassade in Jakarta is voorlopig gesloten na de aanslagen in de Indonesische hoofdstad. De ambassade is in ieder geval vandaag en morgen dicht, maar is wel bereikbaar voor noodgevallen.

  De Amerikanen hebben de aanslagen ook veroordeeld. "Dit soort terreurdaden gaan er niet voor zorgen dat staten hun burgers niet meer beschermen", zegt minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. 

 • Filipijnen extra alert

  De Filipijnen zijn extra alert na de aanslagen in buurland Indonesië, ook al is er geen specifieke terroristische dreiging. Er wordt extra politie ingezet op drukke plaatsen, zoals stations en winkelcentra. De Filipijnse regering veroordeelt de aanslagen. 

  Ten minste vier militante groeperingen in het zuiden van de Filipijnen hebben hun steun uitgesproken aan terreurgroep Islamitische Staat, maar er zijn geen aanwijzingen dat de groepen daadwerkelijk samenwerken met IS.

 • Aanslag na aanslag: 2016 begint bloedig

  Hoewel op veel plekken werd gesproken van een terreurdreiging, bleven grote aanslagen met Oud en Nieuw uit. Toch zijn de eerste veertien dagen van het nieuwe jaar allesbehalve rustig verlopen: heel wat terroristische aanslagen hebben de wereld opgeschrikt, met de aanslag in Jakarta vandaag als de zoveelste.

 • Twee terroristen opgepakt

  Twee van de terroristen die de aanslagen in Jakarta uitvoerden, zijn opgepakt en leven nog. Dat heeft de Indonesische politie tegen persbureau Reuters gezegd. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat, een claim die wordt bevestigd door de politie. Mocht dat zo zijn, dan is het volgens de BBC de eerste aanslag van IS op Indonesisch grondgebied.

 • 'Godzijdank is plan terroristen mislukt'

  De politie heeft bij onderzoek van de Starbucks waar een van de aanslagen werd gepleegd bij een naastgelegen gebouw zes bommen gevonden. Vijf kleine en een grote. "We denken dat ze van plan waren om de mensen aan te vallen en de bommen te laten ontploffen als meer mensen bij elkaar waren", zegt een woordvoerder. "Godzijdank is dat niet gebeurd."   

 • Het verkeer op de plek van de aanslag komt weer op gang

 • Ooggetuige van explosie Starbucks

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Je kunt mijn beker nog zien staan'
 • De aanslagen in Jakarta in beeld:

  1/6 Het getroffen politiebureau EPA
  2/6 Hulpdiensten en pers op de plek waar de schutter om zich heen schoot Getty Images
  3/6 Hulpverleners helpen gewonden Hollandse Hoogte
  4/6 Autoriteiten bij de plek van de aanslag AFP
  5/6 Politieagenten op straat in Jakarta kort na de explosies AFP
  6/6 Hulpverleners proberen alle slachtoffers zo snel mogelijk te helpen EPA
 • Terroristen pleegden 'knullige aanslag'

  Correspondent Michel Maas zegt dat hij het een wat rare aanslag vond. "Het komt allemaal wat klungelig over. In de bioscoop waren geen bezoekers. En de aanslagplegers zijn gedood voor zich iets à la Parijs kon ontvouwen."

 • 'Nederlandse VN-medewerker vecht voor zijn leven'

  Een Nederlandse medewerker van de Verenigde Naties raakte zwaargewond bij de aanslag. De chef van de afdeling waar de Nederlander voor werkt heeft gezegd dat de Nederlander voor zijn leven vecht. Het gaat om een getrouwde man met vier kinderen.

 • President Widodo in Jakarta

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  President Widodo bezoekt de plek van de aanslagen